LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 08 Αυγούστου 2023 18:38

Πορτογαλία: παραδομένη στις φλόγες - σε συναγερμό και η Ισπανία

Ποιες περιοχές της Πορτογαλίας αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη επέλαση της φωτιάς και ποιες ισπανικές περιοχές τέθηκαν σε συναγερμό

φωτιά - Ισπανία

Εκατοντάδες πυροσβέστες αγωνίζονται κατά της πυρκαγιάς που μαίνεται εδώ και τέσσερις ημέρες στην νοτιοδυτική Πορτογαλία, η οποία πλήττεται όπως και η γειτονική Ισπανία από κύμα καύσωνα που έχει σημάνει συναγερμό σε ολόκληρη την Ιβηρική Χερσόνησο.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν υποστηριζόμενοι από 9 αεροσκάφη στην Οντεμίρα, κοντά στην τουριστική περιοχή Αλγκάρβε, όπου δεκάδες χιλιάδες στρέμματα έχουν κατακαεί, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις.

Κάτοικοι και τουρίστες αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν την περιοχή και πολλοί φιλοξενήθηκαν σε σχολείο που μετατράπηκε σε κέντρο υποδοχής.

Αλλη μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή της Λέιρια, στην κεντρική Πορτογαλία βρίσκεται σε ύφεση, αφού κατέκαυσε 70.000 στρέμματα.

Σήμερα, σε ολόκληρη την πορτογαλική επικράτεια επιχειρούν 2.800 πυροσβέστες και 16 πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Οι θερμοκρασίες αναμένεται να σημειώσουν ελαφρά πτώση σήμερα, ωστόσο θα φθάσουν τους 40°C σε ορισμένες περιοχές, μετά το ρεκόρ για το 2023 των 46,4°C χθες στο Σανταρέμ της κεντρικής Πορτογαλίας, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της πορτογαλικής μετεωρολογικής υπηρεσίας.

Η κατάσταση συναγερμού παραμένει και στις δύο χώρες της Ιβηρικής Χερσονήσου.Η νοτιοδυτική Ισπανία βρίσκεται σε πορτοκαλί συναγερμό, ενώ η επαρχία της Κόρδοβας στην Ανδαλουσία σε κόκκινο συναγερμό, ανακοίνωσε η ισπανική μετεωρολογική υπηρεσία (Aemet).

Οι θερμοκρασίες σήμερα αναμένεται να φθάσουν τους 44°C σήμερα και κυρίως αύριο, στην κορύφωση του τρίτου για το καλοκαίρι κύματος καύσωνα.

Αυτό το επεισόδιο του καύσωνα αναμένεται να διαρκέσει μέχρι την Πέμπτη και πολλές ισπανικές επαρχίες θα βρεθούν σε κόκκινο συναγερμό στην Ανδαλουσία, την περιφέρεια της Μαδρίτης, την Καστίγια-Λα Μάντσα, αλλά και στην Χώρα των Βάσκων.

Το περασμένο σαββατοκύριακο, περισσότερα από 10.000 κάηκαν στην Ισπανία. Η τέταρτη μεγάλη πυρκαγιά των ημερών ξέσπασε χθες το απόγευμα στην Εστρεμαδούρα, στην κοινότητα Βαλένθια ντε Αλκάνταρα. Οι πυροσβέστες δεν κατόρθωσαν να την θέσουν υπό έλεγχο την νύκτα.

Η Ιβηρική Χερσόνησος βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της Κλιματικής Αλλαγής στην Ευρώπη με συνεχή επεισόδια καύσωνα, ξηρασία και πυρκαγιές.

Περί το 1.000.000 στρέμματα έχουν καεί φέτος στην Ισπανία και την Πορτογαλία, σύμφωνα με προσωρινούς απολογισμούς, έναντι 4.000.000 στρεμμάτων συνολικά το 2022.

Ειδήσεις σήμερα: 

Θεσσαλονίκη: Κατέληξε μετά από καυγά με διανομέα

“Καλοκαίρι με easy 97.2” και άκρως χαλαρή διάθεση!

Νέα Φιλαδέλφια - Αυτόπτης μάρτυρας στον ΑΝΤ1: Γνωρίζαμε ότι έρχονται Κροάτες για επεισόδια (βίντεο)

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΈξοδος εκδρομέων: Στο “φουλ” οι πληρότητες και τη Μεγάλη ΠαρασκευήΣήμερα 09:18 | Ειδήσεις

Ουρές σχηματίζουν οι Αθηναίοι σε κάθε σημείο διαφυγής του από την πρωτεύουσα.

Πάσχα: Πώς θα λειτουργήσουν τα μέσα μαζικής μεταφοράςΧθες 21:18 | Ειδήσεις

Με αλλαγές στα δρομολόγια, μικρότερη συχνότητα και με ολοκλήρωση της βάρδιας νωρίτερα το Μεγάλο Σάββατο θα κινηθούν τα ΜΜΜ έως τα μέσα της εβδομάδας της Διακαινησίμου.

ΒΟΑΚ - Τροχαίο: Θρήνος για την 26χρονη Μαρίνα που άφησε ορφανό το αγοράκι της (εικόνες)Σήμερα 10:09 | Τοπικά Νέα

"Τελευταίο αντίο" λένε συγγενείς και φίλοι στην συνεπιβάτιδα της μηχανής, που έχασε την ζωή της, σε τροχαίο, στον ΒΟΑΚ. Πως συνέβη η τραγωδία. 

Τροχαίο στην Βούλα: Δύο μηχανές παρέσυραν την γυναίκα - Την εγκατέλειψε ο ένας οδηγόςΣήμερα 07:29 | Ειδήσεις

Αναζητείται ο οδηγός της πρώτης μηχανής που χτύπησε την άτυχη γυναίκα, η οποία υπέκυψε στα τραύματα της, αφού χτυπήθηκε και από δεύτερη μοτοσικλέτα.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Formula 1: Grand Prix Μαϊάμι σε ΑΝΤ1+ και ΑΝΤ1 το Πάσχα10:57“Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ” πίσω από τις κάμερες (εικόνες)10:44Γάζα: Η Χαμάς “βλέπει” με…θετικό βλέμμα την πρόταση εκεχειρίας 10:31ΒΟΑΚ - Τροχαίο: Θρήνος για την 26χρονη Μαρίνα που άφησε ορφανό το αγοράκι της (εικόνες)10:17Μεγάλη Παρασκευή: Κορυφώνεται το Θείο Δράμα10:04Ολυμπιακός: “Αποθέωση” στο αεροδρόμιο για το 4-2 επί της Άστον Βίλα (εικόνες)09:50Έξοδος εκδρομέων: Στο “φουλ” οι πληρότητες και τη Μεγάλη Παρασκευή09:37“5Χ5 Σπέσιαλ”: Πάσχα με Κονιτοπούλου και Τσαμπά (sneak preview)09:23Πού θα βρεις το πιο φθηνό τσουρέκι στην Ελλάδα09:10Μεγάλη Παρασκευή: Το ωράριο των καταστημάτων08:57“FindDoctors” - Αιματολογικές εξετάσεις: H πλατφόρμα για ηλεκτρονικά ραντεβού08:43Μάτι: Από την αρχή08:30Πάσχα: Πώς θα λειτουργήσουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς08:16Κιργιστάν: Φορτηγό παρέσυρε δεκάδες μαθητές - Πολλοί νοσηλεύονται σε ΜΕΘ (βίντεο)08:03Εορτολόγιο - 3 Μαΐου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα07:49Τροχαίο στην Βούλα: Δύο μηχανές παρέσυραν την γυναίκα - Την εγκατέλειψε ο ένας οδηγός07:36Τελικός Europa League: Η “σίγουρη” Λεβερκούζεν και η μάχη Μαρσέιγ - Αταλάντα07:22Ο καιρός την Μεγάλη Παρασκευή: Τοπικές βροχές και άνεμοι έως 7 μποφόρ07:09Άστον Βίλα - Ολυμπιακός: “Με το ένα πόδι” στον τελικό του ECL οι “Πειραιώτες”23:59Euroleague: Ο Παναθηναϊκός νίκησε την Μακάμπι - Στο ΟΑΚΑ κρίνεται η πρόκριση στο Final Four23:47
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο