LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 03 Ιουλίου 2025 07:48

Επίδομα ενοικίου: Οι κυρώσεις για όσους υποβάλλουν ανακριβή στοιχεία

Πως υπολογίζεται η επιστροφή ενοικίου και ποια είναι τα εισοδηματικά κριτήρια.

Ενοικιαστήριο

Το επίδομα ενοικίου και μάλιστα εντόκως θα κληθούν να καταβάλλουν όσοι από τους δικαιούχους διαπιστωθεί ότι το εισέπραξαν υποβάλλοντας ανακριβή στοιχεία. Επιπροσθέτως, θα αποκλείονται από κάθε μελλοντική χορήγηση ενίσχυσης για τα επόμενα τρία έτη.

Η σχετική πρόβλεψη περιλαμβάνεται σε άρθρο του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που έχει κατατεθεί στη Βουλή, σύμφωνα με την «Ναυτεμπορική».

Όπως προβλέπεται, η επιστροφή ενός ενοικίου για κύρια και φοιτητική κατοικία εκτιμάται ότι θα έχει συνολικό κόστος 230 εκατ. ευρώ. Επιπλέον εισάγεται όρος με βάση τον οποίο εάν διαπιστωθεί ότι τα στοιχεία της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του μισθωτή, βάσει των οποίων υπολογίστηκε η ενίσχυση, είναι ανακριβή, τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά θα καταλογίζονται εντόκως. Ο τόκος θα υπολογίζεται από την ημερομηνία χορήγησης της ενίσχυσης.

Η επιδότηση ενοικίου καταβάλλεται εφάπαξ έως το τέλος Νοεμβρίου κάθε χρόνου χωρίς να χρειάζεται νέα αίτηση από τους δικαιούχους. Το κόστος του προγράμματος εκτιμάται στα 230 εκατ. ευρώ ετησίως.

Για την κύρια κατοικία, το ποσό ανέρχεται έως τα 800 ευρώ ετησίως, με επιπλέον 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΕΘΟ, το πρόγραμμα απευθύνεται σε περίπου 948.000 νοικοκυριά, δηλαδή σε περίπου 1,2 εκατ. φορολογούμενους που νοικιάζουν κύρια ή φοιτητική κατοικία.

Όσον αφορά τα εισοδηματικά κριτήρια, το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν πρέπει να ξεπερνά τις 20.000 ευρώ για τον άγαμο, τις 28.000 ευρώ για τον έγγαμο ενώ το όριο αυξάνεται κατά 4.000 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος και κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας δεν μπορεί να ξεπερνά τις 120.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 20.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και κάθε επιπλέον εξαρτώμενο τέκνο.

Η επιδότηση υπολογίζεται ως το 1/12 του ετήσιου ενοικίου, με ανώτατο όριο τα 800 ευρώ για την κύρια κατοικία και 50 ευρώ για κάθε παιδί. Αν υπάρχει και φοιτητική κατοικία, το συνολικό ανώτατο ποσό μπορεί να φτάσει έως 1.700 ευρώ.

Η ενίσχυση πάντως είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με χρέη που έχουν βεβαιωθεί στη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και τα νομικά πρόσωπά τους, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους παρόχους.

Από το 2026 όλα τα μισθώματα από εκμίσθωση ή υπεκμίσθωση ακινήτων θα πρέπει να καταβάλλονται υποχρεωτικά μέσω τραπεζικού λογαριασμού. Διαφορετικά δεν θα εκπίπτουν οι δαπάνες για το εισόδημα που αποκτά ο εκμισθωτής, ο μισθωτής αποκλείεται από το επίδομα ενοικίου και για όσους ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα δεν θα εκπίπτει ως επιχειρηματική δαπάνη.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΓυναικοκτονία στο Χαλάνδρι - 28χρονος: Την σκότωσα επειδή με διέβαλε σε κοινούς γνωστούςΣήμερα 15:25 | Ειδήσεις

Για την υπόθεση συνελήφθη ο 28χρονος ημεδαπός, ο οποίος δεν είχε φύγει από το σημείο και στην κατοχή του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο μαχαίρια.

Ξάνθη: Τρία άτομα απανθρακώθηκαν μετά από σύγκρουση φορτηγού με ΙΧΣήμερα 13:41 | Ειδήσεις

Οι υπόλοιποι επιβάτες μεταφέρθηκαν επίσης με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο.

Σκοπιά Φαρσάλων: Πρωτοφανές καιρικό φαινόμενο – Καταιγίδα έριξε τη θερμοκρασία κατά 13.5°C σε δύο ώρεςΣήμερα 16:47 | Ειδήσεις

Η κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας συνέπεσε χρονικά με την κορύφωση της βροχόπτωσης.

Γιώργος Μαζωνάκης: Πήρε εξιτήριο από το Δρομοκαΐτειο - "Όλα καλά", είπε (βίντεο)Σήμερα 12:56 | Ειδήσεις

Ο τραγουδιστής δεν θέλησε να απαντήσει σε ερωτήσεις για την οικογένειά του 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ξάνθη: Έληξε η προσωρινή εκτροπή κυκλοφορίας των οχημάτων επί της Εγνατίας οδού Κομοτηνής – Ξάνθης17:20Ασπρόπυργος: Συνελήφθη 25χρονη στο σπίτι της οποίας εντοπίστηκαν πιστόλι, σπαθί και ξιφίδια17:06Σκοπιά Φαρσάλων: Πρωτοφανές καιρικό φαινόμενο – Καταιγίδα έριξε τη θερμοκρασία κατά 13.5°C σε δύο ώρες16:52Σικελία: Γέφυρα καταρρέει ενώ τη διασχίζουν οχήματα (βίντεο)16:38Πάτρα: Συνελήφθη για εμπρησμό ο 21χρονος μάρτυρας υπεράσπισης του 25χρονου, για την πυρκαγιά στο Γηροκομείο16:24Οι 4 ειδήσεις της ημέρας (βίντεο)16:10Γυναικοκτονία στο Χαλάνδρι - 28χρονος: Την σκότωσα επειδή με διέβαλε σε κοινούς γνωστούς15:56Σεισμός τώρα 4,1 Ρίχτερ στην Κρήτη15:43Πορτογαλία: Ένας πυροσβέστης έχασε τη ζωή του15:29Κυριάκος Μητσοτάκης: Το ΕΣΥ αλλάζει, γίνεται πιο ανθρώπινο και αποτελεσματικό15:15Πυρκαγιά σε δασική έκταση στο Καλό Πηγάδι Φωκίδας15:00Θεσσαλονίκη: 5χρονος υπέστη έγκαυμα σε παιχνίδι αναψυκτηρίου14:46Συνάντηση Τραμπ - Ζελένσκι: Επίδειξη ισχύος στο Οβάλ Γραφείο14:32Τροχαίο δυστύχημα στην Ξάνθη: Απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των οχημάτων στο σημείο14:18Ανατροπή ασθενοφόρου στο Γουδί: Πέθανε ο ασθενής που ήταν μέσα μετά από σύγκρουση με ΙΧ14:04Ξάνθη: Τρία άτομα απανθρακώθηκαν μετά από σύγκρουση φορτηγού με ΙΧ13:52Το WhatsApp ανακοίνωσε ότι η Μόσχα επιχειρεί να το μπλοκάρει13:38Χαλκιδική: Απολογούνται οι πέντε 17χρονοι για την επίθεση σε δύο 15χρονους στη Νέα Ποτίδαια13:24Γιώργος Μαζωνάκης: Πήρε εξιτήριο από το Δρομοκαΐτειο - "Όλα καλά", είπε (βίντεο)13:09Δολοφονία στο Χαλάνδρι: 28χρονος μαχαίρωσε μέχρι θανάτου την 47χρονη σύντροφό του στην είσοδο πολυκατοικίας 12:54
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο