LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 04 Σεπτεμβρίου 2020 14:39 | Ανανέωση: 04 Σεπτεμβρίου 2020 14:40

Αναδίπλωση Στόλτενμπεργκ για τα περί συμφωνίας Ελλάδας - Τουρκίας

Nέες δηλώσεις από τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ. Δεν υπάρχει συμφωνία για διάλογο, μόνο τεχνικές συνομλίες, ξεκαθαρίζει.

Πολεμικό Ναυτικό - Oruc Reis - ΑΟΖ

Της Μαρίας Αρώνη

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ επανέλαβε σήμερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες ότι οι συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχουν ξεκινήσει σε στρατιωτικό – τεχνικό επίπεδο, προκειμένου να υπάρξει αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν έχει υπάρξει ακόμα καμία συμφωνία. 

Συγκεκριμένα, ο Γ. Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι σε συνέχεια συνομιλιών που είχε με τους ηγέτες της Ελλάδας και της Τουρκίας, οι δύο Σύμμαχοι έχουν συναντηθεί για τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ. «Ο σκοπός αυτών των συνομιλιών είναι να εγκαθιδρύσουμε μηχανισμούς στρατιωτικής αποκλιμάκωσης και να μειώσουμε τον κίνδυνο θερμού επεισοδίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν υπάρχει συμφωνία επί αυτού του μηχανισμού ακόμα.», ανέφερε ο Γ. Γ. Του ΝΑΤΟ. 

Όπως τόνισε, πρόκειται για «τεχνικές συνομιλές» και όχι για διαπραγματεύσεις που αφορούν τα διαφιλονικούμενα ύδατα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, οι οποίες είναι «συμπληρωματικές» και δεν αντικαθιστούν τις προσπάθειες για πολιτική διαμεσολάβηση για αποκλιμάκωση, των οποίων ηγείται η Γερμανία. «Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι πολύτιμοι Σύμμαχοι και το ΝΑΤΟ προσφέρει μια σημαντική πλατφόρμα ανταλλαγής απόψεων για όλα τα θέματα που επηρεάζουν την κοινή μας ασφάλεια», πρόσθεσε. 

Ερωτηθείς, αν έχει την ξεκάθαρη δέσμευση από την πλευρά της Ελλάδας ότι προτίθεται να προχωρήσει στις συνομιλίες, όσο τα τουρκικά πλοία συνεχίζουν να βρίσκονται στα χωρικά της ύδατα, ο Γ. Γ. Του ΝΑΤΟ απάντησε: 

«Οι συνομιλίες αυτές έχουν ήδη ξεκινήσει σε στρατιωτικό επίπεδο και είναι τεχνικές συνομιλίες. Είναι σημαντικό να κάνουμε διάκριση ανάμεσα στις στρατιωτικού τεχνικού τύπου συνομιλίες από τις διαπραγματεύσεις που προσπαθεί να ξεκινήσει η Γερμανία. Οι γερμανικές προσπάθειες – και αυτό είναι κάτι το οποίο συζήτησα με την Γερμανίδα Καγκελάριο Μέρκελ στο Βερολίνο – στοχεύουν στην έναρξη διαπραγματεύσεων που θα αντιμετωπίσουν το σημαντικό πρόβλημα και θα οδηγήσουν στην αποκλιμάκωση. Πρόκειται για την αντιμετώπιση του σημαντικού προβλήματος διαφοράς μεταξύ δύο συμμάχων για τις οριογραμμές και την επέκταση της ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο». 

Καταλήγοντας, ο Γενς Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι «το ΝΑΤΟ προσπαθεί να αναπτύξει μηχανισμούς αποκλιμάκωσης», καθώς υπάρχουν πολλά πολεμικά πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο. «Πιστεύουμε ότι υπάρχει ανάγκη να γίνουν αυτές οι τεχνικές συνομιλίες για το πώς θα αναπτύξουμε έναν αποτελεσματικό μηχανισμό αποκλιμάκωσης. Δεν έχουμε φτάσει ακόμα σε καμία συμφωνία, αλλά αυτές οι συνομιλίες έχουν ξεκινήσει».

ΣΥΡΙΖΑ: Η προπαγάνδα της Τουρκίας αντιμετωπίζεται με σοβαρότητα και εθνική στρατηγική

"Η προπαγάνδα της Τουρκίας αντιμετωπίζεται με σοβαρότητα και εθνική στρατηγική, όχι με επιπόλαιες λογικές επικοινωνιακής διαχείρισης", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για τον χειρισμό των δηλώσεων του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ.

«Χθες, η Κυβέρνηση άφηνε να διαρρεύσει ότι "πληροφορίες....σχετικά με φερόμενες τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα". Στη συνέχεια, μίλησε για "μονομερή εγχείρηση εγγράφου από τον ΓΓ του ΝΑΤΟ», αναφέρει στη ανακοίνωσή του και προσθέτει: «Σήμερα, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε ότι πραγματοποιούνται ήδη "τεχνικές συνομιλίες" ("technical talks") και μάλιστα επανέλαβε ότι αυτό έγινε "μετά από επαφή του με τους ηγέτες Τουρκίας - Ελλάδας". Την ίδια στιγμή από την κυβέρνηση διαρρέεται και πάλι ότι υφίσταται "μια πρόταση του ΝΑΤΟ σε τεχνικό επίπεδο για μείωση της έντασης που προκαλεί η Τουρκία," η οποία "δεν μπορεί να βαφτιστεί 'συνομιλίες'».

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι πρόκειται «για μπάχαλο» και προσθέτει ότι « δυστυχώς συνεχίζεται, μετά από σειρά λεκτικών ακροβασιών και αντιφάσεων στα όρια του σουρεαλισμού το τελευταίο διάστημα: "συνομιλίες επί εγγράφων, που δεν είναι συνομιλίες", "θόρυβοι που αποτρέπουν έρευνες υδρογονανθράκων", "πλοία που παρασύρονται από αέρηδες σε ξένες υφαλοκρηπίδες", "επεκτάσεις χωρικών υδάτων και μερικές οριοθετήσεις ΑΟΖ που είναι θρίαμβος ή καταστροφή για τη χώρα, ανάλογα με το ποια κυβέρνηση τις αποφασίζει", "γεωτρήσεις σε ΑΟΖ που αποτελούν σκάψιμο στη λάσπη", "Τούρκοι στρατιώτες που μπαίνουν λίγα μέτρα στη χώρα, αλλά δεν παραβιάζουν την εδαφική ακεραιότητα"».

Κλείνοντας αναφέρει ότι « ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί η Τουρκία και η προπαγάνδα της είναι με σοβαρότητα και εθνική στρατηγική» και μέμφεται την κυβέρνηση «για επιπόλαιες λογικές επικοινωνιακής διαχείρισης πολύ σοβαρών ζητημάτων που εκθέτουν τη χώρα και αποδυναμώνουν τις θέσεις της διεθνώς».

Λοβέρδος: η Ελλάδα δεν νοείται να ξεκινήσει διάλογο

"Γνωρίζουμε πολύ καλά τις αρμοδιότητες του ΓΓ του ΝΑΤΟ, μέσα στις οποίες περιλαμβάνεται και η προσπάθεια να φέρει σε συνδιαλλαγή δύο μέλη του. Αυτό, όμως, που δεν έχει κανένα δικαίωμα να κάνει, είναι να προκαταλαμβάνει τις αποφάσεις των κρατών-μελών του Συμφώνου" αναφέρει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Τομεάρχης Εξωτερικών του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Λοβέρδος. Προσθέτει δε ότι η Ελλάδα δεν νοείται να ξεκινήσει διάλογο, από τη στιγμή που επί ένα μήνα η Τουρκία παραβιάζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕθνικό Πρόγραμμα “Προλαμβάνω” - Μητσοτάκης: η πρόληψη σώζει ζωές (εικόνες)Σήμερα 20:27 | Ειδήσεις

"Όταν θα λάβετε το επόμενο sms μην το αμελήσετε", είπε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση του εθνικού προγράμματος "Προλαμβάνω".

ΗΠΑ - Τουρκία: Ο Ερντογάν αναβάλει την συνάντηση με τον ΜπάιντενΣήμερα 17:58 | Ειδήσεις

Ποιος ο λόγος που ο Τούρκος Πρόεδρος ανέβαλε την επίσκεψή του στον Λευκό οίκο και την συνάντησή του με τον Τζο Μπάιντεν.

Φωτιές – Κικίλιας στον ΑΝΤ1: Έρχεται δύσκολο καλοκαίρι, θα “λειάνουμε τις επιπτώσεις του” (βίντεο)Σήμερα 19:43 | Ειδήσεις

Τι ανέφερε ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας για την κατακόρυφη, όπως είπε, αύξηση του πυροσβεστικού εξοπλισμού της χώρας για τη φετινή χρονιά.

Σαμαράς: Κάναμε την Τουρκία συμμέτοχο στο... πιάτο μαςΣήμερα 15:03 | Ειδήσεις

"Καμπανάκι" για την αγροτική παραγωγή και την ΚΑΠ έκρουσε ο Αντώνης Σαμαράς, κάνοντας λόγο για αποτυχίες και "πράσινες" υπερβολές.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Κυπριακό: Αιχμές Σαμαρά κατά των χειρισμών του Υπουργείου Εξωτερικών (εικόνες)20:59Ολυμπιακή φλόγα: Ο ΑΝΤ1 στο γαλλικό πλοίο “Μπελέμ” που θα την μεταφέρει (βίντεο) 20:46Εθνικό Πρόγραμμα “Προλαμβάνω” - Μητσοτάκης: η πρόληψη σώζει ζωές (εικόνες)20:33Άρειος Πάγος: Απόλυση 5 δικαστών λόγω καθυστέρησης στην έκδοση αποφάσεων20:19Φωτιές – Κικίλιας στον ΑΝΤ1: Έρχεται δύσκολο καλοκαίρι, θα “λειάνουμε τις επιπτώσεις του” (βίντεο)20:05Σπαρτιάτες - Κασιδιάρης: Πότε θα γίνει η δίκη για την εξαπάτηση εκλογέων19:52“I LOVE Σου Κου”: Εκλεκτοί καλεσμένοι και αποκλειστικές συνεντεύξεις το Σαββατοκύριακο19:38Πάτρα – Πανεπιστήμιο: Φοιτητές έκλεισαν πρύτανη στο γραφείο του (εικόνες)19:25Δολοφονία Λυγγερίδη: Στη φυλακή 3 κατηγορούμενοι για ναρκωτικά19:12Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Θεαματική εκδήλωση για τα εγκαίνια του κτηρίου Θεσσαλονίκης (βίντεο)18:58Ολυμπιακή φλόγα: Η τελετή παράδοσης για το Παρίσι 2024 από το Παναθηναϊκό Στάδιο18:45Ημαθία: Ελεύθερος ο ιδιοκτήτης αλόγων για σεξουαλική παρενόχληση μαθητριών18:31Βρεφονηπιακοί σταθμοί: Δήμοι ζητούν νέα προθεσμία για τον εκσυγρονισμό των κτηρίων18:18ΗΠΑ - Τουρκία: Ο Ερντογάν αναβάλει την συνάντηση με τον Μπάιντεν18:05“Έρωτας φυγάς”: Sneak preview από το επεισόδιο της Παρασκευής (βίντεο)17:52Σκυλακάκης: Πιο πιθανό είναι να κερδίσεις το λαχείο παρά να σου γκρεμίσουν το αυθαίρετο 17:39Θεσσαλονίκη: μηχανή παρέσυρε και εγκατέλειψε ανήλικη17:26Αθηνά Οικονομάκου - Φίλιππος Μιχόπουλος: Χωρισμός μετά από 10 χρόνια κοινής πορείας17:12Τέμπη - ΣΥΡΙΖΑ: Θα ζητήσει προανακριτική για το “μπάζωμα” 16:59Μητσοτάκης στη Δροσιά: Δεν υπάρχει αξιόπιστη αντιπρόταση για τις Ευρωεκλογές16:45
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο