LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 17 Φεβρουαρίου 2024 07:49

Ακρίβεια στα τρόφιμα: Η Ελλάδα στην τρίτη θέση της Ευρωζώνης

Μόνο δυο χώρες στην Ευρωζώνη έχουν υψηλότερο πληθωρισμό στα τρόφιμα από την Ελλάδα, τον Ιανουάριο.

ακρίβεια - σούπερ μάρκετ - ειδική σήμανση

Σε αχίλλειο πτέρνα για την ελληνική οικονομία και κοινωνία αναδεικνύεται η ακρίβεια, κυρίως στα τρόφιμα που «τρέχει» για πάνω από 24 μήνες σε επίπεδα που αν μη τι άλλο προκαλούν τρόμο για το μέσο ελληνικό νοικοκυριό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2023 δείκτης διατροφής έτρεξε σε μέσα επίπεδα με ρυθμό 11,7%, ποσοστό που θυμίζει την περίοδο προ εισόδου της Ελλάδος στην Ευρωζώνη. Ακόμη όμως και από τον Σεπτέμβριο και μετά που έχει υποχωρήσει σε μονοψήφιο ποσοστό 9,6%, η αποκλιμάκωση είναι εξαιρετικά περιορισμένη.

Δηλαδή μέσα πέντε μήνες η υποχώρηση είναι μόλις 1,3 ποσοστιαίες μονάδες, κάτι που σημαίνει ότι ο σκληρός πυρήνας της ακρίβειας, που είναι τα τρόφιμα δεν υποχωρούν με το επιθυμητό ρυθμό.

Αν μάλιστα σε αυτά συνυπολογίσει κανείς και τις αυξήσεις που έρχονται, όπως αναφέρουν οι παράγοντες της αγοράς, αντιλαμβάνεται ο καθένας, ότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί επικίνδυνα με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την μέση ελληνική οικογένεια.

Σύμφωνα, με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ διαμορφώθηκε για τον Ιανουάριο στο 8,3%, ελαφρά μειωμένος  σε σχέση με τον Δεκέμβριο που ήταν στο 8,9%, αλλά σε επίπεδα ιδιαίτερα υψηλά. Την ίδια στιγμή ο πληθωρισμός τρέχει με ρυθμό 3,1% για τον Ιανουάριο από 3,5% τον Δεκέμβριο, ενώ στο 3,2% ήταν ο εναρμονισμένος).

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις εντοπίζονται στο ελαιόλαδο με 67,4%, 14% στα φρούτα αλλά και στα λαχανικά, 11,7% στο μεταλλικό νερό. Από την άλλη πλευρά, 60% χαμηλότερες από τον Ιανουάριο του 2022 είναι οι τιμές στο φυσικό αέριο.

Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία που ανακοίνωσαν οι χώρες της Ευρώπης για την πορεία του πληθωρισμού τον Ιανουάριο, παρατηρείται άξια λόγου αποκλιμάκωση του πληθωρισμού τροφίμων, που διαμορφώνεται στο 5,7%, ενώ ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή στο 2,8%.

  • η Κύπρος με πληθωρισμό τροφίμων 2,8% από 3,4% τον προηγούμενο μήνα
  • η Δανία σταθερά στο 2,2%,
  • η Ολλανδία στο 2,5% από 4%,
  • η Σλοβενία στο 3,2% από 4,6%,
  • η Ελβετία στο 2,3% από 3,3%.
  • η Γερμανία στο 4,2% από 4,9%
  • η Γαλλία στο 5,7% από 7,2%,

Αντίθετα στην Ισπανία αυξήθηκε σε 7,4% από 7,3%. Στην Πορτογαλία, επίσης, αν και ο πληθωρισμός αυξήθηκε, παραμένει χαμηλός, στο 2,7% από 1,7% αντίστοιχα, όπως και στη Λετονία, που διαμορφώθηκε σε 2,9% από 2,7% αντίστοιχα.

Από τις χώρες της Ευρωζώνης που έχουν ανακοινώσει στοιχεία για τον Ιανουάριο, πληθωρισμό τροφίμων πάνω από τα επίπεδα της Ελλάδος είναι η Ισλανδία με 8,9% και η Νορβηγία 8,7%, ενώ στις υπόλοιπες περιπτώσεις που είναι διαθέσιμα μόνο τα στοιχεία του Δεκεμβρίου, πάνω από 8% ήταν ο πληθωρισμός τροφίμων και σε Σερβία και Μάλτα.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γενικός ΔΤΚ κατά τον μήνα Ιανουάριο 2024, σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο 2023 παρουσίασε μείωση 0,8%, έναντι μείωσης 0,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Παράλληλα, καταγράφονται ανατιμήσεις 14% στα ασφάλιστρα υγείας, 11,5% στα αεροπορικά εισιτήρια και 12,7% στα φαρμακευτικά προϊόντα.

Πηγή: imerisia.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Μενδώνη για επίδειξη μόδας στο Βρετανικό Μουσείο: Ευτελίζουν τα Γλυπτά (βίντεο)

Εξάρχεια: “Βροχή” από μολότοφ κατά διμοιρίας των ΜΑΤ

Ζαχαράκη: Έρχεται νέο επίδομα για τις αγρότισσες μητέρες


Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαAstraZeneca – Μεταξάκης: Το εμβόλιο μου προκάλεσε θρόμβωσηΣήμερα 08:00 | Ειδήσεις

Τι είπε για την απόσυρση του εμβολίου, ο Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα».

Κολωνός: Επεισόδιο με πυροβολισμούςΣήμερα 06:36 | Ειδήσεις

Τι εντόπισαν οι δυνάμεις της Αστυνομίας που έσπευσαν στο σημείο.

Γάζα - Φοιτητές: Δεκάδες συλλήψεις στο πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ (εικόνες)Σήμερα 07:25 | Ειδήσεις

Κατά την αστυνομία, ορισμένοι διαδηλωτές δεν ήταν φοιτητές, αλλά πρόσωπα “που δεν έχουν καμιά σχέση με το πανεπιστήμιο και επιδίωκαν εσκεμμένα σύγκρουση”.

ΣΥΡΙΖΑ: Άγνωστοι διέρρηξαν τα γραφεία στην Καλλιθέα - Το απειλητικό μήνυμα στον Στέφανο ΚασσελάκηΣήμερα 07:16 | Ειδήσεις

Με ανάρτηση του στα κοινωνικά δίκτυα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ  έκανε γνωστή την διάρρηξη στα γραφεία του κόμματος στην Καλλιθέα.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε τρία αυτοκίνητα και ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι στον Λαγκαδά08:25AstraZeneca – Μεταξάκης: Το εμβόλιο μου προκάλεσε θρόμβωση08:11Γάζα - Φοιτητές: Δεκάδες συλλήψεις στο πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ (εικόνες)07:58Ευγένιος Σπαθάρης: Ο “πατέρας” του Καραγκιόζη07:44ΣΥΡΙΖΑ: Άγνωστοι διέρρηξαν τα γραφεία στην Καλλιθέα - Το απειλητικό μήνυμα στον Στέφανο Κασσελάκη 07:31Το Πάσχα των πολιτών και των πολιτικών…07:17Εορτολόγιο – 9 Μαΐου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα07:03Κολωνός: Επεισόδιο με πυροβολισμούς06:50Rapid test δωρεάν την Πέμπτη σε 168 σημεία06:36Ρεάλ Μαδρίτης – Μπάγερν Μονάχου: Επική ανατροπή και τελικός για τη “βασίλισσα”06:23Καιρός: Βροχές, σκόνη και πτώση θερμοκρασίας την Πέμπτη06:09Euroleague: Ο Ολυμπιακός στο Final 4 μετά το θρίλερ με την Μπαρτσελόνα23:59Βόρεια Μακεδονία – διπλές εκλογές: Μεγάλο προβάδισμα της δεξιάς παράταξης (εικόνες)23:44Τελικό Κυπέλλου με φιλάθλους ζητεί ο Άρης23:30Γκρέτα Τούνμπεργκ: “έφαγε” πρόστιμο γιατί απέκλεισε την είσοδο κοινοβουλίου23:19Euroleague: Η Φενερμπαχτσέ αντίπαλος του Παναθηναϊκού στο Final 423:05Βουλή: Φωταγωγήθηκε στα χρώματα του Ερυθρού Σταυρού (εικόνες)22:52Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας κάνει πρεμιέρα στις λαϊκές αγορές22:38Τροχαία – Μήνυμα ασφάλειας: Ωραίο το makeup, πιο ωραίο το κεφάλι σου. Φόρα κράνος!22:25Τσίπρας: Σημείο καμπής οι ευρωεκλογές22:11
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο