LATEST NEWS
 
Πολιτική /ΔιπλωματίαΔημοσίευση: 03 Δεκεμβρίου 2016 09:57

Η Τουρκία “κύκλωσε” το Καστελόριζο

Συνεχίζει τις προκλήσεις η τουρκική κυβέρνηση. "Δέσμευσε" την περιοχή του Καστελόριζου για άσκηση, για δεύτερη φορά μεσα σε δύο μέρες . ΕΕ: να σέβονται τα σύνορα των κρατών -  μελών.

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΧΑΡΤΗΣ - ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ

Συνεχίζει η Τουρκία τον πόλεμο νεύρων στο Αιγαίο. Την Παρασκευή γνωστοποίησε πως «δεσμεύει» και το Καστελόριζο για ναυτική άσκηση.  

Η Άγκυρα ζητά, μάλιστα, από τα  πλοία που θέλουν να προσεγγίσουν το νησί, να ενημερώνουν τις τουρκικές αρχές.

Σύμφωνα με την NAVTEX 785/16, που εξέδωσε η υδρογραφική υπηρεσία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, δεσμεύεται περιοχή που περικλείει και το Καστελόριζο για άσκηση πολεμικού πλοίου με υποβρύχια συσκευή, το Σάββατο.

Πρόκειται για επανάληψη της πρόκλησης με το Καστελόριζο, καθώς μέσα σε διάστημα δύο ημερών, η υδρογραφική υπηρεσία της Άγκυρας εξέδωσε ναυτική οδηγία  με την οποία περικυκλώνει το ακριτικό μας νησί.

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΧΑΡΤΗΣ - ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΧΑΡΤΗΣ - ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ

Η υδρογραφική υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού αμέσως μετά την έκδοση της NAVTEX από την Τουρκία εξέδωσε άλλη οδηγία με την οποία ακύρωνε την τουρκική αναγγελία. Αναφερόταν ότι η τουρκική πλευρά δεν έχει δικαιοδοσία στα συγκεκριμένα ναυτικά ύδατα και με νέα NAVTEX η ελληνική πλευρά προσδιόριζε τον χώρο στον μπορούν να κινηθούν. 

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία εξέδωσε την Πέμπτη ΝΟΤΑΜ  με την οποία "απαγορεύει" στην Ελλάδα τη διεξαγωγή ασκήσεων νότια της Κάσου, διότι, όπως υποστηρίζει, αποτελεί «αποστρατικοποιημένη περιοχή».

Navtex - Πολεμικό Ναυτικό

 

Οι ισορροπίες είναι πολύ ευαίσθητες καθώς αύριο αρχίζει η ανάπτυξη ελληνικών και αιγυπτιακών αεροναυτικών δυνάμεων που θα λάβουν μέρος στην κοινή άσκηση των δύο χωρών με την επωνυμία «Μέδουσα». Η άσκηση θα γίνει ανοιχτά της Κάσου, της Καρπάθου και στην ευρύτερη περιοχή γύρω από την Κρήτη.

Η Τουρκία κλιμακώνει την προκλητική της στάση τις τελευταίες ημέρες. Μέσα σε ένα 24ωρο, δυο φορές ακούστηκε από επίσημα χείλη ο ισχυρισμός ότι τα 'Ιμια είναι τουρκικό έδαφος και επιπλέον διατυπώθηκε η αξίωση να αποστρατικοποιηθεί η Κάσος.

Η ελληνική Κυβέρνηση επικαλέστηκε- εκ νέου- όσα ορίζουν οι Διεθνείς Συνθήκες, στις οποίες ουσιαστικά παρέπεμψε και η εκπρόσωπος της Κομισιόν, καλώντας την Τουρκία να σέβεται τα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Η ΕΕ υπογραμμίζει ότι η Τουρκία πρέπει να δεσμευθεί απερίφραστα για σχέσεις καλής γειτονίας και την καλεί να αποφύγει κάθε είδους πηγή τριβών, απειλής ή ενέργειας που στρέφεται κατά κράτου-μέλους, πλήττει τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών», δήλωσε στην ιστοσελίδα EurActiv η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μάγια Κοτσιγιάντσιτς, η οποία πρόσθεσε ότι αρνητικές δηλώσεις που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας «θα πρέπει να αποφευχθούν».«Επιπλέον, η ΕΕ τονίζει την ανάγκη να γίνει σεβαστή η κυριαρχία των κρατών-μελών επί των χωρικών υδάτων τους και του εναέριου χώρου τους», τόνισε η κ. Κοτσιγιάντσις.

«Η Τουρκία να αποφασίσει αν σέβεται ή όχι το Διεθνές Δίκαιο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ Στράτος Ευθυμίου, καλώντας την Άγκυρα να «ξεκαθαρίσει δε εάν αντιλαμβάνεται ότι το Διεθνές Δίκαιο είναι υπεράνω των εσωτερικών της σκοπιμοτήτων». 

Προηγήθηκε η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ σύμφωνα με την οποία «είναι γνωστή στη διεθνή κοινότητα από το 1996 η στάση της χώρας μας αναφορικά με τη κυριαρχία πάνω στις  βραχονησίδες Ίμια (Καρντάκ). Δεν έχει τροποποιηθεί η πολιτική μας».

 Τουρκία - Υπουργείο Εξωτερικών

Προκλητική ΝΟΤΑΜ για την Κάσο

Η Άγκυρα εξέδωσε ΝΟΤΑΜ με την οποία ισχυρίζεται ότι 1 εκ των 3 περιοχών που δεσμεύει η Ελλάδα για την διεξαγωγή ασκήσεων με την ΝΟΤΑΜ Α2646/46 και συγκεκριμένα η περιοχή Νότια της Κάσου αποτελεί αποστρατικοποιημένη περιοχή και δεν θα πρέπει να περιλαμβάνεται στον σχεδιασμό και τη διεξαγωγή ασκήσεων από τις ΕΕΔ.

Πρόκειται για την τέταρτη ΝΟΤΑΜ μέσα σε τρεις μέρες, η οποία έρχεται μετά τις δηλώσεις Τσαβούσογλου, σύμφωνα με τις οποίες τα Ίμια ανήκουν στην Τουρκία, αλλά και τους ισχυρισμούς του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης της χώρας, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ότι,  «η Ελλάδα έχει καταλάβει 18 νησιά του Αιγαίου», και η απαίτηση του από την κυβέρνηση Ερντογάν να επέμβει για να «ανακαταλάβει» αυτά τα 18 νησιά από την Ελλάδα, η οποία ήρθε λίγο αφού ο ίδιος ο Ερντογάν είχε ένα ακόμα παραλήρημα κατά της Λευκωσίας, την οποία κατηγόρησε ότι «συμμετέχει στις συνόδους της Ε.Ε. με σημαία που περιλαμβάνει ολόκληρη την Κύπρο» ενώ υποστήριξε πως «δεν μπορεί να έχει τέτοια σημαία, στον Βορρά υπάρχει η τουρκική δημοκρατία. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα το καταλάβουν και θα το μάθουν».

Πάνος Καμμένος - τουρκικό ΥΠΕΞ - ανακοίνωση

Την ίδια ώρα το Τουρκικό ΥΠΕΞ κατηγορεί τον Πάνο Καμμένο για έλλειψη σοβαρότητας, με μια ιδιαιτέρως αιχμηρή ανακοίνωση του, απαντώντας στις χθεσινές δηλώσεις του ΥΠΕΘΑ, Πάνου Καμμένου, αναφορικά με τη συνεχιζόμενη προκλητική ρητορική, από πλευράς Ερντογάν.

Ο Υπουργός Άμυνας σε δηλώσεις του από το ακριτικό στρατιωτικό φυλάκιο της Μολυβοσκέπαστης στην Ήπειρο, δεν δίστασε να κάνει λόγο για «ηλίθιες δηλώσεις», του Τούρκου Προέδρου.

Όπως μεταδίδει από την Τουρκία η ανταποκριτής του ΑΝΤ1, Μαρία Ζαχαράκη, στην ανακοίνωση τονίζεται ότι, «επιστρέφουμε πίσω όπως είναι τις δηλώσεις εναντίον του αξιότιμου Προέδρου μας που εκτόξευσε την 1η Δεκεμβρίου ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας για τον οποίο γνωρίζουμε ότι στερείται της δυνατότητας αξιολόγησης και έκφρασης των εξελίξεων με ψύχραιμη ματιά».

Το τουρκικό ΥΠΕΞ, συνεχίσει λέγοντας, «η παράλογη στάση του Υπουργού Άμυνας τις προηγούμενες μέρες που έφτασε σε σημείο να επιβραβεύει τις οργανώσεις που συνδέονται με την τρομοκρατική οργάνωση ΕΟΚΑ στην Κύπρο προκαλεί ζημία στις προσπάθειες των δύο χωρών για ανάπτυξη της συνεργασίας τους».

Η ανακοίνωση ολοκληρώνεται αναφέροντας, «καλούμε άλλη μια φορά τον υπουργό Άμυνας Καμμένο, να κινείται με την πρέπουσα υπευθυνότητα και σοβαρότητα και από εδώ και στο εξής να αποφεύγει παρόμοιες δηλώσεις και ενέργειες».

Πάνος Καμμένος - τουρκικό ΥΠΕΞ - ανακοίνωση

Απάντηση στα σχόλια του τουρκικού ΥΠΕΞ 'εδωσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, με  ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

«Αφού το τουρκικό ΥΠΕΞ και οι εδώ προσκυνημένοι θεωρούν την ΕΟΚΑ τρομοκράτες, καταδικάστε με τιμή μου» έγραψε.

Πάνος Καμμένος - tweet - twitter

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΠροανακριτική για Παπαγγελόπουλο: Δεν πήγαν Τζανακόπουλος και ΠολάκηςΧθες 18:17 | Ειδήσεις

Με την κατάθεση του Κ. Φρουζή ξεκίνησε το ουσιώδες έργο της Επιτροπής. Νωρίτερα, απορρίφθηκαν τα αιτήματα ΣΥΡΙΖΑ και Παπαγγελόπουλου για εξαιρέσεις συγκεκριμένων βουλευτών της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ.

Στέλιος Πέτσας: τελειώνουμε με τις γιάφκες στα ΠανεπιστήμιαΧθες 13:16 | Ειδήσεις

Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «στήριξη στο άσυλο της ανομίας και της παρανομίας». Τι απάντησε η Κουμουνδούρου. Τα σχόλια της Κυβέρνησης για την επίσκεψη του Κινέζου Προέδρου και τις τιμές στα φάρμακα.

Στα “μαχαίρια” Φίλης – Κεραμέως για την εισβολή στην ΑΣΟΕΕΧθες 11:25 | Ειδήσεις

Σφοδρή κόντρα στην συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. "Πυρά" Φίλη και κατά των αστυνομικών. Τι απαντούν συνδικαλιστές αστυνομικοί. 

Μακρόν: επανεξέταση της υποψηφιότητας της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ (βίντεο)Χθες 22:02 | Ειδήσεις

Πρωτοβουλίες στο παρασκήνιο από Γερμανία και Ιταλία. Την Πέμπτη η συνάντηση Μητσοτάκη-Ζάεφ στη Θεσσαλονίκη.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Κοτόπουλο μιλανέζα με πιλάφι από τον Βασίλη Καλλίδη23:59Βασίλης Διγαλάκης: βανδαλισμός στο πολιτικό γραφείο του (εικόνα)23:45Διεθνής υπόκλιση στον Γιάννη Σμαραγδή για τις ταινίες “Καζαντζάκης” και “El Greco”23:32Μακρόν: επανεξέταση της υποψηφιότητας της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ (βίντεο)23:18Κάσος: Αρχαιολογικοί θησαυροί αναδύθηκαν από τον βυθό (εικόνες)23:05“Βούλιαξε” η Βενετία από τις καταρρακτώδεις βροχές (βίντεο)22:52Γαλλία: Παίρνει πίσω 11 ύποπτους τζιχαντιστές από την Τουρκία22:39Η Πηνελόπη Πλάκα για τη “Φριτέζα”, τα παιδικά της χρόνια και τις σχέσεις της (βίντεο)22:25Νεκροί από πυρά πρώην αστυνομικού μέσα σε δικαστήριο22:12Νέα κλειστά κέντρα υποδοχής προσφύγων το 2020 (βίντεο)21:58Μολότοφ και δακρυγόνα στην Πάτρα (εικόνες)21:44Φωτιά ξέσπασε στον Μαραθώνα (εικόνες)21:30Χάος στη Νάπολι: Επιθέσεις σε σπίτια και αυτοκίνητα ποδοσφαιριστών21:17Πατούλης: Αυτοψία στα έργα του Χατζηκυριάκειου Ιδρύματος (εικόνες)21:04Αποκλειστικό: Εξελίξεις στην υπόθεση του θανάτου της Λίνας Κοεμτζή (βίντεο)20:50Θεσσαλονίκη: Δεύτερο αιματηρό επεισόδιο μέσα σε λίγες ώρες 20:37Πατέρας Ελένης Τοπαλούδη στον ΑΝΤ1: με μία “συγγνώμη” δεν γυρίζει πίσω (βίντεο)20:24Τσίπρας σε ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ: Η Κυβέρνηση μεθοδεύει ρουσφετολογικές προσλήψεις20:13Νηματούδης στον ΑΝΤ1: φτάνει πια με τα βίαια επεισόδια στα Πανεπιστήμια (βίντεο)20:00Στην “αντεπίθεση” ο Νταμπίζας: Διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα19:46
00:04:02Αιφνιδιαστική εντολή ΓΕΕΘΑ για άσκηση “Πυρπολητής”21-03-2019 22:41 
00:02:39 
Παρατράγουδα «για την Μακεδονία» μετά τις αποδοκιμασίες στον Νίκο Παππά 21-03-2019 20:43
00:01:21 
Νέο ηχηρό “ράπισμα” των Αμερικανών στον Ερντογάν 21-03-2019 20:42
00:03:15 
Κατρούγκαλος - Τσαβούσογλου: “Καρφιά” και αιχμές… για όλους και για όλα 21-03-2019 20:41
00:01:26 
Μπαράζ «αερομαχιών» και έκτακτος «Πυρπολητής» μετά τις χειραψίες» Τσαβούσογλου – Κατρούγκαλου 21-03-2019 20:41
00:02:16 
Ευρω-επίθεση Μητσοτάκη στον Τσίπρα 21-03-2019 19:58
00:01:58 
Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την είσοδο του στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ21-03-2019 15:32
00:01:58 
Η «μάχη της ντουντούκας» μεταξύ Πολάκη-Γιαννακου έξω από το Υπ. Υγείας21-03-2019 13:46
00:00:48 
Σαμαράς: η όρθια και γαλάζια Ελλάδα «έρχεται»21-03-2019 13:42
00:02:40 
Μητσοτάκης: βαθιά ανήθικη η “τροπολογία Κουντουρά”21-03-2019 13:41
00:02:15 
Στηρίζουν οι ΗΠΑ τον άξονα Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου – Μήνυμα στην Άγκυρα21-03-2019 13:40
00:01:04 
Ζάεφ: Να απαντήσει η Ελλάδα αν ομιλείται η “μακεδονική γλώσσα” στο έδαφός της21-03-2019 13:40
00:07:31 
Μπαράζ προκλήσεων από την Τουρκία σε ΝΑΤΟ και Αττάλεια21-03-2019 13:39
00:01:57 
Ο εκπρ. Τύπου της ΓΣΕΕ απαντά στις καταγγελίες του Χ. Κατσώτη21-03-2019 09:38
00:04:05 
Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Δεύτερο "ατόπημα" της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ μέσα σε λίγους μήνες21-03-2019 08:55
00:00:21 
Ευρωβουλευτής της Χρονιάς η Μαρία Σπυράκη21-03-2019 06:21
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο