LATEST NEWS
 
Τεχνολογία - Επιστήμη /Γενικά /

Σητεία

Δημοσίευση: 20 Ιουλίου 2014 15:21

Στη Σητεία το πρώτο κέντρο Αρχαιοαστρονομίας της Ευρώπης

Aντικείμενα που χρησιμοποιούνταν την 4η χιλιετία πΧ καταδεικνύουν την άρρηκτη σχέση του ελληνικού πολιτισμού με τις επιστήμες.

Μηνάς Τσικριτσής - Κρήτη - κέντρο Αρχαιοαστρονομίας

Το πρώτο Κέντρο Αρχαιοαστρονομίας στην Ευρώπη και ένα από τα λίγα στον κόσμο, με αντικείμενα που χρησιμοποιούνταν την 4η χιλιετία πΧ και καταδεικνύουν την άρρηκτη σχέση του ελληνικού πολιτισμού με τις επιστήμες, λειτουργεί στη Σητεία της Κρήτης.

Το Κέντρο στεγάζεται σε περίπτερο του δήμου Σητείας, στο λιμάνι. Δημιουργήθηκε έπειτα από πρωτοβουλία του ερευνητή αιγαιακών γραφών, Μηνά Τσικριτσή, σε συνεργασία με τον δήμο και τη Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας με στόχο την ανάδειξη του μινωικού πολιτισμού και της σχέσης του με τις επιστήμες.

Μηνάς Τσικριτσής - Κρήτη - κέντρο Αρχαιοαστρονομίας

Στο περίπτερο δεσπόζει ένα λαξευμένο αντίγραφο σε πέτρα της λίθινης μινωικής μήτρας από το Παλαίκαστρο Σητείας, που θεωρείται ως ο πρώτος αναλογικός υπολογιστής στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Πρόκειται για ακτινωτό δίσκο του 15ου αιώνα πΧ, που χωρίζεται σε δύο ημικύκλια και στη μέση του εμφανίζεται ένας σταυρός. Τη μήτρα με τα ανάγλυφα σύμβολα, που είχε εντοπιστεί το 1898 στο Παλαίκαστρο Σητείας και φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, μελέτησε ο ερευνητής αιγαιακών γραφών, Μηνάς Τσικριτσής, και συμπέρανε ότι το μινωικό αντικείμενο προηγήθηκε του «Μηχανισμού των Αντικυθήρων» κατά 1.400 χρόνια και αποτελεί τον πρώτο αναλογικό υπολογιστή.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
ΗΠΑ - UCLA: Προσαγωγές και λαστιχένιες σφαίρες κατά των διαδηλωτών (εικόνες)17:42Νίσυρος: Στη φυλακή ο αρχαιοφύλακας17:29Ηράκλειο - Νονός: Καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση και σε άλλα ανήλικα 17:15Μεγάλη Πέμπτη: Ο Μυστικός Δείπνος και η Σταύρωση17:02Μεγάλη Εβδομάδα στον ΑΝΤ1 με μεγάλες θρησκευτικές παραγωγές 16:48Τουρκία κατά Ισραήλ στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο16:35Εμπρησμοί: Ο Κικίλιας ζήτησε από τον Άρειο Πάγο την εφαρμογή του νέου νόμου16:22Κορονοϊός - Γρίπη: Ο απολογισμός της προηγουμένης εβδομάδας16:09Μεταναστευτικό: Νέα διάσωση στη Γαύδο15:55Μιχαλολιάκος: Ποιο το σκεπτικό της αποφυλάκισης15:41Βαρβάκειος - Κασσελάκης: Η χώρα πρέπει να μπει σε τάξη (εικόνες)15:27Ανδρουλάκης: Ο Μητσοτάκης κατάφερε να μας κάνει πρωταθλητές της ακρίβειας15:14Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Η πρώτη αντίδραση της οικογένειας Φύσσα15:00Eurovision 2024: Εντυπωσιακή και στη δεύτερη πρόβα η Μαρίνα Σάττι (εικόνες)14:46Τέμπη - Θεσσαλονίκη: Κατέστρεψαν δέντρα που φυτεύτηκαν για τα θύματα της τραγωδίας (εικόνες) 14:34Ο Μητσοτάκης στην αγορά του Αμαρουσίου14:20Ηράκλειο - Καταγγελία: Νονός βίαζε το ανήλικο βαφτιστήρι του14:07Αλβανία: Ζευγάρι Ελλήνων βρέθηκε δολοφονημένο13:53Φορολογικές δηλώσεις: Αναλυτικές οδηγίες για τη συμπλήρωση τους13:40“Σπερχειός”: βρέθηκε το ναυάγιο που έγινε “υγρός τάφος” δεκάδων ανθρώπων (εικόνες)13:26
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο