LATEST NEWS
 
Πολιτική /ΔιπλωματίαΔημοσίευση: 13 Ιουλίου 2017 21:00

Κλιμακώνει τις προκλήσεις η Άγκυρα

Άλλες δύο φρεγάτες και ένα υποβρύχιο στέλνει η Άγκυρα στην Κυπριακή ΑΟΖ. Σκληρή η απάντηση Τσίπρα. "Ασπίδα" από ξένες δυνάμεις στο Οικόπεδο 11. 

west capella - Κύπρος - ΑΟΖ - Τσαβούσογλου

Κλιμακώνει την προκλητική ρητορική της η Άγκυρα, με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκία να εξαπολύει ευθείες βολές για τη γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ, προειδοποιώντας ότι «θα λάβουμε μέτρα ενάντια σε αυτές τις μονομερείς ενέργειες».

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας έκανε τις δηλώσεις αυτές κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γκάμπια. 

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επεσήμανε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά προχωρούσε τη διαδικασία για την έρευνα και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στα ανοικτά της Κύπρου την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η Διάσκεψη στο Κραν Μοντανά.

«Την ώρα που διαπραγματευόμασταν για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, είδαμε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά έφερε το πλοίο-γεωτρύπανο στην περιοχή. Αυτό ήταν ένδειξη πως δεν είχε ειλικρινή πρόθεση για την εξεύρεση λύσης. Επειδή δεν ήταν ειλικρινείς, για το λόγο αυτό δεν υπήρξε αποτέλεσμα. Δεν θα μείνουμε αμέτοχοι στις μονομερείς ενέργειες των Ελληνοκύπριων. Ως προς τα βήματα που θα γίνουν, για το θέμα αυτό συνεργαζόμαστε ήδη με το Υπουργείο Ενέργειας. Θα προβούμε κι εμείς σε αντίστοιχα βήματα ενάντια στις μονομερείς αυτές ενέργειες», δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών. 

Ανακοίνωση του Τουρκικού ΥΠΕΞ : Θα δώσουμε την απαραίτητη απάντηση

Ανακοίνωση σχετικά με τις γεωτρήσεις στα ανοιχτά της Κύπρου εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, καταδικάζοντας –για άλλη μια φορά- τις μονομερείς ενέργειες, όπως τις χαρακτηρίζει, της ελληνοκυπριακής πλευράς και προειδοποιεί ότι θα απαντήσει καταλλήλως...

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΜΕΒΛΟΥΤ ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση:

«Παρακολουθούμε από κοντά τις μονομερείς δραστηριότητες της ‘ελληνοκυπριακής διοίκησης’ που έχουν σχέση με τους υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο, δραστηριότητες οι οποίες αψηφούν τα αναπαλλοτρίωτα δικαιώματα του Τ/Κ λαού, τους συνιδιοκτήτες του Νησιού, επάνω στις φυσικές πηγές.

Από την αρχή η Τουρκία έχει προβεί στις απαραίτητες προειδοποιήσεις όσον αφορά αυτές τις ανεύθυνες ενέργειες της ‘ε/κ διοίκησης’. Αυτή τη φορά, ένα πλοίο-γεωτρύπανο έφτασε στην περιοχή προκειμένου να ξεκινήσει εργασίες στο πλαίσιο της αποκαλούμενης άδειας που της παρείχε μονομερώς η ‘ε/κ διοίκηση’.

Η διαπραγματευτική διαδικασία, συμπεριλαμβανομένης της Διάσκεψης για την Κύπρο, δεν θα μπορούσε να επιφέρει αποτέλεσμα, παρόλες τις προσπάθειες καλής θέλησης της τουρκικής πλευράς. Είναι προφανές ότι ο κυριότερος λόγος είναι η τάση της ε/κ πλευράς να θεωρεί τον εαυτό της ως το μόνο ιδιοκτήτη του Νησιού.

Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τόσο τα δικαιώματα και συμφέροντά της στην υφαλοκρηπίδα της, όσο και να συνεχίσει να υποστηρίζει την τ/κ πλευρά. Υπό αυτή τη σκοπιά και σε συνεργασία με την κυβέρνηση της ‘Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου’, θα δοθεί η απαραίτητη απάντηση στις μονομερείς αυτές δραστηριότητες της ε/κ πλευράς, η οποία αψηφά τα νόμιμα δικαιώματα των Τ/Κ επάνω στις φυσικές πηγές του Νησιού. 

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΦΡΕΓΑΤΑ GOKCEADA

Δύο φρεγάτες και υποβρύχιο στην περιοχή της γεώτρησης στην Κυπριακή ΑΟΖ

Η πρόκληση Τσαβούσογλου δεν έμεινε στα λόγια, καθώς άλλες δύο τουρκικές φρεγάτες και ένα υποβρύχιο παρακολουθούν το σκάφος που πραγματοποιεί γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο ανοικτά των ακτών της Κύπρου, ανακοίνωσε το τουρκικό επιτελείο. Μετά την φρεγάτα Gökçeada (Ίμβρος) στην πορεία εστάλησαν άλλες δύο φρεγάτες και το υποβρύχιο.

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν ότι ανέπτυξαν τις φρεγάτες και το υποβρύχιο στην ανατολική Μεσόγειο για να «εγγυηθούν την ασφάλεια της μεταφοράς πετρελαίου». 

μαχητικά - αεροσκάφη - αεροπλάνα

“Σπάνια” νυχτερινή ... επίσκεψη τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο

Νέα νυχτερινή πρόκληση στο Αιγαίο πραγματοποίησαν οι Τούρκοι μετά από πολύ καιρό. Έξι τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη εμφανίστηκαν αργά το βράδυ της Τετάρτης στην περιοχή μεταξύ Λήμνου και Λέσβου.

Τα μαχητικά εντοπίστηκαν εγκαίρως από τα ελληνικά ραντάρ και αναχαιτίστηκαν ενώ η νυχτερινή τους εμφάνιση προκάλεσε συναγερμό στην ΠΑ αφού δεν είναι συνηθισμένο οι γείτονες να πετάνε το βράδυ το Αιγαίο.

ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΑΚΙΝΤΖΙ

Ακιντζί: η τουρκική πλευρά επέδειξε ευελιξία

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, δήλωσε ότι θέλει να εξηγήσει στον γ.γ του ΟΗΕ τους λόγους για τους οποίους δεν κατέληξε σε αποτέλεσμα η Διάσκεψη στο Κραν Μοντάνα και υποστήριξε ότι αυτό δεν έγινε μόνο λόγω της μη συμφωνίας στα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων. Κατά τον Ακιντζί τόσο η τουρκική όσο και η τουρκοκυπριακή πλευρά επέδειξαν «περισσότερη από την απαραίτητη ευελιξία για την επίτευξη μιας λύσης», επιρρίπτοντας ουσιαστικά τις ευθύνες για το “ναυάγιο” σε Αθήνα και Λευκωσία.

Η τουρκοκυπριακή πλευρά θα αξιολογήσει προσεκτικά την κατάσταση, είπε ο κ. Ακιντζί, προσθέτοντας ότι όλα τα τ/κ κόμματα συμφωνούν ότι επιθυμούν μια σχέση μεταξύ ισότητας με τους Ελληνοκύπριους και ότι δεν πρόκειται να δεχθούν να γίνουν “μπάλωμα”.

1ο ΑΣΣ Ελλάδα- Σερβία

Τσίπρας: πάντα έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα κυρίαρχα δικαιώματά μας

«Θεωρώ ότι οι τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό δεν μας κάνουν ιδιαιτέρως ευτυχείς, αλλά αποδεικνύουν ότι έχουμε έναν γείτονα που αρέσκεται στο να μη σέβεται τη σταθερότητα, τη συνεργασία και την ειρήνη» είπε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε με τον Πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάντερ Βούτσιτς, στη Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι  «η Ελλάδα μένει αταλάντευτη στον δρόμο του διαλόγου και της θετικής ατζέντας. Είμαστε πάντα έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα κυρίαρχα δικαιώματα μας».

Σημείωσε δε πως οι τελευταίες εξελίξεις αποδεικνύουν ότι, όποιος έχει σχέδιο είναι σταθερός και διαπραγματεύεται και υπερασπίζεται τα δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, πετυχαίνει.

Κύπρος - γεώτρηση - πλατφόρμα - West Capella - τουρκικό πλοίο

Εν τω μεταξύ, νέο μήνυμα με πολλούς αποδέκτες έστειλε και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος από την Σέριφο.

«Οι άσκοποι λεονταρισμοί και οι απειλές της Άγκυρας κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας και του, απόλυτα καλυπτόμενου από το Δίκαιο της Θάλασσας, δικαιώματός της να προχωρήσει σε ερευνητικές γεωτρήσεις στη δική της Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, δεν είναι τίποτε άλλο από επιβεβαίωση της αντίληψης, που γρήγορα παγιώνεται διεθνώς, ότι η Τουρκία έχει μεταβληθεί σε παράγοντα διεθνούς αστάθειας που καθυστερεί κάθε προσπάθεια εξομάλυνσης και ειρηνικής συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο και όχι μόνο», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Τομέας Εξωτερικής Πολιτικής και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ποταμιού. 

Υπό το βλέμμα διεθνών και τουρκικών δυνάμεων η γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ

Σε ήρεμο κλίμα ξεκίνησε η διαδικασία της γεώτρησης στο Οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ, παρά την παρουσία τουρκικών πλοίων που πραγματοποιούν ασκήσεις σε μικρή απόσταση από το σημείο και την παράλληλα διακριτική παρουσία διεθνών δυνάμεων στην περιοχή.

Η Τουρκία δέσμευσε γειτονικά οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ μία μέρα προτού φτάσει στην περιοχή το γεωτρύπανο, για να πραγματοποιήσει στρατιωτικές ασκήσεις. Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο, οι τουρκικές ασκήσεις στο συγκεκριμένο σημείο λαμβάνουν χώρα τα τελευταία δύο χρόνια. Η Λευκωσία, πάντως, λίγες ώρες νωρίτερα είχε δεσμεύσει το Οικόπεδο 11 με έκδοση NAVTEX.

Η Άγκυρα συνεχίζει τις προκλήσεις και σε πολιτικό επίπεδο, με επιθετικές δηλώσεις τόσο κατά της κυπριακής, όσο και της ελληνικής ηγεσίας και διπλωματίας. Η Κυπριακή Δημοκρατία, ωστόσο, κρατώντας ψύχραιμη στάση και υπό τη διεθνή «ομπρέλα» προστασίας που υπάρχει στην περιοχή, δεν παρασύρεται.

Τα οικόπεδα που έχουν δεσμευτεί από την Τουρκία βρίσκονται σε απόσταση 30 ναυτικών μιλίων από το γεωτρύπανο και εκτός της ζώνης ασφαλείας του. Η μόνη συνάντηση που είχε με το West Capella, όταν το γεωτρύπανο έπαιρνε τη θέση του. Το τουρκικό πλοίο έκανε μόνο έλεγχο στοιχείων, χωρίς οτιδήποτε άλλο και το West Capella προχώρησε στον προορισμό του. Πρακτική που ακολουθεί το τουρκικό ναυτικό σ’ όποια πλοία διέρχονται την περιοχή, επιχειρώντας να περάσει το μήνυμα αστυνόμευσης.

Παράλληλα, το αεροπλανοφόρο George Bush παραμένει στην ευρύτερη περιοχή τον τελευταίο χρόνο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στηρίζει το νόμιμο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας για εκμετάλλευση των πόρων της, στα λιμάνια της Κύπρου έχουν φτάσει δύο γαλλικές φρεγάτες, ενώ στη Μεγαλόνησο αναμένεται και ο Γάλλος Υπουργός Άμυνας. Τη στήριξή του στις γεωτρήσεις της Λευκωσίας εξέφρασε και ο Εμανουέλ Μακρόν στον Έλληνα Πρωθυπουργό, κατά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής. Ελληνικά και ισραηλινά σκάφη βρίσκονται επίσης στην περιοχή και παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μία συνολικότερη διακριτική παρουσία που αφορά την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, η Άγκυρα κρατά τις απειλές σε προκλητικό επίπεδο και δεν προχωρά σε νομικές «ατασθαλίες», λαμβάνοντας το μήνυμα.

West Capella - κυπριακή ΑΟΖ - οικόπεδο 11

Ξεκινούν οι έρευνες που ολοκληρώνονται σε 75 μέρες

Συνολικά 75 μέρες αναμένεται να διαρκέσουν οι εργασίες ερευνητικών γεωτρήσεων, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ενέργειας της Κύπρου.

«Το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού ανακοινώνει ότι ξεκίνησαν σήμερα οι εργασίες της ερευνητικής γεώτρησης ‘Onesiphoros West 1’ στο Τεμάχιο 11 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, από την κοινοπραξία Total E&P Cyprus B.V./Eni Cyprus Limited, η οποία κατέχει Άδεια Έρευνας Υδρογονανθράκων για το εν λόγω τεμάχιο», αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε την Τετάρτη το Υπουργείο.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης: Δεν γίνεται η Βουλή να μετατρέπεται σε αρένα του μποξ (εικόνες)Χθες 20:44 | Ειδήσεις

Τι είπε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του για όλα τα ζητήματα της επικαιρότητας.

Φλώρος: Έχασα την ψυχραιμία μου και ακολούθησα τον κ. Γραμμένο έξω από την αίθουσα...Χθες 16:33 | Ειδήσεις

"Επειδή όμως έχω μια πολύ σημαντική ιδιότητα αυτή του Έλληνα βουλευτή έπραξα απολύτως λάθος . Δεν αρμόζει αυτή η συμπεριφορά σε Έλληνα βουλευτή" δήλωσε ο κ. Φλώρος

Τέμπη - Κασσελάκης για Φλέσσα: Η ντροπή φτάνει στα άκρα... (βίντεο)Χθες 21:01 | Ειδήσεις

Τι αναφέρει σε βίντεο που ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης.

Ανδρουλάκης προς Κασσελάκη: Για κάποιους το βαρέλι δεν έχει πάτο...Χθες 18:54 | Ειδήσεις

Έντονα αποδοκίμασε σε παρέμβασή του από το βήμα της Βουλής, ο Νίκος Ανδρουλάκης, το χθεσινό επεισόδιο με τη χειροδικία ανάμεσα στους βουλευτές των «Σπαρτιατών» και της Ελληνικής Λύσης. Πώς σχολίασε την απόφαση του Αρείου Πάγου να αποκλείσει τους «Σπαρτιάτες» από τις Ευρωεκλογές.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
JukeBooks: Αudiobook για το Ειδικό Σχολείο Τυφλών Καλλιθέας23:59Λάρισα: Άνδρας άρχισε να ξεγυμνώνεται στη μέση της πλατείας 23:46Παναθηναϊκός - Μακάμπι: πράσινη νίκη με υπογραφή Σλούκα (εικόνες)23:32Φορολογικές δηλώσεις - myaade: Άνοιξε η πλατφόρμα23:19Μητροπολίτης Ιερώνυμος: Σκόραρε από την άσπρη βούλα…23:05Τουρκία – Ε.Ε: Δυσαρέσκεια από την Άγκυρα – Δεν πάει στις Βρυξέλες ο Φιντάν22:52Λαμία: Επεισοδιακή εκδρομή Δημοτικού - Τον “έστειλε” στο νοσοκομείο 22:39Ενδοοικογενειακή βία - Ηράκλειο: Την ξυλοκόπησε ο ίδιος της ο πατέρας22:25Καϊλή: Βολές κατά ΠΑΣΟΚ και ΕΕ - “Θα μετακομίσω στην Ιταλία”22:12Αυχένας και μέση: Νευροδιέγερση για την αντιμετώπιση χρόνιου πόνου21:58Σημεία για rapid test την Παρασκευή σε 176 σημεία21:52Γάζα - Αμερικανικά Πανεπιστήμια: “πεδία μάχης” με σφοδρές συγκρούσεις (βίντεο)21:45Τέμπη - Κασσελάκης για Φλέσσα: Η ντροπή φτάνει στα άκρα... (βίντεο)21:31Επιθεώρηση εργασίας: Πρόστιμα και “μπλόκο” σε οικοδομές και εργοτάξια 21:18ΗΣΑΠ: Ακινητοποιήθηκαν συρμοί - Νεαροί μπήκαν στις γραμμές21:04Μητσοτάκης: Δεν γίνεται η Βουλή να μετατρέπεται σε αρένα του μποξ (εικόνες)20:51Τροχαίο στη Βουλή – Ιάσονας: Ενοχή του οδηγού πρότεινε ο εισαγγελέας 20:38Χανιά: Πτώσεις δέντρων από τους ισχυρούς ανέμους20:25Μέση Ανατολή: Διεθνής έκκληση για απελευθέρωση ομήρων - Η απάντηση της Χαμάς20:11Δολοφονία Λυγγερίδη: Οι προστατευόμενοι μάρτυρες και οι διάλογοι (βίντεο)19:57
00:04:02Αιφνιδιαστική εντολή ΓΕΕΘΑ για άσκηση “Πυρπολητής”21-03-2019 22:41 
00:02:39 
Παρατράγουδα «για την Μακεδονία» μετά τις αποδοκιμασίες στον Νίκο Παππά 21-03-2019 20:43
00:01:21 
Νέο ηχηρό “ράπισμα” των Αμερικανών στον Ερντογάν 21-03-2019 20:42
00:03:15 
Κατρούγκαλος - Τσαβούσογλου: “Καρφιά” και αιχμές… για όλους και για όλα 21-03-2019 20:41
00:01:26 
Μπαράζ «αερομαχιών» και έκτακτος «Πυρπολητής» μετά τις χειραψίες» Τσαβούσογλου – Κατρούγκαλου 21-03-2019 20:41
00:02:16 
Ευρω-επίθεση Μητσοτάκη στον Τσίπρα 21-03-2019 19:58
00:01:58 
Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την είσοδο του στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ21-03-2019 15:32
00:01:58 
Η «μάχη της ντουντούκας» μεταξύ Πολάκη-Γιαννακου έξω από το Υπ. Υγείας21-03-2019 13:46
00:00:48 
Σαμαράς: η όρθια και γαλάζια Ελλάδα «έρχεται»21-03-2019 13:42
00:02:40 
Μητσοτάκης: βαθιά ανήθικη η “τροπολογία Κουντουρά”21-03-2019 13:41
00:02:15 
Στηρίζουν οι ΗΠΑ τον άξονα Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου – Μήνυμα στην Άγκυρα21-03-2019 13:40
00:01:04 
Ζάεφ: Να απαντήσει η Ελλάδα αν ομιλείται η “μακεδονική γλώσσα” στο έδαφός της21-03-2019 13:40
00:07:31 
Μπαράζ προκλήσεων από την Τουρκία σε ΝΑΤΟ και Αττάλεια21-03-2019 13:39
00:01:57 
Ο εκπρ. Τύπου της ΓΣΕΕ απαντά στις καταγγελίες του Χ. Κατσώτη21-03-2019 09:38
00:04:05 
Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Δεύτερο "ατόπημα" της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ μέσα σε λίγους μήνες21-03-2019 08:55
00:00:21 
Ευρωβουλευτής της Χρονιάς η Μαρία Σπυράκη21-03-2019 06:21
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο