LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 28 Ιουνίου 2024 03:39 | Ανανέωση: 28 Ιουνίου 2024 03:59

Το debate Μπάιντεν - Τραμπ για τον Λευκό Οίκο (βίντεο)

Σε απευθείας σύνδεση μεταδόθηκε το κρίσιμο προεδρικό ντιμπέιτ, ανάμεσα στον Τζο Μπάιντεν και στον Ντόναλντ Τραμπ, για τις επερχόμενες εκλογές στις ΗΠΑ.

Debate - Τραμπ - Μπάιντεν

Οι υποψήφιοι για την προεδρία των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και Ντόναλντ Τραμπ, διασταυρώνουν τα ξίφη τους στο πρώτο ντιμπέιτ ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, το οποίο φιλοξενεί το τηλεοπτικό δίκτυο CNN, σε μια τηλεμαχία με αρκετές επιθέσεις επί προσωπικού και συχνά με φράσεις και επιχειρήματα που δεν αιτιολογούνται επαρκώς ή ακόμη και εμπίπουν στα fake news, σύμφωνα με αναλυτές κυρίως από την πλευρά του Ντόναλντ Τραμπ.

Για πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ γίνεται ντιμπέιτ μεταξύ ενός εν ενεργεία προέδρου και ενός πρώην προέδρου.

Το ντιμπέιτ, στα κεντρικά στούντιο του CNN στην Ατλάντα, ξεκίνησε στις 04:00 (ώρα Ελλάδος) και η διάρκεια του ορίστηκε στα 90 λεπτά, με δύο διαφημιστικά διαλείμματα.

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι οι κ. Μπάιντεν και Τραμπ δεν έδωσαν τα χέρια, όταν βρέθηκαν στην σκηνή για να πάρουν τις θέσεις τους για το ντιμπέιτ.

Παρακολουθήστε το debate Biden - Trump για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ:

Η πρώτη ερώτηση αφορούσε την οικονομία και ειδικότερα την ακρίβεια στις ΗΠΑΟ Τζο Μπάιντεν ρωτήθηκε για την ακρίβεια και την αγοραστική δύναμη του μέσου Αμερικανού πολίτη, απαντώντας ότι παρέλαβε χάος και «καμένη γη» από την διακυβέρνηση Τραμπ και κάνοντας αναφορές για κακή πορεία της οικονομίας ειδικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού. Στην δική του τοποθέτηση, ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ είχαν την καλύτερη οικονομία του κόσμου, η οποία χτυπήθηκε από την πανδημία, λέγοντας ότι πλέον έχει χτυπηθεί και από τον πληθωρισμό, ενώ ο Τζο Μπάιντεν παρέλαβε μηδενικό πληθωρισμό, όπως είπε.

Ακολούθως, Τραμπ και Μπάιντεν ρωτήθηκαν για τα τεράστια ελλείμματα, ύψους τρισεκατομυρίων δολαρίων που άφησαν επί των διακυβερνήσεών τους και στις τοποθετήσεις τους αλληλοκατηγορήθηκαν για το τεράστιο χρέος στις ΗΠΑ. Ο Τζο Μπάιντεν κατηγορεί τον Ντόναλντ Τραμπ για εκτεταμένη μείωση φόρων «που βοήθησαν περισσότερο τους ήδη πλούσιους» και τόνισε ότι οι ΗΠΑ έπρεπε να στηρίξουν περισσότερο το σύστημα Υγείας. Ο Τραμπ κατηγορεί τον Μπάιντεν ότι ορδές παράτυπων μεταναστών βρήκαν κάλυψη στο εθνικό σύστημα υγείας των ΗΠΑ και στερούν πολλά κονδύλια από τους σκληρά εργαζόμενους Αμερικανούς. 

Debate Μπάιντεν - Τραμπ

Ερωτηθέντες για τις αμβλώσεις, ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι οι δικαστές που διόρισε «σκότωσαν» την απόφαση Roe Vs Wade και ότι η διακυβέρνηση του επέστρεψε την δύναμη στους πολίτες και πλέον κάθε Πολιτεία αποφασίζει χωριστά, υποστηρίζοντας ότι οι Δημοκρατικοί θέλουν να σκοτώνονται τα παιδιά ακόμη και μετά από την γέννησή τους. Ο Τζο Μπάιντεν ανταπάντησε πως οι Δημοκρατικοί αγωνίζονται για τα δικαιώματα των γυναικών, για το δικαίωμα στην άμβλωση των γυναικών που πέφτουν θύματα βιασμού και επεσήμανε ότι δεν μπορεί οι νομοθέτες να ορίζουν τα θέματα για τις αμβλώσεις, αλλά αυτό είναι κάτι που αφορά αποκλειστικά τις αποφάσεις των γιατρών και των εγκύων. Παίρνοντας πάλι τον λόγο ο Ντόναλντ Τραμπ, με έντονες αρνητικές αναφορές στο Μεταναστευτικό, είπε ότι οι Αμερικανίδες πέφτουν θύματα βιασμού και δολοφονίας από τους μετανάστες που φέρνει στην χώρα ο Μπάιντεν.

Ο Τζο Μπάιντεν αναφέρθηκε στα τρία τρίμηνα λέγοντας οτι υπάρχει χρονικό όριο και στο πρώτο τρίμηνο επιλέγει η γυναίκα, στο δεύτερο τρίμηνο μπορεί να επιλέξει ο γιατρός και στο τρίτο τρίμηνο ο γιατρός με δικαστική επιτροπή για περιπτώσεις που κινδυνεύει η ζωή της μητέρας. Ο Ντόναλντ Τραμπ αναφέρει πως ο Μπάιντεν «ζητάει να βγάζουν τα μωρά από την μήτρα των μητέρων τους στον ένατο μήνα και να δολοφονούν τα παιδιά μόλις βγαίνουν από την μήτρα», με τον νυν Πρόεδρο των ΗΠΑ να αντιδρά στα λόγια του προκατόχου του.

Debate Μπάιντεν - Τραμπ

Τα επόμενα ερωτήματα των δημοσιογράφων του CNN αφορούσαν το Μεταναστευτικό με τον Τζο Μπάιντεν να υποστηρίζει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έκλεινε παιδιά σε κλουβιά και τα χώριζε από τους γονείς τους και ισχυρίστηκε ότι η διακυβέρνηση του έκανε τα σύνορα πιο ασφαλή σε σχέση με εκείνη του Τραμπ. Απαντώντας, ο Ντ. Τραμπ είπε ότι επί προεδρίας του τα σύνορα ήταν πιο ασφαλή από ποτέ, ενώ πλέον τα σύνορα των ΗΠΑ είναι διάτρητα και ότι μετανάστες ζουν σε ξενοδοχεία 5 αστέρων στη Νέα Υόρκη. Κόντρα υπήρξε και για τους βετεράνους των ΗΠΑ και την αντιμετώπιση τους από το Κράτος επί των ημερών Τραμπ και επί της περιόδου Μπάιντεν.

Σε ότι αφορά τις εξελίξεις στα πολεμικά μέτωπα ανά τον πλανήτη, οι δύο υποψήφιοι για την Προεδρία των ΗΠΑ ρωτήθηκαν τόσο για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, όσο και για όσα συμβαίνουν στο Ισραήλ και στην Λωρίδα της Γάζας. Αμφότεροι οι συμμετέχοντες στο debate μίλησαν για τις αποτυχίες του αντιπάλου τους σε πολέμους, όσο βρίσκονταν στο «τιμόνι» των ΗΠΑ. Ο Ντόναλντ Τραμπ ρωτήθηκε αν είναι αποδεκτοί από εκείνον οι όροι του Πούτιν, ήτοι να διατηρήσει η Ρωσία τις περιοχές που έχει προσαρτήσει στην Ουκρανία και η Ουκρανία να μην ενταχθεί ποτέ στο ΝΑΤΟ. Αποκρίθηκε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα σεβαστεί έναν πρόεδρο δυναμικό, που θα λειτουργεί αντίθετα από την στάση του Τζο Μπάιντεν, υποστηρίζοντας ότι ούτε η Ρωσία θα είχε κάνει την εισβολή στην Ουκρανία ούτε η Χαμάς θα είχε κάνει ότι έκανε στο Ισραήλ, εάν ήταν εκείνος Πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Δεν έχω ακούσει τόσες πολλές χαζομάρες μαζεμένες σε τόσο λίγο χρόνο», απάντησε ο Τζο Μπάιντεν. Αφού επέμεινε η συντονίστρια, ο Ντόναλντ Τραμπ είπε πως «δεν είναι αποδεκτοί οι όροι του Πούτιν. Όμως, κάθε φορά που έρχεται ο Ζελένσκι εδώ φεύγει με 60 δισεκατομμύρια. Είναι ο καλύτερος πωλητής του κόσμου. Εγώ θέλω να σταματήσει ο πόλεμος». Από την πλευρά του, ο Τζο Μπάιντεν είπε ότι ο Πρόεδρος της Ρωσίας θέλει να ανασυστήσει την «Σοβιετική αυτοκρατορία» και πως «όσο πιο πολύ χώρο του δώσεις τόσο πιο πολύ χώρο θα πάρει», προσθέτοντας ότι «δεν δίνουμε χρήματα στην Ουκρανία σε αυτή τη φάση, αλλά όπλα που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ».

Αναφορικά με τις εξελίξεις στον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς και οι δύο υποψήφιοι Πρόεδροι των ΗΠΑ δήλωσαν πως είναι στο πλευρό του Ισραήλ, με τον Ντόναλντ Τραμπ να αποκαλεί τον Τζο Μπάιντεν «Παλαιστίνιο και μάλιστα αδύναμο Παλαιστίνιο».

Σε ερώτηση για την εισβολή στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησε να αποφύγει να απαντήσει, ωστόσο σε νεότερο ερώτημα αποκρίθηκε ότι η τότε πρόεδρος της Βουλής, «η Νάνσι Πελόζι ανέλαβε πλήρως την ευθύνη για την 6η Ιανουαρίου». Ο Τζο Μπάιντεν τον κατηγόρησε ότι ποτέ «δεν είπε στους υποστηρικτές του να σταματήσουν και δεν έκανε το παραμικρό. Ο Ντόναλντ Τραμπ μάλιστα θέλει να τους δώσει χάρη». 

Debate Μπάιντεν - Τραμπ

Συχνά, οι τοποθετήσεις του Ντόναλντ Τραμπ ανάγκαζαν τον Τζο Μπάιντεν να αρχίσει την ανταπάντηση του με τις φράσεις «Είναι όλα ψέματα. Δεν έχει πει τίποτα αληθινό», ενώ ο Ντ. Τραμπ επαναλαμβάνει διαρκώς ότι ο Τζ. Μπάιντεν είναι ο χειρότερος Πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ και πως οι μετανάστες θα καταστρέψουν το σύστημα Υγείας και κοινωνικής πρόνοιας των ΗΠΑ. 

Σε ότι αφορά τα σκάνδαλα με «πρωταγωνιστές» τους ίδιους ή μέλη των οικογενειών τους, ο Ντόναλντ Τραμπ τόνισε ότι ο γιός του Τζο Μπάιντεν έχει καταδικαστεί για αδίκημα. Στην δική του πολύκροτη υπόθεση για την Στόρμι Ντάνιελς, στην κατηγορία του νυν Προέδρου των ΗΠΑ ότι «κοιμήθηκες με μια πορνοστάρ όταν η γυναίκα σου ήταν 9 μηνών έγκυος», ο Ντόναλντ Τραμπ αρνήθηκε πως έχει κάνει σεξ με την πορνοστάρ και αποκάλεσε τον δικαστή «Δημοκρατικό» που ήθελε την δίωξη του για πολιτικούς λόγους, με τον Τζο Μπάιντεν να τονίζει πως «Υπάρχει μόνο ένα άτομο εδώ που έχει καταδικαστεί για κακούργημα και τον κοιτάζω αυτή τη στιγμή».

Debate - Τραμπ - Μπάιντεν

Το ντιμπέιτ, με συντονιστές τους Αμερικανούς δημοσιογράφους Τζέικ Τάπερ και Ντάνα Μπας,  σπάει την παράδοση των προηγούμενων με ένα νέο σύνολο κανόνων. Συνήθως, τα προεδρικά ντιμπέιτ γίνονταν μπροστά σε ζωντανό κοινό, συχνά σε ένα κολέγιο ή σε πανεπιστημιούπολη.

Αυτήν τη φορά οι δύο υποψήφιοι ζήτησαν να μην συμμετάσχει κοινό στο ντιμπέιτ για να αποφευχθούν χειροκροτήματα και αποδοκιμασίες, ενώ συμφώνησαν σε μια σειρά από κανόνες. Συγκεκριμένα, συμφώνησαν το μικρόφωνο του υποψηφίου που δεν έχει τον λόγο να μένει κλειστό, προκειμένου να μην διακόπτει. Επίσης, οι υποψήφιοι δεν επιτρέπεται να φέρουν γραπτές σημειώσεις. Θα λάβουν στυλό και χαρτί, καθώς και ένα μπουκάλι νερό.

Με ρίψη κέρματος καθορίστηκαν οι θέσεις στο βάθρο και η σειρά των τελικών δηλώσεων.

Το ντιμπέιτ έρχεται περίπου ένα μήνα μετά από την πρωτοφανή στα χρονικά καταδίκη του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έγινε ο πρώτος Πρόεδρος των ΗΠΑ που καταδικάστηκε για εγκλήματα σε βαθμό κακουργήματος. Στις 11 Ιουλίου αναμένεται μάλιστα και η ανακοίνωση της ποινής του από τον δικαστή Μέρτσαν του Μανχάταν για την υπόθεση της Στόρμι Ντάνιελς.

Από την άλλη πλευρά, ο γιος του Μπάιντεν, Χάντερ, κρίθηκε ένοχος στο Ντέλαγουερ για παράνομη αγορά όπλου αφότου απέκρυψε ότι έκανε χρήση ναρκωτικών. Είναι το πρώτο τέκνο Προέδρου εν ενεργεία, σε βάρος του οποίου ασκήθηκε ποινική δίωξη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο γιος του Προέδρου των ΗΠΑ θα δικαστεί ξανά τον Σεπτέμβριο, στην Καλιφόρνια για φοροδιαφυγή. Η υπόθεση θα υπενθυμίσει στους ψηφοφόρους τον εξαιρετικά προσοδοφόρο ρόλο του Χάντερ στο διοικητικό συμβούλιο μιας ουκρανικής εταιρείας φυσικού αερίου, ωστόσο Αμερικανοί αναλυτές εκτιμούν ότι «οι πολιτικές συνέπειες της καταδίκης του Χάντερ Μπάιντεν στην εκλογική αναμέτρηση του Νοεμβρίου δεν θα είναι σημαντικές».

Το επόμενο ντιμπέιτ μεταξύ Τραμπ και Μπάιντεν θα διεξαχθεί στις 10 Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε αναλυτικά όσα ειπώθηκαν στο debate Μπάιντεν - Τραμπ, πατώντας ΕΔΩ


Ειδήσεις σήμερα:

Copa America: Η Ουρουγουάη “ισοπέδωσε” την Βολιβία (βίντεο)

Ενδοοικογενειακή βία: Δικάζεται ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ για τις απειλές στην σύντροφο του

Φωτιά: Πολύ υψηλός κίνδυνος την Παρασκευή σε 5 Περιφέρειες (χάρτης)

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΦωτιά στην Κερατέα: Κάηκαν σπίτια, εκκενώθηκαν οικισμοί (εικόνες)Σήμερα 14:20 | Ειδήσεις

Σε εξέλιξη είναι η φωτιά στην Κερατέα όπου πνέουν δυνατοί άνεμοι. Είναι η τρίτη φωτιά μέσα σε δέκα ημέρες στην περιοχή.

KE ΠΑΣΟΚ: Ο Χάρης Δούκας ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του - “Είμαι έτοιμος να αναλάβω τις ευθύνες”Σήμερα 15:45 | Ειδήσεις

Τι είπε στην ομιλία του ο Χάρης Δούκας. Τι πρόκειται να κάνει σε περίπτωση που κερδίσει τη μάχη για την ηγεσία.

Ανασκόπηση Μητσοτάκη: Οι φωτιές, το κράτος δικαίου και ο πόλεμος κατά της διαφθοράςΣήμερα 11:24 | Ειδήσεις

Τι αναφέρει ο Πρωθυπουργός στον εβδομαδιαίο απολογισμό του για την μάχη με τις πυρκαγιές, την ανάπτυξη της οικονομίας, την καταπολέμηση της διαφθοράς και τις "Απάτητες Παραλίες"

Γαλλία - Εκλογές: Τι θα συμβεί στην περίπτωση που κανένα κόμμα δεν εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφίαΣήμερα 12:57 | Ειδήσεις

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι βουλευτικές εκλογές στην Γαλλία, για τις οποίες, οι δημοσκοπήσεις εκτιμούν ότι ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός μπορεί να κερδίσει χωρίς να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Φωτιά στη Λαμία: Καίει δασική έκταση - Σηκώθηκαν εναέρια (βίντεο)16:05ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Οι πληρωμές έως τις 5 Ιουλίου15:50KE ΠΑΣΟΚ: Ο Χάρης Δούκας ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του - “Είμαι έτοιμος να αναλάβω τις ευθύνες”15:36ΗΠΑ: Πέθανε ο ψηλότερος αρσενικός σκύλος του πλανήτη (εικόνες)15:23Άνδρος: Φωτιά στην περιοχή Άγιος Πέτρος15:08Ιταλία: Συνελήφθησαν δουλέμποροι που φέρεται να ευθύνονται για τον θάνατο 10 μεταναστών14:54Φωτιά στην Κερατέα: Κάηκαν σπίτια, εκκενώθηκαν οικισμοί (εικόνες)14:41Φωτιές - Δευτέρα: Πολύ υψηλός κίνδυνος σε μία περιοχή (χάρτης)14:27Όρμπαν: Θέλει δική του ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο 14:14Προολυμπιακό: Η 12άδα της εθνικής Ελλάδος14:00Σέριφος: Τα σημάδια της καταστροφικής πυρκαγιάς στο νησί (εικόνες)13:47Γάζα: Συνεχίζουν την προέλασή τους τα ισραηλινά άρματα μάχης13:33Εκλογές στο ΠΑΣΟΚ: Ο Ανδρουλάκης ανακοίνωσε την ημερομηνία 13:20Γαλλία - Εκλογές: Τι θα συμβεί στην περίπτωση που κανένα κόμμα δεν εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία13:06Χανιά: Είχε στο σπίτι του…μίνι μάρκετ ναρκωτικών 12:53Πάτρα: 41χρονος πέθανε κατά τη διάρκεια γλεντιού12:39Μιλλιέτ: Η Τουρκία δεν επέτρεψε σε Ελλάδα και Κύπρο να κάνουν γεωτρήσεις12:26Φωτιά στην Κερατέα: Κοντά σε σπίτια οι φλόγες12:12Ράλι Φθιώτιδας: Τροχαίο με εκτροπή αγωνιστικού (εικόνες)11:59Ανασκόπηση Μητσοτάκη: Οι φωτιές, το κράτος δικαίου και ο πόλεμος κατά της διαφθοράς11:45
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο