LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 13 Απριλίου 2020 15:43

Κορονοϊός: Νέα μέτρα στήριξης για τις ευπαθείς ομάδες

Τι αναφέρει απόφαση της Δόμνας Μιχαηλίδου, για μέτρα ανακούφισης ευάλωτων τμημάτων του πληθυσμού.

Επίδομα παιδιού Α21 - ΟΠΕΚΑ

Επιπλέον μέτρα για την ανακούφιση των ευπαθών ομάδων, λόγω της πανδημίας, περιλαμβάνονται στη νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης, με πρωτοβουλία της υφυπουργού Εργασίας, αρμόδιας για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνας Μιχαηλίδου. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, προβλέπονται τα εξής:

  • Παράταση δωρεάν φαρμακευτικής περίθαλψης ανασφάλιστων έως τις 31 Μαΐου 2020, εφόσον οι υποβληθείσες αιτήσεις παράτασης δεν έχουν εγκριθεί ή εφόσον η ισχύς τους έληξε, μετά την 25η Φεβρουαρίου 2020, χωρίς να υποβληθεί αίτηση ανανέωσης.
  • Παράταση καταβολής αναπηρικών παροχών και αναβολή συνεδριάσεων υγειονομικών επιτροπών των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ):
  • Αναβάλλονται, μέχρι τις 30 Μαΐου 2020, οι συνεδριάσεις των υγειονομικών επιτροπών των ΚΕΠΑ για την εξέταση αιτήσεων παράτασης αναπηρικών παροχών σύνταξης.
  • Παρατείνεται η καταβολή των συντάξεων αναπηρίας και των προνοιακών επιδομάτων από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), καθώς και όλων των επιδομάτων, που χορηγούνται, λόγω αναπηρίας, εφόσον έχει υποβληθεί από τους δικαιούχους σχετική αίτηση παράτασης, λόγω λήξης της ισχύος των σχετικών γνωματεύσεων των υγειονομικών επιτροπών των ΚΕΠΑ.

Δικαιούχοι της παράτασης είναι τόσο όσοι έχουν υποβάλει αίτηση παράτασης που έχει προσδιοριστεί να εξεταστεί από υγειονομική επιτροπή, όσο και εκείνοι για τους οποίους δεν έχει προσδιοριστεί ημερομηνία συνεδρίασης της υγειονομικής επιτροπής για την αίτησή τους. Η παράταση καταβολής ισχύει έως την έκδοση της απόφασης από την υγειονομική επιτροπή και, πάντως, όχι μετά την 30η Ιουνίου. Εάν συνεχιστεί η υγειονομική κρίση, δίνεται η δυνατότητα με υπουργική απόφαση να παραταθεί εκ νέου η αναβολή των συνεδριάσεων των ΚΕΠΑ.

Άδειες ειδικού σκοπού

Με σχετική διάταξη, επεκτείνεται η δυνατότητα χρήσης της άδειας ειδικού σκοπού και σε γονείς, οι σύζυγοι των οποίων λαμβάνουν είτε αναπηρικό επίδομα από τον ΟΠΕΚΑ είτε σύνταξη αναπηρίας.

Λειτουργία προσωρινών δομών φιλοξενίας και υπνωτηρίων αστέγων

Για την προστασία των αστέγων και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, εξαιτίας της εξάπλωσης του κορονοϊού Covid-19, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) α' βαθμού, καθώς και οι ακόλουθοι φορείς:

  • Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ)
  • Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ)
  • Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθηνών (ΨΝΑ)
  • Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης (ΨΝΘ)
  • Κέντρο Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατουμένων Ελαιώνα Θηβών
  • Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων Γ. Χατζηκώνστα (ΓΝΙ)
  • Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας «Αγία Ειρήνη» (ΓΝΚ), δύνανται από κοινού να δημιουργούν και να λειτουργούν προσωρινές δομές φιλοξενίας αστέγων, καθώς και υπνωτήρια αστέγων.

Με απόφαση του οικείου δημάρχου, ορίζεται ο επιστημονικός υπεύθυνος και ο συντονιστής της δομής και οι αναπληρωτές τους. Η δυναμικότητα καθορίζεται από το φορέα λειτουργίας. Οι αναφερόμενοι φορείς δύνανται να μετακινούν επικουρικό ή/και μόνιμο προσωπικό εντός της οικείας υγειονομικής περιφέρειας, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες λειτουργίας τόσο των δομών φιλοξενίας, όσο και των δομών/υπηρεσιών τους και για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται.

Περαιτέρω, προβλέπεται η δυνατότητα διάθεσης τουριστικών καταλυμάτων, η συνέχιση της λειτουργίας των οποίων έχει κατ' εξαίρεση αποφασιστεί από το υπουργείο Τουρισμού, για την προσωρινή διαμονή αστέγων και άλλων ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, μετά από απόφαση του οικείου δημοτικού συμβουλίου. Η υπηρεσία ανατίθεται από το αρμόδιο όργανο του οικείου δήμου, μέσω της διαδικασίας της απευθείας ανάθεσης.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης: Η συνεργασία μας με την εκκλησία παραμένει εξαιρετικά στενήΣήμερα 13:32 | Ειδήσεις

Ο Πρωθυπουργός μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, επισκέφθηκαν το πρωί δομές της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, στο Δήλεσι Βοιωτίας.

Ιερώνυμος: Δεν θα κάνουμε αυτό που θα μας πει ο ΒελόπουλοςΣήμερα 11:31 | Ειδήσεις

«Αυτές είναι άγιες μέρες και δεν πρέπει να τις χαλάμε με μικροπρέπειες», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος.

Ελεύθεροι επαγγελματίες - ΑΑΔΕ: ο μέσος τζίρος που δηλώνουν οι ατομικές επιχειρήσειςΣήμερα 13:53 | Ειδήσεις

Τι δείχνουν τα ακαθάριστα έσοδα τα οποία δήλωσαν πέρσι οι ελεύθεροι επαγγελματίες. 

Σαμαράς: Κάναμε την Τουρκία συμμέτοχο στο... πιάτο μαςΣήμερα 15:03 | Ειδήσεις

"Καμπανάκι" για την αγροτική παραγωγή και την ΚΑΠ έκρουσε ο Αντώνης Σαμαράς, κάνοντας λόγο για αποτυχίες και "πράσινες" υπερβολές.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Σαμαράς: Κάναμε την Τουρκία συμμέτοχο στο... πιάτο μας15:02“Παγιδευμένοι” - Νέα επεισόδια: Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε για όλους (εικόνες)14:49Ελεύθεροι επαγγελματίες - ΑΑΔΕ: ο μέσος τζίρος που δηλώνουν οι ατομικές επιχειρήσεις14:35ΑΑΔΕ – Πειραιάς: Εντοπίστηκαν δεκάδες χιλιάδες φιάλες αλκοόλ σε παραποιημένες συσκευασίες14:22Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ: Σύγχυση από δηλώσεις του Κίρμπι14:08“Υγεία πάνω απ’ όλα”: Μπαχαρικά, βότανα, μακροζωΐα και ευερέθιστο έντερο13:54Μητσοτάκης: Η συνεργασία μας με την εκκλησία παραμένει εξαιρετικά στενή13:41Ηράκλειο: 25χρονος επιχείρησε να βιάσει ανήλικη μέσα στο σπίτι της13:28ΗΠΑ - TikTok: “Θα δώσουμε μάχη στα δικαστήρια”13:15Ζώδια - Λίτσα Πατέρα: οι προβλέψεις του τριημέρου (βίντεο)13:01Καλιφόρνια: Σκύλος κυνηγάει το αφεντικό του που τον εγκατέλειψε στην μέση του δρόμου (βίντεο)12:48“Τουρισμός για όλους 2024”: Έγινε η κλήρωση των δικαιούχων12:35Και η ψυχολογική κακοποίηση;12:21Καλλιάνος - Γιατρός “Αττικόν”: Η εισαγωγή στην ΜΕΘ θα ήταν ανεπίτρεπτη διακριτική μεταχείριση12:08Γραμμένος για Φλώρο: Έχω εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη11:54Ιερώνυμος: Δεν θα κάνουμε αυτό που θα μας πει ο Βελόπουλος11:42Χρήστος Καλλιάνος: Σκέφθηκα να κάνω άτυπη “ευθανασία” στον πατέρα μου (βίντεο)11:28Τροχαίο στη Βουλή – Ιάσονας: Ένοχος για ανθρωποκτονία εξ αμελείας ο οδηγός11:15Γιάννης Καλλιάνος: Σε απλό δωμάτιο έκοψαν το δάχτυλο του πατέρα μου με το “κλαδευτήρι” - Θα τους πάω μέχρι τέλους (βίντεο)11:01Καταγγελία - Ημαθία: Μαθήτριες δέχθηκαν σεξουαλική επίθεση, ενώ έκαναν ιππασία10:48
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο