LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 14 Ιανουαρίου 2020 19:04

Ιρλανδία: Πρόωρες εκλογές στα απόνερα του Brexit

Ο πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ προκηρύσσει πρόωρες βουλευτικές εκλογές στις 8 Φεβρουαρίου για την Ιρλανδία, λίγο μετά το Brexit.

AP - ΛΙΟ ΒΑΡΑΝΤΚΑΡ - ΜΠΟΡΙΣ ΤΖΟΝΣΟΝ

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ προκήρυξε σήμερα πρόωρες βουλευτικές εκλογές για τις 8 Φεβρουαρίου εξηγώντας ότι ήταν "η καλύτερη στιγμή" αμέσως μετά το Brexit και τη στιγμή που αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση μεταξύ της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

"Υπάρχει σήμερα ένα 'παράθυρο ευκαιρίας' για να οργανώσουμε βουλευτικές εκλογές και να έχουμε μια νέα κυβέρνηση στην προσεχή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Μάρτιο με ισχυρή εντολή, προκειμένου να επικεντρωθεί σε αυτές τις διαπραγματεύσεις το φετινό καλοκαίρι και το φθινόπωρο", δήλωσε ο Λίο Βαράντκαρ μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Ελλείψει επαρκούς κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, το κεντροδεξιό Fine Geal του πρωθυπουργού κυβερνά την Ιρλανδία μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2016 με την υποστήριξη του αντίπαλου κόμματος Fianna Fail.

Νωρίτερα σήμερα ο Βαράντκαρ είχε δηλώσει πως θα ζητούσε από τον πρόεδρο Μάικλ Ντάνιελ Χίγκινς να διαλύσει το κοινοβούλιο για να προκηρυχθούν βουλευτικές εκλογές.

Διάφορα σκάνδαλα συγκλόνισαν ωστόσο αυτή την κεντρώα συμμαχία και η αβεβαιότητα για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, που ωθούσε την ιρλανδική πολιτική τάξη στην ενότητα, έχει πλέον αρθεί.

Η διοργάνωση πρόωρων εκλογών, πριν συνεπώς από αυτές που προβλέπονταν για το 2021, ήταν πολυαναμενόμενη.

"Πάντα έλεγα ότι οι εκλογές θα έπρεπε να διεξαχθούν την καλύτερη στιγμή για τη χώρα. Η στιγμή αυτή έφθασε", εξήγησε ο Βαράντκαρ.

"Έχουμε μια συμφωνία του Brexit και μετά τη θετική ψήφο (των Βρετανών βουλευτών επί του κειμένου) την περασμένη Πέμπτη, είναι πλέον βέβαιο ότι η Βρετανία θα φύγει από την ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου με συντεταγμένο τρόπο", δήλωσε.

"Ωστόσο το Brexit δεν έχει γίνει. Στην πραγματικότητα είμαστε στα μισά του δρόμου", προειδοποίησε, ένας υπαινιγμός στη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου που ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θέλει να συνάψει από τη φετινή χρονιά με τους 27.

Η Ιρλανδία, μέλος της ΕΕ, θα έχανε τα περισσότερα από μια έξοδο χωρίς συμφωνία της Βρετανίας, η οποία θα διατάρασσε σε μεγάλο βαθμό τις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δυο χωρών που είναι στενά συνδεδεμένες, και κυρίως την ειρήνη που συνεχίζεται εδώ και δύο δεκαετίες στη βρετανική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Κέβιν Σπέισι: Ντοκιμαντέρ για την άνοδο και την πτώση του ηθοποιού23:59Ολυμπιακός: Ηττημένος από τη Barcelona “στην κόψη του ξυραφιού” (εικόνες)23:55“Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ” πίσω από τις κάμερες (εικόνες)23:50Μεγάλη Τετάρτη: Το Άγιο Ευχέλαιο για θεραπεία πάσης ασθένειας23:45ΗΠΑ - Κολούμπια: Τιμωρεί φοιτητές που διαμαρτύρονται υπέρ της Γάζας23:40Ευρωεκλογές 2024: “Να μην αποφασίσουν άλλοι για σένα” (βίντεο)23:32“Έρωτας φυγάς”: κίνδυνοι και συναντήσεις στο επεισόδιο της Μεγάλης Τετάρτης (εικόνες)23:25Κέντρο Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας ΥΓΕΙΑ: Με σύμμαχο την επιστήμη και την εμπειρία23:16Πρωτομαγιά: Απεργία στα ΜΜΕ23:07Μεγάλη Εβδομάδα στον ΑΝΤ1 με μεγάλες θρησκευτικές παραγωγές 23:07Euroleague – Παναθηναϊκός: Τον “προσπέρασε” η Μακάμπι Τελ-Αβίβ (εικόνες)22:55Φαράγγι Σαμαριάς: Πότε ανοίγει για τους επισκέπτες22:41“Ψυχοκόρες”: Sneak Preview από το επεισόδιο της Μεγάλης Τετάρτης (βίντεο)22:30Αττική: Εξιχνιάστηκαν κι άλλα χτυπήματα από την “άγουρη συμμορία”22:23Μητρόπολη Νέας Ιωνίας: Προσέφερε και φέτος “Δέματα αγάπης” (εικόνες)22:10Ευρωεκλογές - Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Οι έδρες, οι επιτροπές και το νομοθετικό έργο21:56Θεσσαλονίκη – Καταγγελία μητέρας: Νηπιαγωγός… κούρεψε το παιδί μου21:44Πάτρα – Ναρκωτικά σε σχολείο: Προφυλακίστηκαν τρεις κατηγορούμενοι21:40ΙΝΕΜΥ - ΕΣΕΕ: Αυξημένο το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού21:30Πάσχα στο ΑΝΤ1+ μαζί με όλη την οικογένεια21:20
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο