LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 30 Απριλίου 2024 14:58

ΙΝΕΜΥ - ΕΣΕΕ: Αυξημένο το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού

Ποια είναι η αύξηση, που παρατηρεί το ΙΝΕΜΥ, στο πασχαλινό τραπέζι σε σχέση με πέρσι.

ΠΑΣΧΑ - ΟΒΕΛΙΑΣ - ΣΟΥΒΛΑ

Το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝΕΜΥ – ΕΣΕΕ), εκτίμησε το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού για το 2024 σύμφωνα με την πάγια πρακτική του.

Καταγράφηκαν, με επιτόπια τιμοληψία και συνεντεύξεις με «key-informers» της αγοράς, οι τιμές τόσο από αλυσίδες σούπερ μάρκετ όσο και από ειδικευμένα καταστήματα τροφίμων λιανικής (πχ ζαχαροπλαστεία, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία κλπ), καθώς και από τη Βαρβάκειο αγορά. Η εκτίμηση του κόστους για το φετινό πασχαλινό τραπέζι (6 – 8 ατόμων) κυμαίνεται από 89,04 έως 130,04 ευρώ.

Από τα αποτελέσματα της έρευνας του ΙΝΕΜΥ - ΕΣΕΕ, η τιμή στο κατσίκι εμφανίζεται αυξημένη κατά 25,1% σε σχέση με πέρσι και στο αρνί κατά 15,1%, ενώ αύξηση 23,2% καταγράφεται και στο κοτόπουλο. Σημαντικές αυξήσεις καταγράφονται και σε φρούτα και λαχανικά, ενδεικτικά, κατά 30,3% στις ντομάτες, 30,4% στα μήλα και 27,8% στα πορτοκάλια ενώ μείωση εμφανίζει η τιμή στο μαρούλι κατά 12%. Κατά 45,2% είναι αυξημένη η τιμή στο παρθένο ελαιόλαδο και κατά 20,7% στη φέτα. Στα πασχαλινά εδέσματα, το τσουρέκι εμφανίζει αύξηση 3,1% και 1,2% τα βαμμένα αυγά. Αυξημένες είναι οι τιμές και στα αναψυκτικά κατά 3,8% και στις μπύρες κατά 4,4%.

Με άλλα λόγια, οι καταναλωτές που θα προβούν στις ίδιες αγορές με πέρυσι από αντίστοιχα καταστήματα θα αντιμετωπίσουν μεταβολή της τάξης του 16,3% έως 19,3% σε σύγκριση με το 2023.

Το εύρος των τιμών δικαιολογείται από την καταγραφή σειράς προϊόντων διαφορετικής ποιότητας, σε αρκετές τοπικές αγορές και διαφορετικούς τύπους καταστημάτων.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι για λόγους συγκρισιμότητας των δεδομένων, με τις προηγούμενες ετήσιες έρευνες του ΙΝΕΜΥ για την εκτίμηση του κόστους του πασχαλινού τραπεζιού, συμπεριλαμβάνονται και οι τιμές των αγαθών που εντάσσονται στο «πασχαλινό εορταστικό καλάθι» αλλά κα στο «καλάθι του νοικοκυριού».

Επισημαίνεται ότι:Το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝΕΜΥ – ΕΣΕΕ), εκτίμησε το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού για το 2024 σύμφωνα με την πάγια πρακτική του.

Μεθοδολογικό Σημείωμα

Το ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ πραγματοποίησε, κατά το διάστημα 26 – 29 Απριλίου 2024, ενδεικτική καταγραφή των τιμών πώλησης των προϊόντων του πασχαλινού τραπεζιού, με τη μέθοδο της επιτόπιας παρατήρησης σε εμπορικές αγορές της Αττικής και διαμέσου τηλεφωνικής συνέντευξης για τη Θεσσαλονίκη.

Επισημαίνεται ότι:

  • α) Η καταγραφή των τιμών είναι ενδεικτική και δεν αντανακλά πλήρως το επίπεδο των τιμών σε πανελλαδικό επίπεδο,
  • β) Στην καταγραφή εξαιρέθηκαν τα προϊόντα που διατίθενται με το καθεστώς των προσφορών (προωθητικών ενεργειών),
  • γ) Για την αποτύπωση της μίας αντιπροσωπευτικής τιμής ανά προϊόν χρησιμοποιήθηκαν σταθμισμένοι (και μη) μέσοι όροι,
  • δ) Ο υπολογισμός του κόστους έγινε με βάσει ένα είδος κρέατος και
  • ε) Κατά την εκτίμηση εξαιρέθηκαν οι ακραίες τιμές.
  • α) Η καταγραφή των τιμών είναι ενδεικτική και δεν αντανακλά πλήρως το επίπεδο των τιμών σε πανελλαδικό επίπεδο,
  • β) Στην καταγραφή εξαιρέθηκαν τα προϊόντα που διατίθενται με το καθεστώς των προσφορών (προωθητικών ενεργειών),
  • γ) Για την αποτύπωση της μίας αντιπροσωπευτικής τιμής ανά προϊόν χρησιμοποιήθηκαν σταθμισμένοι (και μη) μέσοι όροι,
  • δ) Ο υπολογισμός του κόστους έγινε με βάσει ένα είδος κρέατος και
  • ε) Κατά την εκτίμηση εξαιρέθηκαν οι ακραίες τιμές.

Δείτε παρακάτω την εκτίμηση κόστους του πασχαλινού τραπεζιού από το ΙΝΕΜΥ. Επίσης υπάρχουν συγκριτικοί πίνακες με το πασχαλινό τραπέζι του 2023 και πίνακας για το εύρος τιμών των πασχαλινών προϊόντων.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης προς Βόρεια Μακεδονία: Οι προκλήσεις, σας απομακρύνουν από την ΕΕ (εικόνες)Σήμερα 19:48 | Ειδήσεις

Ο πρωθυπουργός από τη Φλώιρνα όπου περιοδεύει, τόνισε ότι η τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών ειναι μονόδρομος για την ένταξη της γειτονικής χώρας..

Κηφισιά: Μαθητής νοσηλεύεται - Καταπλακώθηκε από σιδερένια πόρτα σχολείου (εικόνες)Σήμερα 16:06 | Ειδήσεις

Σοκ σε δημοτικό σχολείο από την πτώση πόρτας πάνω σε παιδιά. Ο μαθητής διακομίστηκε σε νοσοκομείο. Γιατί οι εργασίες εκτελούνταν εν ώρα μαθήματος.

Κιλκίς: Δίωξη στον 54χρονο κτηνοτρόφο που πυροβόλησε ληστέςΣήμερα 18:41 | Ειδήσεις

Τι υποστηρίζει ο 54χροος κτηνοτρόφος που πυροβόλισε ληστές με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του ενός εξ αυτών.

Λαμία - Φωτιά σε εργοστάσιο: Αυτοψία από κλιμάκιο του ΕΦΕΤ στο σημείοΣήμερα 18:36 | Ειδήσεις

Τι δήλωσε ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης που τυλίχθηκε στις φλόγες στην κάμερα του ΑΝΤ1. 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ελληνοκαναδός μαθητής ο νικητής του Διεθνούς Διαγωνισμού Επιστήμης και Μηχανικής22:21Θεσσαλονίκη: Ένοχος οδηγός αστικού λεωφορείου για τον τραυματισμό υπερήλικης22:08Λεωφορείο έπεσε στον Νείλο – Τουλάχιστον δέκα νεκροί (βίντεο)21:54Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατηγορείται ότι χρηματοδοτεί την εγκατάλειψη μεταναστών στη Σαχάρα21:41Ακρίβεια: Στα ύψη οι τιμές στα γαλακτοκομικά, το κακάο και τον καφέ (βίντεο)21:27Κηφισιά – Τραυματισμός μαθητή: Συνελήφθησαν τρεις σιδηρουργοί για σωματική βλάβη21:14Άσμα αλ Άσαντ: Με λευχαιμία διαγνώστηκε η σύζυγος του Σύρου προέδρου21:00Αθήνα – Απάτες: Πληρώνονταν για να “μεσολαβήσουν” σε υπηρεσίες και εξαφανίζονταν20:46Γυναικοκτονία - Μενίδι: Η τραγική σύμπτωση και τα... παράπονα του 50χρονου κατηγορούμενου20:33Aλβανία: Επεισόδια έξω από το δημαρχείο Τιράνων για να παραιτηθεί ο δήμαρχος20:19Μητσοτάκης προς Βόρεια Μακεδονία: Οι προκλήσεις, σας απομακρύνουν από την ΕΕ (εικόνες)20:06Ρωσία: Ξεκινά ασκήσεις με πυρηνικά όπλα19:53Καιρός: τοπικές βροχές και ζέστη την Τετάρτη19:40Κιλκίς: Δίωξη στον 54χρονο κτηνοτρόφο που πυροβόλησε ληστές19:26Λαμία - Φωτιά σε εργοστάσιο: Αυτοψία από κλιμάκιο του ΕΦΕΤ στο σημείο19:12Τουρκία για Μονή της Χώρας: Η Ελλάδα δεν αναπαλαίωσε καν, τα τζαμιά της Λέσβου18:59ΗΠΑ: Το Ελληνικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νέας Υόρκης επιστρέφει18:45Λάρισα: Φωτιά σε παλιό εργοστάσιο18:32Τουρκία - Ερντογάν: Τρίτος δημοφιλέστερος πολιτικός στην χώρα18:18Επιστολή Μητσοτάκη για πολυεθνικές: “Θα συζητήσουμε με τις εμπλεκόμενες πλευρές”, απαντά η Κομισιόν18:05
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο