LATEST NEWS
 
Τεχνολογία - Επιστήμη /ΓενικάΔημοσίευση: 30 Δεκεμβρίου 2016 07:29

“Ανοιχτό βιβλίο” τα προσωπικά στοιχεία των επιβατών

«Ευάλωτα» σε επιθέσεις είναι τα προσωπικά στοιχεία επιβατών που ταξιδεύουν με αεροπλάνο, σύμφωνα με ερευνητές.

AP - αεροπλάνο - ταξίδι - ασφάλεια

Καθόλου ασφαλές από «επιθέσεις» βρήκαν ερευνητές ότι είναι το παγκόσμιο σύστημα που χρησιμοποιείται για τον συντονισμό των ταξιδιωτικών κρατήσεων μεταξύ των αεροπορικών εταιρειών, των ταξιδιωτικών πρακτόρων και των ιστοσελίδων σύγκρισης τιμών.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, η έλλειψη σύγχρονων εργαλείων ασφαλείας, τόσο στον σχεδιασμό του ίδιου του συστήματος όσο και στην πληθώρα των ιστοσελίδων και υπηρεσιών που ελέγχουν την πρόσβαση σε αυτό, το καθιστά ευάλωτο σε «επιθέσεις». Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι εύκολο για έναν χάκερ να υποκλέψει τα προσωπικά στοιχεία από τις αεροπορικές κρατήσεις, να «κλέψει» πτήσεις αλλάζοντας τα στοιχεία του εισιτηρίου ή να αποκτήσει εκατομμύρια αεροπορικά μίλια, αναφέρει η γερμανική εταιρεία διαδικτυακής ασφάλειας SR Labs.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα The Guardian, το Παγκόσμιο Σύστημα Διανομής (GDS) χρονολογείται από τη δεκαετία του 1960 και το ανέπτυξε μία από τις πρώτες εταιρείες στον τομέα, η Sabre. Για τους περισσότερους ταξιδιώτες η τεχνολογία συνδέεται με το εξαψήφιο Μητρώο Ονόματος Επιβάτη (PNR), το οποίο συνήθως χρησιμοποιείται για τα διαδικτυακά check-in και την παραλαβή του εισιτηρίου.

Το σύστημα PNR αποτελεί πηγή για πολλές από τις ευπάθειες που έχουν ανακαλυφθεί, απέδειξαν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου χάκερ Chaos Communication Congress, οι ερευνητές Κάρστεν Νόλ και Νεμάνια Νικοντίτσεβικ. Οι δύο ερευνητές παρουσίασαν πόσο εύκολο είναι να διαβάσει ένας χάκερ το barcode χρησιμοποιώντας συγκεκριμένες εφαρμογές. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι δεκάδες χιλιάδες επιβάτες που ανεβάζουν στο Instagram φωτογραφίες τους καθώς περιμένουν στην αίθουσα αναμονής ενός αεροδρομίου, κινδυνεύουν να πέσουν θύματα κλοπής των προσωπικών τους στοιχείων, τόνισε ο Νικοντίτσεβικ.

Επιπλέον, οι χάκερς θα μπορούσαν να αποκτήσουν πρόσβαση σε προσωπικές πληροφορίες με σκοπό να ακυρώσουν ένα αεροπορικό εισιτήριο και να χρησιμοποιήσουν την πίστωση προκειμένου να κλείσουν νέα εισιτήρια τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι ίδιοι. Επίσης θα μπορούσαν με σχετικά εύκολο τρόπο να κλέψουν εκατομμύρια αεροπορικά μίλια και να τα χρησιμοποιήσουν προς όφελός τους.

Οι δύο ερευνητές τόνισαν ότι θα πρέπει να γίνουν κινήσεις για την αναβάθμιση του συστήματος, ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον τέτοιου είδους κλοπές των προσωπικών δεδομένων των επιβατών.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
“Υγεία πάνω απ’ όλα”: Μπαχαρικά, βότανα, μακροζωΐα και ευερέθιστο έντερο13:54Μητσοτάκης: Η συνεργασία μας με την εκκλησία παραμένει εξαιρετικά στενή13:41Ηράκλειο: 25χρονος επιχείρησε να βιάσει ανήλικη μέσα στο σπίτι της13:28ΗΠΑ - TikTok: “Θα δώσουμε μάχη στα δικαστήρια”13:15Ζώδια - Λίτσα Πατέρα: οι προβλέψεις του τριημέρου (βίντεο)13:01Καλιφόρνια: Σκύλος κυνηγάει το αφεντικό του που τον εγκατέλειψε στην μέση του δρόμου (βίντεο)12:48“Τουρισμός για όλους 2024”: Έγινε η κλήρωση των δικαιούχων12:35Και η ψυχολογική κακοποίηση;12:21Καλλιάνος - Γιατρός “Αττικόν”: Η εισαγωγή στην ΜΕΘ θα ήταν ανεπίτρεπτη διακριτική μεταχείριση12:08Γραμμένος για Φλώρο: Έχω εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη11:54Ιερώνυμος: Δεν θα κάνουμε αυτό που θα μας πει ο Βελόπουλος11:42Χρήστος Καλλιάνος: Σκέφθηκα να κάνω άτυπη “ευθανασία” στον πατέρα μου (βίντεο)11:28Τροχαίο στη Βουλή – Ιάσονας: Ένοχος για ανθρωποκτονία εξ αμελείας ο οδηγός11:15Γιάννης Καλλιάνος: Σε απλό δωμάτιο έκοψαν το δάχτυλο του πατέρα μου με το “κλαδευτήρι” - Θα τους πάω μέχρι τέλους (βίντεο)11:01Καταγγελία - Ημαθία: Μαθήτριες δέχθηκαν σεξουαλική επίθεση, ενώ έκαναν ιππασία10:48Φορολογικές δηλώσεις: Aυτόματη η διαδικασία για μισθωτούς και συνταξιούχους10:34Βασιλιάς Κάρολος: “Επιδεινώνεται η υγεία του - Προετοιμασίες για την κηδεία του”10:19Σητεία: Τον μαχαίρωσε επειδή του έκανε παρατήρηση10:06Άνω Λιόσια: Αδέσποτη σφαίρα στην αυλή σχολείου!09:52Κωνσταντάτος για βόμβες στο Ελληνικό: Από θαύμα δεν γίναμε παρανάλωμα09:39
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο