Τυνησία
Δημοσίευση: 02 Αυγούστου 2014 19:00Μία λίμνη δημιουργήθηκε… στη μέση της ερήμου
Πριν από τρεις εβδομάδες, βοσκοί ανακάλυψαν μία λίμνη εκεί που μέχρι πρότινος υπήρχε μόνο έρημος, στην περιοχή Γκάφσα της νότιας Τυνησίας.
Έκτοτε, τη μυστηριώδη λίμνη έχουν επισκεφθεί πολλές εκατοντάδες άνθρωποι, που δεν αντιστάθηκαν στον πειρασμό να κάνουν μία βουτιά στα δροσερά νερά της.
Οι επιστήμονες δεν έχουν κατορθώσει να εξακριβώσουν μέχρι στιγμής τα αίτια της δημιουργίας της λίμνης στη μέση της ερήμου. Το επικρατέστερο σενάριο την αποδίδει στη σεισμική δραστηριότητα.
Αυτό όμως που ανησυχεί τους επιστήμονες δεν είναι το πώς δημιουργήθηκε, αλλά η πιθανή μόλυνση του νερού και ο κίνδυνος που ενδεχομένως να διατρέχουν οι επισκέπτες. Στην περιοχή υπάρχουν κοιτάσματα φωσφόρου, τα οποία αφήνουν κατάλοιπα που θεωρούνται καρκινογόνα.
Παρά τη σχετική απαγόρευση των αρχών προς τους επίδοξους κολυμβητές, η λίμνη της Γκάφσα προσελκύει ολοένα και περισσότερους επισκέπτες, που αγνοούν επιδεικτικά τις προειδοποιήσεις.