LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτισμόςΔημοσίευση: 01 Μαΐου 2024 17:12

Μεγάλη Πέμπτη: Ο Μυστικός Δείπνος και η Σταύρωση

Την Μεγάλη Πέμπτη κορυφώνεται το Θείο Δράμα, με τη Σταύρωση του Ιησού Χριστού.

Ιερός Ναός Αγίου Ευσταθίου Νέας Ιωνίας - Μεγάλη Πέμπτη

Στην Ορθόδοξη Εκκλησία η Μεγάλη Πέμπτη είναι αφιερωμένη στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια και τα οποία συνέβησαν σύμφωνα με τις ευαγγελικές αναφορές λίγο πριν τη Σταύρωση:

1. Τον Ιερό Νιπτήρα, το πλύσιμο δηλαδή των ποδιών των μαθητών από τον Κύριο, δείχνοντας για το ποια πρέπει να είναι η διακονία των πιστών στην Εκκλησιά...

Ο Χριστός έπλυνε τα πόδια των μαθητών Του και τα σκούπισε με το «λεντίον» (πετσέτα) που είχε ζωστεί, σε ένδειξη της μέγιστης ταπείνωσής Του. Παράλληλα τους είπε: «αν, λοιπόν, εγώ ο Κύριος κι ο Διδάσκαλος σας έπλυνα τα πόδια, έχετε κι εσείς την υποχρέωση να πλένετε ο ένας τα πόδια του άλλου».

2. Το Μυστικό Δείπνο, δηλαδή την παράδοση του Μυστήριου της Θείας Ευχαριστίας. Ο Χριστός παρέθεσε στον όμιλο των μαθητών το τελευταίο Δείπνο πριν τον σταυρικό θάνατό Του. Δεν ονομάζουμε όμως το Δείπνο αυτόν «μυστικό», επειδή… έγινε χωρίς να το γνωρίζουν άλλοι, αλλά επειδή ο Χριστός μύησε τους Μαθητές Του στο «Μυστήριο των Μυστηρίων», την Θεία Ευχαριστία. Τους παρέδωσε το Σώμα Του και το Αίμα Του, την αιώνια πνευματική τροφή, που παραθέτει η Εκκλησία στους πιστούς σε κάθε λειτουργική σύναξη. Τους είπε, λοιπόν, δείχνοντας το ψωμί: «Λάβετε, φάγετε, τούτο εστί το Σώμα μου, το υπέρ υμών κλώμενον εις άφεσιν αμαρτιών». Μετά το δείπνο, έλαβε το ποτήρι με το κρασί και είπε: «Πίετε εξ αυτού πάντες. Τούτο εστί το Αίμα μου, το της Καινής Διαθήκης, το υπέρ υμών εκχυνόμενον εις άφεσιν αμαρτιών».

3. Την Προσευχή του Κυρίου στο Όρος των Ελαιών

4. Την Προδοσία του Ιούδα, δηλαδή την αρχή του Πάθους του Κυρίου. Ο Ιούδας παρέδωσε τον Κύριο στους Ιουδαίους για το ευτελές ποσό των «τριάκοντα αργυρίων», δίνοντάς του συνθηματικά έναν ασπασμό και λέγοντας ειρωνικά «Χαίρε, ραββί».

Μεγάλη Πέμπτη

Η Εκκλησία και οι πιστοί

Το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης γίνεται η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου.

Κοινωνούν πολλοί πιστοί, κατάλληλα προετοιμασμένοι με εξομολόγηση και νηστεία. Για όσους νηστεύουν αυστηρά τη Μεγ. Βδομάδα (χωρίς λάδι), η Μεγ. Πέμπτη καταλύεται. Δηλ. τρώμε λάδι, καθώς γιορτάζουμε την παράδοση της Θείας Ευχαριστίας από τον Χριστό στην Εκκλησία και τιμάμε ξεχωριστά την ημέρα αυτή.

Τη Μεγάλη Πέμπτη, όταν τη νύχτα διαβάζονται τα δώδεκα Ευαγγέλια και γίνεται η τελετή της Σταύρωσης του Χριστού, η συγκίνηση της λαϊκής ψυχής για το θείο δράμα κορυφώνεται. Ψάλλεται ο όρθρος της Μεγάλης Παρασκευής και διαβάζονται τα 12 Ευαγγέλια. Μετά το 5ο Ευαγγέλιο, βγαίνει ο Εσταυρωμένος.

“Σήμερον κρεμάται επί ξύλου ο εν ύδασι την γην κρεμάσας”, ψάλλει ο ιερέας την ώρα που περιφέρει τον εσταυρωμένο Ιησού στο ναό για την αναπαράσταση της σταύρωσης.

Είναι η στιγμή, περίπου στις 9 το βράδυ, όπου σε όλες τις εκκλησίες της χώρας θα σβήσουν τα φώτα. Η πομπή της σταύρωσης υπό το αμυδρό φως των κεριών θα κινηθεί με αργό και σταθερό ρυθμό προς το κέντρο των ναών, διαπερνώντας το πλήθος των πιστών. Το Θείο πάθος σχεδόν κορυφώνεται… Αυτός που στήριξε τη γη πάνω στο νερό χλευάζεται: “στέφανον εξ ακανθών περιτίθεται, ο των Αγγέλων Βασιλεύς ψευδή πορφύρα περιβάλλεται, ο περιβάλλων τον ουρανόν εν νεφέλαις ράπισμα κατεδέξατο - ο εν Ιορδάνη ελευθερώσας τον Αδάμ. Λόγχη εκεντήθη ο Υιός της Παρθένου”. Η ελπίδα, ωστόσο, για το χαρμόσυνο γεγονός προκαλεί ανακούφιση στο πλήθος: Προσκυνούμεν Σου τα Πάθη, Χριστέ, δείξον ημίν και την ένδοξόν Σου Ανάσταση”.

Μέσα από τα λόγια των Ευαγγελίων αλλά και από τις ιδιαίτερα πένθιμες νότες των τροπαρίων περιγράφονται με τον τραγικότερο τρόπο οι εμπαιγμοί, τα χτυπήματα, οι ύβρεις και οι χλευασμοί των ανθρώπων που ανέβασαν τον Κύριο στο σταυρό. Η Μεγάλη Πέμπτη είναι από τις θλιβερότερες ημέρες της χριστιανοσύνης.

Στις εκκλησίες, όλο το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης μέχρι το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής, παραμένουν κυρίως γυναίκες οι οποίες «μοιρολογούν», ψάλλοντας ύμνους, τον Χριστό.

Μεγάλη Πέμπτη

Οι παραδόσεις

Στα σπίτια των Χριστιανών, την Μεγάλη Πέμπτη, βάφονται τα κόκκινα αυγά. Για τον λόγο αυτό, η ημέρα λέγεται και Κόκκινη Πέμπτη ή Κοκκινοπέφτη.

Εκτός από τα αυγά, την μέρα αυτή, φτιάχνονται τα πασχαλινά κουλούρια και τα τσουρέκια. Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, οι Χριστιανοί κρεμούν κόκκινα πανιά στα παράθυρα των σπιτιών τους.

Μεγάλη Πέμπτη

Ειδήσεις σήμερα:

Champions League: Άρσεναλ και Ίντερ συμπλήρωσαν την τετράδα των ημιτελικών

Καιρός - Μεγάλη Πέμπτη: Βροχές, άνοδος της θερμοκρασίας και αφρικανική σκόνη

Εορτολόγιο - Μεγάλη Πέμπτη: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 17 Απριλίου

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης για Βορίζια: Οι βεντέτες και οι αυτοδικίες είναι απόβλητα περασμένων καιρώνΣήμερα 10:13 | Ειδήσεις

«Η Κρήτη του σήμερα είναι πολλά περισσότερα από νοοτροπίες του χθες», τονίζει ο πρωθυπουργός στην κυριακάτικη ανάρτησή του

Σαμαράς: Ο Μητσοτάκης δεν χωνεύει την Ιστορία της ΝΔ - Την έχει μετατρέψει σε ένα υβρίδιο Σημιτικού ΠΑΣΟΚΣήμερα 08:21 | Ειδήσεις

Δείτε αποσπάσματα από τη συνέντευξη του πρώην Πρωθυπουργού, η οποία θα μεταδοθεί το μεσημέρι της Κυριακής στις 15:00, από τον ΑΝΤ1.

Ρόδος: Σύλληψη κληρικού με 2 κιλά κοκαΐνηςΣήμερα 10:15 | Ειδήσεις

Ταξίδεψε με αεροπλάνο για να παραλάβει τα ναρκωτικά που έφτασαν στο νησί με το πλοίο. Διαμένει σε μοναστήρι της Αττικής.

Βορίζια: Κλιμάκιο παιδοψυχολόγων στο χωριό – Πότε θα ανοίξουν τα σχολείαΣήμερα 08:21 | Ειδήσεις

Πώς και πότε θα ανοίξουν τα σχολεία στο χωριό

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Θεσσαλονίκη: Κατάστημα έδωσε αλκοόλ σε ανήλικο - Συνελήφθη ο υπεύθυνος11:15Βραβεία Grammy: Στην κορυφή των υποψηφιοτήτων ο Κέντρικ Λαμάρ και η Lady Gaga11:01Βόλος: Λιμενικός κατηγορείται για ασέλγεια σε βάρος δύο μαθητών 10:48Ρόδος: Σύλληψη κληρικού με 2 κιλά κοκαΐνης10:34Μητσοτάκης για Βορίζια: Οι βεντέτες και οι αυτοδικίες είναι απόβλητα περασμένων καιρών10:20Μπενίτεθ: Ο ΠΑΟΚ διαθέτει διαφορετικούς τρόπους για να πετύχει γκολ, με αρκετούς ποδοσφαιριστές10:06Γλυφάδα: Έχασε τη μάχη με τη ζωή η 70χρονη που είχε δεχθεί άγρια επίθεση με πέτρα από 38χρονο09:52Παναθηναϊκός: Δεν ανακοίνωσε αποστολή για τον αγώνα με τον ΠΑΟΚ ο Μπενίτεθ - Διαθέσιμος ο Γερεμέγεφ09:37Βορίζια: Κλιμάκιο παιδοψυχολόγων στο χωριό – Πότε θα ανοίξουν τα σχολεία09:24Άγιος Νεκτάριος: Ο συγκλονιστικός βίος και το θεάρεστο έργο του09:10Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Κυριακή 9 Νοεμβρίου08:56Σαμαράς: Ο Μητσοτάκης δεν χωνεύει την Ιστορία της ΝΔ - Την έχει μετατρέψει σε ένα υβρίδιο Σημιτικού ΠΑΣΟΚ08:4142ος Μαραθώνιος: Αναλυτικά οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή08:28Τι καιρό θα κάνει την Κυριακή08:14Άνοιξαν οι ουρανοί στην Σικελία - Πλημμύρες και καταστροφές σε περιουσίες (βίντεο)23:59Hellenic Train: Ακινητοποιήθηκε τρένο λόγω βλάβης 23:45Ηλεκτροκίνηση: Το Μέλλον των Μεταφορών Είναι εδώ 23:31Formula 1: "Pole" μετά την νίκη στο σπριντ για τον Λάντο Νόρις στην Βραζιλία - Έξοδος στο Q1 για τον Φερστάπεν23:17Στην Ύδρα η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ - Τιμήθηκε από τον Δήμο με ειδικό μετάλλιο23:03Δυτική όχθη: Ισραηλινοί έποικοι επιτέθηκαν σε μια ομάδα Παλαιστίνιων και δημοσιογράφων που είχαν συγκεντρωθεί για να μαζέψουν ελιές 22:48
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο