LATEST NEWS
 
Τεχνολογία - Επιστήμη /Social media /

Μαρκ Ζούκερμπεργκ

Δημοσίευση: 04 Φεβρουαρίου 2014 15:26

Το Facebook γιορτάζει 10 χρόνια!

Ο πρώτος ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης, το Facebook, γιορτάζει σήμερα τα δέκα του χρόνια χωρίς τυμπανοκρουσίες, παρά την απίστευτη ανάπτυξη του ομίλου.

Facebook

«Θα γιορτάσουμε φέτος ακριβώς όπως κάνουμε κάθε χρόνο, με μια μικρή γιορτή το απόγευμα της Παρασκευής στα γραφεία μας», δήλωσε η εκπρόσωπος του ομίλου Facebook στην Καλιφόρνια.

Σε δέκα χρόνια το ηλεκτρονικό αυτό «βιβλίο» ,που «άνοιξε» τον Ιανουάριο του 2004 σε μια αίθουσα του Χάρβαρντ, μετατράπηκε σε παγκόσμια επιχείρηση που συνδέει τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο χρήστες, με την κεφαλαιοποίηση του Facebook να ξεπερνά τα 150 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο ιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, είναι ένας από τους πιο νέους πολυεκατομμυριούχους του πλανήτη με περιουσία που ανερχόταν σε σχεδόν 30 δισεκατομμύρια δολάρια της περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με την εξειδικευμένη εταιρία Wealth-X.

Έτσι γεννήθηκε το Facebook… 

Στα τέλη του 2003 τρεις φοιτητές του Χάρβαρντ αναζητούσαν ένα προγραμματιστεί για να υλοποιήσουν μια ιδέα-που όπως ισχυρίζονται μέχρι σήμερα-είχαν από το 2002… Μια ιστοσελίδα επικοινωνίας μεταξύ των φοιτητών που επρόκειτο να την ονομάσουν «HarvardConnections.com».

Ύστερα από μία αποτυχημένη προσπάθεια συνεργασίας που είχαν με ένα συμφοιτητή τους, πρότειναν στον δευτεροετή φοιτητή Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ο οποίος και δέχθηκε να συνεργαστεί. Ο νεαρός ήταν ήδη γνωστός μεταξύ των φοιτητών, καθώς είχε δημιουργήσει το «Facemash», το οποίο έπαιρνε φωτογραφίες από την επίσημη ιστοσελίδα του Harvard και συνδυάζοντάς τις ζητούσε από όσους έμπαιναν στη σελίδα να ψηφίζουν ποιος φοιτητής ή φοιτήτρια είναι πιο ελκυστικός/η.

Στο πρώτο ραντεβού των τριών με τον Ζούκερμπεργκ του ανέφεραν το σχέδιό τους για τη δημιουργία μιας σελίδας που αρχικά θα ήταν μόνο για τους φοιτητές του Harvard και στη συνέχεια θα επεκτεινόταν στα σχολεία όλης της χώρας.

Ο Μαρκ έδειξε ενδιαφέρον για την ιδέα και έστειλε μήνυμα στους φοιτητές ότι θα μπορούσε να φτιάξει ένα προσχέδιο για τη σελίδα μέχρι την επόμενη μέρα.

Στη συνέχεια ο Ζούκερμπεργκ έστελνε μηνύματα με πληροφορίες για την πρόοδό του πάνω στη δημιουργία της σελίδας δείχνοντας ότι θεωρεί τον εαυτό του μέλος της ομάδας.

Λίγο αργότερα όμως, τα μηνύματα άλλαξαν ύφος. Ο Μαρκ άρχισε να γράφει δικαιολογίες για το ότι δεν μπορούσε να τους συναντήσει, λόγω φόρτου εργασίας, αν και σύμφωνα με τους τρεις, ο πραγματικός λόγος ήταν ότι είχε αποφασίσει να κλέψει την ιδέα τους και πλέον δούλευε για δικό του όφελος.

Ο πρώτος επίσημος επενδυτής του Facebook, ήταν ο συμφοιτητής του Μαρκ, Εduardo Saverin. Η οικογένειά του Saverin ήταν ιδιαίτερα πλούσια και είχε, σύμφωνα με πληροφορίες, διασυνδέσεις με τη βραζιλιάνικη μαφία.

Λίγες εβδομάδες μετά ο Μαρκ, συναντήθηκε με τους τρεις φοιτητές, ο οποίος τους είπε ότι σχεδίαζε να κάνει το Harvardconnection μια ιδιαίτερα δημοφιλή ιστοσελίδα που θα απευθύνεται σε πολύ κόσμο και γενικά έδειχνε ότι λειτουργούσε ακόμη για λογαριασμό τους. Όταν όμως ο Cameron πλησίασε σε έναν πίνακα με σχέδια, από αυτούς που χρησιμοποιούν οι προγραμματιστές, ο Ζούκερμπεργκ του ζήτησε να απομακρυνθεί από αυτόν.

Ο Μαρκ, φαίνεται ότι εργαζόταν και για τα δύο σχέδια, το δικό του και των φοιτητών, με απώτερο σκοπό να τα συμπτύξει και να φτάσει στη δημιουργία της ιστοσελίδας που όλοι γνωρίζουμε.

Τον Ιανουάριο του 2004, o Ζούκερμπεργκ συναντήθηκε με τα αδέρφια Winklevoss και την Divya Narenda για τελευταία φορά. Η συνάντηση έγινε όπως και την πρώτη φορά στον χώρο συνεστίασης στο Kirkland house.

Μέχρι εκείνη τη στιγμή το «thefacebook.com» δεν ήταν έτοιμο, αλλά ο Μαρκ είχε εξασφαλίσει τα χρήματα από τον Saverin για να αγοράσει τους σέρβερ.

Τρεις μέρες πριν τη συνάντηση, κατοχύρωσε το όνομα και έλαβε την απόφαση να ανακοινώσει στους τρεις ότι τους εγκαταλείπει. Στις 4 Φεβρουαρίου ιδρύθηκε το Facebook για τους φοιτητές του Harvard και στις 10 του ίδιου μήνα οι τρεις τον κατηγόρησαν για αθέτηση της συμφωνίας και κλοπή της ιδέας τους. 

Μεγιστάνες οι ιδρυτές της δημοφιλούς ιστοσελίδας 

Κατά 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια έγιναν πριν από λίγες ημέρες πλουσιότεροι οι τρεις ιδρυτές της δημοφιλούς ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης, καθώς η μετοχή της εταιρείας έκλεισε σε τιμή-ρεκόρ στη Wall Street. Μόνο ο Μαρκ έβγαλε 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο 29χρονος διευθύνων σύμβουλος του Facebook έχει πλέον μία περιουσία, που ανέρχεται  στα 27,4  δισεκατομμύρια, ενώ το 2013 ενισχύθηκε κατά 12,4 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με το Bloomberg. 

Πόσοι είναι οι «επισκέπτες» παγκοσμίως 

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο δημοφιλής ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης, δημοσιοποιώντας τα οικονομικά του αποτελέσματα για το τελευταίο τρίμηνο του 2013, περίπου 1,23 δισ. άνθρωποι παγκοσμίως επισκέπτονται το Facebook κάθε μήνα.

Παράλληλα, το Facebook έκανε γνωστό ότι διαθέτει 945 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες μηνιαίως σε «έξυπνες» φορητές συσκευές (smartphones και tablets).

Επιπλέον, η ημερήσια χρήση, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Facebook, ανέρχεται σε 556 εκατομμύρια ξεχωριστούς λογαριασμούς χρηστών για το μήνα Δεκέμβριο.

Οι απώλειες…

 

Πρόσφατες έρευνες κατέδειξαν ότι το 65% των ατόμων κάτω των 18 ετών έχει αρχίσει να απομακρύνεται από το facebook, στρεφόμενο προς υπηρεσίες όπως το WhatsApp και το Snapchat.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τροχαίο στη Βουλή – Ιάσονας: Ένοχος για ανθρωποκτονία εξ αμελείας ο οδηγός11:15Γιάννης Καλλιάνος: Σε απλό δωμάτιο έκοψαν το δάχτυλο του πατέρα μου με το “κλαδευτήρι” - Θα τους πάω μέχρι τέλους (βίντεο)11:01Καταγγελία - Ημαθία: Μαθήτριες δέχθηκαν σεξουαλική επίθεση, ενώ έκαναν ιππασία10:48Φορολογικές δηλώσεις: Aυτόματη η διαδικασία για μισθωτούς και συνταξιούχους10:34Βασιλιάς Κάρολος: “Επιδεινώνεται η υγεία του - Προετοιμασίες για την κηδεία του”10:19Σητεία: Τον μαχαίρωσε επειδή του έκανε παρατήρηση10:06Άνω Λιόσια: Αδέσποτη σφαίρα στην αυλή σχολείου!09:52Κωνσταντάτος για βόμβες στο Ελληνικό: Από θαύμα δεν γίναμε παρανάλωμα09:39Νέα Ιωνία: Νεκρός ο άντρας που έπεσε στις γραμμές του τρένου09:25“Pink Panthers” - Ριφιφί σε κοσμηματοπωλεία: Δύο συλλήψεις στην Αθήνα09:12Νέα Ιωνία: Άντρας έπεσε στις γραμμές του τρένου09:04Τσερνόμπιλ: το πυρηνικό δυστύχημα που άλλαξε τον κόσμο08:50Κρήτη – ενδοοικογενειακή βία: Πολυετής φυλάκιση σε πατέρα που χτύπησε την κόρη του08:37Τροχαίο δυστύχημα με μηχανή στην Σκιάθο08:24Καλλιάνος - Κούγιας κατά Γεωργιάδη: Μου έχει κάνει πολύ κακή εντύπωση η συμπεριφορά του (βίντεο)08:10Και η ψυχολογική κακοποίηση;08:09Ρομάριο: Επιστρέφει στα γήπεδα μετά από 15 χρόνια07:57“Ενώπιος Ενωπίω” – Ελεονώρα Μελέτη: Δεν θα γίνω πολιτικάντζα…07:43Ολυμπιακή φλόγα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε 6 Δήμους την Παρασκευή07:29Κασσελάκης: Μπορούμε να είμαστε πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές07:15
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο