LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 10 Ιουνίου 2018 19:59

Ελληνίδα επιστήμονας “διάβασε” το DNA της πανούκλας

Ερευνητική ομάδα με επικεφαλής την δρα Μαρία Σπύρου αποκωδικοποίησε γονιδίωμα ηλικίας 3.800 ετών!

ΠΑΝΟΥΚΛΑ

Δύο σκελετοί θαμμένοι μαζί σε ένα τάφο στην περιοχή της Σαμάρας στη Ρωσία, αποκάλυψαν τα μυστικά τους στους επιστήμονες.

Οι δύο άνθρωποι πέθαναν από βουβωνική πανώλη (πανούκλα) πριν από περίπου 3.800 χρόνια και αποτελούν τα αρχαιότερα γνωστά περιστατικά της τρομερής λοιμώδους νόσου.

Είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι η νόσος «θέριζε» ήδη από την Εποχή του Χαλκού, 1.000 χρόνια νωρίτερα από ό,τι πίστευαν οι επιστήμονες έως τώρα.

Μια διεθνής ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής την Ελληνίδα επιστήμονα της διασποράς, δρα Μαρία Σπύρου του Τμήματος Αρχαιογενετικής του γερμανικού Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ για την Επιστήμη της Ανθρώπινης Ιστορίας, που έκανε τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Communications», κατόρθωσε να “διαβάσει” το DNA του βακτήριου Yersinia pestis, το οποίο προκάλεσε τη θανατηφόρα πανώλη στο άτυχο ζεύγος.

Η αποκωδικοποίηση του γονιδιώματος του αρχαίου βακτηριακού στελέχους θα βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα την εξέλιξη της νόσου, που έγινε γνωστή ως «Μαύρος Θάνατος» στη μεσαιωνική Ευρώπη και η οποία έχει προκαλέσει μερικές από τις χειρότερες επιδημίες στο πέρασμα της ιστορίας.

Το αρχαίο βακτήριο ηλικίας 3.800 ετών είναι πρόγονος αυτού που προκάλεσε την Πανώλη του Ιουστινιανού (μέσα έκτου αιώνα μ.Χ.), τον Μαύρο Θάνατο και τις θανατηφόρες επιδημίες στην Κίνα τον 19ο αιώνα. Αρχικός φορέας της νόσου ήταν οι ψύλλοι, που τη μετέδωσαν στα τρωκτικά και αυτά στους ανθρώπους.

Όπως δήλωσε η Μαρία Σπύρου, «το Yersinia pestis είχε ήδη πριν από περίπου 4.000 χρόνια όλα τα γενετικά χαρακτηριστικά που επέτρεπαν την ταχεία εξάπλωση του βακτηρίου από τους ψύλλους στα τρωκτικά, στους ανθρώπους και στα άλλα θηλαστικά».

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Θήβα: Κάλεσαν... "για πλάκα" ασθενοφόρο και το έσπασαν (βίντεο)13:29Γαλλία: Όχημα έπεσε σε πλήθος σε νησί ανοιχτά της Βρετάνης13:14Στην Αθήνα ο Ζελένσκι - Θα συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη13:00Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο αύριο, Πέμπτη, στην Αθήνα12:46Βόλος: Αυτοκίνητο κατέληξε σε χαντάκι - Στο νοσοκομείο ένα βρέφος12:32Θεσσαλονίκη: ΙΧ έπεσε πάνω...σε κατσίκι12:18Παίκτης του μήνα ο Κωνσταντέλιας12:04Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ - Αυγενάκης: Όταν το φως πέφτει παντού, η αλήθεια δεν χρειάζεται υπερασπιστές, μόνο ανθρώπους που τολμούν να την πουν 11:50Συνάντηση Γκιλφόιλ - Μητσοτάκη: Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι σε ιστορικά υψηλό σημείο11:36Η Βάσια Αναστασίου στο "Πρωινό" για τη viral ατάκα: Σε καμία περίπτωση δεν εύχομαι το θάνατο του Μ. Χριστοδουλάκη, ήταν dark χιούμορ11:22Χατζηδάκης για ΕΛΤΑ: Ως εδώ! Δεν θα δεχτώ καμία στοχοποίηση και δεν θα αναλάβω ευθύνες που δεν μου αναλογούν11:08Τετάρτη 5 Νοεμβρίου: Το πρώτο web δελτίο με τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας10:54Ληστεία στο Διδυμότειχο - Μαχαίρωσε τον ιδιοκτήτη και έφυγε με τις εισπράξεις10:40Η λεβεντογέννα Κρήτη δεν είναι βεντέτα, είναι μαντινάδα και παράδοση10:26Εκτάκτως στο νοσοκομείο η Ρούλα Πισπιρίγκου - Το αυτοάνοσο που πάσχει έχει αρχίσει να επηρεάζει ζωτικά όργανα10:12Θεσσαλονίκη: Έκλεβε επί 6 χρόνια ρεύμα09:58Ηράκλειο: Επιχείρηση διάσωσης μεταναστών νότια των Καλών Λιμένων09:44Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στην Ξάνθη09:30Φονικό πέρασμα του τυφώνα Καλμάγκι από τις Φιλιππίνες09:16Φοιτητές “πιάστηκαν” να χρησιμοποιούν ΑΙ και απολογήθηκαν με ΑΙ09:02
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο