LATEST NEWS
 
Με υπογραφή... /ΚΑΡΥΔΑΣ ΦΩΤΗΣΔημοσίευση: 18 Ιουνίου 2019 13:01

Η τουρκική απειλή στην πορεία προς τις εθνικές εκλογές

*Ο Φώτης Καρύδας είναι υποψήφιος βουλευτής Βόρειου Τομέα της Β΄ Αθηνών με την Νέα Δημοκρατία.

ΚΑΡΥΔΑΣ ΦΩΤΗΣ

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας απέναντι στη χώρα μας, η οποία εκδηλώνεται με διάφορες μορφές. Ξεκινώντας από τον εμβολισμό του ελληνικού περιπολικού ανοικτής θαλάσσης στα Ίμια και την αιχμαλωσία των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις αρχές του προηγούμενου έτους, έχουμε φτάσει σε μία προκλητικά μεγάλη αύξηση των παραβιάσεων στο Αιγαίο και σε εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού άμυνας για «Γαλάζιες πατρίδες». Είναι έκδηλη λοιπόν η ανησυχία των συμπολιτών μας για ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο, ιδιαίτερα κατά την προσεχή περίοδο, καθώς η προσοχή όλων θα είναι στραμμένη στις επικείμενες εκλογές.

Όμως, παρά τη διάχυτη ανησυχία που υπάρχει, η εκτίμηση είναι ότι η Τουρκία δεν θα προβεί σε κάποιας συμβατικής μορφής επιθετική ενέργεια εναντίον της χώρας μας, για πολλούς λόγους. Ο κυριότερος λόγος είναι ότι η εμπλοκή της γειτονικής χώρας, τόσο στη Συρία όσο και στην υπόθεση των γεωτρήσεων στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα, της στερεί τη δυνατότητα να ενεργήσει στρατιωτικά εναντίον της χώρας μας.

Ο δεύτερος αποτρεπτικός παράγοντας είναι η απομάκρυνση της Τουρκίας από τους συμμάχους της, λόγω της αλλοπρόσαλλης εξωτερικής πολιτικής που ακολουθεί ο Τούρκος πρόεδρος. Οι απειλές που εκτοξεύει εναντίον των ΗΠΑ και των συμμάχων του στο ΝΑΤΟ, η ενίσχυση των σχέσεων με το Ιράν, αλλά και η στρατηγική συμμαχία με τη Ρωσία εγείρουν την καχυποψία της Δύσης, η οποία είναι εξαιρετικά επιφυλακτική απέναντί του. Έτσι, μια επιθετική ενέργεια εναντίον μιας χώρας, της οποίας ο κρατικός μηχανισμός είναι απορροφημένος με τις επικείμενες εκλογές, θα έδινε αφορμή στη Δύση να εκτοξεύσει κατηγορίες εναντίον της. Κατά συνέπεια, τα οποιαδήποτε πιθανά κέρδη θα εξανεμίζονταν λόγω της διπλωματικής πίεσης που θα της ασκείτο από τη Διεθνή κοινότητα.

Τέλος, ένας άλλος ιδιαίτερα σοβαρός λόγος αποτροπής είναι η ισχύς και η επιχειρησιακή ετοιμότητα των ενόπλων μας δυνάμεων, που παρά τη μακροχρόνια οικονομική κρίση, κατόρθωσαν να διατηρηθούν και να ενισχυθούν, χάρη στις υπεράνθρωπες θυσίες των στελεχών. Και ο βαθμός της ετοιμότητας για άμεσο ανταποδοτικό χτύπημα είναι γνωστός στους Τούρκους και λαμβάνεται σοβαρά υπόψη κατά τον σχεδιασμό του Γενικού τους Επιτελείου. Όσον αφορά δε στις εκτιμήσεις για μειωμένα αντανακλαστικά των Ενόπλων Δυνάμεων, λόγω της προεκλογικής περιόδου, το επιχείρημα στερείται λογικής βάσης, καθώς ουδέποτε οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ενεπλάκησαν σε εκλογικές διαδικασίες, ενώ η επαγρύπνηση και η δυνατότητα αντίδρασης διατηρείται ακέραια, ανεξάρτητα από τις συνθήκες που επικρατούν στη χώρα κατά τη δεδομένη χρονική περίοδο.

Μπορούμε, λοιπόν, να βγάλουμε το συμπέρασμα ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας; Κάθε άλλο. Η παραπάνω εκτίμηση, παρά το γεγονός ότι διαθέτει λογική βάση, δεν πρέπει να αποτελεί λόγο για εφησυχασμό. Η Τουρκία δεν κάνει τυχαία τις ενέργειες που αναφέρθηκαν στην αρχή, ούτε προβαίνει στη διεξαγωγή μεγάλης κλίμακας ασκήσεων και στη δέσμευση μεγάλων περιοχών στο Αιγαίο, αποκλειστικά για την εκπαίδευση των στρατευμάτων της. Όλες αυτές οι ενέργειες κατατάσσονται στην κατηγορία των ψυχολογικών επιχειρήσεων, οι οποίες διεξάγονται με σκοπό τον ψυχολογικό επηρεασμό των συμπατριωτών μας, την κάμψη του ηθικού τους και σε τελευταία φάση τη δημιουργία ενός κλίματος ηττοπάθειας, που μεσοπρόθεσμα υπολογίζουν ότι θα οδηγήσει στην υλοποίηση των τουρκικών επιδιώξεων. Όλα αυτά δεν αποτελούν θεωρίες συνωμοσίας, αλλά μη συμβατικές μορφές επιχειρήσεων, που εφαρμόζονται από αρκετά κράτη στην περίοδο της ειρήνης και μπορούν να φέρουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, χωρίς να εκτεθεί ο επιτιθέμενος.

Είναι αναγκαίο λοιπόν, η κυβέρνηση, αν και απούσα από τα εθνικά θέματα καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας της, να πάρει τα απαραίτητα μέτρα, έστω και την τελευταία στιγμή, για να τονωθεί το ηθικό του λαού και να ενισχυθούν οι μηχανισμοί άμυνας, ώστε η τουρκική προπαγάνδα να μην βρει πρόσφορο έδαφος μεταξύ του ελληνικού λαού. Γιατί δυστυχώς τότε, τα αποτελέσματα δεν θα είναι εύκολο να ανατραπούν.

Pοή στη κατηγορία: Με υπογραφή...
Θείος δικάζεται για βιασμό της 10χρονης ανιψιάς του12:34Χατζηδάκης: Η Ελλάδα είναι η ευχάριστη έκπληξη της ευρωπαϊκής οικονομίας 12:20Ρόδος - Χατζηνικόλας: Η Περιφέρεια έταξε βοήθημα στα παιδιά του νεκρού εθελοντή, αλλά... δεν μπορεί να το δώσει!12:07Κρήτη: Επιτέθηκε στους γονείς του και τους ανάγκασε να κοιμηθούν σε εκκλησία11:54Δίκη Τραμπ: Πέθανε ο άνδρας που αυτοπυρπολήθηκε11:41Τένις - Βαρκελώνη: Ο αντίπαλος του Τσιτσιπά στον ημιτελικό11:29“Ανακαινίζω - Νοικιάζω”: εκατοντάδες εγκρίσεις αιτήσεων τις πρώτες ημέρες11:16Ευρωεκλογές - Κασσελάκης: Περιοδεία σε 27 νησιά για 10 ημέρες11:02Βόρεια Κορέα: Δοκιμή σε τεράστια πυραυλική κεφαλή10:49Formula 1 - GP Σαγκάης: Ο Φερστάπεν επικράτησε στον αγώνα σπριντ10:35Μίμης Φωτόπουλος: Σαν σήμερα γεννήθηκε ο σπουδαίος ηθοποιός10:22Κουρέτας για Θεσσαλία: Σε λίγες ώρες έπεσε όση βροχή πέφτει σε 3,5 μήνες (βίντεο)10:10Κακοκαιρία - Τρίκαλα: Χιόνισε στο Περτούλι (εικόνες)09:57“Υγεία πάνω απ’ όλα”: υπέρταση στις γυναίκες, κατάψυξη ωαρίων και δυσορθογραφία09:4421η Απριλίου 1967: η ημέρα που η Ελλάδα “μπήκε στον γύψο”09:30Θεσσαλονίκη: Νεκρός οδηγός σε τροχαίο09:17Πάσχα - Σκρέκας: Αρνί έως 10 ευρώ το κιλό στα σούπερ μάρκετ09:04Ιράκ: Έκρηξη σε στρατιωτική βάση (βίντεο)08:51ΥΠΕΞ Ιράν για Ισραήλ: Δεν γίνεται επίθεση με παιδικά παιχνίδια08:37Κακοκαιρία: Νέο έκτακτο δελτίο ΕΜΥ για ισχυρές βροχές και χαλάζι08:24
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο