Reuters
Δημοσίευση: 15 Οκτωβρίου 2014 22:53«H Ελλάδα φαίνεται να κάνει δεύτερες σκέψεις για την πρόωρη έξοδο»
Αλλάζει ρότα η Ελλάδα εκτιμούν κορυφαίοι αξιωματούχοι της ΕΕ αναφερόμενοι στο σχέδιο πρόωρης εγκατάλειψης της οικονομικής στήριξης από τους διεθνείς πιστωτές. Θεωρούν ότι η Αθήνα ενδέχεται να ζητήσει πιστωτική γραμμή για την αντικατάσταση των κεφαλαίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Η Ελλάδα, σύμφωνα με τους αξιωματούχους, μοιάζει να έχει δεύτερες σκέψεις ως προς τη χρηματοδότησή της αποκλειστικά μέσω των αγορών, μετά τις πιέσεις από την Ε.Ε. αλλά και τους επενδυτές που επιδόθηκαν σε ξεπούλημα ελληνικών ομολόγων.
Οι Ευρωπαίοι αντιστέκονται στις πιέσεις που ασκεί η Αθήνα για τον τερματισμό του δανεισμού από το ΔΝΤ ενώ και «η ελληνική πλευρά αναγνωρίζει ότι μια πλήρης αποκοπή από τα προγράμματα της ευρωζώνης και του Ταμείου δεν είναι προς το συμφέρον της» . Στην αλλαγή στάσης της Ελλάδας συνετέλεσαν η ραγδαία άνοδος των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, που ήταν ένα «reality check» καθώς και οι συζητήσεις στο Eurogroup.
Οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης επισημαίνουν, επίσης, και τη διάσταση μεταξύ της ελληνικής πολιτικής και των διεθνών οικονομικών. Όπως αναφέρει το Reuters, η κυβέρνηση ελπίζει να κερδίσει εύνοια, ανακοινώνοντας την έξοδο από το μισητό μνημόνιο που έχει επιβληθεί από το εξωτερικό – ειδικά το ΔΝΤ. Αλλά οι επενδυτές βλέπουν ότι τα οικονομικά της χώρας εξακολουθούν να είναι πολύ εύθραυστα για να στηριχθεί στις αγορές.
Η Αθήνα αναζητά ένα «δίκτυ ασφαλείας» από τους εταίρους και επιθυμεί οι Ευρωπαίοι να επεκτείνουν την πίστωσή τους για αντικαταστήσουν αυτή του ΔΝΤ. Όπως τονίζουν, όμως, οι αξιωματούχοι όροι θα ισχύσουν σε κάθε νέα χρηματοδότηση. Ταυτοχρόνως ,δηλώνουν πως είναι απρόθυμοι να αφήσουν την Ελλάδα να βγάλει από την εικόνα το ΔΝΤ, καθώς οι όροι που θέτει το Ταμείο βοηθούν την αξιοπιστία της Αθήνας στα μάτια των ιδιωτών επενδυτών.
Ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος χαρακτηρίζει, εξάλλου, ως «πολύ φιλόδοξα» τα σχέδια της Ελλάδα να στηριχθεί αποκλειστικά στις αγορές για την χρηματοδότησή της το 2015, προσθέτοντας ότι οι όροι που ισχύουν στα δάνεια από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, ήταν ζωτικής σημασίας για να πείσουν άλλους δανειστές ότι η χώρα ήταν αξιόπιστη.
Το «κακό» ΔΝΤ
«Για ιστορικούς λόγους το ΔΝΤ παρουσιάζεται στην Ελλάδα ως ο κακός, ενώ οι Ευρωπαίοι είναι συγκριτικά πιο αποδεκτοί» αναφέρει το Reuters, υπογραμμίζοντας πως «οι Έλληνες θέλουν να αφήσουν το Ταμείο και να διαπραγματευθούν κάτι με την ευρωζώνη».
«Από την οπτική της εγχώριας ελληνικής πολιτικής αυτό θα είναι πολύ καλύτερο» αλλά η πλήρης απαλλαγή από το ΔΝΤ θα βρει αντίθετους τους ευρωπαίους δανειστές.
«Πρόκειται για την αξιοπιστία που έχει το ΔΝΤ με τις αγορές, η σφραγίδα της έγκρισής του είναι πολύ σημαντική – θα θέλαμε να έχουμε εκεί το Ταμείο», δηλώνει ανώτατος αξιωματούχος της ευρωζώνης στο Reuters.