LATEST NEWS
 
Τεχνολογία - Επιστήμη /Γενικά /

Ιδιωτικότητα προσωπικών δεδομένων

Δημοσίευση: 13 Μαΐου 2014 15:18

Δικαίωμα για τη διαγραφή προσωπικών δεδομένων από την Google άποφάσισε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Το δικαίωμα διαγραφής των προσωπικών δεδομένων τους κέρδισαν οι χρήστες της Google σήμερα, με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Διεθνής διαγωνισμός - Google - Ασφάλεια

Οι χρήστες του διαδικτύου έχουν το δικαίωμα να απαιτήσουν από την Google τη διαγραφή των προσωπικών τους δεδομένων, όπως αποφάσισε σήμερα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, σε μία νίκη της ιδιωτικότητας κατά του κολοσσού της τεχνολογίας. Μάλιστα, οι χρήστες του διαδικτύου μπορούν να προσφύγουν στις αρμόδιες αρχές, σε περίπτωση που η εταιρεία δεν συμμορφωθεί με το αίτημά τους.

Όπως αποφάσισε το κορυφαίο ευρωπαϊκό δικαστήριο η ιδιωτικότητα του ατόμου υπερτερεί του γενικού συμφέροντος. Οι δικαστές δήλωσαν ότι:

«Εφόσον διαπιστώνεται, έπειτα από αίτημα εκείνου στον οποίο αφορούν τα δεδομένα, πως η συμπερίληψη αυτών των συνδέσμων στον κατάλογο είναι, στην παρούσα στιγμή, ασυμβίβαστη με την κατευθυντήρια οδηγία, τότε οι σύνδεσμοι και η πληροφορία στον κατάλογο των αποτελεσμάτων πρέπει να διαγράφονται».

Η απόφαση έρχεται σε αντίθεση με την άποψη γενικού εισαγγελέα που το 2013 είχε δηλώσει ότι η Google δεν είναι υπεύθυνη για τα προσωπικά δεδομένα που εμφανίζονται στις σελίδες της και πως δεν μπορεί να γίνει επίκληση του «δικαιώματος στην ψηφιακή λήθη» σε ό,τι την αφορά. 

Η υπόθεση που προκάλεσε τη σημερινή απόφαση είναι αυτή ενός Ισπανού, το Μάριο Κοστέχα Γκονθάλεθ, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε στην ισπανική υπηρεσία προστασίας προσωπικών δεδομένων πως η παρουσία μιας ειδοποίησης πλειστηριασμού της κατοικίας του, έναντι ενός χρέους που στη συνέχεια είχε ρυθμισθεί, στα αποτελέσματα της μηχανής αναζήτησης της Google, συνιστά παραβίαση της ιδιωτικότητάς του.

Πρόκειται για μία από τις 180 ανάλογες υποθέσεις που έχουν φτάσει στην ισπανική δικαιοσύνη, κατά τις οποίες οι ενδιαφερόμενοι ζητούν να διαγραφούν τα προσωπικά τους δεδομένα από την Google. Η εταιρεία με τη σειρά της υποστηρίζει ότι «ένας τέτοιος εξαναγκασμός αφαίρεσης δεδομένων ισοδυναμεί με λογοκρισία».

Η ευρωπαϊκή κατευθυντήρια οδηγία σχετικά με τα προσωπικά δεδομένα, η οποία υιοθετήθηκε το 1995, αναθεωρείται και έρχεται η ώρα να καταστούν αυστηρότεροι κανόνες.

 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Πάσχα: Κορυφώνεται η έξοδος των εκδρομέων 12:04ΟΟΣΑ: Ανθεκτική παραμένει η ελληνική οικονομία 11:49Μιχαλολιάκος: Αποφυλακίζεται ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής11:3610201 - ΕΛΑΣ: Σε λειτουργία η γραμμή για την προστασία ανηλίκων11:23Τροχαίο στην Πειραιώς: Μάχη για 5χρονο που παρασύρθηκε μαζί με τα αδέρφια, τη μητέρα και τη γιαγιά του11:09Ρέθυμνο: Ήταν έτοιμοι να πουλήσουν όπλα, σφαίρες, ναρκωτικά και…. χιλιάδες κροτίδες (εικόνες)10:56Ιωάννινα: Ανήλικος στο νοσοκομείο μετά από καβγά10:42Τροχαίο στον ΒΟΑΚ με νεκρή συνεπιβάτη μοτοσικλέτας (εικόνες)10:28Χατζηδάκης - Διασύνδεση ταμειακών με POS: Η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων συνδέθηκε 10:15Ο νέος Δικαστικός Χάρτης ψηφίστηκε από τη Βουλή10:01Μεγάλη Πέμπτη: Ο Μυστικός Δείπνος και η Σταύρωση09:47Champions League: Η Ντόρτμουντ πήρε προβάδισμα πρόκρισης από την Παρί Σεν Ζερμέν09:34Δολοφονία Λυγγερίδη: Συνελήφθη ακόμη ένα άτομο 09:20Κοζάνη: Αγώνας δρόμου για αντίδοτο σε παιδί που κατανάλωσε φυτοφάρμακο09:07Διασύνδεση ταμειακών με POS: Οι επιχειρήσεις που παίρνουν επιπλέον παράταση08:54Πολ Όστερ: “Έφυγε” από τη ζωή ο Αμερικανός συγγραφέας08:40Greek Mafia: Φωτογραφίες και στοιχεία των εκτελεστών του Σκαφτούρου08:27Εορτολόγιο - Μεγάλη Πέμπτη: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Μαΐου08:27Τραγωδία στην Κρήτη: Γυναίκα έπεσε νεκρή μπροστά στον 7χρονο γιο της08:26Ο καιρός του Πάσχα08:13
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο