LATEST NEWS
 
Με υπογραφή... /ΣΕΦΕΡΛΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣΔημοσίευση: 28 Απριλίου 2025 22:04

Κυβέρνηση : “Ευρωπαϊκός” Σιδηρόδρομος μέχρι το 2027

Γράφει ο Αντώνης Σεφερλής, Πολιτικός Συντάκτης, Διεθνολόγος, Απόφοιτος New York University.

ΣΕΦΕΡΛΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

Δύο χρόνια μετά την μαύρη κηλίδα στην ιστορία του σιδηροδρόμου της χώρας μας, ενεκρίθη από το υπουργικό συμβούλιο το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο που προετοίμασε ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός, Κωνσταντίνος Κυρανάκης. Η κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να φέρει τα υψηλότερα standards στον ελληνικό σιδηρόδρομο, όπως αυτά αποτυπώνονται στις συστάσεις της ευρωπαϊκής επιτροπής αλλά και σε σειρά επιστημονικών πορισμάτων, μεταξύ των οποίων και του προσφάτως παραχθέντος από τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ.

“Θα γίνουν όσα δεν έγιναν εδώ και δεκαετίες” διεμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, διατρανώνοντας την πρόθεση του ο ΟΣΕ, να εξελιχθεί σε μία νέα ΔΕΗ, δηλαδή έναν εύρωστο και αποτελεσματικό οργανισμό. Ποια είναι όμως τα μέτρα άμεσης εφαρμογής που προβλέπει το νομοσχέδιο Κυρανάκη; 

Αρχικά, την ίδρυση ενός Ενιαίου Κέντρου Εποπτείας που θα έχει πρόσβαση 24 ώρες το 24ωρο σε όλα τα τοπικά σταθμαρχεία αλλά και τοπικά κέντρα τηλεδιοίκησης της χώρας. Σκοπός, η άμεση ανάληψη δράσης από τα αρμόδια συνεργεία, σε περίπτωση που - ο μη γένοιτο - υπάρξει κίνδυνος στον σιδηρόδρομο. 

“Βρήκαμε τον τρόπο να μην ξανασυγκρουστούν τρένα” είχε επισημάνει από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο Κ. Κυρανάκης και σήμερα, ξεδίπλωσε με τον πλέον επίσημο τρόπο το νέο σύστημα γεωεντοπισμού των τρένων. Από τι απαρτίζεται το Hellenic Positioning System (aka HEPOS) ; Κυρίως από δύο πομπούς που φέρει το εκάστοτε τρένο και με ακρίβεια εκατοστών θα μεταδίδουν την τοποθεσία του συρμού, τόσο στις γραμμές ανόδου όσο και στις γραμμές καθόδου. 

Τούτο, εκτός από το προφανές πλεονέκτημα που φέρει περί εντοπισμού του τρένου ανά πάσα ώρα και στιγμή στον χάρτη με την προσήκουσα ακρίβεια, δίδει και τη δυνατότητα αναγνώρισης τυχόν προβλήματος επί της σήραγγας,  που μπορεί να δυσχεραίνει την ομαλή πορεία του τρένου (όπως κλαδιών που μπορεί να πέσουν, λακκούβας ή άλλου εμποδίου). Καθίσταται λοιπόν πιο ορατό το πρόβλημα και άρα, η άμεση αποκατάσταση του. 

Τέλος, οι πολίτες θα έχουν καθαρή εικόνα μέσω δημόσιου ιστότοπου, για την εκτέλεση των δρομολογίων, μέσω των πομπών που θα εκπέμπουν την τοποθεσία του εκάστοτε συρμού. 

Σύστημα αυτόματης πέδησης: ETCS: Ήδη το περασμένο Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία δοκιμαστικά δρομολόγια με το εν λόγω σύστημα, το οποίο έχει εγκατασταθεί σε 79 συρμούς. Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, όλα τα τρένα που θα κινούνται στην κεντρική σιδηροδρομική γραμμή θα φέρουν την δυνατότητα της αυτόματης, ακαριαίας ακινητοποίησης αν αυτό κριθεί αναγκαίο. 

“Αξιολόγηση παντού”: γνώριμο το σύνθημα, έρχεται και στον ΟΣΕ. Αυστηρά, ψυχομετρικά τεστ για τους υπαλλήλους σε συνεργασία με τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, που διαθέτουν κέντρο εκπαίδευσης με σύγχρονους προσομοιωτές. Η κυβέρνηση διαμηνύει πως όσοι υποπέσουν σε πολλαπλά λάθη επί ορισμένου χρονικού διαστήματος, θα βλέπουν την πόρτα της εξόδου από τον ΟΣΕ. Μαζί με τις ανωτέρω βελτιώσεις, η κυβέρνηση φέρει και την καταγραφή με βίντεο, κεντρικών δομών του σιδηροδρόμου, ενώ στο νομοσχέδιο προβλέπεται και η καταγραφή της  ενδοεπικοινωνίας σε ψηφιακό cloud. 

Νέα τρένα

Είναι κρίσιμο για το Μέγαρο Μαξίμου να προχωρήσει σε επενδύσεις με ίδια κεφάλαια και η Hellenic Train. Να φέρει δηλαδή στις γραμμές της χώρας μας, αφού ολοκληρωθούν τα έργα αναβάθμισης των υποδομών και του πέπλου ασφαλείας, νέα , σύγχρονα τρένα που θα δώσουν και πνοή ανανέωσης στις παρεχόμενες προς τους πολίτες υπηρεσίας. 

Σφιχτό χρονοδιάγραμμα για την Θεσσαλία

Την ώρα που στον κάμπο μετρούν ακόμη τις πληγές τους από την κακοκαιρία Ντάνιελ, στην Αθήνα σήμερα έπεσαν οι υπογραφές για την αποκατάσταση του σιδηροδρόμου στην Θεσσαλία. Ο προϋπολογισμός των έργων ανέρχεται σε 450,12 εκατ. ευρώ, ενώ η διάρκεια των συμβάσεων έχει οριστεί σε ορίζοντα 15 μηνών. Αύριο μάλιστα θα υπογραφούν και συμβάσεις που αφορούν στα έργα αποκατάστασης του οδικού δικτύου, σε σχετική εκδήλωση στην πόλη της Λάρισας. Το σύνολο των παρεμβάσεων, τόσο στο σιδηροδρομικό όσο και στο οδικό δίκτυο, ανέρχεται σε 1,35 δισεκατομμύρια ευρώ.

Pοή στη κατηγορία: Με υπογραφή...
Αγία Πετρούπολη: Εκατοντάδες άνθρωποι παρακολούθησαν το περίφημο "Φεστιβάλ των Ονείρων"23:58Συλλήψεις και πρόστιμα για φωτιές στην ύπαιθρο23:43Ρόδος: Ατύχημα σε λούνα παρκ - Ο 17χρονος στον ΑΝΤ1: Νόμιζα ότι θα πεθάνω23:26Επίσημο το "αντίο" στον Μαξίμοβιτς από τον Παναθηναϊκό23:12Επίθεση της Ζαχάροβα στον Μακρόν για τις δηλώσεις περί "συνθηκολόγησης" της Ουκρανίας22:58Τραγωδία στο Αιγάλεω - Νεκρή 65χρονη μετά από πυρκαγιά σε διαμέρισμα22:44Ο Μισεουί έλαμψε στη νίκη - ανατροπή του Άρη επί του Αστέρα Τρίπολης22:29Αποφασισμένος για εκεχειρία ο Ζελένσκι – "Ιστορική η απόφαση παροχής εγγυήσεων ασφαλείας"22:15Μητσοτάκης στην τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων: Μόνο η Ουκρανία μπορεί να πάρει αποφάσεις για ζητήματα κυριαρχίας 22:00Τουρκία: Νέα πυρκαγιά, εκατοντάδες άνθρωποι απομακρύνονται από επτά χωριά21:44Παναθηναϊκός: Ανακοίνωσε έως το 2028 τον Νταβίντε Καλάμπρια 21:30"Κατέβασε ρολά" ο Ράγια, σκόραρε ο Καλαφιόρι κι η Άρσεναλ νίκησε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ21:14Σε εξέλιξη η επιστροφή των εκδρομέων του Δεκαπενταύγουστου- Αυξημένη κίνηση στην Αθηνών-Κορίνθου21:00Δηλώσεις Φον ντερ Λάιεν - Ζελένσκι στις Βρυξέλλες: Τα σύνορα δεν αλλάζουν με τη βία, αυτές είναι αποφάσεις της Ουκρανίας20:45Χανιά: Ο ναυαγοσώστης που έσωσε 5 άτομα, στον ΑΝΤ1: Βούτηξα, χωρίς να έχω εξοπλισμό20:30Αυτοψίες για καταγραφή ζημιών από τις πυρκαγιές σε Χίο και Ζάκυνθο20:16Θεσσαλονίκη: Γυναίκα έριξε καυστικό υγρό στο πρόσωπο 38χρονου - Το προμηθεύτηκε από γνωστή της 20:02Στην Ουάσινγκτον με τον Ζελένσκι οι ευρωπαίοι ηγέτες19:46Έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Τέρενς Σταμπ19:32Σύλληψη 21χρονου για συμμετοχή σε ληστρική επίθεση σε βάρος φιλάθλων στην Αθήνα19:17
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο