LATEST NEWS
 
Τεχνολογία - Επιστήμη /ΓενικάΔημοσίευση: 07 Οκτωβρίου 2014 14:34

Στους εφευρέτες του γαλάζιου Led το Νόμπελ Φυσικής

Με το βραβείο Νόμπελ Φυσικής τιμήθηκαν οι Ιάπωνες Ισάμου Ακασάκι και Χιρόσι Αμάνο και ο Αμερικανός Σούτζι Νακαμούρα επειδή ανακάλυψαν τις διόδους εκπομπής φωτός (LED).

Isamu Akasaki - Hiroshi Amano - Shuji Nakamura - Νόμπελ Φυσικής

Οι ερευνητές αυτοί τιμήθηκαν "επειδή επινόησαν μια νέα πηγή φωτός αποδοτική από ενεργειακή άποψη και καλή για το περιβάλλον", αναφέρει η Σουηδική Βασιλική Ακαδημία Επιστημών στην ανακοίνωσή της.

Επινοώντας τους λαμπτήρες LED "επέτυχαν εκεί που όλοι οι άλλοι είχαν αποτύχει", υπογράμμισε η επιτροπή, χαρακτηρίζοντας την ανακάλυψη αυτή "επαναστατική".

"Με την έλευση των λαμπτήρων LED έχουμε πλέον εναλλακτικές επιλογές με μεγαλύτερη διάρκεια και μεγαλύτερη αποδοτικότητα απ' ό,τι οι παλιότερες πηγές φωτός", αναφέρει η Σουηδική Βασιλική Ακαδημία Επιστημών.

"Καθώς περίπου το ένα τέταρτο της παγκόσμιας κατανάλωσης ηλεκτρισμού χρησιμοποιείται για λόγους φωτισμού, οι LED συμβάλλουν στην εξοικονόμηση των φυσικών πόρων της Γης", προσθέτει.

Ο Ακασάκι, 85 ετών, ο οποίος εργάζεται στο ιαπωνικό Πανεπιστήμιο Μέιτζο, διεξήγαγε τις έρευνές του με τον Αμάνο, ο οποίος έχει γεννηθεί το 1960, στο Πανεπιστήμιο της Ναγκόγια. Ο Νακαμούρα, ο οποίος έχει γεννηθεί το 1954 στην Ιαπωνία και είναι σήμερα ερευνητής στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στη Σάντα Μπάρμπαρα (ΗΠΑ), εργαζόταν πάνω στο ίδιο θέμα σε μια μικρή ιαπωνική επιχείρηση.

"Είναι απίστευτο", δήλωσε ο Νακαμούρα όταν πληροφορήθηκε τη βράβευσή του. Τον ξύπνησαν στις 3 π.μ. (τοπική ώρα, 13:00 ώρα Ελλάδας) στην Καλιφόρνια και μίλησε τηλεφωνικά σε δημοσιογράφους. Οι οργανωτές δεν κατάφεραν να έρθουν αμέσως σε επαφή με τον Χιρόσι Αμάνο, ο οποίος βρισκόταν σε αεροπλάνο που πραγματοποιεί πτήση από την Ιαπωνία στη Γαλλία, δήλωσε ο Στέφαν Νόρμαρκ, γραμματέας της Ακαδημίας.

Η απονομή του βραβείου στους τρεις βραβευθέντες θα πραγματοποιηθεί στις 10 Δεκεμβρίου στη Στοκχόλμη. Θα μοιραστούν χρηματικό έπαθλο 8 εκατ. σουηδικών κορωνών (880.000 ευρώ).

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Δολοφονία Λυγγερίδη: Στη φυλακή 3 κατηγορούμενοι για ναρκωτικά19:12Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Θεαματική εκδήλωση για τα εγκαίνια του κτηρίου Θεσσαλονίκης (βίντεο)18:58Ολυμπιακή φλόγα: Η τελετή παράδοσης για το Παρίσι 2024 από το Παναθηναϊκό Στάδιο18:45Ημαθία: Ελεύθερος ο ιδιοκτήτης αλόγων για σεξουαλική παρενόχληση μαθητριών18:31Βρεφονηπιακοί σταθμοί: Δήμοι ζητούν νέα προθεσμία για τον εκσυγρονισμό των κτηρίων18:18ΗΠΑ - Τουρκία: Ο Ερντογάν αναβάλει την συνάντηση με τον Μπάιντεν18:05“Έρωτας φυγάς”: Sneak preview από το επεισόδιο της Παρασκευής (βίντεο)17:52Σκυλακάκης: Πιο πιθανό είναι να κερδίσεις το λαχείο παρά να σου γκρεμίσουν το αυθαίρετο 17:39Θεσσαλονίκη: μηχανή παρέσυρε και εγκατέλειψε ανήλικη17:26Αθηνά Οικονομάκου - Φίλιππος Μιχόπουλος: Χωρισμός μετά από 10 χρόνια κοινής πορείας17:12Τέμπη - ΣΥΡΙΖΑ: Θα ζητήσει προανακριτική για το “μπάζωμα” 16:59Μητσοτάκης στη Δροσιά: Δεν υπάρχει αξιόπιστη αντιπρόταση για τις Ευρωεκλογές16:45Διαρροές email - ΥΠΕΣ: Παραδόθηκε το πόρισμα στις Αρχές16:32Πύργος: Γιατρός κατήγγειλε βιαιοπραγία από συνάδελφό της16:18“Ράδιο Αρβύλα”: Κυρίαρχοι στην τηλεθέαση και την 17η σεζόν16:04Φραγκογιάννης: Σε πολύ καλό κλίμα η συνάντηση με Ακτσαμπάρ15:50Εξάρχεια: Ναρκωτικά και όπλο εντοπίστηκαν σε καφετέρια (εικόνες)15:44Ικαρία - Κασσελάκης: Μόνιμοι υγειονομικοί με 13ο και 14ο μισθό15:30Νίσυρος: Ένταλμα σύλληψης για τον αρχαιοφύλακα15:16Σαμαράς: Κάναμε την Τουρκία συμμέτοχο στο... πιάτο μας15:02
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο