LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - ΠεριβάλλονΔημοσίευση: 22 Ιανουαρίου 2021 16:13 | Ανανέωση: 22 Ιανουαρίου 2021 16:18

Κορονοϊός: συναγερμός για τις μεταλλάξεις και στην Ελλάδα

Έκτακτη σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας, υπό τον Κικίλια. Πόσα κρούσματα έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής στη χώρα μας.

Υπουργείο Υγείας - Κικίλιας

Ανησυχούν τους επιστήμονες οι μεταλλάξεις του ιού SARS-CoV-2 και το υπουργείο Υγείας προχωρά στην δημιουργία πανελλαδικού δικτύου επιτήρησης και επαγρύπνησης με στόχο τον συντονισμό και την ενίσχυση της γονιδιωματικής επιτήρησης.

Σήμερα στο υπουργείο Υγείας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για το θέμα, υπό τον υπουργός Υγείας Βασίλη Κικίλια και τη συμμετοχή του προέδρου του επιστημονικού συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών Δημήτρη Θάνου, του προέδρου του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα και των καθηγητών Σωτήρη Τσιόδρα, Γιώργου Σουρβίνου, Δημήτρη Παρασκευή και Γκίκα Μαγιορκίνη.

Σε δηλώσεις του ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στη σημασία του δικτύου για τις μεταλλάξεις, έτσι ώστε, όπως είπε, να υπάρχουν σωστά επιδημιολογικά στοιχεία τα οποία θα οδηγήσουν στην σωστή επιδημιολογική ανάλυση. Γεγονός που θα βοηθήσει την κυβέρνηση να λαμβάνει τις ανάλογες αποφάσεις με γνώμονα την δημόσια υγεία και την προστασία των πολιτών.

Ειδικότερα, τα ύποπτα δείγματα μεταλλαγμένου στελέχους θα στέλνονται στο ΙΙΒΕΑΑ (Ιδρυμα Ιατροβιοτεχνολογικών Ερευνών).

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 26 έως σήμερα, αλλά υπάρχουν και άλλα κρούσματα προς διερεύνηση και αναμένεται τις επόμενες ημέρες να γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα και γι’ αυτά.

Η πλήρης δήλωση του Βασίλη Κικίλια:

Συγκάλεσα σήμερα στο Υπουργείο Υγείας μια πολύ σημαντική σύσκεψη με τον Πρόεδρο του ΙΙΒΕΑΑ, τον Καθηγητή Θάνο, τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ τον κ. Αρκουμανέα, τον κ. Τσιόδρα, τον κ. Μαγιορκίνη, τον κ. Παρασκευή, τον κ. Σουρβίνο και την κα Παππά από τη Θεσσαλονίκη – είχαμε την ευκαιρία να την έχουμε διαδικτυακά – γιατί πράγματι οι μεταλλάξεις είναι ένα σημαντικό θέμα το οποίο μας ανησυχεί ως εξέλιξη.  

Βρισκόμαστε σε συνεργασία με το ECDC και τη Διευθύντριά του, την κυρία Ammon και προχωράμε στη δημιουργία ενός Δικτύου για την ενίσχυση του ελέγχου σε όλη την Ελλάδα. Δίκτυο επαγρύπνησης, επιτήρησης και διάγνωσης αυτών των στελεχών, έτσι ώστε να μπορούμε να έχουμε σωστά επιδημιολογικά στοιχεία, τα οποία θα μας οδηγήσουν στο να υπάρχει σωστή επιδημιολογική ανάλυση και η Κυβέρνηση να μπορεί να παίρνει τις ανάλογες αποφάσεις, πάντα με γνώμονα τη Δημόσια Υγεία και την προστασία των πολιτών.Πολύ σημαντικό κομμάτι αυτής της προσπάθειας έχει αναλάβει το ΙΙΒΕΑΑ.

 Από την πλευρά του ο Δημήτρης Θάνου, δήλωσε τα εξής:

Το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών εδώ και αρκετό καιρό έχει αρχίσει μια γονιδιωματική επιτήρηση της πανδημίας COVID-19 στη χώρα μας και έχει αυτή τη στιγμή τις κατάλληλες υποδομές και την κατάλληλη ερευνητική εμπειρία, ούτως ώστε να κάνουμε μια πλήρη γονιδιωματική αποτύπωση των διαφόρων στελεχών κορονοϊού στη χώρα μας.  

Όπως ξέρετε, έχουμε ήδη ταυτοποιήσει 26 περιπτώσεις της βρετανικής μετάλλαξης και αυτή τη στιγμή, επειδή υπάρχει ανάγκη να επεκτείνουμε αυτή τη δράση, ο Υπουργός και η Κυβέρνηση δημιουργούν ένα οριζόντιο Δίκτυο όπου θα αποστέλλονται δείγματα από όλη τη χώρα στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών, όπου θα γίνεται η ταυτοποίηση του στελέχους του ιού το οποίο προέρχεται από συγκεκριμένες περιοχές, από συγκεκριμένα άτομα.  

Αυτό θα βοηθήσει πάρα πολύ, ώστε να έχουμε μια πλήρη μοριακή αποτύπωση της πανδημίας στη χώρα σε βάθος χρόνου, πριν τα εμβόλια, κατά τη διάρκεια του εμβολιασμού και βεβαίως κατόπιν.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης στη Δροσιά: Δεν υπάρχει αξιόπιστη αντιπρόταση για τις ΕυρωεκλογέςΣήμερα 16:19 | Ειδήσεις

Τι ανέφερε ο πρθυπουργός στους κατοίκους των βορείων προαστίων για την κυβερνητική πολιτική σε προσφυγικό, συμπόρευση με την Εκκλησία και άλλα ζητήματα.

Ιερώνυμος: Δεν θα κάνουμε αυτό που θα μας πει ο ΒελόπουλοςΣήμερα 11:31 | Ειδήσεις

«Αυτές είναι άγιες μέρες και δεν πρέπει να τις χαλάμε με μικροπρέπειες», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος.

Νίσυρος: Ένταλμα σύλληψης για τον αρχαιοφύλακαΣήμερα 15:15 | Τοπικά Νέα

Αστυνομικοί, μετά από το ένταλμα σύλληψης, αναζητούν τον άνδρα, ο οποίος κατηγορείται για γενετήσιες πράξεις με ανηλίκους

Σαμαράς: Κάναμε την Τουρκία συμμέτοχο στο... πιάτο μαςΣήμερα 15:03 | Ειδήσεις

"Καμπανάκι" για την αγροτική παραγωγή και την ΚΑΠ έκρουσε ο Αντώνης Σαμαράς, κάνοντας λόγο για αποτυχίες και "πράσινες" υπερβολές.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Θεσσαλονίκη: μηχανή παρέσυρε και εγκατέλειψε ανήλικη17:26Αθηνά Οικονομάκου - Φίλιππος Μιχόπουλος: Χωρισμός μετά από 10 χρόνια κοινής πορείας17:12Τέμπη - ΣΥΡΙΖΑ: Θα ζητήσει προανακριτική για το “μπάζωμα” 16:59Μητσοτάκης στη Δροσιά: Δεν υπάρχει αξιόπιστη αντιπρόταση για τις Ευρωεκλογές16:45Διαρροές email - ΥΠΕΣ: Παραδόθηκε το πόρισμα στις Αρχές16:32Πύργος: Γιατρός κατήγγειλε βιαιοπραγία από συνάδελφό της16:18“Ράδιο Αρβύλα”: Κυρίαρχοι στην τηλεθέαση και την 17η σεζόν16:04Φραγκογιάννης: Σε πολύ καλό κλίμα η συνάντηση με Ακτσαμπάρ15:50Εξάρχεια: Ναρκωτικά και όπλο εντοπίστηκαν σε καφετέρια (εικόνες)15:44Ικαρία - Κασσελάκης: Μόνιμοι υγειονομικοί με 13ο και 14ο μισθό15:30Νίσυρος: Ένταλμα σύλληψης για τον αρχαιοφύλακα15:16Σαμαράς: Κάναμε την Τουρκία συμμέτοχο στο... πιάτο μας15:02“Παγιδευμένοι” - Νέα επεισόδια: Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε για όλους (εικόνες)14:49Ελεύθεροι επαγγελματίες - ΑΑΔΕ: ο μέσος τζίρος που δηλώνουν οι ατομικές επιχειρήσεις14:35ΑΑΔΕ – Πειραιάς: Εντοπίστηκαν δεκάδες χιλιάδες φιάλες αλκοόλ σε παραποιημένες συσκευασίες14:22Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ: Σύγχυση από δηλώσεις του Κίρμπι14:08“Υγεία πάνω απ’ όλα”: Μπαχαρικά, βότανα, μακροζωΐα και ευερέθιστο έντερο13:54Μητσοτάκης: Η συνεργασία μας με την εκκλησία παραμένει εξαιρετικά στενή13:41Ηράκλειο: 25χρονος επιχείρησε να βιάσει ανήλικη μέσα στο σπίτι της13:28ΗΠΑ - TikTok: “Θα δώσουμε μάχη στα δικαστήρια”13:15
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο