LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 31 Μαΐου 2024 09:49 | Ανανέωση: 31 Μαΐου 2024 10:46

Επιστροφές φόρου… εξπρές με την υποβολή της δήλωσης

Αργοί ρυθμοί στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος 2024 και εκκλήσεις για παράταση. Τι δείχνουν τα στοιχεία από την υποβολή του πρώτου κατομμυρίου Ε1.

Λεφτά - χρήματα

Ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο οι φορολογικές δηλώσεις οι οποίες έχουν ήδη υποβληθεί με άμεση εκκαθάριση. Για όσους θεωρήσουν πως «πάμε καλά», μια απλή σύγκριση με τα περυσινά δεδομένα δείχνει πως την αντίστοιχη περίοδο του 2023, οι υποβληθείσες δηλώσεις ξεπερνούσαν τα 2 εκατομμύρια και το «φράγμα» του ενός εκατομμυρίου είχε σπάσει από τις 11 Μαΐου.

Φέτος, το taxis για την υποβολή των δηλώσεων άνοιξε αργότερα, η καταληκτική ημερομηνία παρατάθηκε προκαταβολικά έως τις 26 Ιουλίου και παρά το μπαράζ αιτημάτων για παράταση, το οικονομικό επιτελείο επιμένει πως τέτοιο ζήτημα δεν τίθεται. Πέρυσι, τελικά η προθεσμία είχε παραταθεί έως το τέλος Αυγούστου.

Από τις 27 Ιουλίου, αν δεν αλλάξει ως το τέλος κάτι, οι φορολογικές δηλώσεις φυσικών προσώπων που δεν θα έχουν υποβληθεί θα θεωρούνται εκπρόθεσμες, ενώ στις 2 Ιουλίου, όσοι μισθωτοί και συνταξιούχοι δεν έχουν υποβάλει τις δηλώσεις τους, θα διαπιστώσουν πως θα τις υποβάλει αυτόματα για αυτούς η ΑΑΔΕ.

Τα πρόστιμα για εκπρόθεσμες

Εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης σημαίνει πρόστιμο από 100 έως και 500 ευρώ και προσαύξηση 0,73% επί του οφειλόμενου φόρου για κάθε μήνα καθυστέρησης. Πέρυσι, με διάταξη νόμου καταργήθηκε το πρόστιμο των 100 ευρώ για εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης για φυσικά και νομικά πρόσωπα με μηδενικές, πιστωτικές ή χρεωστικές δηλώσεις, εφόσον ο φόρος δεν ξεπερνά τα 100 ευρώ. Κατά τα λοιπά συνεχίζουν να ισχύουν πρόστιμα:

  • 100 ευρώ στις εκπρόθεσμες αρχικές δηλώσεις των φυσικών προσώπων, εφόσον το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό με φόρο μεγαλύτερο από τα 100 ευρώ.
  • 250 ευρώ για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις φυσικών και νομικών προσώπων με απλογραφικά βιβλία οι οποίες είναι χρεωστικές, με φόρο πάνω από 100 ευρώ.
  • 500 ευρώ για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις φυσικών και νομικών προσώπων με διπλογραφικά βιβλία οι οποίες είναι χρεωστικές, με φόρο πάνω από 100 ευρώ.

Τα ραβασάκια

Όπως αναφέρει το Euro2day, Μέχρι σήμερα έχουν εκκαθαριστεί 1.080.363 Ε1, με μία στις δύο δηλώσεις να είναι μηδενικές, ενώ οι πιστωτικές περιορίζονται σε μόλις 21,86% και οι χρεωστικές σε 26,66%.

Οι επιστροφές φόρου γίνονται με υψηλές ταχύτητες καθώς ήδη επιστροφές και συμψηφισμοί με άλλες οφειλές φτάνουν τα 50,4 εκατ. ευρώ από το σύνολο των περίπου 75 εκατ. ευρώ του συνόλου των χρεωστικών δηλώσεων.

Άμεση επιστροφή φόρου (μέσα σε 7-15 ημέρες από την υποβολή της δήλωσης) έχουν λάβει 162.127 φορολογούμενοι (34 εκατ. ευρώ), ενώ έτρεξαν και συμψηφισμοί για 56.371 ΑΦΜ, για ένα ποσό της τάξης των 15 εκατ. ευρώ.

Ειδήσεις σήμερα:

Καταδίκη Τραμπ: Ο “πολιτικός κρατούμενος”, η επόμενη ημέρα και η απαγγελία της ποινής

Σλοβακία - Φίτσο: Εξιτήριο από το νοσοκομείο μετά την απόπειρα δολοφονίας του

Συγγρού: Αυτοκίνητο “μπούκαρε” σε καφετέρια (βίντεο)

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ρωσία: Απόπειρα απαγωγής ποδοσφαιριστή της Ζενίτ και της Εθνικής Ρωσίας (βίντεο)18:44Missing Alert για την εξαφάνιση 29χρονου18:30Θεσσαλονίκη: Αθώος κρίθηκε ένας μπάρμαν που σέρβιρε αλκοόλ σε ανήλικο18:17ΟΠΕΚΕΠΕ: Παραιτήθηκε ο Ιωάννης Καϊμακάμης από τη θέση του αντιπροέδρου18:03Θεσσαλονίκη: Πέντε συλλήψεις μετά από άγριο επεισόδιο με μαχαίρι και ρόπαλα17:50Μπράιτον – Κωστούλας: Τα δυο ρεκόρ για το πρώτο του γκολ στην Premier League17:36Ζάκυνθος: Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε δέντρα - Νεκρός ο Βρετανός που το οδηγούσε (εικόνες)17:23Ρωσία: Είμαστε έτοιμοι να φιλοξενήσουμε το Euro 2032 αντί της Ιταλίας17:09Κυψέλη: Συνελήφθη 37χρονος που απείλησε με πιστόλι γυναίκα μέσα σε κατάστημα16:56Ιωάννινα: 193 κιλά κάνναβης κατασχέθηκαν από εγκαταλελειμμένο αυτοκίνητο μετά από καταδιώξη (εικόνες)16:42Ρέθυμνο: Σύλληψη 24χρονου για ναρκωτικά16:28ΝΒΑ- Forbes: Ο Αντετοκούνμπο 4ος πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης για το 202516:14Μουρτζούκου - "Αποκαλύψεις": Τα πρώτα συμπεράσματα τις ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης15:59Θεσσαλονίκη: 19χρονος που οδηγούσε μεθυσμένος παρέσυρε και εγκατέλειψε πεζή 15:45Γαλλία: Η κλοπή στο Λούβρο απειλεί τη "θεμελιώδη αποστολή" των μουσείων, σύμφωνα με επικεφαλής 57 μουσείων σε όλο τον κόσμο15:31Μαρινάκης: Από τη στιγμή της ψήφισης της τροπολογίας για τον Άγνωστο Στρατιώτη, δεν θα επιτρέπονται οι συγκεντρώσεις15:17Χανιά: Παραδόθηκε ο 23χρονος που εκτέλεσε τον 52χρονο θείο του15:03Χανιά: 11χρονος δίνει μάχη για τη ζωή του, μετά από πτώση με πατίνι14:49Γκάζι: Ο δικηγόρος του ιδιοκτήτη του κλαμπ στις "Αποκαλύψεις" - Είναι συντετριμμένος14:34Formula 1: Απόλυτη κυριαρχία του Λάντο Νόρις στο 20ο Grand Prix του Μεξικού14:18
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο