LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 04 Ιουνίου 2019 11:57

Φίλης: Ο Μητσοτάκης δεν κάνει γκάφες, δίνει ιδεολογική μάχη

Ο απολογισμός των ευρωεκλογών, οι εκλογές που έρχονται και η αντιπαράθεση με την ΝΔ. Τι λέει για τον Ποινικό Κώδικα.

Η Δεξιά δίνει ιδεολογική μάχη, δεν λέει "πατάτες" ή "γκάφες" ο Μητσοτάκης, η πραγματική αντιπαράθεσή μας πρέπει να έχει χαρακτήρα σαφών, ρεαλιστικών προτάσεων που να εδράζονται σε σαφώς διατυπωμένη λογική θεώρηση, χρειάζεται να απαντήσουμε με τις ιδέες και τις αξίες της Αριστεράς, δήλωσε ο Νίκος Φίλης στο ραδιοφωνικό σταθμό "Στο Κόκκινο".

«Είναι αναγκαία η συζήτηση για το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, ώστε να ενσωματώσουμε στην προεκλογική μας τακτική συμπεράσματα και να αποφύγουμε τα ίδια λάθη ενόψει των εθνικών εκλογών, που δεν έχουν κριθεί … Δύσκολα, αλλά μπορεί να υπάρξει θετική έκβαση», είπε ο κ. Φίλης, σημειώνοντας ότι «δεν πρέπει να γελιόμαστε, μνημόνιο εφαρμόσαμε. Λιγότερο επαχθές από τα προηγούμενα, δώσαμε μάχη να αξιοποιήσουμε τις κοινωνικές δομές υπέρ των αδύναμων και των ευάλωτών. Είμαστε υπερήφανοι, αλλά δεν είμαστε υπερήφανοι για το μνημόνιο».

Ο κ. Φίλης στη συνέχεια κατέθεσε τέσσερις διαφορετικές αιτίες που συνδιαμόρφωσαν το αρνητικό αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών. Όπως είπε, «κάθε μνημόνιο είχε πολιτικό κόστος, κατάπινε τα κόμματα που το εφάρμοζαν, το ΠΑΣΟΚ πήγε εκεί που πήγε, η ΝΔ με κόπο προσπαθεί να επανέλθει σε επίπεδα που απέχουν από αυτά προ κρίσης», παρά ταύτα, αν και «το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εφήρμοσε μία μνημονιακή πολιτική είχε συνέπειες, δεν πήγε στα Τάρταρα, αντιθέτως είμαστε η ραχοκοκαλιά του δεύτερου πολιτικού πόλου στην χώρα».

Δεύτερη αιτία ήταν κατά τον ίδιο ότι «φανήκαμε άτολμοι σε θέματα όπως του Δημοσίου, που δεν λειτουργεί όπως θα θέλαμε και δεν έγιναν οι απαραίτητες τομές που θα καταλάβει ο πολίτης. Και έχει επιπτώσεις στην καθημερινότητα η λειτουργία του δημόσιου τομέα. Αντίστοιχα, ήταν άτολμες οι σχέσεις που επιχειρήθηκε να υπάρξουν με την Εκκλησία, αλλά και άλλα».

Υπογράμμισε επίσης «συμπεριφορές κυβερνητικών στελεχών» που «δημιούργησαν μία λανθασμένη εικόνα για το ύφος της αριστερής διακυβέρνησης».

«Τέταρτη αιτία, που υπερβαίνει τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι το γεγονός ότι σε όλη την Ευρώπη είχαμε μία δεξιά στροφή. Και στην Ελλάδα έχουμε δεξιά στροφή, δεν πρόκειται στενά για εκλογικό αποτέλεσμα που ευνοεί την ΝΔ. Μέσα στην κοινωνία βλέπουμε να ενισχύονται συντηρητικά στερεότυπα και αξίες», όπως είπε ο κ. Φίλης.

Αναφερόμενος στην αποχή, σημείωσε ότι «η βασική ερμηνεία είναι ότι δεν υπάρχει έμπνευση, υπάρχει περαιτέρω απομάκρυνση του κόσμου από το πολιτικό σύστημα, αφορά το πολιτικό σύστημα σε όλες τις εκδοχές του. Ούτε η Δεξιά εμπνέει. Φοβίζει, αλλά δεν εμπνέει, δεν υπάρχει ρεύμα υπέρ της Δεξιάς. Αυτό που υπάρχει στον κόσμο είναι μία μετατόπιση στις αξίες, την επιχειρηματικότητα, την ιδεολογία της αγοράς, τον ατομισμό, την ξενοφοβία, την  θρησκοληψία, τον εθνικισμό, αυτά υπάρχουν, τα βλέπουμε γύρω μας. Είναι ένα corpus συντηρητικών αξιών που παγκοσμίως βλέπουμε να ανεβαίνουν. Δίνεται μία εικόνα ότι από την κρίση οι κοινωνίες βγαίνουν από την δεξιά πόρτα και αυτό πρέπει να μας προβληματίσει πάρα πολύ».

«Η πραγματική αντιπαράθεσή μας με την Δεξιά», τόνισε ο κ. Φίλης, «πρέπει να έχει χαρακτήρα σαφών, ρεαλιστικών προτάσεων που να εδράζονται σε σαφώς διατυπωμένη λογική θεώρηση. Η Δεξιά δίνει ιδεολογική μάχη με αυτά που λέει, δεν λέει “πατάτες” ή κάνει “γκάφες” ο Μητσοτάκης, δίνει ιδεολογική μάχη».

Σχολίασε εξάλλου τις χτεσινές δηλώσεις Μητσοτάκη στον ΑΝΤ1 περί μη απολύσεων στο Δημόσιο αναρωτώμενος: «Θα κάνει προσλήψεις; Με τον κανόνα του 1 προς 5; Πιστεύει ότι μπορεί να ανορθώσει το κοινωνικό κράτος και κρίσιμες υπηρεσίες με τον κανόνα αυτόν; Θα μπορέσει να προσλάβει φέτος 4.500 εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής; Μόνο οι αναγκαίες προσλήψεις για τις παραγωγικές σχολές της Αστυνομίας, των Αξιωματικών κτλ., είναι περίπου 3.500 κάθε χρόνο. Πώς θα στελεχώσει την Υγεία, την Παιδεία, την Κοινωνική Ασφάλιση;».

«Πρέπει να θυμόμαστε», συνέχισε, «ότι ως υπουργός το 2014 είχε δηλώσει “το έχω πει πολλές φορές, η δέσμευση που έχει αναλάβει η χώρα είναι για 15.000 απολύσεις αθροιστικά το 2013-2014 και ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί”. Δεν ήταν κάτι που του επεβλήθη, ο ίδιος θεωρούσε ότι είναι σωστό. Πώς εμείς επαναφέραμε τους απολυμένους, ενώ αυτός “υποχρεώθηκε” να τους απολύσει; Κάτι συμβαίνει, είναι θέμα διαπραγμάτευσης, αντίληψης, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπόρεσε να ανατρέψει αυτού του είδους τις ρυθμίσεις και δεσμεύσεις που είχε αναλάβει και υλοποιήσει η τότε κυβέρνηση διά του κ. Μητσοτάκη».

Για τον εκσυγχρονισμό του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που είναι πλέον στην Βουλή, ο κ. Φίλης είπε ότι ήταν μία εργασία «που βρήκαμε αρκετά προχωρημένη, την συνεχίσαμε και την ολοκληρώσαμε, ήταν έργο διακομματικής συνεννόησης, αναγκαίο βήμα εκσυγχρονισμού των δικαιωμάτων». Η επιλογή του κ. Μητσοτάκη να προαναγγείλει αποχώρηση από την διαδικασία εντάσσεται κατά τον ίδιο σε «ένα γενικό σχήμα στη λογική “δεν μπορεί να ανοίξει η Βουλή γιατί δεν υπάρχει κυβέρνηση” … είναι εξαιρετικά συνθηματολογικό και επικίνδυνο για την λειτουργία του πολιτεύματος», τόνισε ο κ. Φίλης. «Όταν υπάρχει ένα έργο με διακομματική αποδοχή όπως οι Κώδικες, είναι λάθος να το παραπέμψουμε για αργότερα … Ο κ. Μητσοτάκης θέλει επικοινωνιακά να πει “τελείωσε η κυβέρνηση” και πως “ό,τι φέρνει αυτή η κυβέρνηση είναι αρνητικό”. Και τα δύο δεν προάγουν την λειτουργία του πολιτεύματος», τόνισε.

Στην εκλογική μάχη για τις εθνικές εκλογές, συνέχισε, «δεν χρειάζεται να έχουμε προσωποποίηση της πολιτικής αντιδικίας, πρόσωπα, οικογένειες, κτλ., δεν ωφελούν … με ήπιο πολιτικό λόγο πρέπει να παρουσιάσουμε το έργο της κυβέρνησης, που αδικήθηκε λόγω και δικών μας λαθών, έχει υποτιμηθεί ... Έχουμε πολύ σοβαρό έργο και σε επίπεδο οικονομίας και κοινωνικής πολιτικής και θεσμών, η αριστερή διακυβέρνηση τίμησε την εντολή των πολιτών πριν τέσσερα χρόνια, δεν ήταν κάτι που δεν άφησε πίσω της δημοκρατικά και κοινωνικά αποτυπώματα ... Η μάχη δεν πρέπει να δοθεί για το παρελθόν, το τι κάναμε, αλλά για το μέλλον. Είμαστε ελπίδα για την κοινωνία. Τώρα που βγήκαμε από τους καταναγκασμούς των μνημονίων, με μεγαλύτερα περιθώρια αποφάσεων στην οικονομία, πρέπει να πούμε ότι δεν πρέπει να χαθεί αυτή η ευκαιρία. Έχουμε πρόγραμμα για την ανάπτυξη, με την δημιουργία θέσεων εργασίας αξιοπρεπούς απασχόλησης στο επίκεντρό της, μία ανάπτυξη με κοινωνική αλληλεγγύη, Δημοκρατία, οικολογική ισορροπία».

Πηγή:stokokkino.gr

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΣτέιτ Ντιπάρτμεντ: Βαθιά ανησυχία για τις τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖΣήμερα 07:53 | Ειδήσεις

Η Ουάσινγκτον ενστερνίζεται τις ευρωπαϊκές ανησυχίες για τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις. Απορρίφθηκε η πρόταση Ακιντζί από την Κύπρο.

Δολοφονία βιολόγου: η ομολογία-σοκ, το λευκό αυτοκίνητο και οι καταγγελίεςΣήμερα 08:49 | Ειδήσεις

Συντετριμμένη είναι η οικογένεια της άτυχης 60χρονης Αμερικανίδας. Κατέρρευσε ο σύζυγός της. Σοκάρει η κυνικότητα του δράστη και οι αποκαλύψεις. 

Πρεμιέρα για την νέα Βουλή με την ορκωμοσίαΣήμερα 08:03 | Ειδήσεις

Σήμερα ορκίζεται η νέα Βουλή. Τα κόμματα, οι έδρες και τα... "πρωτάκια".

“Αντίνοος”: “Βούλιαξε” η Κόρινθος από τις ισχυρές βροχές (βίντεο)Σήμερα 07:17 | Ειδήσεις

Πλημμύρες, εγκλωβισμένοι και δεκάδες κλήσεις για άντληση υδάτων την νύχτα στην περιοχή. Σε συναγερμό η Πυροσβεστική.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Παίκτης των Μπακς ο Θανάσης Αντετοκούνμπο (βίντεο)09:22Σαλμάς στον ΑΝΤ1: δέχθηκα “άδικο πόλεμο” για την Novartis (βίντεο)09:10Δολοφονία βιολόγου: η ομολογία-σοκ, το λευκό αυτοκίνητο και οι καταγγελίες08:57Πρεμιέρα για την νέα Βουλή με την ορκωμοσία08:44Ζαγορίτης: παράνομο το χαράτσι της ΔΕΗ για τους χάρτινους λογαριασμούς (βίντεο)08:31“Χείμαρροι” οι δρόμοι στην Σκόπελο (βίντεο)08:31ΗΠΑ: πιθανή κάθε κύρωση στην Τουρκία για τους S-40008:17Νίκος Βούτσης: Θα παραμείνω ενεργός στην Βουλή08:04Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Βαθιά ανησυχία για τις τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ07:51Ζώδια: Οι προβλέψεις της Τετάρτης07:40“Πλάτη” Πούτιν στον Ερντογάν κατά των κυρώσεων από την ΕΕ07:28“Αντίνοος”: “Βούλιαξε” η Κόρινθος από τις ισχυρές βροχές (βίντεο)07:15Φονική έκρηξη “ισοπέδωσε” σπίτι (βίντεο)07:09Καιρός: ισχυρές καταιγίδες και βοριάδες φέρνει την Τετάρτη ο “Αντίνοος”07:02“Είμαστε Ένα”: το πρόγραμμα του ΑΝΤ1 για την τηλεοπτική σεζόν 2019-2020 (εικόνες)23:59“Καύσωνας” στο βορειότερο κατοικημένο μέρος στον πλανήτη23:47Ισχυρή βροχόπτωση στην Κόρινθο – Δεκάδες κλήσεις έχει δεχθεί η Πυροσβεστική (εικόνες)23:35Κουτσούμπας: η ΚΟ του ΚΚΕ θα υπηρετήσει τα λαϊκά συμφέροντα23:26Πανικός από φωτιά σε μουσικό φεστιβάλ (βίντεο)23:17Σκουρλέτης: η Κυβέρνηση θέλει να δώσει τα “φιλέτα” της ΔΕΗ σε ιδιώτες23:08
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο