LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 04 Ιουνίου 2019 11:57

Φίλης: Ο Μητσοτάκης δεν κάνει γκάφες, δίνει ιδεολογική μάχη

Ο απολογισμός των ευρωεκλογών, οι εκλογές που έρχονται και η αντιπαράθεση με την ΝΔ. Τι λέει για τον Ποινικό Κώδικα.

Η Δεξιά δίνει ιδεολογική μάχη, δεν λέει "πατάτες" ή "γκάφες" ο Μητσοτάκης, η πραγματική αντιπαράθεσή μας πρέπει να έχει χαρακτήρα σαφών, ρεαλιστικών προτάσεων που να εδράζονται σε σαφώς διατυπωμένη λογική θεώρηση, χρειάζεται να απαντήσουμε με τις ιδέες και τις αξίες της Αριστεράς, δήλωσε ο Νίκος Φίλης στο ραδιοφωνικό σταθμό "Στο Κόκκινο".

«Είναι αναγκαία η συζήτηση για το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, ώστε να ενσωματώσουμε στην προεκλογική μας τακτική συμπεράσματα και να αποφύγουμε τα ίδια λάθη ενόψει των εθνικών εκλογών, που δεν έχουν κριθεί … Δύσκολα, αλλά μπορεί να υπάρξει θετική έκβαση», είπε ο κ. Φίλης, σημειώνοντας ότι «δεν πρέπει να γελιόμαστε, μνημόνιο εφαρμόσαμε. Λιγότερο επαχθές από τα προηγούμενα, δώσαμε μάχη να αξιοποιήσουμε τις κοινωνικές δομές υπέρ των αδύναμων και των ευάλωτών. Είμαστε υπερήφανοι, αλλά δεν είμαστε υπερήφανοι για το μνημόνιο».

Ο κ. Φίλης στη συνέχεια κατέθεσε τέσσερις διαφορετικές αιτίες που συνδιαμόρφωσαν το αρνητικό αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών. Όπως είπε, «κάθε μνημόνιο είχε πολιτικό κόστος, κατάπινε τα κόμματα που το εφάρμοζαν, το ΠΑΣΟΚ πήγε εκεί που πήγε, η ΝΔ με κόπο προσπαθεί να επανέλθει σε επίπεδα που απέχουν από αυτά προ κρίσης», παρά ταύτα, αν και «το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εφήρμοσε μία μνημονιακή πολιτική είχε συνέπειες, δεν πήγε στα Τάρταρα, αντιθέτως είμαστε η ραχοκοκαλιά του δεύτερου πολιτικού πόλου στην χώρα».

Δεύτερη αιτία ήταν κατά τον ίδιο ότι «φανήκαμε άτολμοι σε θέματα όπως του Δημοσίου, που δεν λειτουργεί όπως θα θέλαμε και δεν έγιναν οι απαραίτητες τομές που θα καταλάβει ο πολίτης. Και έχει επιπτώσεις στην καθημερινότητα η λειτουργία του δημόσιου τομέα. Αντίστοιχα, ήταν άτολμες οι σχέσεις που επιχειρήθηκε να υπάρξουν με την Εκκλησία, αλλά και άλλα».

Υπογράμμισε επίσης «συμπεριφορές κυβερνητικών στελεχών» που «δημιούργησαν μία λανθασμένη εικόνα για το ύφος της αριστερής διακυβέρνησης».

«Τέταρτη αιτία, που υπερβαίνει τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι το γεγονός ότι σε όλη την Ευρώπη είχαμε μία δεξιά στροφή. Και στην Ελλάδα έχουμε δεξιά στροφή, δεν πρόκειται στενά για εκλογικό αποτέλεσμα που ευνοεί την ΝΔ. Μέσα στην κοινωνία βλέπουμε να ενισχύονται συντηρητικά στερεότυπα και αξίες», όπως είπε ο κ. Φίλης.

Αναφερόμενος στην αποχή, σημείωσε ότι «η βασική ερμηνεία είναι ότι δεν υπάρχει έμπνευση, υπάρχει περαιτέρω απομάκρυνση του κόσμου από το πολιτικό σύστημα, αφορά το πολιτικό σύστημα σε όλες τις εκδοχές του. Ούτε η Δεξιά εμπνέει. Φοβίζει, αλλά δεν εμπνέει, δεν υπάρχει ρεύμα υπέρ της Δεξιάς. Αυτό που υπάρχει στον κόσμο είναι μία μετατόπιση στις αξίες, την επιχειρηματικότητα, την ιδεολογία της αγοράς, τον ατομισμό, την ξενοφοβία, την  θρησκοληψία, τον εθνικισμό, αυτά υπάρχουν, τα βλέπουμε γύρω μας. Είναι ένα corpus συντηρητικών αξιών που παγκοσμίως βλέπουμε να ανεβαίνουν. Δίνεται μία εικόνα ότι από την κρίση οι κοινωνίες βγαίνουν από την δεξιά πόρτα και αυτό πρέπει να μας προβληματίσει πάρα πολύ».

«Η πραγματική αντιπαράθεσή μας με την Δεξιά», τόνισε ο κ. Φίλης, «πρέπει να έχει χαρακτήρα σαφών, ρεαλιστικών προτάσεων που να εδράζονται σε σαφώς διατυπωμένη λογική θεώρηση. Η Δεξιά δίνει ιδεολογική μάχη με αυτά που λέει, δεν λέει “πατάτες” ή κάνει “γκάφες” ο Μητσοτάκης, δίνει ιδεολογική μάχη».

Σχολίασε εξάλλου τις χτεσινές δηλώσεις Μητσοτάκη στον ΑΝΤ1 περί μη απολύσεων στο Δημόσιο αναρωτώμενος: «Θα κάνει προσλήψεις; Με τον κανόνα του 1 προς 5; Πιστεύει ότι μπορεί να ανορθώσει το κοινωνικό κράτος και κρίσιμες υπηρεσίες με τον κανόνα αυτόν; Θα μπορέσει να προσλάβει φέτος 4.500 εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής; Μόνο οι αναγκαίες προσλήψεις για τις παραγωγικές σχολές της Αστυνομίας, των Αξιωματικών κτλ., είναι περίπου 3.500 κάθε χρόνο. Πώς θα στελεχώσει την Υγεία, την Παιδεία, την Κοινωνική Ασφάλιση;».

«Πρέπει να θυμόμαστε», συνέχισε, «ότι ως υπουργός το 2014 είχε δηλώσει “το έχω πει πολλές φορές, η δέσμευση που έχει αναλάβει η χώρα είναι για 15.000 απολύσεις αθροιστικά το 2013-2014 και ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί”. Δεν ήταν κάτι που του επεβλήθη, ο ίδιος θεωρούσε ότι είναι σωστό. Πώς εμείς επαναφέραμε τους απολυμένους, ενώ αυτός “υποχρεώθηκε” να τους απολύσει; Κάτι συμβαίνει, είναι θέμα διαπραγμάτευσης, αντίληψης, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπόρεσε να ανατρέψει αυτού του είδους τις ρυθμίσεις και δεσμεύσεις που είχε αναλάβει και υλοποιήσει η τότε κυβέρνηση διά του κ. Μητσοτάκη».

Για τον εκσυγχρονισμό του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που είναι πλέον στην Βουλή, ο κ. Φίλης είπε ότι ήταν μία εργασία «που βρήκαμε αρκετά προχωρημένη, την συνεχίσαμε και την ολοκληρώσαμε, ήταν έργο διακομματικής συνεννόησης, αναγκαίο βήμα εκσυγχρονισμού των δικαιωμάτων». Η επιλογή του κ. Μητσοτάκη να προαναγγείλει αποχώρηση από την διαδικασία εντάσσεται κατά τον ίδιο σε «ένα γενικό σχήμα στη λογική “δεν μπορεί να ανοίξει η Βουλή γιατί δεν υπάρχει κυβέρνηση” … είναι εξαιρετικά συνθηματολογικό και επικίνδυνο για την λειτουργία του πολιτεύματος», τόνισε ο κ. Φίλης. «Όταν υπάρχει ένα έργο με διακομματική αποδοχή όπως οι Κώδικες, είναι λάθος να το παραπέμψουμε για αργότερα … Ο κ. Μητσοτάκης θέλει επικοινωνιακά να πει “τελείωσε η κυβέρνηση” και πως “ό,τι φέρνει αυτή η κυβέρνηση είναι αρνητικό”. Και τα δύο δεν προάγουν την λειτουργία του πολιτεύματος», τόνισε.

Στην εκλογική μάχη για τις εθνικές εκλογές, συνέχισε, «δεν χρειάζεται να έχουμε προσωποποίηση της πολιτικής αντιδικίας, πρόσωπα, οικογένειες, κτλ., δεν ωφελούν … με ήπιο πολιτικό λόγο πρέπει να παρουσιάσουμε το έργο της κυβέρνησης, που αδικήθηκε λόγω και δικών μας λαθών, έχει υποτιμηθεί ... Έχουμε πολύ σοβαρό έργο και σε επίπεδο οικονομίας και κοινωνικής πολιτικής και θεσμών, η αριστερή διακυβέρνηση τίμησε την εντολή των πολιτών πριν τέσσερα χρόνια, δεν ήταν κάτι που δεν άφησε πίσω της δημοκρατικά και κοινωνικά αποτυπώματα ... Η μάχη δεν πρέπει να δοθεί για το παρελθόν, το τι κάναμε, αλλά για το μέλλον. Είμαστε ελπίδα για την κοινωνία. Τώρα που βγήκαμε από τους καταναγκασμούς των μνημονίων, με μεγαλύτερα περιθώρια αποφάσεων στην οικονομία, πρέπει να πούμε ότι δεν πρέπει να χαθεί αυτή η ευκαιρία. Έχουμε πρόγραμμα για την ανάπτυξη, με την δημιουργία θέσεων εργασίας αξιοπρεπούς απασχόλησης στο επίκεντρό της, μία ανάπτυξη με κοινωνική αλληλεγγύη, Δημοκρατία, οικολογική ισορροπία».

Πηγή:stokokkino.gr

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Μητσοτάκης από Ζάππειο: είμαστε λίγοι για να είμαστε διχασμένοι12:30Ζώδια: οι προβλέψεις από τη Λίτσα Πατέρα (βίντεο)12:18Wanda Rutkiewicz: η γυναίκα που κατέκτησε το Έβερεστ12:07Ο Τεό Θεοδωρίδης στον ΑΝΤ1 για τα παιδιά του και το γάμο (βίντεο)11:55Ανεστάλη η στάση εργασίας στα μέσα σταθερής τροχιάς11:43“Η μέθοδος Γκρόνχολμ”: Επιστρέφει 12 χρόνια μετά στο Θέατρο “Άνεσις”11:31Σήκωσαν το ΑΤΜ από νοσοκομείο! (εικόνες)11:19Νέος Ποινικός Κώδικας: Οι αλλαγές για μολότοφ, άδειες κρατουμένων και οδήγηση11:08Δίκη Χρυσής Αυγής: απολογείται ο Ηλίας Κασιδιάρης10:56ΣΥΡΙΖΑ κατά Κεραμέως: Απαράδεκτη και αήθης η επίθεση σε Φίλη10:45“Μην ψαρώνεις”: Με… απρόοπτα τα εγκαίνια για την “Sandy’s Fish” (εικόνες)10:33Βαπτίστηκε χριστιανός ορθόδοξος ο δισέγγονος του Αγίου Λουκά του Ιατρού (εικόνες)10:21Η Έλενα Ακρίτα στον ΑΝΤ1 για το νέο της βιβλίο, τις μηνύσεις και την πολιτική (βίντεο)10:10Στην εντατική αγοράκι που έκανε βουτιά στο κενό09:59Πέτσας: η κυβέρνηση Μητσοτάκη νοιάζεται για όλους τους Έλληνες09:46Διακοπή κυκλοφορίας στο σιδηροδρομικό δίκτυο09:34Κρίσιμες επαφές Σταϊκούρα στην Ουάσιγκτον09:20Γυναικείες στολές έβγαλε η NASA (εικόνες)09:07Νέα διάσωση μεταναστών ανοιχτά της Σάμου08:53Φωτιά σε δεξαμενές καυσίμων στην Καλιφόρνια (βίντεο)08:40
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο