LATEST NEWS
 
Τεχνολογία /Ανακαλύψεις /

Ανάλυση DNA

Δημοσίευση: 23 Οκτωβρίου 2014 16:36

Πότε έκαναν για πρώτη φορά σεξ οι Homo Sapiens με τους Νεάντερνταλ

Οι πρόγονοι μας Νεάντερνταλ και Homo Sapiens άρχισαν να κάνουν σεξ μεταξύ τους πριν από 50 με 60 χιλιάδες χρόνια.

Νεάντερταλ

Το ποιος έκανε σεξ με ποιόν και οι διάφορες επιμειξίες μεταξύ των πολύ μακρινών προγόνων μας (Νεάντερνταλ και Homo Sapiens) είναι ένα βασικό ερώτημα στην ατζέντα των ανθρωπολόγων κι άλλων συγγενών επιστημόνων.

Οι επιστήμονες προχωρώντας στην ανάλυση του παλιότερου ολοκληρωμένου  DNA που έχουν στην κατοχή τους κι ανήκει σε άνθρωπο που έζησε πριν από 45.000 χρόνια στην περιοχή Ουστ Ισίμ της Δυτικής Σιβηρίας, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα πρώτα ζευγαρώματα μεταξύ Νεάντερνταλ και Homo Sapiens, έγιναν πριν από 50 με 60 χιλιάδες χρόνια.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον κορυφαίο στον κόσμο παλαιογενετιστή καθηγητή Σβάντε Πάαμπο του γερμανικού Ινστιτούτου Εξελικτικής Ανθρωπολογίας Μαξ Πλανκ της Λειψίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature", σύμφωνα με το BBC, το Γαλλικό Πρακτορείο, το "Science" και τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», ανέφεραν επίσης ότι η αλληλουχία  του γονιδιώματος υποστηρίζει τη θεωρία πως οι πρόγονοί μας μετανάστευσαν στην Αφρική πριν από περίπου 60.000 χρόνια (όπου είχαν ζήσει επί 100.000 έως 150.000 χρόνια) και στη συνέχεια εξαπλώθηκαν στην Ευρώπη και την Ασία. Φαίνεται έτσι ότι δεν ισχύουν προηγούμενες εκτιμήσεις για νωρίτερη έξοδο από την Αφρική πριν από τουλάχιστον 100.000 χρόνια.

Από το 2010 ο πρωτοπόρος ερευνητής είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι όλοι οι σύγχρονοι άνθρωποι – με εξαίρεση τους κατοίκους που ζουν στην περιοχή της Υποσαχάριας Αφρικής-έχουν στο γενετικό τους υλικό και DNA από τους Νεάντερνταλ σε ποσοστό περίπου 2%.Το ποσοστό είναι ελαφρώς υψηλότερο στους Ασιάτες και χαμηλότερο στους Ευρωπαίους.

Τώρα λοιπόν  μπορούμε πλέον να προσδιορίσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια πότε οι πρόγονοι μας ήρθαν σε επαφή μεταξύ τους κι η προγενέστερη εκτίμηση (37.000 ως 86.000 χρόνια),έγινε πλέον 40 με 50 χιλιάδες χρόνια.

Αυτό δεν είναι το μόνο εξαγώγιμο συμπέρασμα από τις τελευταίες μελέτες. Ο καθηγητής Σβάντε Πάαμπο,ο οποίος ήταν ο πρώτος επιστήμονας που αποκωδικοποίησε  πλήρως  το γονιδίωμα  των Νεάντερνταλ, υποστήριξε πως μπορούμε να εκτιμήσουμε καλύτερα τον ρυθμό με τον οποίο μεταλλάσσεται διαχρονικά το ανθρώπινο DNA και ο ρυθμός αυτός είναι σαφέστατα πιο αργός από ότι είχε υπολογιστεί από την μελέτη των απολιθωμάτων.

Τι σημαίνει αυτό; Πως είναι πολύ πιθανό ο διαχωρισμός του ανθρώπου από τον πίθηκο να μην έγινε πριν από 5 με 6 εκ. χρόνια αλλά πριν από 10 με 11. Το συμπέρασμα αυτό βέβαια είναι υπό αίρεση και χρειάζονται περαιτέρω έρευνες.

Πριν από την ανάλυση αυτή το παλιότερο δείγμα ανθρώπινου DNA που είχε  «διαβαστεί» άνηκε σε ένα αγόρι που έζησε πριν από 24.000 χρόνια και είχε εντοπιστεί και πάλι σε περιοχή της Σιβηρίας.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Φεστιβάλ Καννών – Τζένιφερ Λόρενς: Για να γίνετε ηθοποιός σας συμβουλεύω να κάνετε παιδιά23:59Γλυκά Νερά: Ανήλικοι ξυλοκόπησαν άγρια άνδρα και τον έστειλαν στη ΜΕΘ23:45Lady Gaga: Εργαζόμουν ως σερβιτόρα σε ελληνικά εστιατόρια23:31Ρόδος: Συνελήφθησαν γυναίκες για εμπορία ανθρώπων και έκθεση ανηλίκων σε κίνδυνο23:17Μαθήτρια ηττήθηκε από τρανς αθλήτρια - Ανέβηκε ως διαμαρτυρία στο 1ο σκαλί του βάθρου (βίντεο)23:04Κεντρική Μακεδονία: Εξιχνιάστηκαν 13 διαρρήξεις σε πρατήρια υγρών καυσίμων και καταστήματα 22:51Τότεναμ – Ποστέκογλου: Είμαι περήφανος που είμαι Έλληνας22:37Σταρμερ: Διώξεις ασκήθηκαν εναντίον δεύτερου προσώπου για τους εμπρησμούς σε ιδιοκτησίες του πρωθυπουργού22:24Συνάντηση Μητσοτάκη – Γκουτέρες22:12“Συνέλαβαν” γάτα που περνούσε ναρκωτικά σε φυλακή (βίντεο) 21:59Τι καιρό θα κάνει την Τετάρτη21:45Η Γαλλία έτοιμη να αναγνωρίσει την Παλαιστίνη21:32Σημεία για rapid test δωρεάν την Τετάρτη21:21Κωνσταντίνος Φλώρος: Δεν φτάνει η “χημεία” Τραμπ – Πούτιν (βίντεο)21:07ΕΕ : Οι Βρυξέλλες συμφώνησαν να άρουν τις οικονομικές κυρώσεις κατά Συρίας 20:54Missing alert για την εξαφάνιση ανηλίκου20:40Μάτι: Αποσύρονται οι εφέσεις των ΟΤΑ έπειτα από παρέμβαση του Κυριάκου Πιερρακάκη 20:27Νεπάλ - Ιμαλάια: Νεκροί ορειβάτες στην τέταρτη υψηλότερη κορυφή του κόσμου20:13Θεσσαλονίκη: 57χρονη χάρισε ζωή με τον θάνατό της20:00Σε σοβαρή κατάσταση με μηνιγγοεγκεφαλίτιδα ο μαθητής του 6ου ΕΠΑΛ Αθήνας19:46
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο