LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτισμόςΔημοσίευση: Σήμερα 06:02 | Ανανέωση: Σήμερα 06:21

Εορτολόγιο - 23 Σεπτεμβρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Την μνήμη ποιων αγίων τιμά σήμερα η Ορθόδοξη Εκκλησία. Σε ποιους πρέπει να πείτε "Χρόνια Πολλά".

Γλυκά - κεράσματα

Σήμερα, Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου 2024, σύμφωνα με το εορτολόγιο, από την Ορθόδοξη Εκκλησία, τιμώνται:

  • Άγιος Ιωάννης Πρόδρομος και Βαπτιστής (Σύλληψη)
  • Άγιος Νικόλαος ο παντοπώλης ο Νεομάρτυρας από το Καρπενήσι
  • Άγιος Ανδρέας
  • Άγιος Ιωάννης με τα δύο παιδιά του Πέτρο και Αντώνιο
  • Αγία Ραΐς η παρθένος
  • Οσίες Ξανθίππη και Πολυξένη
  • Άγιος Ιωάννης ο Νεομάρτυρας ο εξ Αγαρηνών
  • Άγιος Γρηγόριος Μητροπολίτης Άργους
  • Άγιος Adamnan

Σήμερα γιορτάζουν οι: Ξάνθιππος, Ξανθίππη, Ξανθή, Ξανθούλα, Πολυξένη, Ξένη, Ξένια, Ραΐς, Ραΐδα, Ίρις και Ίριδα

Η ανατολή του ήλιου έγινε στις 07:12 και η δύση του ηλίου θα γίνει στις 19:18.

Η Σελήνη είναι 20.5 ημερών.

Η σύλληψη του Αγίου Ιωάννου Προδρόμου

Τρεις συλλήψεις, τρεις ευαγγελισμοί, τρεις γεννήσεις που ανέτρεψαν τη θνησιγενή πορεία και ζωή του κόσμου και μετέβαλαν τον ιστορικό ρου σε αναστάσιμη εσχατολογική πραγματικότητα. Μια από αυτές και η του Προδρόμου. Και πάλι εδώ υπουργός του μυστηρίου ο αρχάγγελος Γαβριήλ. Μια χορεία μυστηρίων συσσωρευμένα στην αγία αυτή οικογένεια του Ζαχαρία και της Ελισάβετ. Η στειρότητα και το υπέργηρον της μητέρας του. Ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος ήταν γιος του ιερέα Ζαχαρία και της Ελισάβετ. Μέχρι τα τριάντα του χρόνια, ζει ασκητική ζωή στην έρημο της Ιουδαίας, αφιερωμένη ολοκληρωτικά στην προσευχή, τη μελέτη και την πνευματική και ηθική τελειοποίηση. Έτσι προφήτευσε ο προφήτης Ησαΐας για τον Πρόδρομο του Κυρίου, Ιωάννη: Φωνή βοώντος εν τη ερήμω, ετοιμάσατε την οδόν Κυρίου, ευθείας ποιείτε τας τρίβους αυτον. (Ησαΐας μ’, 3). Δηλαδή, φωνή ανθρώπου, που φωνάζει στην έρημο και λέει: Ετοιμάστε το δρόμο, απ’ όπου θα έλθει ο Κύριος σε σας. Κάνετε ίσιους και ομαλούς τους δρόμους, από τους οποίους θα περάσει.

Ξεριζώστε, δηλαδή, από τις ψυχές σας τα αγκάθια των αμαρτωλών παθών και ρίξτε μακριά τα λιθάρια του εγωισμού και της πώρωσης και καθαρίστε με μετάνοια το εσωτερικό σας, για να δεχθεί τον Κύριο. Η φωνή αυτή, που ήταν ο Ιωάννης, γεννήθηκε με θαυμαστό τρόπο. Ο Πατέρας του Ζαχαρίας ήταν Ιερέας. Την ώρα του θυμιάματος μέσα στο θυσιαστήριο, είδε άγγελο Κυρίου, που του ανήγγειλε, ότι θα αποκτούσε γιο και θα ονομαζόταν Ιωάννης. Ο Ζαχαρίας σκίρτησε από χαρά, αλλά δυσπίστησε. Η γυναίκα του ήταν στείρα και γριά, πώς θα γινόταν αυτό που άκουγε; Τότε ο άγγελος του είπε ότι για να τιμωρηθεί η δυσπιστία του, μέχρι να πραγματοποιηθεί η βουλή του Θεού, αυτός θα έμενε κωφάλαλος. Πράγματι, η Ελισάβετ συνέλαβε, και μετά εννιά μήνες έκανε γιο. Μετά οκτώ ήμερες, στην περιτομή του παιδιού, οι συγγενείς θέλησαν να του δώσουν το όνομα του πατέρα του, Ζαχαρία. Όμως, ο Ζαχαρίας, έγραψε επάνω σε πινακίδιο το όνομα Ιωάννης. Αμέσως δε, λύθηκε η γλώσσα του, και η χαρά για όλους ήταν μεγάλη.

Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος και Βαπτιστής

Ο Ιωάννης μαρτυρείται ως η απαρχή της καταλλαγής, της συμφιλίωσης, της άρσης της πανάρχαιας «έχθρας» Θεού και ανθρώπων. Η εν λόγω όμως ιστορία πατέρα και γιου κατέληξε τραγική. Οι αγαπημένοι αυτοί και φίλοι του Χριστού «εσφάγησαν» ο μεν πρώτος «δαπέδω παρά νηού» και ο άλλος από τη λαγνεία ενός μοιχού, αδίστακτου και γλοιώδους τύραννου. Αυτή ήταν άλλωστε και η μοίρα του Νυμφίου τους Χριστού και αυτή επέλεξαν και οι εραστές Του Ιωάννης και Ζαχαρίας, μια οδός εξάλλου γνωστή ανά τους αιώνες στους ακόλουθους του Αρνίου. Για να μην αδικείται βέβαια στις συνειδήσεις μας ο μεγάλος προφήτης και πατέρας του κορυφαίου προφήτου, να σημειώσουμε ότι μετά τη γέννηση του Χριστού επέβαλλε στη Θεοτόκο να παραμένει στον τόπο των παρθένων μέσα στο ναό, γενόμενος έτσι ο πρώην άφωνος διαπρύσιος κήρυκας της ασυλλήπτου και υπερλόγου αειπαρθενίας της.

Είχε ήδη διδαχτεί από το παλιότερο ολίσθημά του με το δικό του γιο και αυξήθηκε η πίστη του καθιστώντας τον τέλειο και ευάρεστο ενώπιον του Θεού. Του έλειπε όμως κάτι ακόμα για να συγκαταριθμηθεί με τους κορυφαίους αγίους όλων των εποχών. Και αυτό ήταν το τίμημα της «προκλητικής» ομολογίας της αειπαρθενίας της Θεοτόκου και της γέννησης του Μεσσία που του προξένησε την τιμή του μάρτυρα. Σαν αμνός σφάχτηκε στο μέσο του ναού από τον πόθο του να φτάσει το συντομότερο δίπλα στον Αμνό του Θεού. Τον ακολούθησε λίγο αργότερα με τον ίδιο τρόπο και ο γιος του. Αυτός που έφαγε μια ζωή στις ερημιές με προσευχές, νηστείες και κακουχίες, προσευχόμενος για όλο τον κόσμο και τη σωτηρία και των δημίων του ακόμη. Σε αντάλλαγμα πέθανε τόσο ατιμωτικώς, λες και ήταν κανένας εγκληματίας, αυτός που ήταν πιο αθώος και αγνός και από τα βρέφη.

Έργω λοιπόν και ουχί μόνον λόγοις προοικονόμησαν οι δυο τους με την αιματηρή αυτή πρόρρησή τους και την άδικη σφαγή του Ιησού. Αυτή λοιπόν την προφητική τριάδα, Ζαχαρία, Ελισάβετ και Ιωάννη τιμούμε σήμερα. Μια οικογένεια που πάνω και πέρα από τη σαρκική απέκτησε την πνευματική συγγένεια με το Χριστό. Άνθρωποι που αγάπησαν το Θεό εξ όλης καρδίας καθιερώνοντας εαυτούς ως πρότυπα σε όλα τα επίπεδα της ατομικής και κοινωνικής διάστασης της ανθρώπινης ζωής, ειδικά σε μέρες σαν αυτές που διανύουμε και στις οποίες τέτοιες προσωπικότητες και τέτοια γεγονότα ανάγονται από τη συντριπτική πλειοψηφία στη σφαίρα του μυθικού.

Πηγη: ekklisiaonline.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Μητσοτάκης: Οι συναντήσεις στη Νέα Υόρκη και το τετ α τετ με τον Ερντογάν

Παγκράτι: Άγριο ξύλο μεταξύ ανηλίκων έξω από σχολείο

Καιρός: άνοδος θερμοκρασίας και πρόσκαιρες βροχές την Δευτέρα


Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης: Οι συναντήσεις στη Νέα Υόρκη και το τετ α τετ με τον ΕρντογάνΣήμερα 06:20 | Ειδήσεις

Με τον σεΐχη του Κουβέιτ συναντήθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός στο περιθώριο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ οριστικοποιήθηκε το ραντεβού με τον Ερντογάν.

Μέση Ανατολή: Επίθεση ιρακινής οργάνωσης σε ισραηλινές θέσειςΣήμερα 07:37 | Ειδήσεις

Εμπλοκή και ιρακινής οργάνωσης στη σύρραξη στη Μέση Ανατολή, την ώρα που ο Λίβανος πλήττεται από βομβαρδισμούς, η Γάζα από λιμό και η Δυτική Όχθη από εκατόμβες νεκρών.

Παγώνη στον ΑΝΤ1: Πολίτες περιμένουν 8 ώρες στα επείγοντα στην γενική εφημερία (βίντεο)Σήμερα 07:23 | Ειδήσεις

Ποια είναι τα αιτήματα των γιατρών του ΕΣΥ, με βάση τα οποία προχωρουν σε κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα.

Εκλογές Βραδενβούργο: “Φιλί της ζωής” για το SPDΣήμερα 07:09 | Ειδήσεις

Πρωτιά του SPD στις εκλογές του κρατιδίου του Βραδενβούργου, στη δεξιά βουλή που σχηματίστηκε.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ελεύθεροι επαγγελματίες: Τι αλλάζει με τα τεκμήριά τους08:08Παγώνη στον ΑΝΤ1: Πολίτες περιμένουν 8 ώρες στα επείγοντα στην γενική εφημερία (βίντεο)07:55Μέση Ανατολή: Επίθεση ιρακινής οργάνωσης σε ισραηλινές θέσεις07:42Εκλογές Βραδενβούργο: “Φιλί της ζωής” για το SPD07:29Γάζα - Νετανιάχου: 50 από τους 97 Ισραηλινούς ομήρους είναι ζωντανοί07:15Δήμαρχος Κορυδαλλού στον ΑΝΤ1: Οι αντιδήμαρχοι μπήκαν μπροστά για να προστατέψουν τον κόσμο07:02Παγκράτι: Άγριο ξύλο μεταξύ ανηλίκων έξω από σχολείο06:48Μητσοτάκης: Οι συναντήσεις στη Νέα Υόρκη και το τετ α τετ με τον Ερντογάν06:35Εορτολόγιο - 23 Σεπτεμβρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 06:21Καιρός: άνοδος θερμοκρασίας και πρόσκαιρες βροχές την Δευτέρα06:08Δήμος Αθηναίων: Εκατοντάδες προσλήψεις σε διάφορες θέσεις23:59Μητσοτάκης - Ερντογάν: “Κλείδωσε” για την Τρίτη η συνάντηση23:47Super League: “Έκοψε” την ΑΕΚ η Καλλιθέα23:36Γάζα: “Θρίλερ” με τον ηγέτη της Χαμάς - Αναφορές ότι ίσως είναι νεκρός23:25Κέιτ Μίντλετον: Η πρώτη φωτογραφία μετά την ολοκλήρωση της χημειοθεραπείας (εικόνες)23:12Μετρό - Κουρέτας: Η Γραμμή 4 προχωράει σε 25 από τις 26 θέσεις23:00Βόλος: Πετροπόλεμος μεταξύ νεαρών κουκουλοφόρων τα ξημερώματα 22:47Super League: Ο Ατρόμητος επικράτησε άνετα κόντρα στη Λαμία22:33ΗΠΑ - Τραμπ: Αν ηττηθεί δεν θα είναι ξανά υποψήφιος22:20Φωτογράφος διαζυγίων: Το νέο επάγγελμα που ξεκίνησε από την Κίνα 22:06
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο