LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: Σήμερα 17:38

ΥΠΑΑΤ: Πώς μπορούν οι αγρότες να κάνουν διορθώσεις - ενστάσεις για τις επιδοτήσεις

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ σχετικά με τις πιο συχνές απορίες που προκύπτουν και οδηγίες για την επίλυση τους.

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης - κτήριο

1. Πληρώθηκα λιγότερα από όσα μου αναλογούν με βάση τα στρέμματα που καλλιεργώ λόγω λαθών που προέκυψαν μετά τον έλεγχο μέσω δορυφόρου (monitoring). Τι πρέπει να κάνω;

Το σύστημα παρακολούθησης εκτάσεων (monitoring) εφαρμόζεται σε όλες τις αιτήσεις ενίσχυσης για παρεμβάσεις με βάση την έκταση. Επομένως, το σύνολο των παραγωγών της Επικράτειας ελέγχονται με τη μέθοδο του monitoring βάσει της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας ήδη από το 2023.

Όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια, οι παραγωγοί πρέπει να προβούν σε ενέργειες ώστε να προχωρήσουν στις απαιτούμενες διορθώσεις για όσα αγροτεμάχια δεν ανιχνεύθηκε η απαιτούμενη γεωργική δραστηριότητα (άροση ή κοπή) ή για όσες περιπτώσεις το Σύστημα Παρακολούθησης Εκτάσεων (AMS) εντόπισε καλλιέργεια διαφορετική από τη δηλωθείσα.

Tο σύστημα της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) 2025 είναι ανοικτό έως 24/12, προκειμένου οι παραγωγοί να πραγματοποιήσουν διορθώσεις στα αγροτεμάχιά τους. Για όσους δεν προλάβουν θα υπάρξουν και νέες ημερομηνίες διορθώσεων στις αρχές 2026.

2. Είμαι κτηνοτρόφος. Πήρα προκαταβολή βασικής ενίσχυσης μικρότερη από αυτή που περίμενα. Τι πρέπει να κάνω; Θα γίνει το ίδιο και με την εξισωτική ενίσχυση;

Για την πληρωμή των κτηνοτρόφων ελήφθησαν υπόψη τα παραγωγικά κριτήρια (γάλα, κρέας, ζωοτροφές, Ε1) με βάση τα οποία κατανεμήθηκε ο αναλογούν βοσκότοπος. Υπενθυμίζεται ότι θα πραγματοποιηθεί συμπληρωματική πληρωμή εντός Δεκεμβρίου - όπως έχει εδώ και μέρες προαναγγελθεί - για να αντιμετωπιστούν αδικίες που προέκυψαν από τον μαθηματικό τύπο σε πέντε (5) Περιφερειακές Ενότητες (Χαλκιδική, Μαγνησία, Αιτωλοακαρνανία, Ηράκλειο, Ρέθυμνο) για κτηνοτρόφους με διαπιστωμένη παραγωγή.

Για τους κτηνοτρόφους που θεωρούν ότι δεν προσμετρήθηκαν όλα τα τιμολόγιά τους
Θα ανακοινωθεί σύντομα διαδικασία ενστάσεων από 10/01/2026 - 31/01/2026, κατά την οποία οι κτηνοτρόφοι θα κληθούν να δηλώσουν όλα τα τιμολόγια κρέατος, γάλακτος και ζωοτροφών που θεωρούν ότι δεν έχουν ληφθεί υπόψη.

Ανωτέρα βία
Σε περιπτώσεις ανωτέρας βίας (απώλεια ζωικού κεφαλαίου) και μόνο για όσους κτηνοτρόφους δεν έχουν δηλώσει την ανωτέρα βία στο σύστημα της ΕΑΕ, θα ανοίξει το σύστημα προκειμένου να γίνει η απαραίτητη δήλωση. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν οι απαραίτητοι διασταυρωτικοί έλεγχοι και όσοι δικαιούνται θα λάβουν χρήματα στην επόμενη πληρωμή.
Εξισωτική Αποζημίωση
o Η πρώτη κατάταξη των παραγωγών που αιτήθηκαν στην Παρέμβαση Π.3-71 "ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΦΥΣΙΚΑ Ή ΑΛΛΑ ΕΙΔΙΚΑ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ" του ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027 (Εξισωτική Αποζημίωση), για το έτος 2025 θα αναρτηθεί άμεσα, όποτε και θα είναι διαθέσιμη για προσωποποιημένη πληροφόρηση των παραγωγών στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://anc.opekepe.gov.gr/ με τη χρήση των προσωπικών τους κωδικών και με την κατάλληλη επιλογή της Παρέμβασης Π.3-71.
Κατά των αποτελεσμάτων των πινάκων οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί δύναται να υποβάλουν ενδικοφανή προσφυγή (ένσταση) στο ίδιο σύστημα, εντός 8 ημερολογιακών ημερών, προκειμένου εν συνεχεία να ολοκληρωθεί η διαδικασία τελικής κατάταξης πινάκων Παραδεκτών Αιτήσεων (Εγκεκριμένων) και Μη Παραδεκτών Αιτήσεων (Απορριπτόμενων).

3. Δεν έχω Κ.Α.Ε.Κ. (Κωδικό Αριθμό Εθνικού Κτηματολογίου), ΑΤΑΚ (Αριθμό Ταυτότητας Ακινήτου). Τι κάνω;

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν παραγωγοί που καλλιεργούν σε εκτάσεις ιδιοκτησίας εκκλησιών ή δημοσίου. Οι παραγωγοί θα κληθούν να προσκομίσουν τίτλους ιδιοκτησίας στις Περιφερειακές Διευθύνσεις ΟΠΕΚΕΠΕ και αφού πραγματοποιηθούν οι απαραίτητοι διασταυρωτικοί έλεγχοι, όσοι δικαιούνται θα λάβουν χρήματα στην επόμενη πληρωμή.

4. Άλλες κατηγορίες λαθών:

Α. Έχω ΑΤΑΚ, ΚΑΕΚ, ΑΦΜ, ΙΒΑΝ θανόντος, ανύπαρκτου ή άσχετου, που δεν αποδεικνύεται η σχέση μου μαζί του, ή έκανα λάθος κατά τη συμπλήρωσή του.

Με την ολοκλήρωση των πληρωμών θα ανοίξουν οι αιτήσεις για διορθώσεις από τους παραγωγούς.

Συγκεκριμένα:

Στις περιπτώσεις θανάτων πριν τις 31/12/2024 οι παραγωγοί θα πρέπει να ενημερώσουν το Ε9 τους προκειμένου να ληφθεί υπόψη στον επόμενο έλεγχο.
Λανθασμένες καταχωρήσεις σε ό,τι αφορά ΑΤΑΚ, ΚΑΕΚ ή ΑΦΜ ιδιοκτήτη μπορούν να διορθωθούν στο σύστημα της ΕΑΕ.
Σε περιπτώσεις διαφοράς εκτάσεων Ε9 με δηλωθείσα έκταση στην ΕΑΕ μπορούν να προστεθούν και νέα ΑΤΑΚ, KAEK είτε στην ΑΑΔΕ είτε στο σύστημα της ΕΑΕ.
Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν οι απαραίτητοι διασταυρωτικοί έλεγχοι και όσοι δικαιούνται θα λάβουν χρήματα στην επόμενη πληρωμή.

Β. Δεν έχω ολοκληρώσει την τακτοποίηση των προσωπικών μου υποθέσεων (διαζύγια, κληρονομιές κλπ)

Ο παραγωγός, αφού τακτοποιήσει τις εκκρεμείς του υποθέσεις (νέα ενοικιαστήρια, αποδοχές κληρονομιάς κλπ) και αφού ολοκληρωθούν οι πληρωμές, θα μπορεί να δηλώσει τα σωστά στοιχεία στο σύστημα των ΕΑΕ.

Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν οι απαραίτητοι διασταυρωτικοί έλεγχοι και όσοι δικαιούνται θα λάβουν χρήματα στην επόμενη πληρωμή.

Γ. Είμαι ανήλικος και δεν πληρώθηκα.

Δεν μπορεί να γίνει καταβολή ενισχύσεων σε ανήλικους καθώς δεν διαθέτουν δικαιοπρακτική ικανότητα.

Δ. Δεν μεταβίβασα ή δεν μου μεταβίβασαν δικαιώματα που ισχυρίζομαι στην αίτηση ότι έχω.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ προχωρά σε διοικητικό έλεγχο όλων των μεταβιβάσεων. Τόσο όσοι μεταβίβασαν όσο και οι αποδέκτες των μεταβιβάσεων θα πληρωθούν κατά την ολοκλήρωση του ελέγχου.

ΣΗΜ.: Η πλειονότητα θα πληρωθεί έως το τέλος Δεκεμβρίου 2025 και οι υπόλοιποι σε επόμενη πληρωμή.

Ε. Η αίτησή μου προς το παρόν βγάζει ενίσχυση 150 ευρώ. Πότε θα πληρωθώ με βάση τα στοιχεία του φακέλου μου;

Από το 2023 η ελάχιστη καταβολή άμεσων ενισχύσεων ετησίως από τον ΟΠΕΚΕΠΕ μειώθηκε από τα 250 στα 150 ευρώ. Επομένως, δεν χορηγούνται άμεσες ενισχύσεις σε γεωργούς όταν το συνολικό ποσό των προς καταβολή αμέσων ενισχύσεων, δεν υπερβαίνει τα 150 ευρώ.

Σε περίπτωση που σε επόμενη πληρωμή άμεσων ενισχύσεων το ποσό υπερβεί τα 150 ευρώ, ο παραγωγός θα πληρωθεί το σύνολο του ποσού.

Σημειώνεται ότι οι ερωτοαπαντήσεις θα εμπλουτίζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Ειδήσεις σήμερα: 

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο δήμος Φλώρινας

Έγκλημα στη Φολέγανδρο: Ένοχος και στο Εφετείο ο δολοφόνος της Γαρυφαλλιάς

Οδηγός μηχανής παρέσυρε τροχονόμο στην Αττική Οδό (βίντεο)

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΠροεδρία Eurogroup: H Γερμανία στηρίζει τον ΠιερρακάκηΣήμερα 17:06 | Ειδήσεις

Η στήριξη της Γερμανίας θεωρείται κρίσιμη στη διαδικασία εκλογής που πραγματοποιείται σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες. 

Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ - Ξυλούρης: Είμαι αθώος και θα αποδειχθείΣήμερα 17:59 | Ειδήσεις

Απαντώντας αργότερα στη πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου και τη βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Ευαγγελία Λιακούλη είπε ότι, την "Πόρσε" του, την αγόρασε ο ίδιος, έναντι 47 χιλιάδων ευρώ, το 2019.

Μητσοτάκης - Χριστοδουλίδης: Στο επίκεντρο οι τελευταίες εξελίξεις στο ΚυπριακόΣήμερα 15:29 | Ειδήσεις

Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις ενόψει της επικείμενης επίσκεψης της προσωπικής απεσταλμένης του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ στην Αθήνα.

Πώς η ΔΕΠΑ Εμπορίας χτίζει πολλαπλές πηγές εσόδων στην ενεργειακή αγοράΣήμερα 15:20 | Ειδήσεις

Σε μια εποχή ενεργειακής αβεβαιότητας και γεωπολιτικών ανατροπών, η ΔΕΠΑ Εμπορίας μεταμορφώνεται από απλό προμηθευτή φυσικού αερίου σε ολοκληρωμένο ενεργειακό όμιλο.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ - Ξυλούρης: Είμαι αθώος και θα αποδειχθεί18:10Ξεκινά από σήμερα το εορταστικό ωράριο18:00ΥΠΑΑΤ: Πώς μπορούν οι αγρότες να κάνουν διορθώσεις - ενστάσεις για τις επιδοτήσεις17:49ΟΠΕΚΕΠΕ: Συμβολικός αποκλεισμός των γραφείων στο Μαυροδένδρι17:39Θεσσαλονίκη: Σε καταφύγιο για φιλοξενία το σκυλί που είχε θάψει ζωντανό 90χρονος17:29Προεδρία Eurogroup: H Γερμανία στηρίζει τον Πιερρακάκη17:19Λίλι Κόλινς για Κυριάκο Μητσοτάκη: Να κυβερνάς την Ελλάδα και μετά πηγαίνεις σπίτι και βλέπεις Emily in Paris;17:09Βουλή: Άρση ασυλίας για τη Ζέττα Μακρή16:59ΓΕΕΘΑ: Πραγματοποιήθηκε η άσκηση "Loyal Dolos 25" (Εικόνες)16:45Πάτρα - "Αποκαλύψεις": Παιδαγωγός κακοποιούσε παιδιά σε ειδικό νηπιαγωγείο - Βίντεο σοκ16:31Λαμία: Οι αγρότες άνοιξαν τους παραδρόμους στο Μπράλο16:17Missing Alert για την εξαφάνιση 33χρονου16:03Μητσοτάκης - Χριστοδουλίδης: Στο επίκεντρο οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό15:48Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο δήμος Φλώρινας15:34Πώς η ΔΕΠΑ Εμπορίας χτίζει πολλαπλές πηγές εσόδων στην ενεργειακή αγορά15:27Ηγουμενίτσα: Σε εξέλιξη η κινητοποίηση των αγροτών15:20Μαρινάκης: Ιστορική μέρα για τη χώρα η ψηφοφορία στο Eurogroup με υποψήφιο για την προεδρία τον Πιερρακάκη15:06Κρήτη: Στη φυλακή μέχρι τη δίκη ο 45χρονος οδηγός της Πόρσε14:52Αγρότες: Συνεχίζονται οι αποκλεισμοί στα τελωνεία Ευζώνων - Προμαχώνα - Εξοχής και Νίκης14:38Καβάλα: Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας για το έργο αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα στο κοίτασμα του Πρίνου14:24
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο