Θεσσαλία: Αργή η επούλωση των πληγών του Ιανουαρίου
Το φθινόπωρο του 2024 ο ΑΝΤ1 έκανε ένα ρεπορτάζ σε επιχειρήσεις του θεσσαλικού κάμπου που, επειδή είχαν υποστεί καταστροφές από νερό τον Ιανουάριο, βρέθηκαν αντιμέτωπες με υψηλότερα ασφάλιστρα.
Από την άλλη πλευρά, ο ΕΛΓΑ εξάντλησε τα αποθεματικά, δίνοντας αποζημιώσεις σε αγροτικές επιχειρήσεις που δίνουν μικρές εισφορές.
Για διαφορετικούς λόγους και οι μεν και οι δε είναι εκτεθειμένες στην απειλή των ζημιών από την κλιματική αλλαγή.
Όμως, χθες Πέμπτη 16 Ιανουαρίου, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, κάνοντας απολογισμό του πρώτου χρόνου της θητείας του, παραδέχθηκε ότι αυτό το πρόβλημα, της ασφάλισης λόγω φυσικών καταστροφών, είναι από τα πιο δύσκολα προβλήματα για την κυβέρνηση και την αγορά.
Έστειλε όμως και ένα μήνυμα προς τους επιχειρηματίες, λέγοντας «όταν κλείνεις την αποστραγγιστική τάφρο, μην περιμένεις το νερό να βρει δρόμο διαφορετικό από εκείνο που έβρισκε πάντα».
Ο κ.Κουρέτας αναφερόταν σε κάποιες από τις επιχειρήσεις που δημιούργησαν εμπόδια στη φυσική ροή του νερού και τώρα είναι αντιμέτωπες με υψηλότερα ασφάλιστρα.
Η επούλωση των πληγών της Θεσσαλίας προχωράει αργά, αλλά αυτό έχει να κάνει και με την έκταση της καταστροφής: 200.000 άνθρωποι της Περιφέρειας επλήγησαν από το φαινόμενο, ενώ ήδη ένα χωριό, η Μεταμόρφωση, κατασκευάζεται εκ νέου.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τις Αρχές είναι πώς θα αντιμετωπίσουν το νερό, αν υπάρξει μία νέα μεγάλη νεροποντή, έως ότου κατασκευαστούν τα έργα που θα οδηγούν το νερό σταδιακά στο χαμηλότερο σημείο της θεσσαλικής λεκάνης, καθώς έτσι όπως είναι σήμερα, η Περιφέρεια είναι σε θέση να συγκρατήσει μόλις το 40% του νερού που έπεσε τον Ιανουάριο.