Under: το πρώτο υποθαλάσσιο εστιατόριο στην Ευρώπη
Στα σκαριά είναι το πρώτο υποθαλάσσιο εστιατόριο σύμφωνα με το project του νορβηγικού αρχιτεκτονικού γραφείου Snøhetta.
Τα σχέδια περιλαμβάνουν ένα οικοδόμημα από μπετόν που θα εκτείνεται σε βάθος πέντε περίπου μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και θα προσφέρει πανοραμική θέα στο βυθό.
Το τραχύ, εξωτερικό του κέλυφος θα προσκαλεί τα οστρακοειδή να προσκολληθούν επάνω, δημιουργώντας έτσι έναν τεχνητό ύφαλο. Επιπλέον, θα διαθέτει μηχανισμούς που θα φιλτράρουν το νερό, προσελκύοντας ακόμη περισσότερα είδη θαλάσσιας ζωής.
Το εσωτερικό του οικοδομήματος θα περιλαμβάνει τρία επίπεδα ενώ η χωρητικότητά του αναμένεται θα φτάνει τα 100 άτομα. Μεταξύ της εισόδου και της γκαρνταρόμπας θα υπάρχει ένα μπαρ, οριοθετώντας το χώρο μεταξύ της στεριάς και του ωκεανού.
Στο τελευταίο επίπεδο θα βρίσκεται η κύρια σάλα του εστιατορίου που θα περιλαμβάνει δύο μεγάλα τραπέζια και αρκετά μικρότερα, όλα τοποθετημένα μπροστά σε ένα μεγάλο παράθυρο με θέα τον ωκεανό.
Ως τόπος κατασκευής έχει επιλεγεί το νοτιότερο άκρο της νορβηγικής ακτογραμμής. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν τον ερχόμενο Φεβρουάριο και αναμένονται να έχουν ολοκληρωθεί έως τις αρχές του 2019.