LATEST NEWS
 
Τεχνολογία - Επιστήμη /Γενικά /

Πυρηνική σύντηξη

Δημοσίευση: 13 Οκτωβρίου 2014 17:34

Νέο ρεκόρ απόδοσης σε πειράματα πυρηνικής σύντηξης

Ένα είδος πυρηνικής αντίδρασης που θα μπορούσε, στο μέλλον, να προσφέρει ανεξάντλητη, καθαρή ενέργεια.

Πείραμα - Πυρηνική Σύντηξη - Z Machine
Η πυρηνική σύντηξη αφορά τις αντιδράσεις που τροφοδοτούν τη λάμψη των άστρων. Αντιδράσεις κατά τις οποίες ελαφρά στοιχεία συνδυάζονται για να σχηματίσουν βαρύτερα.

Σε αντίθεση με την πυρηνική σχάση, η οποία απελευθερώνει ενέργεια από τη διάσπαση βαρέων στοιχείων, όπως το ουράνιο, η σύντηξη δεν παράγει μακρόβια πυρηνικά απόβλητα. Το υδρογόνο, εξάλλου, που απαιτείται ως καύσιμο μπορεί να παραχθεί σε πρακτικά ανεξάντλητες ποσότητες με υδρόλυση του νερού.

Οι φυσικοί προσπαθούν εδώ και 60 χρόνια να δαμάσουν αυτή τη μορφή ενέργειας αλλά είναι ένας δύσκολος στόχος, δεδομένου ότι οι συνθήκες που απαιτούνται για σύντηξη είναι πραγματικά ακραίες. Οι πυρήνες των ατόμων, που πρέπει να πλησιάσουν σε αρκετά μικρή απόσταση ώστε να αντιδράσουν, είναι θετικά φορτισμένοι και απωθούνται. Απαιτείται, όμως, να συγκρουστούν με ταχύτητες γύρω στα 1.000 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο, κάτι που προϋποθέτει θερμοκρασίες γύρω στα 50 εκατομμύρια βαθμούς Κελσίου.

Μέχρι σήμερα, πάντως, κανένα πείραμα σύντηξης δεν έχει απελευθερώσει περισσότερη ενέργεια από αυτή που απαιτείται για τη θέρμανση του υδρογόνου, βασική προϋπόθεση για να γίνει πρακτικά βιώσιμη η νέα τεχνολογία.

Πείραμα - Πυρηνική Σύντηξη - Z Machine

Αυτόν το στόχο προσέγγισαν, έστω και λίγο, οι ερευνητές του Ζ Machine, μιας γεννήτριας παλμών ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία είχε, αρχικά αναπτυχθεί στα Εθνικά Εργαστήρια Sandia στο Νέο Μεξικό, για την προσομοίωση θερμοπυρηνικών εκρήξεων.

Στην καρδιά της πειραματικής διάταξης βρίσκεται μια κάψουλα με υδρογόνο ( ακριβέστερα επεριέχει το ισότοπο του υδρογόνου δευτερίου) με διαστάσεις μόλις 5 x 7,5 χιλιοστά. Η τεράστια γεννήτρια στέλνει στην κάψουλα παλμούς ηλεκτρικού ρεύματος έντασης 19 εκατομμυρίων ampere, οπότε δημιουργείται ένα ισχυρό μαγνητικό πεδίο που κάνει την κάψουλα να καταρρεύσει προς τα μέσα με ταχύτητα γύρω στα 70 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο, οπότε δημιουργούνται στο εσωτερικό της συνθήκες σύντηξης.

Πείραμα - Πυρηνική Σύντηξη - Z Machine

Στον τελευταίο γύρο δοκιμών το Z Machine θέρμανε το πυρηνικό καύσιμο στους 35 εκατομμύρια βαθμούς Κελσίου και οδήγησε στην απελευθέρωση περίπου δύο τρισεκατομμυρίων νετρονίων ανά βολή. Ο αριθμός των νετρονίων είναι μέτρο των αντιδράσεων σύντηξης, καθώς η σύντηξη δύο πυρήνων δευτερίου απελευθερώνει έναν πυρήνα ήλιου και ένα νετρόνιο.

Πείραμα - Πυρηνική Σύντηξη - Z Machine

Η παραγωγή πρωτονίων έχει πλέον αυξηθεί κατά 1.000 φορές σε σχέση με την απόδοση που προσέφερε το Z Machine πριν από  έναν χρόνο, όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι του πειράματος στην έγκριτη επιθεώρηση Physical Review Letters.

Παρόλα αυτά, η απόδοση θα πρέπει να αυξηθεί περαιτέρω κατά 10.000 φορές έως ότου  η ποσότητα της παραγόμενης ενέργειας ξεπεράσει την ενέργεια που καταναλώθηκε στο πείραμα, επισημαίνει ο ερευνητής της Sandia Μάικ Κάμπελ, στο Nature.com

Το επόμενο βήμα προς το στόχο θα μπορούσε να γίνειι με την αύξηση της έντασης του ηλεκτρικού ρεύματος στα 60 εκατομμύρια ampere. Η αναβάθμιση, όμως, δεν έχει ακόμα εγκριθεί.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Προσύμνη Αργολίδας: Φωτιά σε δασική έκταση16:37Κουφονήσι - Άγιος Γεώργιος: “Χαμός” στον εορτασμό του πολιούχου (βίντεο)16:28Ράφα: Ξεκίνησαν οι βομβαρδισμοί στη συνοικία της Γάζας16:14Πολωνία: Περπάτησε 100 χιλιόμετρα για ένα γκολ16:01Επίσκεψη Κεφαλογιάννη σε Μπελέρη: Μάχεται με όπλα του την αλήθεια και την αγνή πατριωτική του αγάπη15:47Φον ντερ Λάιεν: Η Κομισιόν θα κλείσει τη διαδικασία για το κράτος δικαίου στην Πολωνία15:34ΗΠΑ: Ένοπλος μπήκε σε εκκλησία για να σκοτώσει, αλλά... (βίντεο)15:20Καιρός - Τρίτη του Πάσχα: νεφώσεις, τοπικές μπόρες και μεταβλητοί άνεμοι15:06Θεσσαλονίκη: Μποτιλιάρισμα στα Μάλγαρα (εικόνες)14:53Euroleague - Final 4: Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός παίζουν “τελικούς” για την πρόκριση14:39Πάσχα - Επιστροφή εκδρομέων: Αυξημένη η κίνηση στα διόδια14:25Τένις: Σάκκαρη και Τσιτσιπάς έχασαν θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη14:12Σεισμός στην Ταϊβάν13:58Καταγγελία - Σέρρες: Πατριός βίαζε ανήλικη για 7 χρόνια!13:45Ενδοοικογενειακή βία: Πέντε συλλήψεις στη Δυτική Ελλάδα13:32Δευτέρα και Τρίτη του Πάσχα: Ποια καταστήματα είναι ανοιχτά13:18Τήνος: Χόρεψε ζεϊμπέκικο, ραίνοντας με χαρτονομίσματα τον βιολιστή (βίντεο)13:04 Πυρηνικά όπλα: Ο Πούτιν έδωσε εντολή για ασκήσεις και “προετοιμασία” του Στρατού12:50Καλιφόρνια: Επέμβαση της αστυνομίας στο πανεπιστήμιο USC 12:37Πρωτομαγιά: Πώς αμείβεται για τους εργαζομένους 12:23
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο