LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚοινωνίαΔημοσίευση: 30 Ιουνίου 2025 11:00

Θεσσαλονίκη - Κυκλώματα αρχαιοκαπηλίας: Ελεύθεροι με όρους οι 39 συλληφθέντες

Ποιοι περιοριστικοί όροι επιβλήθηκαν στα μέλη του κυκλώματος αλλά και στους "αρχηγούς".

αρχαία αντικείμενα

Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν, μετά τις απολογίες τους στην αρμόδια ανακρίτρια, οι 39 συλληφθέντες για την υπόθεση των δύο κυκλωμάτων αρχαιοκαπηλίας, την εξάρθρωση των οποίων ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η ΕΛ.ΑΣ.

Η διαδικασία των απολογιών διήρκησε τέσσερις ημέρες με τους εμπλεκόμενους να προσέρχονται ανά ομάδες στο γραφείο της 3ης ειδικής ανακρίτριας Θεσσαλονίκης. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και οι δύο φερόμενοι «αρχηγοί» των κυκλωμάτων, στους οποίους, εκτός από τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου και της εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα, επιβλήθηκε επιπλέον χρηματική εγγύηση 50.000 ευρώ, στον καθένα.

Τα δύο παραπάνω πρόσωπα, ένας 66χρονος κι ένας 43χρονος, φαίνεται να αγόραζαν αρχαιότητες, προερχόμενες από λαθρανασκαφές και τις εξήγαγαν στο εξωτερικό όπου τις πουλούσαν σε οίκους δημοπρασιών, σύμφωνα με το κατηγορητήριο. Οι δύο εγκληματικές ομάδας διέθεταν «μεσάζοντες» που εκτιμούσαν την αξία των αρχαίων ευρημάτων, κυρίως νομισμάτων, τα επιδείκνυαν στους υποψήφιους αγοραστές (είτε δια ζώσης είτε μέσω φωτογραφιών), ενώ αναλάμβαναν να φέρουν σε επαφή τις δύο πλευρές, κατόχους και ενδιαφερόμενους, για την ολοκλήρωση της αγοραπωλησίας.

Η ογκώδης δικογραφία που σχηματίστηκε κατόπιν έρευνας που διεξήγαγε, από τον Οκτώβριο του 2023, η Υποδιεύθυνση Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Πατρών, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, συνομιλίες μεταξύ των εμπλεκόμενων ατόμων με κωδικοποιημένες εκφράσεις. Για παράδειγμα, η παράνομη αρχαιολογική έρευνα λεγόταν «βόλτα για σπαράγγια ή ψάρεμα», ενώ με τις λέξεις «βύσματα, στριφώνια, παξιμάδια, τρακτέρ, γιαούρτια, τσίπουρο, ψάρια κ.ά.» αποκαλούνταν οι αρχαιότητες. Όταν επρόκειτο να γίνει ταξίδι στο εξωτερικό έλεγαν «πάμε στα κορίτσια», ενώ «άσπρα» έλεγαν τα ασημένια νομίσματα, «κίτρινα» τα χρυσά, «πράσινα» ή «κόκκινα» τα χάλκινα.

Στην ίδια δικογραφία βρίσκεται επίσης ένας αρχαιοφύλακας, υπάλληλος σε Εφορεία Αρχαιοτήτων που εμφανίζεται διατεθειμένος να διαπραγματευτεί την πώληση αρχαιότητας την οποία είχε αφαιρέσει παράνομα, όπως επίσης ένας σωφρονιστικός υπάλληλος (εκ τω συλληφθέντων) που στις συνομιλίες μεσολαβεί για την αγοραπωλησία αρχαίου αντικείμενου (χωρίς να επιτυγχάνεται συμφωνία).

Ανάμεσα στους κατηγορούμενους, που όμως δεν συνελήφθησαν, είναι και ένας οδηγός φορτηγού αυτοκινήτου μέσω του οποίου το 66χρονο ηγετικό στέλεχος κατηγορείται ότι εξήγαγε αρχαία νομίσματα στην Γερμανία.

Στη συγκεκριμένη χώρα τα δύο κυκλώματα φαίνεται πως είχαν συνεργάτες, Έλληνες μόνιμους κατοίκους εξωτερικού, και μεταξύ αυτών έναν υπάλληλο σε οίκο δημοπρασιών με ποινικό παρελθόν στην Ελλάδα για αρχαιοκαπηλία.

Όσοι απολογήθηκαν στην ανακρίτρια αρνήθηκαν τις βαρύτατες κατηγορίες που τους αποδίδονται. Βασικός ισχυρισμός τους ήταν ότι επρόκειτο για συλλεκτικά νομίσματα και νόμιμες δημοπρασίες.

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ., κατά τις έρευνες κατασχέθηκαν 1.800 αρχαιολογικά ευρήματα, εκ των οποίων τα 800 βρέθηκαν σε έρευνες στη Γερμανία. Ανάμεσα στα κατασχεθέντα περιλαμβάνονται πλήθος νομισμάτων διάφορων περιόδων και εκδόσεων, ζωόμορφα και ανθρωπόμορφα ειδώλια, καθώς και διάφορα αντικείμενα υπό μορφή αρχαίων προσωπείων και περικεφαλαίων. Μεταφέρθηκαν στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης για να εξεταστούν από αρμόδιους υπαλλήλους που θα αποφανθούν για την ακριβή αρχαιολογική τους αξία.

Ειδήσεις σήμερα:

Πύρινη κόλαση στη Σμύρνη: Κάηκαν σπίτια, εκκενώθηκαν συνοικίες - Στα ελληνικά νησιά έφτασε η στάχτη

Μυτιλήνη: Με αίμα βάφτηκε πανηγύρι - 35χρονος δέχτηκε 18 μαχαιριές

Εύβοια - Αστυνομικός που έσωσε μητέρα και κόρη: Λέω πάει θα πνιγώ και εγώ εδώ… (βίντεο)

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΠολυτεχνείο – Λεκατσά: Νιώθω γεμάτη ως άνθρωπος που αποτέλεσα κρίκο της εξέγερσηςΣήμερα 07:18 | Ειδήσεις

Η Μέλπω Λεκατσά, ήταν 21 ετών στο τρίτο έτος της Φαρμακευτικής, όταν συνελήφθη στο Πολυτεχνείο, φυλακίστηκε και βασανίστηκε στα μπουντρούμια της Χούντας.

Πολυτεχνείο: Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για την 52η επέτειοΣήμερα 06:07 | Ειδήσεις

Λόγω των εκδηλώσεων έχουν τεθεί ήδη σε ισχύ μεταβολές στη λειτουργία των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Πολυτεχνείο 1973: Το χρονικό της εξέγερσης των φοιτητών (εικόνες)Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022 08:35 | Ειδήσεις

Στις 17 Νοέμβρη κορυφώθηκε η αντιδικτατορική δράση των φοιτητών, με την Εξέγερση του Πολυτεχνείου. Τα αιτήματα, το ραδιόφωνο στη σχολή ηλεκτρολόγων, το τανκ.

State Department: Συνάντηση των ΥΠΕΞ Κύπρου και ΗΠΑΣήμερα 06:36 | Ειδήσεις

Τετ α τετ Ρούμπιο – Κόμπο. Τα θέματα που περιλαμβάνονται στην ατζέντα. 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Hellenic Train: 24ωρη πανελλαδική απεργία την Τρίτη 18 Νοεμβρίου08:48Αλαφούζος: Yπήρχε μια έντονη αντιπάθεια στο πρόσωπo του Παπαδημητρίου αλλά αυτό είναι άδικο08:34Τραμπ: Κυρώσεις για όποια χώρα κάνει δουλείες με τη Ρωσία08:20Τροχαίο δυστύχημα στο Ηράκλειο08:05Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου07:52Πολυτεχνείο – Λεκατσά: Νιώθω γεμάτη ως άνθρωπος που αποτέλεσα κρίκο της εξέγερσης07:38State Department: Συνάντηση των ΥΠΕΞ Κύπρου και ΗΠΑ07:24ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Ο "χάρτης" των πληρωμών μέχρι 21 Νοεμβρίου07:10Πολυτεχνείο 1973: Το χρονικό της εξέγερσης των φοιτητών (εικόνες)06:55Τι καιρό θα κάνει τη Δευτέρα06:41Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 17 Νοεμβρίου06:27Πολυτεχνείο: Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για την 52η επέτειο06:14Αλαφούζος: Από τα μεγαλύτερα λάθη μου η αντικατάσταση του Γιοβάνοβιτς – Η ερώτηση του ΑΝΤ1 στον πρόεδρο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός00:13Οι πρώτες εικονικές δίκες ανηλίκων στο Πρωτοδικείο Χανίων23:59F1: Στα 3,42 δισ. δολάρια η μέση αξία μιας ομάδας23:45Η Ρωσία δηλώνει ότι κατέλαβε δύο ακόμη χωριά στη νότια Ουκρανία23:31David Gilmour: Ο ήχος, το όραμα και η μεταμόρφωση των Pink Floyd23:17Κονγκό: Δεκάδες νεκροί σε ορυχείο κοβαλτίου έπειτα από κατάρρευση γέφυρας (βίντεο)23:03Λίβανος: Ισραηλινές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον μελών της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ22:35Ιμάμογλου: Η Γαλλία εκφράζει την ανησυχία της για την νέα δίωξη σε βάρος του22:07
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο