LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 22 Ιουνίου 2021 12:06

Σκρέκας στο Κάιρο: επί τάπητος η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου

Στο Κάιρο οι δύο πλευρές συμφώνησαν να καταλήξουν στο περιεχόμενο του Μνημονίου Κατανόησης έως το τέλος του επόμενου μήνα.

Κώστας Σκρέκας - Κάιρο

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο οποίος συνόδεψε τον  Πρωθυπουργό στην επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Αίγυπτο, συναντήθηκε τη Δευτέρα, 21 Ιουνίου στο Κάιρο με την Υπουργό Περιβάλλοντος της Αιγύπτου, Yasmine Fouad, τον Υπουργό Ηλεκτρισμού και ΑΠΕ, Mohamed Shaker και τον Υπουργό Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων, Tarek El Molla.

Στο επίκεντρο των συναντήσεων του κ. Σκρέκα βρέθηκαν τα σχέδια για την ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών, η οποία θα είναι η πρώτη μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Το έργο προβλέπει τη διασύνδεση του ηπειρωτικού ηλεκτρικού συστήματος της Ελλάδας με την Αίγυπτο, με την πόντιση υποθαλάσσιου καλωδίου.

Τον περασμένο Μάρτιο ο Έλληνας Υπουργός και ο κ. Shaker αποφάσισαν να προχωρήσουν στην υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης (MoU), μεταξύ του ελληνικού Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του αιγυπτιακού Υπουργείου Ηλεκτρισμού και ΑΠΕ, το οποίο θα μπορούσε να εξελιχθεί σε Διακυβερνητική Συμφωνία.

Στο Κάιρο οι δύο πλευρές συμφώνησαν να καταλήξουν στο περιεχόμενο του Μνημονίου Κατανόησης, για το οποίο έχει ήδη συνταχθεί και αποσταλεί προσχέδιο στο αρμόδιο Υπουργείο της Αιγύπτου, έως το τέλος του επόμενου μήνα. Ο κ. Σκρέκας και οι Αιγύπτιοι ομόλογοί του συμφώνησαν επίσης να εξεταστεί το ενδεχόμενο ένταξης του έργου στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI), στο πλαίσιο της διασύνδεσης των Διευρωπαϊκών Δικτύων Ενέργειας.

Στη συνάντηση συζητήθηκε και η δυνατότητα σύναψης συμβολαίων μεταξύ της ΔΕΠΑ και της EGAS, της εταιρείας φυσικού αερίου της Αιγύπτου, για την αγοραπωλησία και τη μεταφορά με πλοία συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG), προκειμένου να δημιουργηθεί ένας εικονικός αγωγός φυσικού αερίου μεταξύ των δύο χωρών.

Ο κ. Σκρέκας τόνισε στην Αιγύπτια Υπουργό Περιβάλλοντος τη σημασία της διμερούς συνεργασίας για την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας, δεδομένης της γεωγραφικής εγγύτητας των δύο χωρών, ενώ επισήμανε την ανάγκη λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Κώστας Σκρέκας - Κάιρο

Ειδήσεις σήμερα:

Γλυκά Νερά: Εξαφάνιση 53χρονου - Συναγερμός στις Αρχές

Δολοφονία στα Γλυκά Νερά - Λυκουρέζος: Αν κάποιος είναι εν βρασμώ, δεν χτίζει τέτοιο τεχνούργημα (βίντεο)

Euro 2020: Οι 11 ομάδες που προκρίθηκαν στους “16”

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης: Η συνεργασία μας με την εκκλησία παραμένει εξαιρετικά στενήΣήμερα 13:32 | Ειδήσεις

Ο Πρωθυπουργός μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, επισκέφθηκαν το πρωί δομές της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, στο Δήλεσι Βοιωτίας.

Ιερώνυμος: Δεν θα κάνουμε αυτό που θα μας πει ο ΒελόπουλοςΣήμερα 11:31 | Ειδήσεις

«Αυτές είναι άγιες μέρες και δεν πρέπει να τις χαλάμε με μικροπρέπειες», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος.

Νίσυρος: Ένταλμα σύλληψης για τον αρχαιοφύλακαΣήμερα 15:15 | Τοπικά Νέα

Αστυνομικοί, μετά από το ένταλμα σύλληψης, αναζητούν τον άνδρα, ο οποίος κατηγορείται για γενετήσιες πράξεις με ανηλίκους

Σαμαράς: Κάναμε την Τουρκία συμμέτοχο στο... πιάτο μαςΣήμερα 15:03 | Ειδήσεις

"Καμπανάκι" για την αγροτική παραγωγή και την ΚΑΠ έκρουσε ο Αντώνης Σαμαράς, κάνοντας λόγο για αποτυχίες και "πράσινες" υπερβολές.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Πύργος: Γιατρός κατήγγειλε βιαιοπραγία από συνάδελφό της16:18“Ράδιο Αρβύλα”: Κυρίαρχοι στην τηλεθέαση και την 17η σεζόν16:04Φραγκογιάννης: Σε πολύ καλό κλίμα η συνάντηση με Ακτσαμπάρ15:50Εξάρχεια: Ναρκωτικά και όπλο εντοπίστηκαν σε καφετέρια (εικόνες)15:44Ικαρία - Κασσελάκης: Μόνιμοι υγειονομικοί με 13ο και 14ο μισθό15:30Νίσυρος: Ένταλμα σύλληψης για τον αρχαιοφύλακα15:16Σαμαράς: Κάναμε την Τουρκία συμμέτοχο στο... πιάτο μας15:02“Παγιδευμένοι” - Νέα επεισόδια: Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε για όλους (εικόνες)14:49Ελεύθεροι επαγγελματίες - ΑΑΔΕ: ο μέσος τζίρος που δηλώνουν οι ατομικές επιχειρήσεις14:35ΑΑΔΕ – Πειραιάς: Εντοπίστηκαν δεκάδες χιλιάδες φιάλες αλκοόλ σε παραποιημένες συσκευασίες14:22Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ: Σύγχυση από δηλώσεις του Κίρμπι14:08“Υγεία πάνω απ’ όλα”: Μπαχαρικά, βότανα, μακροζωΐα και ευερέθιστο έντερο13:54Μητσοτάκης: Η συνεργασία μας με την εκκλησία παραμένει εξαιρετικά στενή13:41Ηράκλειο: 25χρονος επιχείρησε να βιάσει ανήλικη μέσα στο σπίτι της13:28ΗΠΑ - TikTok: “Θα δώσουμε μάχη στα δικαστήρια”13:15Ζώδια - Λίτσα Πατέρα: οι προβλέψεις του τριημέρου (βίντεο)13:01Καλιφόρνια: Σκύλος κυνηγάει το αφεντικό του που τον εγκατέλειψε στην μέση του δρόμου (βίντεο)12:48“Τουρισμός για όλους 2024”: Έγινε η κλήρωση των δικαιούχων12:35Και η ψυχολογική κακοποίηση;12:21Καλλιάνος - Γιατρός “Αττικόν”: Η εισαγωγή στην ΜΕΘ θα ήταν ανεπίτρεπτη διακριτική μεταχείριση12:08
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο