Ακτή Ελεφαντοστού
Δημοσίευση: 03 Αυγούστου 2014 09:59Όταν οι παραγωγοί κακάο δοκίμασαν για πρώτη φορά σοκολάτα…
Καλλιεργούν την πρώτη ύλη της σοκολάτας, το κακάο, αλλά παρ όλα αυτά δεν έχουν γευθεί ποτέ αυτή τη λιχουδιά.
Ο λόγος για τους αγρότες στην Ακτή Ελεφαντοστού, μια χώρα που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας κακάο παγκοσμίως, αφού παράγει περίπου 1.6 εκατομμύρια τόνους τον χρόνο.
Στη χώρα λοιπόν που υπολογίζεται ότι καλύπτει περίπου το 30% της ετήσιας παραγωγής κακάο ολόκληρου του πλανήτη, οι άνθρωποι που είναι επιφορτισμένοι με την παραγωγή της πρώτης ύλης για τη σοκολάτα, δεν την έχουν δοκιμάσει ποτέ, αφού είναι δυσεύρετη και υπερβολικά ακριβή για την τσέπη τους. Συγκεκριμένα, μία σοκολάτα στοιχίζει δύο ευρώ, ενώ το μεροκάματο είναι επτά ευρώ.
Πολλοί από αυτούς δε, δεν ξέρουν καν σε τι χρησιμεύει το κακάο που παράγουν, κι ενδεικτικό είναι ότι ορισμένοι θεωρούν ότι χρησιμοποιείται για να γίνει… κρασί!
Η εκπομπή Metropolis έδωσε σε μερικούς από τους αγρότες αυτούς σοκολάτα για πρώτη φορά στη ζωή τους. Οι αντιδράσεις τους μπροστά στην κάμερα είναι συγκινητικές…