LATEST NEWS
 
Πολιτική /Γενικά /

Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

Δημοσίευση: 21 Απριλίου 2015 14:00 | Ανανέωση: 21 Απριλίου 2015 23:07

Στα «κάγκελα» δήμαρχοι και περιφερειάρχες για τα ταμειακά διαθέσιμα

Δείτε ποιούς φορείς "πιάνει" η ΠΝΠ. Τι είπε ο Μάρδας στους αιρετούς της Αυτοδιοίκησης που συνεδρίασαν εκτάκτως, ζητώντας την κατάργησή της. Πώς αντιδρούν τα κόμματα.

Μέγαρο Μαξίμου - Τράπεζα της Ελλάδος - ΦΕΚ - Ευρώ

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η κίνηση της κυβέρνησης να "δεσμεύσει", με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων του Δημοσίου.

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος συνεδρίασε εκτάκτως, παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα, προκειμένου να καθοριστεί η μορφή των αντιδράσεων της και οι επόμενες κινήσεις της. Στο πλαίσιο αυτό, η ΚΕΔΕ και η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), που συνεδρίασε επίσης εκτάκτως, αποφάσισαν τη συγκρότηση ενιαίου μετώπου για την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που υποχρεώνει τους δήμους και τις Περιφέρειες να μεταφέρουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδας, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τις οικονομικές ανάγκες της χώρας.

Μετά από την ενημέρωση που έκανε ξεχωριστά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Μάρδας, πραγματοποίησαν κοινή συνεδρίαση στα γραφεία της ΚΕΔΕ, αργά το απόγευμα, όπου αποφάσισαν από κοινού να κλιμακώσουν τις πιέσεις και κινητοποιήσεις για την άμεση απόσυρση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχόμενου.

Η ΚΕΔΕ, μετά από εξάωρη και πλέον συνεδρίαση, στην οποία παρέστησαν και μίλησαν επίσης οι πρόεδροι όλων των Περιφερειακών Ενώσεων των Δήμων (ΠΕΔ) της χώρας, ενέκρινε ψήφισμα, με αυξημένη πλειοψηφία, με το οποίο καλεί τους δήμους να μην εφαρμόσουν την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Επίσης προαναγγέλλει κινητοποιήσεις, μαζί με τους εργαζομένους των δήμων, αρχής γενομένης από την ημέρα κατά την οποία θα έρθει προς συζήτηση στη Βουλή η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και δηλώνει αποφασισμένη να εξαντλήσει κάθε πολιτική και νομική δυνατότητα, με σκοπό να ακυρωθεί το περιεχόμενο της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

Ο κ. Μάρδας είπε στους Δημάρχους ότι η διάθεση αυτών των χρημάτων σε ειδικό λογαριασμό στη ΤτΕ, προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει η Κυβέρνηση, σε έκτακτη ανάγκη, θα γίνει ως εξής:

*Οι δήμοι θα αποστείλλουν ενημέρωση για τις ανάγκες τους σε ορίζοντα 15νθημέρου. Τα υπόλοιπα κεφάλαια, που δεν είναι απαραίτητα για την άμεση ανάγκη των ταμειακών τους αναγκών, θα πρέπει υποχρεωτικά να μεταφερθούν στην ΤτΤ και θα τοκισθούν με επιτόκιο 2,5%.

ΚΕΔΕ - Δημήτρης Μάρδας - Γιώργος Πατούλης

*Οποιος δήμος ζητήσει επιστροφή ποσού, που δεν θα υπερβαίνει το 10% του συνολικού του ποσού που έχει κατατεθεί, θα του επιστρέφεται αμέσως. Για ποσά μεγαλύτερα από 20%, η επιστροφή θα γίνεται εντός ολίγων ημερών.

Για πρωτοφανή και αιφνιδιαστική κυβερνητική απόφαση που δημιουργεί ανησυχία για το μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κάνει λόγο ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

ΚΕΔΕ - Δημήτρης Μάρδας - Γιώργος Πατούλης

ΚΕΔΕ - Δημήτρης Μάρδας - Γιώργος Πατούλης

Μιλώντας στον Βήμα FM, ο κ. Πατούλης είπε ότι από το ΦΕΚ δεν φαίνεται αν θα είναι μόνο γι’ αυτό το 15νθήμερο ή αν θα είναι για κάθε 15νθήμερο «και αντιλαμβάνεστε ότι άλλο πράγμα είναι εάν μπαίνει σε μία διαπραγμάτευση μέσα η κυβέρνηση με τους δανειστές και χρειάζεται να πληρώσει μισθούς και συντάξεις και άλλο πράγμα η αλλαγή του αυτοδιοίκητου μέσα από το οποίο πλέον θα αποδεσμεύει αυτά που χρειάζεται για να λειτουργήσει κάθε Δήμος, από αυτά που θα διαχειρίζεται διαχρονικά η κυβέρνηση».

ΚΕΔΕ - Δημήτρης Μάρδας - Γιώργος Πατούλης

Ο κ. Πατούλης, μιλώντας στην Bild έκανε λόγο για κυβέρνηση που «ενεργεί σαν δικτάτορας» ενώ στο δημοσίευμα της με τίτλο «Οι δήμαρχοι κάνουν εξέγερση κατά του Αλέξη Τσίπρα», η γερμανική εφημερίδα εξαπολύει νέα επίθεση κατά της ελληνικής κυβέρνησης.

Έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο συγκάλεσε και η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας, της οποίας ο πρόεδρος Κώστας Αγοραστός κατήγγειλε το περιεχόμενο της ΠΝΠ.

Το ΔΣ του Δήμου Αθηναίων, καταδικάζει, σε ψήφισμά του, την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και επιφυλάσσεται για κάθε ενέργεια που θα προστατεύει τα χρήματα των πολιτών της Αθήνας.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης ενημέρωσε στη Βιέννη  τους δημάρχους των Πρωτευουσών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και την Επίτροπο Περιφερειακής Ανάπτυξης Corina Cretu, για την απόφαση της κυβέρνησης τονίζοντας ότι «εκτός από το γεγονός ότι είναι προδήλως αντισυνταγματική, αιφνιδιάζει τους δήμους, οι οποίοι βλέπουν να πλήττεται βάναυσα η αυτοτέλειά τους και να απειλείται η δυνατότητά τους να συμβάλουν στην κοινωνική συνοχή και την αστική ανάπτυξη».

«Αψυχολόγητη» χαρακτήρισε την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.

Προσφυγή Μπακογιάννη στο ΣτΕ για τα ταμειακά διαθέσιμα

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τα αποθεματικά της Αυτοδιοίκησης προσφεύγει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Κώστα Μπακογιάννη «η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας αρνείται να γίνει συνεργός στον αυταρχισμό και στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης».

Ο κ. Μπακογιάννης ζητά την ακύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και την αναστολή εφαρμογής της, καθώς και προσωρινή διαταγή αναστολής εκτέλεσης.

Συμφωνεί ο Τατούλης, κόντρα στον Μπακογιάννη

Στη σωστή κατεύθυνση θεωρεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου ότι είναι ο εσωτερικός δανεισμός που επιχειρεί η Κυβέρνηση με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. 

Στην ανακοίνωση της Περιφέρειας Πελοποννήσου γίνεται λόγος για “θορυβώδεις” αντιδράσεις ορισμένων θεσμικών εκπροσώπων που είδαν το φως της δημοσιότητας, οι οποίες, όπως σημειώνεται «για πολλοστή φορά αποδεικνύουν ότι κάποιοι, σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα, χρησιμοποιούν ένα τόσο σοβαρό εθνικό ζήτημα για να εξυπηρετήσουν προσωπικά μικροπολιτικά τους συμφέροντα».

Ποιοι είναι οι φορείς που καλούνται να μεταφέρουν τα αποθεματικά τους

Περίπου 1.500 φορείς του Δημοσίου όπως προκύπτει από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, καλούνται να μεταφέρουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Πρόκειται για Δήμους, περιφέρειες, ΔΕΚΟ, βρεφοκομεία, γηροκομεία, νοσοκομεία, βιβλιοθήκες, λιμενικά ταμεία, ωδεία, παιδικοί σταθμοί, στάδια, ο ΕΟΠΥΥ, ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων, η Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, ο ΟΔΔΗΧ, ο ΕΛΓΑ, ο ΟΣΕ, οι εθνικοί δρυμοί, τα ΤΕΙ και άλλοι.

Έκτακτη συνεδρίαση των Πρυτάνεων

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις και των Πρυτάνεων, οι οποίοι αποφάσισαν να συνεδριάσουν εκτάκτως το απόγευμα, πριν από την προγραμματισμένη Σύνοδό τους το ερχόμενο Σάββατο. Οι Πρυτάνεις δηλώνουν ότι αν τους πάρουν τα χρήματα, τα Πανεπιστήμια δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν και να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Στρατούλης: Δεν είναι καλή πράξη η ΠΝΠ αλλά είναι πατριωτική

Στο θέμα αναφέρθηκε μιλώντας στον ΑΝΤ1 και ο αναπληρωτής Υπουργός κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης, λέγοντας πως η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «δεν είναι καλό πράγμα» . «Η ΠΝΠ πρέπει να γίνεται με φειδώ και χωρίς να θίγει δικαιώματα του λαού και μπροστά στη μάχη που δίνουμε για να κρατήσουμε τη χώρα όρθια, ενώ αυτοί θέλουν η χώρα να χρεοκοπήσει και να υπογράψει νέο μνημόνιο. υπάρχουν πράξεις πατριωτισμού που πρέπει να τις βλέπεις» πρόσθεσε.

Αντιδράσεις από τα κόμματα

Οξύτατη επίθεση στην κυβέρνηση για την απόφασή της να «δεσμεύσει» τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων του Δημοσίου, εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραγκούνης. «Η απόφαση της κυβέρνησης για την υφαρπαγή των ταμειακών διαθεσίμων από τους Γενικούς Φορείς του Δημοσίου είναι πραξικοπηματική. Αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση, εκτός από την εσωτερική χρεοκοπία που επέβαλε στη χώρα, έχει χρεοκοπήσει και σε όλους τους χειρισμούς της», τονίζει ο κ. Καραγκούνης.

Τα σημεία αντισυνταγματικότητας της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία η κυβέρνηση ανακοίνωσε την αναγκαστική μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων φορέων και οργανισμών, σε λογαριασμό του Δημοσίου στη Τράπεζα της Ελλάδος, αναφέρουν την ίδια ώρα κύκλοι του ΠΑΣΟΚ. Βολές κατά της κυβέρνησης εξαπολύει και ο πρόεδρος του κόμματος Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Η ΠΝΠ είναι μια απαράδεκτη - προκλητική απόφαση η οποία έχει τραγικές συνέπειες για τη λαϊκή οικογένεια και την καθημερινότητά της. Αφορά βεβαίως όλους τους φορείς, αφορά και με προβλήματα που προκύπτουν και με την τυπική στάση πληρωμών στα νοσοκομεία, στα σχολεία και βέβαια στους δήμους», σημειώνει από πλευράς της η Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης στην ΚΕΔΕ.

Bloomberg: Κίνηση που δείχνει οτι η Ελλάδα ξεμένει απο ρευστό

Σε άρθρο του το πρακρορείο Bloomberg αναφέρεται στην κίνηση για δέσμευση των διαθέσιμων των φορέων του δημοσίου με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου σχολιάζοντας πως «δείχνει ότι η χώρα ξεμένει όντως από ρευστό. Και κανένα από τα πιθανά σενάρια για το τι πρόκειται να ακολουθήσει στη συνέχεια δεν δείχνει να είναι συμβατό με την παραμονή της χώρας στο ευρώ». 

Σαπέν: Λύση εκτάκτου ανάγκης

Η απόφαση της Ελλάδας να μεταφέρει τα ταμειακά διαθέσιμα των δημόσιων φορέων στην κεντρική τράπεζα είναι μια λύση εκτάκτου ανάγκης, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν και συνέστησε να προχωρήσουν  πιο γρήγορα τις μεταρρυθμίσεις.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης στη Δροσιά: Δεν υπάρχει αξιόπιστη αντιπρόταση για τις ΕυρωεκλογέςΣήμερα 16:19 | Ειδήσεις

Τι ανέφερε ο πρθυπουργός στους κατοίκους των βορείων προαστίων για την κυβερνητική πολιτική σε προσφυγικό, συμπόρευση με την Εκκλησία και άλλα ζητήματα.

Διαρροές email - ΥΠΕΣ: Παραδόθηκε το πόρισμα στις ΑρχέςΣήμερα 16:23 | Ειδήσεις

Στις Αρχές παραδόθηκε το πόρισμα του ΥΠΕΣ για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων Ελλήνων του εξωτερικού.

Τέμπη - ΣΥΡΙΖΑ: Θα ζητήσει προανακριτική για το “μπάζωμα”Σήμερα 16:31 | Ειδήσεις

Για ποια πρόσωπα θα ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ την σύσταση προανακριτικής επιτροπής σχετικά με το ''μπάζωμα των Τεμπών''.

Ιερώνυμος: Δεν θα κάνουμε αυτό που θα μας πει ο ΒελόπουλοςΣήμερα 11:31 | Ειδήσεις

«Αυτές είναι άγιες μέρες και δεν πρέπει να τις χαλάμε με μικροπρέπειες», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
ΗΠΑ - Τουρκία: Ο Ερντογάν αναβάλει την συνάντηση με τον Μπάιντεν18:05“Έρωτας φυγάς”: Sneak preview από το επεισόδιο της Παρασκευής (βίντεο)17:52Σκυλακάκης: Πιο πιθανό είναι να κερδίσεις το λαχείο παρά να σου γκρεμίσουν το αυθαίρετο 17:39Θεσσαλονίκη: μηχανή παρέσυρε και εγκατέλειψε ανήλικη17:26Αθηνά Οικονομάκου - Φίλιππος Μιχόπουλος: Χωρισμός μετά από 10 χρόνια κοινής πορείας17:12Τέμπη - ΣΥΡΙΖΑ: Θα ζητήσει προανακριτική για το “μπάζωμα” 16:59Μητσοτάκης στη Δροσιά: Δεν υπάρχει αξιόπιστη αντιπρόταση για τις Ευρωεκλογές16:45Διαρροές email - ΥΠΕΣ: Παραδόθηκε το πόρισμα στις Αρχές16:32Πύργος: Γιατρός κατήγγειλε βιαιοπραγία από συνάδελφό της16:18“Ράδιο Αρβύλα”: Κυρίαρχοι στην τηλεθέαση και την 17η σεζόν16:04Φραγκογιάννης: Σε πολύ καλό κλίμα η συνάντηση με Ακτσαμπάρ15:50Εξάρχεια: Ναρκωτικά και όπλο εντοπίστηκαν σε καφετέρια (εικόνες)15:44Ικαρία - Κασσελάκης: Μόνιμοι υγειονομικοί με 13ο και 14ο μισθό15:30Νίσυρος: Ένταλμα σύλληψης για τον αρχαιοφύλακα15:16Σαμαράς: Κάναμε την Τουρκία συμμέτοχο στο... πιάτο μας15:02“Παγιδευμένοι” - Νέα επεισόδια: Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε για όλους (εικόνες)14:49Ελεύθεροι επαγγελματίες - ΑΑΔΕ: ο μέσος τζίρος που δηλώνουν οι ατομικές επιχειρήσεις14:35ΑΑΔΕ – Πειραιάς: Εντοπίστηκαν δεκάδες χιλιάδες φιάλες αλκοόλ σε παραποιημένες συσκευασίες14:22Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ: Σύγχυση από δηλώσεις του Κίρμπι14:08“Υγεία πάνω απ’ όλα”: Μπαχαρικά, βότανα, μακροζωΐα και ευερέθιστο έντερο13:54
00:04:02Αιφνιδιαστική εντολή ΓΕΕΘΑ για άσκηση “Πυρπολητής”21-03-2019 22:41 
00:02:39 
Παρατράγουδα «για την Μακεδονία» μετά τις αποδοκιμασίες στον Νίκο Παππά 21-03-2019 20:43
00:01:21 
Νέο ηχηρό “ράπισμα” των Αμερικανών στον Ερντογάν 21-03-2019 20:42
00:03:15 
Κατρούγκαλος - Τσαβούσογλου: “Καρφιά” και αιχμές… για όλους και για όλα 21-03-2019 20:41
00:01:26 
Μπαράζ «αερομαχιών» και έκτακτος «Πυρπολητής» μετά τις χειραψίες» Τσαβούσογλου – Κατρούγκαλου 21-03-2019 20:41
00:02:16 
Ευρω-επίθεση Μητσοτάκη στον Τσίπρα 21-03-2019 19:58
00:01:58 
Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την είσοδο του στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ21-03-2019 15:32
00:01:58 
Η «μάχη της ντουντούκας» μεταξύ Πολάκη-Γιαννακου έξω από το Υπ. Υγείας21-03-2019 13:46
00:00:48 
Σαμαράς: η όρθια και γαλάζια Ελλάδα «έρχεται»21-03-2019 13:42
00:02:40 
Μητσοτάκης: βαθιά ανήθικη η “τροπολογία Κουντουρά”21-03-2019 13:41
00:02:15 
Στηρίζουν οι ΗΠΑ τον άξονα Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου – Μήνυμα στην Άγκυρα21-03-2019 13:40
00:01:04 
Ζάεφ: Να απαντήσει η Ελλάδα αν ομιλείται η “μακεδονική γλώσσα” στο έδαφός της21-03-2019 13:40
00:07:31 
Μπαράζ προκλήσεων από την Τουρκία σε ΝΑΤΟ και Αττάλεια21-03-2019 13:39
00:01:57 
Ο εκπρ. Τύπου της ΓΣΕΕ απαντά στις καταγγελίες του Χ. Κατσώτη21-03-2019 09:38
00:04:05 
Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Δεύτερο "ατόπημα" της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ μέσα σε λίγους μήνες21-03-2019 08:55
00:00:21 
Ευρωβουλευτής της Χρονιάς η Μαρία Σπυράκη21-03-2019 06:21
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο