LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 04 Απριλίου 2019 14:16

Νέα “παζάρια” Κυβέρνησης – δανειστών για την α΄ κατοικία

Επιμένουν στις ενστάσεις τους για το νέο πλαίσιο προστασίας των δανειοληπτών. Στο “τραπέζι” και τα δάνεια του ΔΝΤ.

Eurogroup - Μαξίμου - α κατοικία - Ντράγκι - κόκκινα δάνεια

Του Νίκου Ρογκάκου

Μπορεί η Κομισιόν και το Eurogroup, αύριο, να εγκρίνουν την εκταμίευση του 1 δις ευρώ προς την Ελλάδα, μπορεί οι Θεσμοί να συμφώνησαν στο νέο πλαίσιο για την προστασία της α΄ κατοικίας, όμως ακόμη υπάρχουν ενστάσεις από τους εταίρους μας. 

Αυτήν την φορά είναι δύσπιστοι σε ότι αφορά τις υπό έκδοση Υπουργικές αποφάσεις της Κυβέρνησης, που θα πλαισιώσουν την ψηφισθείσα τροπολογία για την α΄ κατοικία, αφού φοβούνται το πώς και πόσο θα επιδοτούνται οι πλέον «αδύναμοι».

«Δεν θέλουν επιδότηση στο 100% των δόσεων. Συζητάνε το πολύ για 50%, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση το πλαίσιο θα «κολλήσει» ως κρατική ενίσχυση», αποκαλύπτουν αρμόδιες πηγές, ρίχνοντας έτσι φως στο επόμενο πεδίο μάχης μεταξύ κυβέρνησης- Θεσμών, με φόντο την επισήμανση της Κομισιόν στην Έκθεση της ότι εκκρεμεί η έγκριση από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού.

Ενδεικτικό του σκληρού παζαριού, είναι ότι αν και οι διαβουλεύσεις εξελίχθηκαν σε μαραθώνιο, οι δύο πλευρές δεν έχουν συμφωνήσει ούτε καν στο σημείο εκκίνησης, δηλαδή στο πώς ακριβώς θα κλιμακώνεται το ύψος της επιδότησης, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος όσων υπαχθούν στο νέο πλαίσιο προστασίας.

Σύμφωνα με τι ίδιες πληροφορίες, από τη στιγμή που το «ταβάνι» μπήκε από τους Θεσμούς στο 50%, η ελληνική πλευρά δεν θα δεχθεί να πέσει κάτω από 20% το ποσοστό επιδότησης. Σημειωτέον ότι αν και το κόστος για τον Προϋπολογισμό υπολογίζεται στα 150 εκατ. ευρώ φέτος και 200 εκατ. ευρώ για κάθε έτος εφεξής, οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες σε αυτές τις εκτιμήσεις άρα και κίνδυνος μεγαλύτερων δημοσιονομικών επιβαρύνσεων.

Αυτό που αναδεικνύει τις έντονες ανησυχίες των Ευρωπαίων για το σκέλος της δημοσιονομικής επίπτωσης είναι ότι διαμήνυσαν στην ελληνική πλευρά πως δεν πρέπει να δοθεί ούτε μισό ευρώ επιδότησης, πριν αποφανθεί η DG Comp για το πλαίσιο προστασίας. Πότε θα συμβεί αυτό; Γύρω στα μέσα Ιουνίου, με τους Έλληνες τεχνοκράτες να καθησυχάζουν τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους πως ούτως ή άλλως μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία για όσους μπουν στην πλατφόρμα- στόχος είναι να τεθεί σε λειτουργία από την Πρωτομαγιά- η Κομισιόν θα έχει κρίνει το πλαίσιο.

Πέρα από το δημοσιονομικό, οι Ευρωπαίοι εκφράζουν κι επισήμως το φόβο ότι οι Ελληνικές Αρχές θα ανοίξουν «παράθυρο» και σε άλλους «κόκκινους» δανειολήπτες, κάνοντας by pass στις διατάξεις που ψηφίστηκαν, μέσω των επικείμενων Υπουργικών Αποφάσεων. Πληροφορίες αναφέρουν, μάλιστα, ότι δεν έχουν ξεφύγει από τις κεραίες τους οι διάφορες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών και υποψήφιων βουλευτών, οι οποίοι πάνω στην… κάψα της προεκλογικής εκστρατείας, κλείνουν το μάτι πονηρά στη διεύρυνση της περιμέτρου προστασίας.

Σε ότι αφορά τον Εξωδικαστικό, αυτό που επισημαίνουν, πηγές κοντά στη διαδικασία είναι ότι αυτό το νέο μόνιμο πλαίσιο θα αφορά σε πρώτη φάση μόνο όσους έχουν την εμπορική ιδιότητα- όπως δηλαδή προβλέπει η Οδηγία- με την προσδοκία σε δεύτερη φάση, όπως έγινε με τον Εξωδικαστικό, να συμπεριληφθούν κι άλλοι οφειλέτες όπως μισθωτοί και συνταξιούχοι.  

Διαβουλεύσεις στο παρασκήνιο για αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ

Το «πράσινο φως» θα δώσει, όπως όλα δείχνουν, το Eurogroup της Παρασκευή, αφού και το EuroWorking Group έκανε θετική εισήγηση, όμως το επόμενο βήμα είναι οι συζητήσεις για την αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ. 

Το παιχνίδι δεν παίζεται πλέον στο Βουκουρέστι αλλά μετατίθεται για την επόμενη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον, όπου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος του IMF. Εκεί, θα επεκταθούν οι συζητήσεις για το πώς και πότε θα αποπληρώσει η Αθήνα πρόωρα τα δάνεια του IMF. Ήδη, ο πρωθυπουργός επιδιώκει να αποπληρώσει το IMF για να το «διώξει» από την Ελλάδα, εκπληρώνοντας προεκλογική του δέσμευση.

Η στρατηγική είναι να αποσπάσει η χώρα μας τη συναίνεση, ώστε να αποπληρώσει ή μερικώς ή όλο το ποσό των δανείων ύψους 9,4 δισ. ευρώ. Ήδη, το ΔΝΤ επιβεβαίωσε ότι αυτό είναι απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης και πως το ίδιο δεν είναι αρνητικό.


Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚαλλιάνος - Κούγιας κατά Γεωργιάδη: Μου έχει κάνει πολύ κακή εντύπωση η συμπεριφορά του (βίντεο)Σήμερα 07:50 | Ειδήσεις

«Η δικογραφία για τις συλλήψεις για τον θάνατο του Λυγγερίδη είναι της πλάκας, μόνο και μόνο για να πλήξει τον Ολυμπιακό», ανέφερε μεταξύ άλλων ο ποινικολόγος και αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός.

“Pink Panthers” - Ριφιφί σε κοσμηματοπωλεία: Δύο συλλήψεις στην ΑθήναΣήμερα 09:12 | Ειδήσεις

Πως τα μέλη της διεθνούς συμμορίας είχαν κάνει “χτυπήματα” κέντρο της πρωτεύουσας. Τι βρέθηκε στην κατοχή τους.

Νέα Ιωνία: Νεκρός ο άντρας που έπεσε στις γραμμές του τρένουΣήμερα 09:25 | Ειδήσεις

Τα δρομολόγια έχουν διακοπεί στο ρεύμα προς Πειραιά και οι επιβάτες εξυπηρετούνται με λεωφορεία.

Ολυμπιακή φλόγα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε 6 Δήμους την ΠαρασκευήΣήμερα 08:48 | Ειδήσεις

Μακρά θα είναι η διαδρομή της ολυμπιακής λαμπαδηδρομίας πριν παραδοθεί το απόγευμα στους Γάλλους διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Σητεία: Τον μαχαίρωσε επειδή του έκανε παρατήρηση10:06Άνω Λιόσια: Αδέσποτη σφαίρα στην αυλή σχολείου!09:52Κωνσταντάτος για βόμβες στο Ελληνικό: Από θαύμα δεν γίναμε παρανάλωμα09:39Νέα Ιωνία: Νεκρός ο άντρας που έπεσε στις γραμμές του τρένου09:25“Pink Panthers” - Ριφιφί σε κοσμηματοπωλεία: Δύο συλλήψεις στην Αθήνα09:12Νέα Ιωνία: Άντρας έπεσε στις γραμμές του τρένου09:04Τσερνόμπιλ: το πυρηνικό δυστύχημα που άλλαξε τον κόσμο08:50Κρήτη – ενδοοικογενειακή βία: Πολυετής φυλάκιση σε πατέρα που χτύπησε την κόρη του08:37Τροχαίο δυστύχημα με μηχανή στην Σκιάθο08:24Καλλιάνος - Κούγιας κατά Γεωργιάδη: Μου έχει κάνει πολύ κακή εντύπωση η συμπεριφορά του (βίντεο)08:10Και η ψυχολογική κακοποίηση;08:09Ρομάριο: Επιστρέφει στα γήπεδα μετά από 15 χρόνια07:57“Ενώπιος Ενωπίω” – Ελεονώρα Μελέτη: Δεν θα γίνω πολιτικάντζα…07:43Ολυμπιακή φλόγα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε 6 Δήμους την Παρασκευή07:29Κασσελάκης: Μπορούμε να είμαστε πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές07:15Εορτολόγιο - 26 Απριλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 07:01Γκράινερ: Σκέφτηκα την αυτοκτονία στις ρωσικές φυλακές06:48Σημεία για rapid test την Παρασκευή σε 176 σημεία06:34Τροχαίο δυστύχημα στην Ελευσίνα06:21Καιρός: συννεφιές, μπόρες και άνοδος θερμοκρασίας την Παρασκευή06:07
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο