LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 17 Σεπτεμβρίου 2019 15:42

Σύγκρουση κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ για ΔΝΤ και πλεονάσματα

Νέος γύρος αντιπαράθεσης μετά το αίτημα για πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ. Η "κόντρα" για τα εργασιακά και η διαμάχη για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Μέγαρο Μαξίμου - γραφεία ΣΥΡΙΖΑ

Νέος γύρος αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ ξέσπασε με αφορμή το επίσημο αίτημα της χώρας για την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, καθώς και τα πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά και τα εργασιακά.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας, στον απόηχο των επαφών που είχε στο Ελσίνκι, στο περιθώριο της συνεδρίασης του Eurogroup, υπέγραψε και απέστειλε τις σχετικές επιστολές για την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, με αποδέκτες τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, χαρακτήρισε την κίνηση αυτή «αποφασιστικό βήμα για τη μείωση του κόστους δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου, με πολλαπλά οφέλη για όλους». Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, «το Ελληνικό Δημόσιο διασφαλίζει κέρδη, περίπου 70 εκατ. ευρώ το χρόνο, δεδομένου ότι τα δάνεια που θα προεξοφληθούν, έχουν ετήσιο επιτόκιο 4,91%, ενώ το τρέχον κόστος δανεισμού, για 10ετή διάρκεια, όσο και το μέσο κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους, διαμορφώνονται κοντά στο 1,6%». Παράλληλα, σημείωσε ότι «θα υπάρξει βελτίωση στους δείκτες βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, αλλά και σχετική αντιστάθμιση των κινδύνων αγοράς, που οφείλονται στα ειδικά χαρακτηριστικά των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου».

Επίσης, τόνισε ότι «θα υπάρξουν έμμεσες θετικές επιδράσεις στην πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας και θα ενισχυθεί η αξιοπιστία και η αυτοπεποίθηση της χώρας». Τέλος, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «μαζί με την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και το πέρασμα σε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, θα συμβάλει στην  αποδοχή της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων από τους εταίρους μας».

"Πυρά" Τσακαλώτου στην ΝΔ

Ωστόσο, σε δήλωσή του ο τομεάρχης οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος αναφέρει ότι «το χθεσινό επίσημο αίτημα της χώρας για την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ είναι μια θετική κίνηση, η οποία όμως είχε απόλυτα δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Ο κ. Τσακαλώτος σημειώνει ότι η πρόθεση της προηγούμενης κυβέρνησης για πρόωρη αποπληρωμή είχε παρουσιαστεί στο EWG (Euroworking Group) της 2/5 και καμία χώρα δεν είχε εκφράσει αντίρρηση. 

«Αυτό ήταν άλλωστε αναμενόμενο καθώς η κίνηση αυτή χαρακτηριζόταν ως "win-win" αφού και η Ελλάδα είχε - προφανώς - συμφέρον να αντικαταστήσει ακριβότερο χρέος με φθηνότερο και οι πιστωτές μας είχαν συμφέρον να έχουμε καλύτερη διάρθρωση χρέους. Ο μόνος λόγος που είχε καθυστερήσει το επίσημο αίτημα της πρόωρης αποπληρωμής, η οποία κατέστη δυνατή χάρη στο μαξιλάρι ασφαλείας, ήταν ότι η χώρα εισήλθε σε προεκλογική περίοδο» προσθέτει ο ίδιος. «Άρα τα όσα γράφονται για την αξιοπιστία και το κύρος της ΝΔ που έκαναν την πρόωρη αποπληρωμή δυνατή ανήκουν στους ευσεβείς πόθους των γραφόντων», καταλήγει ο κ. Τσακαλώτος. 

Πέτσας: Καμία εξασφάλιση Τσίπρα για τα πρωτογενή πλεονάσματα 

Την ίδια ώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, σχολιάζοντας δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι η δική του κυβέρνηση εξασφάλισε τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, είπε ότι τέτοιος λογαριασμός ουδέποτε υπήρξε.

«Γιατί ο κ. Τσακαλώτος δεν ενημέρωσε τον κ. Σταϊκούρα στις 9 Ιουλίου; Ο κ. Τσακαλώτος δεν ήξερε; Αν είχαν συμφωνήσει, γιατί ο κ. Παπαδημούλης ρώτησε τον κ. Μοσκοβισί τι θα γίνει με τα πρωτογενή πλεονάσματα; Αν είχαν συμφωνηθεί θα ρωτούσε ή θα πανηγύριζε κάθε μέρα; Η δήθεν λύση του κυρίου Τσίπρα έμπλεκε και ανόμοια πράγματα. Ούτε λογαριασμός δημιουργήθηκε, ούτε τέτοιο ζήτημα συζητήθηκε ουδέποτε στο eurogroup», τόνισε ο κ. Πέτσας.

Παράλληλα επ’ αυτού ανέφερε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει ό,τι κάνει από το 2016, ό,τι δήλωσε πέρσι στη ΔΕΘ, και ό,τι λέει στα ελληνικά και ξένα ΜΜΕ, και συνοψίζεται στη φράση «Δώστε μου λίγο χρόνο να αποκαταστήσω την αξιοπιστία της χώρας, να θέσουμε το θέμα το 2020 και να πετύχουμε τη μείωση των πλεονασμάτων για το 2021». Αυτό το πλαίσιο, συνέχισε ο κ. Πέτσας, ακολουθεί και ως πρωθυπουργός και «είναι φανερό από τις δηλώσεις του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ότι είναι αυτό το χρονοδιάγραμμα επισήμως στο τραπέζι».

Κόντρα και με την Αχτσιόγλου

«Προσπάθησε, ο κ. Τσίπρας, να εξωραΐσει την κατάσταση στην αγορά εργασίας, κατά τη διάρκεια της κυβέρνησής του. Την αλήθεια την ξέρουν καλύτερα οι εργαζόμενοι, καθώς στη διάρκεια της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αυξήθηκε η υποδηλωμένη, η αδήλωτη εργασία, αλλά και η μερική απασχόληση. Και αυτή την κατάσταση επιχειρούμε να βελτιώσουμε, με τις διατάξεις που εισάγουμε στο διυπουργικό νομοσχέδιο, με τον τίτλο “Επενδύω στην Ελλάδα”», είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, αναφερόμενος στην παρουσία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην ΔΕΘ.

Σε δήλωση της, η Έφη Αχτσιόγλου, Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει «Η κυβέρνηση της ΝΔ στην προσπάθειά της να δικαιολογήσει την κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων οδηγείται στη γελοιοποίηση. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ισχυρίστηκε σήμερα ότι επί ΣΥΡΙΖΑ αυξήθηκε η υποδηλωμένη και αδήλωτη εργασία και η μερική απασχόληση. Ενημερώνουμε τον κ. Πέτσα ότι:

  • Η ανεργία επί ΣΥΡΙΖΑ μειώθηκε κατά10 ποσοστιαίες μονάδες και το 70%των θέσεων εργασίας είναι πλήρους απασχόλησης. Καμία αύξηση της μερικής απασχόλησης δεν σημειώθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ.
  • Η αδήλωτη εργασία επί ΣΥΡΙΖΑ μειώθηκε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες από 19,2% το 2014 στο 8,9% το 2018.
  • Με τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ για τη δήλωση των υπερωριών -που η ΝΔ σχεδιάζει να καταργήσει-  δηλώθηκαν για πρώτη φορά 6 εκατομμύρια ώρες υπερεργασίας ενώ στις υπερωρίες ο αριθμός των δηλωθέντων επιχειρήσεων και των εργαζομένων υπερδιπλασιάστηκε.

Φαίνεται ότι το διάβασμα των στοιχείων δεν είναι μεταξύ των αγαπημένων σπορ των αρίστων της κυβέρνησης».

Σταϊκούρας: αφού τα είχαν όλα έτοιμα, γιατί δεν τα υλοποίησαν;

«Παρακολουθώ με πολιτική κατανόηση τις αλλεπάλληλες και αγωνιώδεις προσπάθειες του Οικονομικού Επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να διαμορφώσει τη δική του πραγματικότητα», σχολιάζει ο Χρήστος Σταϊκούρας:

«Συγκεκριμένα, προβεβλημένα στελέχη της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, με έκδηλα πλέον τα σημάδια της αμηχανίας:

-Ισχυρίζονται ότι η άρση των capital controls ήταν προετοιμασμένη από τη δική τους Κυβέρνηση. Όμως, πλήρης άρση δεν υπήρξε. 

-Ισχυρίζονται ότι ο προϋπολογισμός ήταν εντός στόχων. Όμως, υπήρχε δημοσιονομικό κενό, το οποίο καλύφθηκε κυρίως με την αύξηση των εσόδων μετά τον Ιούλιο.

-Ισχυρίζονται ότι η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων ήταν εξασφαλισμένη. Όμως, αυτή ποτέ δεν εξασφαλίστηκε, αφού ποτέ δεν την συζήτησαν αρμοδίως.

-Ισχυρίζονται ότι έδωσαν εντολή και άνοιξε ένας ειδικός λογαριασμός για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Όμως, τέτοιος λογαριασμός δεν υφίσταται.

-Ισχυρίζονται ότι το αίτημα για την πρόωρη μερική αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ ήταν έτοιμο. Όμως, ποτέ δεν το διατύπωσαν, εγγράφως, στους θεσμούς.

Εν κατακλείδι, αφού τα είχαν όλα έτοιμα, γιατί δεν τα υλοποίησαν;

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης: Η συνεργασία μας με την εκκλησία παραμένει εξαιρετικά στενήΣήμερα 13:32 | Ειδήσεις

Ο Πρωθυπουργός μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, επισκέφθηκαν το πρωί δομές της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, στο Δήλεσι Βοιωτίας.

Ιερώνυμος: Δεν θα κάνουμε αυτό που θα μας πει ο ΒελόπουλοςΣήμερα 11:31 | Ειδήσεις

«Αυτές είναι άγιες μέρες και δεν πρέπει να τις χαλάμε με μικροπρέπειες», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος.

Ελεύθεροι επαγγελματίες - ΑΑΔΕ: ο μέσος τζίρος που δηλώνουν οι ατομικές επιχειρήσειςΣήμερα 13:53 | Ειδήσεις

Τι δείχνουν τα ακαθάριστα έσοδα τα οποία δήλωσαν πέρσι οι ελεύθεροι επαγγελματίες. 

Σαμαράς: Κάναμε την Τουρκία συμμέτοχο στο... πιάτο μαςΣήμερα 15:03 | Ειδήσεις

"Καμπανάκι" για την αγροτική παραγωγή και την ΚΑΠ έκρουσε ο Αντώνης Σαμαράς, κάνοντας λόγο για αποτυχίες και "πράσινες" υπερβολές.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Νίσυρος: Ένταλμα σύλληψης για τον αρχαιοφύλακα15:15Σαμαράς: Κάναμε την Τουρκία συμμέτοχο στο... πιάτο μας15:02“Παγιδευμένοι” - Νέα επεισόδια: Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε για όλους (εικόνες)14:49Ελεύθεροι επαγγελματίες - ΑΑΔΕ: ο μέσος τζίρος που δηλώνουν οι ατομικές επιχειρήσεις14:35ΑΑΔΕ – Πειραιάς: Εντοπίστηκαν δεκάδες χιλιάδες φιάλες αλκοόλ σε παραποιημένες συσκευασίες14:22Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ: Σύγχυση από δηλώσεις του Κίρμπι14:08“Υγεία πάνω απ’ όλα”: Μπαχαρικά, βότανα, μακροζωΐα και ευερέθιστο έντερο13:54Μητσοτάκης: Η συνεργασία μας με την εκκλησία παραμένει εξαιρετικά στενή13:41Ηράκλειο: 25χρονος επιχείρησε να βιάσει ανήλικη μέσα στο σπίτι της13:28ΗΠΑ - TikTok: “Θα δώσουμε μάχη στα δικαστήρια”13:15Ζώδια - Λίτσα Πατέρα: οι προβλέψεις του τριημέρου (βίντεο)13:01Καλιφόρνια: Σκύλος κυνηγάει το αφεντικό του που τον εγκατέλειψε στην μέση του δρόμου (βίντεο)12:48“Τουρισμός για όλους 2024”: Έγινε η κλήρωση των δικαιούχων12:35Και η ψυχολογική κακοποίηση;12:21Καλλιάνος - Γιατρός “Αττικόν”: Η εισαγωγή στην ΜΕΘ θα ήταν ανεπίτρεπτη διακριτική μεταχείριση12:08Γραμμένος για Φλώρο: Έχω εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη11:54Ιερώνυμος: Δεν θα κάνουμε αυτό που θα μας πει ο Βελόπουλος11:42Χρήστος Καλλιάνος: Σκέφθηκα να κάνω άτυπη “ευθανασία” στον πατέρα μου (βίντεο)11:28Τροχαίο στη Βουλή – Ιάσονας: Ένοχος για ανθρωποκτονία εξ αμελείας ο οδηγός11:15Γιάννης Καλλιάνος: Σε απλό δωμάτιο έκοψαν το δάχτυλο του πατέρα μου με το “κλαδευτήρι” - Θα τους πάω μέχρι τέλους (βίντεο)11:01
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο