ΕΥΔΑΠ ή ΕΥ-ΔΕΝ (έχουμε) ;
«Θα πεις το νερό νεράκι αν το ξοδεύεις έτσι»… έλεγε η γιαγιά μου πριν από χρόνια και εγώ τι έκανα; Έκλεινα τη βρύση, έσκυβα το κεφάλι ,κοίταγα χαμηλά και αποχωρούσα στα μουλωχτά….
Ποιος θα μου το λέγε ότι η γιαγιά και θα είχε δίκιο τόσα χρόνια μετά και εγώ θα κοίταγα πλέον ψηλά, περιμένοντας όχι το «μάννα εξ ουρανού» αλλά, τη λύση για τα υδάτινα αποθέματα μας από το διάστημα, τους νέους ελληνικούς δορυφόρους μας, που το αργότερο σε δυο χρόνια από σήμερα θα είναι εκεί ψηλά…..
ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΗ ΛΥΣΗ…
Και δεν είναι αστείο αλλά αλήθεια…Ένα σμήνος ελληνικών πολυφασματικών δορυφόρων, θα μπορεί από εκεί ψηλά να παρατηρεί τη Γη μας, την ελληνική Γη και τα δεδομένα που θα συλλέγονται θα συμβάλλουν στην αποτελεσματικότητα των δημόσιων υπηρεσιών, αλλά….εδώ είναι το ζουμί… θα παρακολουθούν και το περιβάλλον και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, την καταπολέμηση της ρύπανσης των θαλασσών και την αύξηση της αποδοτικότητας της γεωργίας.
Όπως μου εξήγησε και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου με τους εφτά αυτούς μικροδορυφόρους θα έχουμε πολυφασματικά δεδομένα που θα καλύπτουν καθημερινά όλη την ελληνική επικράτεια. Με αυτόν τον τρόπο θα παρακολουθούμε τις διαχρονικές μεταβολές του περιβάλλοντος. Σε μια εποχή που συνεχώς βιώνουμε παγκοσμίως τα αποτελέσματα της κλιματικής κρίσης, αξιοποιούμε τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και επενδύουμε στο διάστημα αποκτώντας μια μοναδική “τεχνολογική εργαλειοθήκη”.
Βέβαια οι δορυφόροι δεν θα γεμίσουν τους ταμιευτήρες της Αττικής με νερό, ούτε τα πηγάδια των νησιών, ούτε τις πηγές των βουνών καθώς αν δεν χιονίσει και αν δεν βάλουμε και εμείς ένα μέτρο στην καθημερινότητά μας, σταγόνα νερού δεν θα δούμε ούτε με μεγεθυντικό φακό.
ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΧΑΜΗΛΑ….
Μην ξεχνάτε ότι…η στάθμη του Μόρνου από την οποία υδροδοτείται η Αττική, εμφανίζεται συρρικνωμένη κατά 15-20% σε σχέση με τη μέση τιμή των τελευταίων 14 ετών. Η στάθμη της Υλίκης έχει πέσει 4 μέτρα σχεδόν σ ένα χρόνο. Η Λέρος και η Σίφνος με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας κηρύχθηκαν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για έναν μήνα. Παρόμοιες καταστάσεις, ίσως και χειρότερες, βιώνουν και σε άλλα νησιά καθώς τα αποθέματα βρίσκονται στα όρια ή κάτω από τα όρια ασφαλείας, όπως στη Νάξο, στη Σέριφο, στη Μύκονο, στη Σαντορίνη κ.α.
ΚΛΕΙΣΤΕ ΒΡΥΣΕΣ!
Για αυτό και εμείς λοιπόν, πρέπει να βάλουμε ένα φρένο στη «δροσιά» και την «καθαριότητά» μας ,όσο αστείο και αν ακούγεται. Μην αφήνετε το νερό να τρέχει, το κλείσιμο της βρύσης είναι μια πάρα πολύ απλή κίνηση. Τα ρούχα είτε είναι πλεκτά από την προίκα της γιαγιάς, είτε είναι λευκά πλένονται το ίδιο καλά και οικονομικά στο ειδικό πρόγραμμα του πλυντηρίου χωρίς να καταναλώνουμε μία στέρνα νερό. Ποτίστε τις γλάστρες με μέτρο. Κάντε ντους ναι, αλλά βάλτε κόφτη όταν σαπουνίζεστε, το πλυντήριο πιάτων κάνει λιγότερη κατανάλωση νερού, βάλτε μηχανισμό στα καζανάκια, πλύντε το αυτοκίνητο με ειδικό μπέκ ….με «μέτρο» είναι η σωστή λέξη γιατί αν συνεχίσουμε στους ίδιους ρυθμούς η ΕΥΔΑΠ θα γίνει ΕΥ-ΔΕΝ(έχουμε) και τότε θα τρέχουμε και πάλι στα πηγάδια και στην αφαλάτωση που δεν είναι καθόλου οικονομική παρότι έχουμε έναν «ωκεανό» θάλασσας γύρω μας ….
Εις υγείαν λοιπόν….