LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 06 Μαΐου 2020 19:37

Η κορονο-ατζέντα του Eurogroup της 8ης Μαΐου

Ενημέρωση από αξιωματούχο της Ευρωζώνης ενόψει της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών…

Εδω Βρυξέλλες

Της Μαρίας Αρώνη

Η τεχνική προετοιμασία για τη δυνατότητα χρηματοδότησης των κρατών-μελών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για να καλυφθούν οι κρατικές δαπάνες στον τομέα της υγείας,  θα συζητηθεί, μεταξύ άλλων, στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup της 8ης Μαΐου, σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη που έδωσε στη δημοσιότητα ο πρόεδρος της Ευρωομάδας, Μάριο Σεντένο.

Βάσει της εντολής που δόθηκε από τους ευρωπαίους ηγέτες στις 23 Απριλίου, οι υπουργοί οικονομικών θα συζητήσουν τα χαρακτηριστικά και τις προϋποθέσεις που θα διέπουν τη χρηματοδότηση μέσω του ΕΜΣ, ώστε να τεθεί σε λειτουργία ως την 1η Ιουνίου. «Η συζήτηση έχει προχωρήσει, είμαστε σε καλό δρόμο και θα ολοκληρώσουμε σύντομα τις λεπτομέρειες», ανέφερε αξιωματούχος της ευρωζώνης που ενημέρωσε σήμερα τον Τύπο στις Βρυξέλλες. Ο ίδιος αξιωματούχος σημείωσε ότι η εποπτεία των κρατών που ενδεχομένως ζητήσουν χρηματοδότηση από τον ΕΜΣ θα είναι «εξαιρετικά ελαφρά».

Σε ό,τι αφορά, το δίχτυ ασφαλείας για τους εργαζόμενους, μέσα από το πρόγραμμα στήριξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (SURE), αλλά και το δίχτυ ασφαλείας για τις επιχειρήσεις, μέσω της ΕΤΕπ, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης ανέφερε ότι η λειτουργία τους ενδέχεται να καθυστερήσει πέραν της 1ης Ιουνίου, λόγω πρακτικών περιορισμών από τα εθνικά κοινοβούλια.

Εξάλλου, το Eurogroup θα εξετάσει την οικονομική κατάσταση στη ζώνη του ευρώ, με βάση τις οικονομικές προβλέψεις που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σε ό,τι αφορά το θέμα του μελλοντικού Ευρωπαϊκού Ταμείου για την ανάκαμψη που συνδέεται με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο δεν βρίσκεται στην ατζέντα του μεθαυριανού Eurogroup, αλλά όπως σημείωσε ο αξιωματούχος της ευρωζώνης, κάποιοι υπουργοί αναμένεται να το θέσουν προς συζήτηση. Σημείωσε, ωστόσο, ότι βασικός παράγοντας στη συζήτηση αυτή είναι η πρόταση που αναμένεται να εκπονηθεί τις επόμενες εβδομάδες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τέλος, σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα της ευρωζώνης, το Eurogroup θα ενημερωθεί αλλά δεν θα τοποθετηθεί επί της απόφασης του γερμανικού συνταγματικού δικαστηρίου για το πρόγραμμα ομολόγων της ΕΚΤ. ΄Οπως σημείωσε, ο ίδιος, από οικονομικής άποψης το συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας ζήτησε απλά περισσότερη δικαιολόγηση των σχετικών αποφάσεων και οι αγορές δεν αντέδρασαν ιδιαίτερα. Από νομικής άποψης, είπε, θα ασχοληθούν οι αρμόδιες νομικές υπηρεσίες της ΕΕ και όχι το Eurogroup.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚαλλιάνος - Κούγιας κατά Γεωργιάδη: Μου έχει κάνει πολύ κακή εντύπωση η συμπεριφορά του (βίντεο)Σήμερα 07:50 | Ειδήσεις

«Η δικογραφία για τις συλλήψεις για τον θάνατο του Λυγγερίδη είναι της πλάκας, μόνο και μόνο για να πλήξει τον Ολυμπιακό», ανέφερε μεταξύ άλλων ο ποινικολόγος και αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός.

“Pink Panthers” - Ριφιφί σε κοσμηματοπωλεία: Δύο συλλήψεις στην ΑθήναΣήμερα 09:12 | Ειδήσεις

Πως τα μέλη της διεθνούς συμμορίας είχαν κάνει “χτυπήματα” κέντρο της πρωτεύουσας. Τι βρέθηκε στην κατοχή τους.

Βασιλιάς Κάρολος: “Επιδεινώνεται η υγεία του –προετοιμάζονται για την κηδεία του”Σήμερα 10:10 | Ειδήσεις

Τι αναφέρουν βρετανικά ΜΜΕ για την «επιδείνωση της υγείας του Κάρολου» και τα σχέδια για την κηδεία με την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Γέφυρα Μενάι».

Ολυμπιακή φλόγα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε 6 Δήμους την ΠαρασκευήΣήμερα 08:48 | Ειδήσεις

Μακρά θα είναι η διαδρομή της ολυμπιακής λαμπαδηδρομίας πριν παραδοθεί το απόγευμα στους Γάλλους διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Καταγγελία - Ημαθία: Μαθήτριες δέχθηκαν σεξουαλική επίθεση, ενώ έκαναν ιππασία10:48Φορολογικές δηλώσεις: Aυτόματη η διαδικασία για μισθωτούς και συνταξιούχους10:34Βασιλιάς Κάρολος: “Επιδεινώνεται η υγεία του –προετοιμάζονται για την κηδεία του”10:19Σητεία: Τον μαχαίρωσε επειδή του έκανε παρατήρηση10:06Άνω Λιόσια: Αδέσποτη σφαίρα στην αυλή σχολείου!09:52Κωνσταντάτος για βόμβες στο Ελληνικό: Από θαύμα δεν γίναμε παρανάλωμα09:39Νέα Ιωνία: Νεκρός ο άντρας που έπεσε στις γραμμές του τρένου09:25“Pink Panthers” - Ριφιφί σε κοσμηματοπωλεία: Δύο συλλήψεις στην Αθήνα09:12Νέα Ιωνία: Άντρας έπεσε στις γραμμές του τρένου09:04Τσερνόμπιλ: το πυρηνικό δυστύχημα που άλλαξε τον κόσμο08:50Κρήτη – ενδοοικογενειακή βία: Πολυετής φυλάκιση σε πατέρα που χτύπησε την κόρη του08:37Τροχαίο δυστύχημα με μηχανή στην Σκιάθο08:24Καλλιάνος - Κούγιας κατά Γεωργιάδη: Μου έχει κάνει πολύ κακή εντύπωση η συμπεριφορά του (βίντεο)08:10Και η ψυχολογική κακοποίηση;08:09Ρομάριο: Επιστρέφει στα γήπεδα μετά από 15 χρόνια07:57“Ενώπιος Ενωπίω” – Ελεονώρα Μελέτη: Δεν θα γίνω πολιτικάντζα…07:43Ολυμπιακή φλόγα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε 6 Δήμους την Παρασκευή07:29Κασσελάκης: Μπορούμε να είμαστε πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές07:15Εορτολόγιο - 26 Απριλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 07:01Γκράινερ: Σκέφτηκα την αυτοκτονία στις ρωσικές φυλακές06:48
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο