Η “επανάσταση“ του Harvard

Ποιος θα φανταζόταν ότι τα παλαιότερο και πιο γνωστό πανεπιστήμιο των Ηνωμένων Πολιτειών το γνωστό τοις πάση Χάρβαρντ, θα γινόταν η προμετωπίδα του αγώνα των ελίτ πανεπιστημίων – γνωστών ως Ivy Leaque - έναντι των απαιτήσεων της κυβέρνησης Τράμπ να ενσωματώσουν το όραμα του για την ελίτ τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Το μπράντ ντε φερ έχει φτάσει μάλιστα σε τέτοιο σημείο ώστε η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε το πανεπιστήμιο ότι θα του απαγορεύσει να δέχεται ξένους φοιτητές, αν δεν δεχθεί να υποβληθεί σε έλεγχο όσον αφορά την εισαγωγή φοιτητών, τις προσλήψεις πανεπιστημιακών και τον πολιτικό προσανατολισμό του.
"Αν το Χάρβαρντ δεν μπορεί να αποδείξει ότι συμμορφώνεται πλήρως με τις υποχρεώσεις του, το πανεπιστήμιο θα χάσει το προνόμιο να εγγράφει ξένους φοιτητές", δηλώνει σε ανακοίνωσή του το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας.
Το Χάρβαρντ "διδάσκει το μίσος και την ηλιθιότητα" και "δεν θα έπρεπε να λαμβάνει πλέον ομοσπονδιακά κεφάλαια", έγραψε ο αμερικανός πρόεδρος στο Truth Social, δύο ημέρες αφού έκοψε 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε πολυετείς ομοσπονδιακές επιδοτήσεις προς το πανεπιστημιακό ίδρυμα.
Η προεδρία του ιδιωτικού πανεπιστημίου προκάλεσε αίσθηση αντιτασσόμενη δημόσια τη περασμένη Δευτέρα στα αιτήματα της κυβέρνησης Τραμπ, που, σύμφωνα με το Λευκό Οίκο, είχαν στόχο την καταπολέμηση του αντισημιτισμού μέσα στις πανεπιστημιουπόλεις.
«Όλοι έψαχναν να δουν ποια θα ήταν τα πρώτα πανεπιστήμια που θα αντισταθούν στην κυβέρνηση Τραμπ», δήλωσε η Βέινα Ντούμπαλ, καθηγήτρια νομικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και γενική σύμβουλος της Αμερικανικής Ένωσης Καθηγητών Πανεπιστημίων (AAUP). Ο πρώην πρόεδρος της χώρας, Μπαράκ Ομπάμα, αλλά και τα Πανεπιστήμιο του Γέιλ, και το Στάνφορντ συντάσσονται με το Χάρβαρντ, υπερασπιζόμενοι την ακαδημαϊκή ελευθερία απέναντι σε αυτό που χαρακτηρίζουν ως «αδέξια κυβερνητική παρέμβαση».
Σε κοινή δήλωσή τους, ο πρόεδρος του Στάνφορντ, Τζόναθαν Λέβιν και η πρύτανης Τζένι Μαρτίνεζ τόνισαν ότι η αμερικανική ανώτατη εκπαίδευση είναι «πηγή εθνικής ισχύος» που βασίζεται στη δημιουργία γνώσης και την καινοτομία, χάρη σε δημόσια επένδυση αλλά όχι υπό κρατικό έλεγχο.
Το Χαρβαρντ, που βρίσκεται στη Βοστώνη, αριθμεί περίπου 30.000 φοιτητές και έχει εκπαιδεύσει 162 Νομπελίστες ενώ βρίσκεται εδώ και χρόνια επικεφαλής της παγκόσμιας κατάταξης της Σανγκάης για τα ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης.