LATEST NEWS
 
Τεχνολογία - Επιστήμη /ΓενικάΔημοσίευση: 24 Νοεμβρίου 2016 17:04

Πόσο θα κοστίζει ένα iPhone επί προεδρίας Τραμπ

Εάν υλοποιήσει την προεκλογική του υπόσχεση να κατασκευάζεται το iPhone στις ΗΠΑ.

iPhone 7 - κινητό τηλέφωνο
Η παραγωγή του iPhone γίνεται εξολοκλήρου στην Κίνα, όπως συμβαίνει και με σχεδόν όλα τα smartphone του ανταγωνισμού. Η Apple συνεργάζεται με δύο εταιρείες, που έχουν την έδρα τους στην Ταϊβάν: την Hon Hai Precision Industry, γνωστή και ως Foxconn και την Pegatron. Τα τελευταία χρόνια οι δύο εταιρείες κατασκεύαζαν 200.000 iPhone το χρόνο.

Προεκλογικά ο Ντόναλντ Τραμπ υποσχόταν πως θα κάνει την Apple «να κατασκευάζει τους υπολογιστές και τα iPhone στις ΗΠΑ και όχι στην Κίνα», ώστε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας για Αμερικανούς και η χώρα να γίνει «great again».

Ο λογαριασμός…

Η Apple, σύμφωνα με την ιαπωνική οικονομική επιθεώρηση Nikkei Asian Review, ζήτησε από την Foxconn και την Pegatron να υπολογίσουν το κόστος μιας πιθανής μεταφοράς της παραγωγής στις ΗΠΑ. Η Pegatron αρνήθηκε λόγω του υψηλού κόστους της έρευνας ενώ η Foxconn υπολόγισε ότι στην πράξη το κόστος παραγωγής θα ήταν διπλάσιο. .

Σε διαφορετικά συμπεράσματα καταλήγει, όμως, ο καθηγητής Τζέισον Ντέντρικ από το Πανεπιστήμιο Συρακουσών στη Νέα Υόρκη, ο οποίος μελετά την παγκοσμιοποίηση της βιομηχανίας πληροφορικής. Η συναρμολόγηση του κινητού στις ΗΠΑ από εισαγόμενα εξαρτήματα, θα ανέβαζε το κόστος ανά τεμάχιο κατά 30-40 δολάρια, λόγω του υψηλότερου μισθολογικού κόστους, το οποίο στην Κίνα περιορίζεται μόλις στα 5 δολάρια. Σε περίπτωση όμως που τα iPhone κατασκευάζονταν εξ΄ ολοκλήρου στις ΗΠΑ, τότε το κόστος θα αυξάνονταν κατά 80 με 90 δολάρια.

Η Apple αναπτύσσει το iPhone και άλλα προϊόντα της στην έδρα της εταιρείας, στο Κουπερτίνο της Καλιφόρνιας, όπου εργάζονται οι περισσότεροι από τους συνολικά 116.000 μηχανικοί, σχεδιαστές και προγραμματιστές, οι οποίοι, όπως ισχυρίζεται η διοίκηση της εταιρείας, είναι πλήρους απασχόλησης. Επιπλέον η Apple διαθέτει στις ΗΠΑ 268 καταστήματα (Apple Stores), τα οποία απασχολούν επίσης σημαντικό αριθμό εργαζομένων.

“Βλακώδης ιδέα” η οικονομική απομόνωση των ΗΠΑ

Ως πρόεδρος ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα είναι σε θέση να πιέσει την Apple ή άλλες εταιρείες να παράγουν στις ΗΠΑ. Ακόμα όμως και σε αυτή την απίθανη περίπτωση οι ανταγωνιστές θα αποκτούσαν πλεονέκτημα, καθώς θα συνέχιζαν να παράγουν σε ανταγωνιστικότερες τιμές στην Κίνα. Προεκλογικά, πάντως, ο Τραμπ είχε απειλήσει ότι θα επιβάλει φόρο 45% στις εισαγωγές από την Κίνα.

Σε σχόλιο δημοσιογράφου του δικτύου NBC τον περασμένο Ιούνιο ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (WTO) δεν επιτρέπει την επιβολή γενικών φόρων, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε απαντήσει: «τότε θα επαναδιαπραγματευθούμε ή θα αποχωρήσουμε από τον διεθνή οργανισμό. Ο WTO είναι ούτως ή άλλως καταστροφή». Από την πλευρά του ο καθηγητής Οικονομικών Ντέβιτ Φλαθ εκτιμά ότι αν ο Ντ. Τραμπ πραγματοποιήσει τα σχέδιά του επιβάλλοντας υψηλούς δασμούς, τότε θα πληγεί η παγκόσμια ευημερία: «Η οικονομική απομόνωση των ΗΠΑ είναι μια βλακώδης ιδέα και σε κάθε περίπτωση όχι ένας στόχος που επιδιώκεις να πετύχεις», δηλώνει ο αμερικανός καθηγητής στην DW.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Γιάννης Καλλιάνος: Αυτοί είναι οι 23 λόγοι για τους οποίους φταίνε για τον θάνατο του πατέρα μου 22:04Δολοφονία Λυγγερίδη: ο νέος γύρος των ερευνών και οι καταθέσεις (βίντεο)21:50Λευτέρης Πετρούνιας: Πρωταθλητής Ευρώπης για 7η φορά21:37BCL: Το Περιστέρι πάλεψε αλλά δεν τα κατάφερε21:23Βασιλιάς Κάρολος: επιστροφή στα δημόσια καθήκοντά του ενώ συνεχίζει τη θεραπεία για τον καρκίνο21:12Κυπριακό: Αιχμές Σαμαρά κατά των χειρισμών του Υπουργείου Εξωτερικών (εικόνες)20:59Ολυμπιακή φλόγα: Ο ΑΝΤ1 στο γαλλικό πλοίο “Μπελέμ” που θα την μεταφέρει (βίντεο) 20:46Εθνικό Πρόγραμμα “Προλαμβάνω” - Μητσοτάκης: η πρόληψη σώζει ζωές (εικόνες)20:33Άρειος Πάγος: Απόλυση 5 δικαστών λόγω καθυστέρησης στην έκδοση αποφάσεων20:19Φωτιές – Κικίλιας στον ΑΝΤ1: Έρχεται δύσκολο καλοκαίρι, θα “λειάνουμε τις επιπτώσεις του” (βίντεο)20:05Σπαρτιάτες - Κασιδιάρης: Πότε θα γίνει η δίκη για την εξαπάτηση εκλογέων19:52“I LOVE Σου Κου”: Εκλεκτοί καλεσμένοι και αποκλειστικές συνεντεύξεις το Σαββατοκύριακο19:38Πάτρα – Πανεπιστήμιο: Φοιτητές έκλεισαν πρύτανη στο γραφείο του (εικόνες)19:25Δολοφονία Λυγγερίδη: Στη φυλακή 3 κατηγορούμενοι για ναρκωτικά19:12Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Θεαματική εκδήλωση για τα εγκαίνια του κτηρίου Θεσσαλονίκης (βίντεο)18:58Ολυμπιακή φλόγα: Η τελετή παράδοσης για το Παρίσι 2024 από το Παναθηναϊκό Στάδιο18:45Ημαθία: Ελεύθερος ο ιδιοκτήτης αλόγων για σεξουαλική παρενόχληση μαθητριών18:31Βρεφονηπιακοί σταθμοί: Δήμοι ζητούν νέα προθεσμία για τον εκσυγρονισμό των κτηρίων18:18ΗΠΑ - Τουρκία: Ο Ερντογάν αναβάλει την συνάντηση με τον Μπάιντεν18:05“Έρωτας φυγάς”: Sneak preview από το επεισόδιο της Παρασκευής (βίντεο)17:52
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο