Πού το πάει ο Νοέμβριος...
Ενώ ο Οκτώβριος έφυγε σχεδον καλοκαιρινός, ηλιόλουστος, χωρίς τις βροχές που έχει ανάγκη ο τόπος, με όψιμα μελτέμια και τον υδράργυρο να κινείται σε θερμοκρασίες Μαΐου, ο νεοφανής Νοέμβριος κινείται και αυτός πάνω- κάτω στα ίχνη του προκατόχου του, με μικρή υποχώρηση του υδράργυρου.
Στην ουσία, αν εξαιρέσουμε κάποιες περιοχές των ανατολικών προσήνεμων του Αιγαίου και κυρίως το Πήλιο, την Εύβοια, την Φθιώτιδα, την νότια Πελοπόννησο και την βόρεια Κρήτη, όπου θα ψιλοβρέξει για λίγο τοπικά, οι υπόλοιπες περιοχές δυστυχώς δεν πρόκειται να ξεδιψάσουν τουλάχιστον μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.
Η κατάσταση αυτή οφείλεται στον εμμονικό εμποδισμό που, επιβάλλει ο αντικυκλώνας τύπου Ωμέγα στην κεντρική Ευρώπη, “κρατώντας” τα βροχοφόρα φθινοπωρινά βαρομετρικά χαμηλά, που έρχονται από τα δυτικά και μην αφήνοντας τα να κινηθούν ανατολικότερα της Ισπανίας και να επηρεάσουν την χώρα μας.
Αν σκεφτούμε όμως ότι ο Νοέμβριος είναι ο τελευταίος μήνας του φθινοπώρου και ο πιο βροχερός του χρόνου, ο “Βροχερής” με το όνομα, τότε τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για τα υδατικά αποθέματα της χώρας… Και αν πάει έτσι θα πούμε το νερό… νεράκι. Αλλά, θα πάει;
Κανένας δεν μπορεί από τώρα να πει με ακρίβεια τι προβλέπεται για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου… αλλά τα πράγματα, με το μπλοκάρισμα της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας να συνεχίζεται, δείχνουν δυσοίωνα.
Τέλος, στο μεγάλο ερώτημα αν οι καταστροφικές πλημμύρες στην Ισπανία, στην Ιταλία και στην Κύπρο φτάσουν και στην χώρα μας, η απάντηση είναι ότι κανείς δεν μπορεί να το αποκλείσει τελείως.
Όμως, όσο περνούν οι ημέρες του Νοεμβρίου και οδεύουμε προς το τέλος του και η θερμοκρασία -κυρίως της θάλασσας- σταδιακά ελαττώνεται, τόσο απομακρύνεται ο κίνδυνος για έντονα φαινόμενα αντίστοιχα της Βαλένθιας.
Προς το παρόν, ας απολαύσουμε τους χριστουγεννιάτικους στολισμούς που ήδη άρχισαν και μας βρίσκουν ακόμα σχεδόν με βερμούδες, σαγιονάρες και μπλουζάκια, για να μη πω με… μαγιό!