LATEST NEWS
 
Τεχνολογία /ΓενικάΔημοσίευση: 20 Ιουλίου 2017 16:10

Δορυφόρος Mayak – Ο τεχνητός διαστημικός “φάρος” σε τροχιά

Εκτοξεύτηκε ο ρωσικός δορυφόρος που θα φωτίζει τη Γη.

Ρώσικος -  δορυφόρος - Mayak - εκτόξευση

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η εκτόξευση από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν, μεταφερόμενος από πύραυλο Soyuz-2.1a, ο πρώτος crowdfunded δορυφόρος Mayak («φάρος») την Παρασκευή - ο οποίος προορίζεται να είναι ένα από τα πιο φωτεινά αντικείμενα στο νυχτερινό ουρανό.

Τον δορυφόρο κατασκεύασαν Ρώσοι μηχανικοί στις εγκαταστάσεις του Πολυτεχνικού Μουσείου της Μόσχας. Στόχοι του είναι να κάνει τη διαστημική έρευνα και την «κοσμοναυτική» δημοφιλείς στη Ρωσία, να δοκιμάσει ένα σύστημα φρεναρίσματος σε τροχιά που θα βοηθά στην απαλλαγή από διαστημικά σκουπίδια (φρενάροντας ώστε να χάνουν ταχύτητα και να πέφτουν από τροχιά στην ατμόσφαιρα του πλανήτη μας, όπου θα καίγονται), αλλά και να χρησιμοποιηθεί ως σημείο αναφοράς για υπολογισμούς γύρω από αντικείμενα στον ουρανό.

Αφού εκτοξεύτηκε και μπήκε σε τροχιά, ο δορυφόρος Mayak (της κλάσης των μικρών δορυφόρων «CubeSats») ανέπτυξε τον «ανακλαστήρα» του: μια πυραμίδα ύψους τριών μέτρων, από μια λεπτή (πάχους μόλις 5 μικρομέτρων), ανακλαστική μεταλλική μεμβράνη, η οποία ήταν διπλωμένη στο εσωτερικό του. Η πυραμίδα αυτή είναι σχεδιασμένη να πιάνει τις ακτίνες του ήλιου, ανακλώντας τις πίσω στη γη, με αποτέλεσμα ο δορυφόρος να καθίσταται -σύμφωνα με την ομάδα των δημιουργών του- το δεύτερο πιο φωτεινό αντικείμενο στον νυχτερινό ουρανό μετά τη Σελήνη. Αυτό βοηθά στη χρήση του Mayak ως σημείου αναφοράς για μετρήσεις και υπολογισμούς σχετικά με άλλους δορυφόρους σε τροχιά.

Ο δεύτερος σκοπός είναι η αύξηση της αντίστασης κατά την πτήση του δορυφόρου στα ανώτατα τμήματα της ατμόσφαιρας (λειτουργεί κατά κάποιον τρόπο ως αλεξίπτωτο). Με αυτόν τον τρόπο, τίθεται γρηγορότερα εκτός τροχιάς - μια μέθοδος που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να πέφτουν μέσα στην ατμόσφαιρα διαστημικά σκουπίδια πολύ πιο γρήγορα, για τον ευκολότερο και πιο αποτελεσματικό «καθαρισμό» του κοντινού διαστήματος γύρω από τον πλανήτη μας. Εάν η δοκιμή αυτή αποδειχθεί επιτυχής, το συγκεκριμένο σύστημα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σε άλλους δορυφόρους, ως σύστημα «αυτοκαταστροφής» όταν πλέον είναι άχρηστοι.

Ο δορυφόρος θα μείνει σε τροχιά για έναν μήνα, πριν αρχίσει την κάθοδό του.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
ΝΔ: Η Αλεξάνδρα Σδούκου αναλαμβάνει εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος10:41Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: Η Σημασία της προαγωγής της υγείας και της πρόληψης της ασθένειας10:28Γιώργος Ευθυμίου: Ο νέος Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού10:15Γρηγόρης Μπιθικώτσης: Ο “σερ” του ελληνικού τραγουδιού10:02Γιατί οι Millennials κάνουν τόσες δουλειές;09:49Απεργία 9 Απριλίου: Πως θα κινηθούν λεωφορεία και τρόλεϊ09:35Δασμοί: Η “βόμβα” του Μασκ09:22Τέμπη - Λακαφώσης: Το Πανεπιστήμιο της Γάνδης δεν έχει επισήμως διαφωνήσει με κάτι, αλλά... (βίντεο)09:09Καλάθι του Πάσχα: Πότε κάνει “πρεμιέρα” - Τι θα περιλαμβάνει08:55Κίνηση στους δρόμους: Μποτιλιάρισμα σε κεντρικούς οδικούς άξονες (χάρτης)08:42Φυλακές Κορυδαλλού: Όπλα, φυσίγγια και συλλήψεις έγκλειστων (εικόνες)08:28ΗΠΑ - Ιλαρά: Ανησυχία μετά τον δεύτερο θάνατο κοριτσιού και τα εκατοντάδες κρούσματα στο Τέξας 08:14Γιατί οι Αμερικανοί έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής από τους Ευρωπαίους;08:01Χιόνια στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις στη βόρεια Ελλάδα (εικόνες)07:47Γάζα: Δεκάδες νεκροί από αεροπορικούς βομβαρδισμούς του Ισραήλ07:34Δασμοί: Συνεδριάζει σήμερα το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής υπό τον πρωθυπουργό07:20Εορτολόγιο - 7 Απριλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 07:06Δασμοί: Με νέα πτώση άνοιξαν τα χρηματιστήρια – “Μερικές φορές πρέπει να παίρνεις το φάρμακό σου” δήλωσε ο Τραμπ06:53ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Οι πληρωμές έως τις 11 Απριλίου 06:39Σημεία για rapid test δωρεάν την Δευτέρα 06:26
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο