Κώστας Σημίτης: Ένα ύστατο χαίρε με πολλά μηνύματα!
Ήταν όλοι εκεί, στη Μητρόπολη, για το ύστατο χαίρε στον Κώστα Σημίτη. Οικογένεια, φίλοι, πολιτικοί συνοδοιπόροι και αντίπαλοι.
Ακόμη και αυτοί που τον «πολέμησαν» επί πρωθυπουργίας του, προτίμησαν να αφήσουν την Ιστορία να τον κρίνει και άφησαν στην άκρη τις τελευταίες ημέρες την αυστηρή κριτική για έναν πολιτικό – ορόσημο για το ΠΑΣΟΚ και την Ελλάδα: τον μακροβιότερο πρωθυπουργό στη χώρα με συνεχόμενη θητεία, έναν πολιτικό που συγκρούστηκε και στο εσωτερικό του κόμματός του, όταν υπερασπιζόταν με σθένος τις απόψεις του, έναν πολιτικό που δεν δίστασε να παραιτηθεί δύο φορές από Υπουργός,
Την «απώλεια Σημίτη» αντιμετώπισαν με τον πλέον αποκαλυπτικό τρόπο όλα τα κόμματα. Η κυβέρνηση με απόφαση Μητσοτάκη κήρυξε τετραήμερο εθνικό πένθος και η κηδεία έγινε με τιμές εν ενεργεία Πρωθυπουργού, παρά τις αντιδράσεις κάποιων από το «γαλάζιο» στρατόπεδο. Ήδη άλλωστε, με τη δήλωση που είχε κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγνώριζε τη μεγάλη εθνική προσφορά του Κώστα Σημίτη, τονίζοντας τη συμβολή του στον εκσυγχρονισμό της χώρας, πέρα από την είσοδο της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την είσοδο της Ελλάδας στην ΟΝΕ.
Αρκετό μελάνι χύθηκε και για την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, σε συνεννόηση πάντα με την οικογένεια του πρώην Πρωθυπουργού, να εκφωνήσει και έναν από τους επικήδειους στη νεκρώσιμη ακολουθία. Ναι, ήταν θεσμικά αναμενόμενη, έγραψαν οι περισσότεροι, αλλά και πολιτικά είχε τη δική της σημασία συμπλήρωναν επίσης πολλοί, καθώς δείχνει μία διάθεση συναίνεσης με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ιδίως στο δρόμο προς την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Από την άλλη, σύσσωμο το ΠΑΣΟΚ αποχαιρέτησε τον Κώστα Σημίτη. Ως όφειλαν, όλα τα στελέχη, από τα ιστορικά μέχρι τα νεότερα απέτισαν φόρο τιμής σε έναν ιστορικό ηγέτη του κόμματος, όπως τον χαρακτηρίζουν.
Υπήρξαν βέβαια και οι αντιδράσεις από τα κόμματα εκ δεξιών της ΝΔ, που εξαπέλυσαν τα βέλη τους κατά Σημίτη και Μητσοτάκη, για επιπλέον δική τους προβολή εκτίμησαν οι πολιτικοί αναλυτές, Οι δε αριστεροί εξέφρασαν απλώς τα συλλυπητήριά τους, αποφεύγοντας ευτυχώς τον πολιτικό λαϊκισμό που -όπως καλά γνωρίζουμε- τον χρησιμοποιούν πολλάκις όλες οι παρατάξεις, από τη Μεταπολίτευση και μετά. Η παρουσία αρκετών αριστερών πάντως στη Μητρόπολη, σχολιάστηκε μάλλον θετικά.
Επιθυμία της οικογένειας Σημίτη ήταν η ταφή του να είναι λιτή, με τη μεταφορά της σορού να γίνεται με νεκροφόρα και όχι με κιλλίβαντα. Κι έτσι έγινε. Χωρίς υπερβολές, όπως ήταν και ζωή του πρώην Πρωθυπουργού, από τη στιγμή που αποχώρησε από την ενεργό πολιτική.
Δεν επιχείρησε να τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του, δεν έκανε δηλώσεις παρά μόνο σε κρίσιμες πολιτικά περιόδους, απέφευγε τις παρεμβάσεις, παρά τις προσκλήσεις που δεχόταν από όλα τα μέσα.
Στο πλευρό του, μέχρι το τελευταίο αντίο, η σύζυγός του Δάφνη, διακριτική παρουσία όπως την ξέρουμε από τον κοινό τους βίο, η οποία προχώρησε σε μία κίνηση ανωτερότητας. Πώς αλλιώς να χαρακτηρίσεις την αποποίηση από την Δάφνη Σημίτη κάθε προνομίου που είχε ως πρώην Πρωθυπουργός ο Κώστας Σημίτης. Η Δάφνη Σημίτη αποφάσισε και ανακοίνωσε ότι δεν θα διεκδικήσει τη συνέχιση της σύνταξης του πρώην Πρωθυπουργού, ότι επιστρέφει το αυτοκίνητο με το οποίο μετακινείτο ο Κώστας Σημίτης, ότι αποδεσμεύει τους αστυνομικούς φρουρούς του και ότι ζήτησε και θα μετατεθούν σε υπηρεσίες της Βουλής οι γραμματείς του γραφείου του.