LATEST NEWS
 
Τεχνολογία - Επιστήμη /ΓενικάΔημοσίευση: 24 Νοεμβρίου 2014 10:28

Google Doodle: Η 150η επέτειος από τη γέννηση του Ανρί ντε Τουλούζ – Λωτρέκ

Η Google τιμά στο σημερινό της doodle τα 150 χρόνια από τη γέννηση του διάσημου μεγάλου- «μικρού» ζωγράφου.

Ανρί ντε Τουλούζ-Λωτρέκ - Henri de Toulouse-Lautrec - σύνθεση

Ο Ανρί ντε Τουλούζ – Λωτρέκ γεννήθηκε στην Γαλλία στις 24 Νοεμβρίου του 1864 και αφιερώθηκε στην τέχνη του, συνδέοντας το όνομά του με το Μουλέν Ρουζ και τις αφίσες που τον έκαναν διάσημο στη χώρα του και τον κόσμο.

Με αφορμή τα 150 χρόνια από τη γέννησή του, σήμερα η Google τιμά τον ζωγράφο, που ήταν παγιδευμένος σε ένα μικρό σώμα.

Τα πόδια του Λωτρέκ ήταν κοντά, δυσανάλογα με το σώμα του, κάτι που αποδόθηκε στο ότι οι γονείς του ήταν πρώτα ξαδέλφια. Ο Ανρί σε ηλικία 13 ετών έσπασε το δεξί του μηριαίο οστό και ένα χρόνιο αργότερα το αριστερό. Τα κατάγματά του δεν επουλώθηκαν ποτέ σωστά. Εν συνεχεία τα πόδια του σταμάτησαν να αναπτύσσονται, σε αντίθεση με τον κορμό του που συνέχισε να αναπτύσσεται κανονικά.

Οι σύγχρονοι γιατροί αποδίδουν την πάθησή του σε άγνωστη γενετική διαταραχή, την οποία συχνά συνδέουν με την pycnodysostosis (που έγινε γνωστή ως σύνδρομο Τουλούζ Λωτρέκ), με μια διαταραχή όπως η αχονδροπλασία ή η ατελής οστεογένεση.

Κι ενώ το σώμα του μεγάλωνε δυσανάλογα, ο εσωτερικός του κόσμος γινόταν πλουσιότερος. Ο Λωτρέκ δεν μπορούσε να συμμετέχει σε άλλες εκδηλώσεις κι έτσι στράφηκε στην τέχνη.

Το όνομά του συνδέθηκε με το Μουλέν Ρουζ, την Μονμάρτη (όπου διατηρούσε το εργαστήριό του), την «Μπελ Επόκ» και την έκλυτη ζωή του Παρισίου. Ο μικροκαμωμένος καλλιτέχνης έζησε στο έπακρο τη νυχτερινή ζωή της γαλλικής πρωτεύουσας, γοητευμένος από τις γυναίκες, το αλκοόλ και φυσικά την Τέχνη.

Ανήγαγε την αφίσα σε τέχνη, σε τέτοιο βαθμό που ακόμα και σήμερα μπορεί κανείς να δει τα έργα του τυπωμένα σε όλον τον κόσμο, πάνω σε ο,τιδήποτε μπορεί να φανταστεί, από μπλούζες, κούπες και πάσης φύσεως τουριστική ατραξιόν, ενώ συχνά αποτελεί και το σουβενίρ των ταξιδιωτών από την Πόλη του Φωτός.

Ακόμα κι αν μαζί με τους φίλους του Σεζάν και Βαν Γκονγκ θεωρούνται από τους σημαντικότερους εκφραστές της μετ –ιμπρεσιονιστικής εποχής, εκείνος είχε κάνει τα καμπαρέ σπίτια του. Εκεί καταστρεφόταν από το ποτό, εκεί έβρισκε και την πηγή της έμπνευσής του: τις χορεύτριές του.

Χτυπημένος από τη σύφιλη και τον αλκοολισμό, πέρασε το τελευταίο μέρος της γεμάτης ζωής του σε σανατόριο, μέχρι την ηλικία των 37 ετών που πέθανε.

Μετά το θάνατό του η μητέρα του χρηματοδότησε τη δημιουργία μουσείου στη γενέτειρά του, την πόλη Αλμπί, στο οποίο βρίσκεται η μεγαλύτερη συλλογή του έργου του.

 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Γάτα ταξίδεψε από τη Γιούτα στο Λος Άντζελες μέσα σε... δέμα22:59Πλημμύρες στη Βραζιλία: Ο Ντιέγκο Κόστα στο πλευρό των πλημμυροπαθών (εικόνες)22:45Δυτική Όχθη: Νεκροί Παλαιστίνοι σε επιχείρηση του ισραηλινού στρατού 22:31Ενδομητρίωση και κατάψυξη ωαρίων22:17Διώρυγα της Κορίνθου: Πότε ξεκινούν οι διελεύσεις των πλοίων22:02ΕΛΑΣ: Τα βεγγαλικά και τα πυροτεχνήματα δεν είναι παιχνίδι (βίντεο)21:47Άγιο Φως: Έφτασε στον Πανάγιο Τάφο (εικόνες)21:33Απάτη στον ΕΟΠΥΥ από γυναικολόγο: Πώς δρούσε και ποια η ζημιά που προξένησε 21:18Δίκη Τραμπ: Τον “κάρφωσε” η πρώην εκπρόσωπος Τύπου 21:03Δημοτικές εκλογές - Βρετανία: Δήμαρχος Λονδίνου ο Σαντίκ Καν για τρίτη θητεία 20:49“Ο Πρώτος από εμάς”: Νέα επεισόδια με απρόσμενες εξελίξεις (εικόνες)20:35Άγιο Φως: Έφτασε στην Αθήνα και μεταφέρεται σε όλη την Ελλάδα20:21Θεσσαλονίκη: Αστυνομική δράση για τη βία ανηλίκων20:07Κόντρα Ισπανίας - Αργεντινής μετά την δήλωση “ο Μιλέι παίρνει ναρκωτικά”19:53Σάμος: Καταδίωξη μεταναστών και διακινητή 19:38Αργολίδα - Παραλία Ιρίων: Δελφίνι βγήκε στην παραλία (εικόνες)19:24Ιταλία: Η πόλη που σχεδιάζει “γυμνούς γάμους”19:09Βεγγαλικά - Κροτίδες: Οι επιπτώσεις που έχει η χρήση τους18:55Γρίπη των πτηνών: Φόβοι ότι ο ιός πέρασε στον άνθρωπο18:40Ρωσία: Ο Ζελένσκι μπήκε στη λίστα των καταζητούμενων προσώπων18:26
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο