LATEST NEWS
 
Κόσμος /Ευρώπη /

Ουκρανική κρίση

Δημοσίευση: 15 Απριλίου 2014 19:40

Νέες αιματηρές συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία

Στο… χείλος του εμφυλίου πολέμου βρίσκεται η Ουκρανία, μετά και τις νέες συγκρούσεις με τέσσερις νεκρούς που σημειώθηκαν στα ανατολικά της χώρας.

Ουκρανία - Κρίση

Συγκρούσεις που ξέσπασαν σήμερα μεταξύ του ουκρανικού στρατού και ενόπλων φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική επαρχία Ντονέτσκ της Ουκρανίας, προκάλεσαν το θάνατο τεσσάρων ανθρώπων, σύμφωνα με τη ρωσική κρατική τηλεόραση.

Οι νέες αιματηρές συγκρούσεις ξέσπασαν την ώρα που ο ουκρανικός στρατός ανακαταλάμβανε το στρατιωτικό αεροδρόμιο της πόλης Κραματόρσκ. Ακόμη δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση για τον αριθμό των νεκρών, ενώ ένας εκπρόσωπος των αυτονομιστών δήλωσε ότι ένα μέλος τους τραυματίστηκε σε ανταλλαγή πυροβολισμών. 

Νωρίτερα, σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του μεταβατικού προέδρου της Ουκρανίας Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ, αναφερόταν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ξαναπήραν τον έλεγχο του αεροδρομίου της πόλης Κραματόρσκ, στην ανατολική Ουκρανία, από τους φιλορώσους μαχητές. 

Ανταποκρίτρια του Ρόιτερς που βρίσκεται στο σημείο, δήλωσε ότι άκουσε μερικούς πυροβολισμούς από το εσωτερικό της αεροπορικής βάσης της Κραματόρσκ την ώρα που ένα πλήθος φιλορώσων ντόπιων πλησίαζε στην πύλη των εγκαταστάσεων, οι οποίες φαίνεται ότι τελούν υπό τον έλεγχο ουκρανικών δυνάμεων. Σύμφωνα με την ίδια, Ουκρανοί στρατιώτες αποβιβάστηκαν από τουλάχιστον 2 ελικόπτερα σε στρατιωτικό αεροδρόμιο στα περίχωρα της πόλης Κραματόρσκ στην ανατολική Ουκρανία.

Ντόπιοι δημοσιογράφοι, τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο Ίντερφαξ, είχαν πει προηγουμένως ότι πυρά αυτόματων όπλων ακούγονται από την περιοχή στην οποία βρίσκεται το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Κραματόρσκ και είχαν προσθέσει ότι ένα μαχητικό αεροσκάφος πέταξε χαμηλά πάνω από την περιοχή.

Παράλληλα, μια φάλαγγα θωρακισμένων και μέλη των ειδικών δυνάμεων της Ουκρανίας βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε απόσταση σαράντα χιλιομέτρων από τη Σλαβιάνσκ, μια τοποθεσία στην ανατολική Ουκρανία, τον έλεγχο της οποίας έχουν πάρει από το Σάββατο ένοπλες φιλορωσικές ομάδες, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είδε περίπου 10 θωρακισμένα, 7 άρματα μάχης και 7 οχήματα μεταφοράς προσωπικού με μέλη των ειδικών δυνάμεων κοντά στην τοποθεσία Ιζιούμ, η οποία βρίσκεται 40 χιλιόμετρα βόρεια της Σλαβιάνσκ, στην οδική αρτηρία που οδηγεί εκεί από το Χάρκοβο. Οι στρατιωτικοί, οι οποίοι συνοδεύονται από αστυνομικούς, εγκατέστησαν στον δρόμο ένα σημείο ελέγχου, με ένα ελαφρύ θωρακισμένο, που προστατεύεται από φράγματα από μπετόν. Αυτοί ελέγχουν όλα τα οχήματα που διέρχονται από το σημείο αυτό.

Βλάντιμιρ Πούτιν

Να καταδικάσει τις ενέργειες του Κιέβου ζητά ο Πούτιν από τη διεθνή κοινότητα

Με αφορμή τις εξελίξεις στην ανατολική Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία αναμένει μία σαφή καταδίκη από τον ΟΗΕ και τη διεθνή κοινότητα για «τις αντισυνταγματικές ενέργειες του Κιέβου στην ανατολική Ουκρανία».

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του προέδρου της Ρωσίας με τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο Πούτιν «τόνισε ότι η Ρωσία αναμένει μια σαφή καταδίκη, από μέρους των Ηνωμένων Εθνών και της διεθνούς κοινότητα, αυτών των αντισυνταγματικών ενεργειών», ανέφερε η ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Η Ρωσία εξέφρασε τη βαθιά της ανησυχία σχετικά με τις πληροφορίες για την ύπαρξη θυμάτων στην ανατολική Ουκρανία, όπου το Κίεβο εξαπέλυσε μια «ειδική επιχείρηση» εναντίον των φιλορώσων αυτονομιστών. «Οι πληροφορίες που λαμβάνουμε προκαλούν βαθιά ανησυχία. Κατά τα φαινόμενα, τα γεγονότα εξελίσσονται βάσει του χειρότερου δυνατού σεναρίου», δήλωσε ο Κονσταντίν Ντολγκόφ εκπρόσωπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Προηγουμένως ο εκπρόσωπος Τύπου του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, δηλωσε ότι πολλοί Ρώσοι πολίτες, οι οποίοι έχουν την ευκαιρία να απευθύνουν ερωτήματα προς τον Βλαντίμιρ Πούτιν στο πλαίσιο της προετοιμασίας μιας τηλεοπτικής του συνέντευξης μεθαύριο κατά την οποία θα απαντήσει σε ερωτήσεις πολιτών, ζητούν μια πιο ενεργή εμπλοκή της Ρωσίας στην ουκρανική κρίση.

«Πολλοί Ρώσοι πολίτες εκτιμούν ότι χρειάζεται μια πιο ενεργή εμπλοκή» της Ρωσίας στα γεγονότα που διαδραματίζονται στην Ουκρανία, εξήγησε ο εκπρόσωπος, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ. Ο Πεσκόφ σημείωσε επίσης ότι από τα 1,5 εκατομμύρια τηλεφωνήματα που έχουν γίνει έως σήμερα, πολλά προέρχονται από τους κατοίκους διαφόρων περιοχών της Ουκρανίας. Πολλοί κάτοικοι της Κριμαίας, που πρόσφατα προσαρτήθηκε στη ρωσική Ομοσπονδία, επίσης απηύθυναν ερωτήματα προς τον πρόεδρο.

«Υπάρχουν πολλά ερωτήματα για το πως θα λάβουν την ρωσική υπηκοότητα, πώς θα μεταναστεύσουν στη Ρωσία. Υπάρχουν επίσης ερωτήματα κατά τα οποία ζητούνται εξηγήσεις για τη ρωσική στάση (στην ουκρανική κρίση)» σημείωσε σύμφωνα με το πρακτορείο Itar-Tass.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα απαντήσει μεθαύριο στις ερωτήσεις των Ρώσων πολιτών κατά τη διάρκεια μιας πολύωρης τηλεοπτικής εκπομπής, που αποτελεί παράδοση, με φόντο την ουκρανική κρίση και τη σφοδρή αντιπαράθεση με τις χώρες της Δύσης. Το Κίεβο και οι χώρες της Δύσης βλέπουν ρωσικό δάκτυλο πίσω από τις εξεγέρσεις των φιλορώσων στα ανατολικά της Ουκρανίας και κατηγορούν το Κρεμλίνο ότι έχει στείλει μαχητές. Την κατηγορία αυτή χαρακτήρισε «παράλογη» ο Πεσκόφ, λέγοντας ότι είναι ένας γελοίος ισχυρισμός.

Από πλευράς του, ο Ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δήλωσε σήμερα ότι ελπίζει ότι οι αρχές του Κιέβου θα έχουν «αρκετό μυαλό» ώστε να αποφύγουν μια περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης στην ανατολική Ουκρανία, την ώρα που οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί για να αντιμετωπίσουν τους φιλορώσους αυτονομιστές. «Θα είμαι σύντομος: Η Ουκρανία βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου και αυτό είναι τρομακτικό», δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Μεντβέντεφ, έπειτα από μια συνάντηση που είχε με τους ομολόγους του από τη Λευκορωσία και το Καζακστάν.

Ευρωπαική ένωση - Ρωσία - σημαίες

"Στερούνται βάσης και είναι αντιπαραγωγικές οι νέες κυρώσεις"

Εν τω μεταξύ, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι η επιβολή νέων κυρώσεων από την ΕΕ στην Ρωσία λόγω της Ουκρανίας θα "στερείτο βάσης και θα ήταν αντιπαραγωγική", μία ημέρα μετά την απόφαση της ΕΕ να διευρύνει τις κυρώσεις που έχει επιβάλει στη Μόσχα.

"Αντί να μας φοβίσει με μια νέα σειρά κυρώσεων, η ΕΕ θα έκανε καλύτερα να επικεντρωθεί στην κοινή αναζήτηση μιας λύσης στην εσωτερική κρίση στην Ουκρανία", σημειώνει το ρωσικό υπουργείο σε ανακοίνωσή του. "Όλες οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας στερούνται βάσης και είναι αντιπαραγωγικές", υπογραμμίζει.

Παράλληλα, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν Βλαντιμίρ Πούτιν και Μπαράκ Ομπάμα, ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε με περαιτέρω κυρώσεις τη Μόσχα σε περίπτωση εισβολής στην Ουκρανία.

Gazprom

Διαβεβαιώσεις της Gazprom στην Ευρώπη

Μέσα σε αυτό το φόντο και ενώ εντείνονται οι ανησυχίες για τις προμήθειες φυσικού αερίου εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης, ο επικεφαλής της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, διαβεβαίωσε σήμερα τον ευρωπαίο επίτροπο Ενέργειας, Γκίντερ Έτινγκερ, ότι η ρωσική κρατική εταιρεία φυσικού αερίου είναι «ένας αξιόπιστος πάροχος αερίου για την ευρωπαϊκή αγορά και θα παραμείνει», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Gazprom.

Εξαιτίας της κρίσης στις σχέσεις της Μόσχας με τη Δύση και την Ουκρανία, η Ρωσία έχει απειλήσει ότι θα μειώσει ή ακόμη και ότι θα διακόψει την παροχή αερίου προς το Κίεβο, μέσω του οποίου μεταφέρεται αέριο προς την Ευρώπη, αν δεν εξοφλήσει τα χρέη του προς τη Gazprom. Ωστόσο, η Μόσχα έχει προσπαθήσει να διαβεβαιώσει τους ευρωπαίους καταναλωτές ότι δεν θα παραβιάσει τα υπάρχοντα συμβόλαια.

Άντερς Φογκ Ράσμουσεν

ΝΑΤΟ: Η Ρωσία ενεπλάκη βαθιά στην κρίση στην ανατολική Ουκρανία

Εν τω μεταξύ, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, εκτίμησε σήμερα ότι η Ρωσία έχει εμπλακεί βαθιά στην κρίση στην ανατολική Ουκρανία, όπου φιλορώσοι αυτονομιστές έχουν καταλάβει αρκετά κυβερνητικά κτίρια.

Ερωτηθείς εάν έχει δει ο ίδιος στοιχεία που αποδεικνύουν τη ρωσική εμπλοκή στα γεγονότα στην ανατολική Ουκρανία, ο Ράσμουσεν δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Ποτέ δεν σχολιάζουμε πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών... αλλά νομίζω, απ' ό,τι βλέπουμε, πως είναι ξεκάθαρο ότι η Ρωσία έχει εμπλακεί βαθιά σε αυτό».

Οι σχέσεις μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας έχουν επίσης ψυχραθεί μετά την προσάρτηση της ουκρανικής περιοχής της Κριμαίας, τον περασμένο μήνα και το ΝΑΤΟ, που κατηγορεί τη Ρωσία ότι έχει συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία, ανέστειλε τη συνεργασία του με τη Μόσχα.

Από το Λουξεμβούργο όπου βρίσκεται για συνομιλίες με τους υπουργούς Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Ράσμουσεν κάλεσε τη Ρωσία να «αποκλιμακώσει την κρίση, να αποσύρει τα στρατεύματά της από τα σύνορα με την Ουκρανία, να σταματήσει την αποσταθεροποίηση της κατάστασης στην Ουκρανία και να ξεκαθαρίσει ότι δεν υποστηρίζει τις βίαιες ενέργειες των φιλορώσων αυτονομιστών».

«Η Ρωσία θα πρέπει να σταματήσει να αποτελεί μέρος του προβλήματος και να αρχίσει να αποτελεί μέρος της λύσης», πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι το ΝΑΤΟ δεν εξετάζει το ενδεχόμενο στρατιωτικής εμπλοκής στην Ουκρανία, ένα κράτος που δεν είναι μέλος του, αλλά επιθυμεί την ενίσχυση της άμυνας των συμμάχων στην Ανατολική Ευρώπη που αντιμετωπίζουν με εντεινόμενη νευρικότητα τις ρωσικές ενέργειες και προθέσεις. 

Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι το ενδεχόμενο αποστολής στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία είναι κάτι για το οποίο αποφάσεις θα λάβουν οι κυβερνήσεις των κρατών μελών του ΝΑΤΟ, παρά το ίδιο το ΝΑΤΟ. «Τον στρατιωτικό εξοπλισμό κατέχουν τα έθνη μεμονωμένα, οι σύμμαχοι, όχι το ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ δεν έχει δεσμευτεί σε αυτό», είπε ο Ράσμουσεν και πρόσθεσε πως μια τέτοια απόφαση θα βασιζόταν σε «διμερείς συμφωνίες μεταξύ της Ουκρανίας και των συμμάχων της». 

Παράληλλα, ένας σύμβουλος του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, δήλωσε από το Βερολίνο χθες ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να προμηθεύσουν όπλα στην Ουκρανία. Οι πρεσβευτές των κρατών μελών του ΝΑΤΟ αναμένεται αύριο να συζητήσουν τις επιλογές που τους έχουν προταθεί για την ενίσχυση της άμυνας των συμμάχων στην Ανατολική Ευρώπη, περιλαμβανομένων στρατιωτικών γυμνασίων αλλά και της προσωρινής ανάπτυξης αεροπλάνων και πλοίων. 

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΔίκη Τραμπ: Ένορκος απαλλάχθηκε γιατί διέρρευσαν στοιχεία της ταυτότητας τηςΧθες 18:21 | Ειδήσεις

Ο Πρόεδρος του δικαστηρίου, ζήτησε από τα ΜΜΕ που καλύπτουν τη δίκη, να επιδείξουν «καλή θέληση» και να αποφεύγουν να δίνουν περιγραφές των ενόρκων.

Μέση Ανατολή: Ο ΥΠΕΞ του Ιράν στην Κωνσταντινούπολη incognitoΧθες 14:59 | Ειδήσεις

Γιατί θεώρησε φιλόξενο το διπλωματικό περιβάλλον της Τουρκίας μετά από τις δηλώσεις Ερντογάν.

Ιρλανδία: Συγγενείς των θυμάτων της φονικότερης φωτιάς δικαιώθηκαν μετά από 43 χρόνιαΧθες 22:15 | Ειδήσεις

Μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες στην καθημερινή ζωή της πολύπαθης χώρας βρήκε σήμερα, μετά από 43 χρόνια, τους υπαίτιούς της.

Σύνοδος Κορυφής: Τα συμπεράσματα για την ΤουρκίαΧθες 07:20 | Ειδήσεις

Στην συνεδρίαση της Τετάρτης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υιοθέτησε συμπεράσματα για την Τουρκία.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Φενερμπαχτσέ – Ολυμπιακός: Πασάς… στην Πόλη ο “Θρύλος”!00:52“Ψυχοκόρες” στον ΑΝΤ1 τέσσερις φορές την εβδομάδα: Τι θα δούμε στα νέα επεισόδια (εικόνες)00:23ECL: Ήττα και αποκλεισμός για τον ΠΑΟΚ23:59Μπριζίτ Μακρόν: Η ζωή της μεταφέρεται στη μικρή οθόνη23:47Βία ανηλίκων: Ξυλοδαρμός ανηλίκου…για το TikTok (βίντεο)23:35Πάτρα: Γκαραζόπορτα πλάκωσε γυναίκα23:22ΑΠΘ - SeaCare: Φοιτητική Ομάδα διακρίθηκε σε Παγκόσμιο Διαγωνισμό Καινοτομίας23:08Ενδοοικογενειακή βία - Βία ανηλίκων: Οι αστυνομικές δράσεις το πρώτο 15μερο του Απριλίου (βίντεο)22:55Τσίπρας: Στη Μέση Ανατολή, η Ευρώπη δεν είναι με τη σωστή πλευρά της Ιστορίας22:41Ιρλανδία: Συγγενείς των θυμάτων της φονικότερης φωτιάς δικαιώθηκαν μετά από 43 χρόνια22:28Σημεία για rapid test δωρεάν την Παρασκευή22:14Διασύνδεση POS με ταμειακές - Χατζηδάκης: Καμία παράταση22:01Κόρινθος: Θρίλερ με σορό γυναίκας στη θάλασσα21:47Δάγκειος πυρετός: “Συναγερμός” από τον ΠΟΥ για τη Λατινική Αμερική21:34Βαρκελώνη – Τσιτσιπάς: “Ανίκητος” στο χώμα!21:20Αττική Οδός: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις το βράδυ της Πέμπτης21:07Δολοφονία στην Ιεράπετρα: Προφυλακίστηκε ο 45χρονος κατηγορούμενος20:53Δομοκός: Ψευδοροφή έπεσε στα θρανία μαθητών (εικόνες)20:40Αλέν Ντελόν: Η Ουκρανία θα του απονείμει παράσημο20:26Το βίντεο του ξυλοδαρμού 8χρονου από 7χρονο στο TikTok και οι αντιδράσεις των γονιών20:13
00:00:14Κίνα: Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πλήθος22-03-2019 09:43 
00:02:21 
Θρήνος, οργή και αποκαλύψεις για τα μακελειά σε Ολλανδία και Νέα Ζηλανδία20-03-2019 13:59
00:01:20 
Σεισμός στην Τουρκία20-03-2019 09:50
00:01:35 
Σύντομες ειδήσεις από όλον τον κόσμο20-03-2019 20:55
00:00:44 
Η υπουργός Δικαιοσύνης του Ισραήλ ψεκάζεται με το άρωμα «φασισμός»20-03-2019 07:28
00:02:10 
Πλήθος ομογενών έδωσε το παρών στην εκδήλωση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου19-03-2019 20:46
00:02:09 
Το παιχνίδι των προκλήσεων παίζει και ο Ιβάνοφ19-03-2019 20:12
00:03:10 
Κλιμακώνει τις προκλήσεις ο Ερντογάν, αποκαλώντας την Κωνσταντινούπολη πόλη του Ισλάμ19-03-2019 20:11
00:02:37 
Άγνωστα παραμένουν τα κίνητρα του δράστη της επίθεσης στην Ουτρέχτη19-03-2019 20:51
00:00:54 
Συναγερμός για επίθεση σε σχολείο σήμανε στις αρχές της Νορβηγίας19-03-2019 20:52
00:01:41 
Ο γύρος του κόσμου «με μια ματιά»19-03-2019 13:42
00:03:00 
Θλίψη και οργή από τις αποκαλύψεις για τον μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας19-03-2019 13:40
00:02:35 
Έλληνες της Ουτρέχτης περιγράφουν στον ΑΝΤ1 τον τρόμο που βίωσαν 18-03-2019 20:07
00:01:58 
Συνελήφθη ο Τούρκος που σκότωσε τους επιβάτες του τραμ στην Ουτρέχτη 18-03-2019 20:06
00:02:09 
Βήμα-βήμα ψάχνουν τα ίχνη του μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας ανά την υφήλιο 18-03-2019 20:05
00:01:32 
Σύντομες ειδήσεις από όλον τον κόσμο18-03-2019 14:07
00:02:38 
Νέα Ζηλανδία: μέσω …διαδικτύου αγόραζε όπλα ο μακελάρης18-03-2019 13:31
00:01:46 
Επεισοδιακές διαδηλώσεις σε Σερβία, Αλβανία και Γαλλία 17-03-2019 20:45
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο