LATEST NEWS
 
Με υπογραφή... /ΜΑΡΙΑ ΖΑΧΑΡΑΚΗΔημοσίευση: 01 Νοεμβρίου 2016 06:02

Πώς η Τουρκία μετατρέπεται σε ...παράδεισο καταδοτών!

“Χρυσές δουλειές” για τις μυστικές υπηρεσίες της γειτονικής χώρας, μετά και την παρότρυνση Ερντογάν στους κατοίκους να …βοηθήσουν για την ασφάλεια της χώρας.

ΜΑΡΙΑ ΖΑΧΑΡΑΚΗ

Οι μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας φαίνεται να κάνουν "χρυσές δουλειές" μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Μετά τους αστυνόμους που έχουν τοποθετηθεί σε κάθε μαχαλά, τα πλοκάμια των κρατικών μυστικών υπηρεσιών φτάνουν μέχρι τους απλούς πολίτες, οι οποίοι χαίρονται να ‘καταδίδουν’ όποιον δεν συμπαθούν και τους έχει μπει στο μάτι ή για να γλιτώσουν οι ίδιοι από τους άλλους καταδότες…

Ήδη από τον Αύγουστο του 2015, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ενθαρρύνει τους προέδρους των χωριών και κωμοπόλεων της χώρας να συμβάλλουν στις προσπάθειες των αρχών ασφαλείας, που τότε κυνηγούσαν Κούρδους στα νοτιο-ανατολικά της χώρας, δίνοντάς τους ό,τι πληροφορία διέθεταν. Την ίδια περίοδο, οι αρχές είχαν θέσει σε εφαρμογή ένα ηλεκτρονικό σύστημα πληροφοριών, στο οποίο είχαν πρόσβαση μόνο οι τοπικοί άρχοντες και κοινοτάρχες για να ενημερώνουν γραπτώς τις μυστικές υπηρεσίες.

Τώρα, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, απλοί πολίτες είναι εκείνοι που ‘τροφοδοτούν’ με πληροφορίες τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας. Σύμφωνα με την εφημερίδα ‘Χαμπέρ Τουρκ’, που κλίνει ελαφρά μάλιστα προς την κυβέρνηση, οι αναφορές πολιτών προς την ΜΙΤ ξεπέρασαν τις 10.000 το μήνα, ενώ πριν από το αποτυχημένο πραξικόπημα ήταν ούτε 2.000 τον μήνα.

Παρομοίως, ο αριθμός των επισκεπτών στην ιστοσελίδα της ΜΙΤ αυξήθηκε από 90.000 σε 250.000 το μήνα. Ο βασικός όγκος των πληροφοριών που φτάνει στη ΜΙΤ αφορά στην κοινότητα Γκιουλέν ή την οργάνωσή του, γνωστή ως FETO, η οποία κατηγορείται ότι βρίσκεται πίσω από το πραξικόπημα.

Στην ιστοσελίδα της ΜΙΤ, στην κατηγορία «Πώς μπορείς να βοηθήσεις», μπορεί κάποιος να γράψει όποια πληροφορία θέλει να μοιραστούν με τις αρχές, επωνύμως ή και ανωνύμως. Οι πολίτες στο τέλος παίρνουν τη διαβεβαίωση ότι το μήνυμά τους προστατεύεται από τον κρυπτογραφικό κώδικα SSL ενάντια τρίτων προσώπων και ότι «οποιαδήποτε πληροφορία, η οποία δεν είναι φανταστική και δεν έχει σχέση με φθόνο, αλλά βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, είναι σημαντική για τη ΜΙΤ και θα αξιολογηθεί ανάλογα».

Αξιοσημείωτο είναι ότι παρόλο που οι πολίτες δεν είναι υποχρεωμένοι να δώσουν ονόματα, οι περισσότερες από αυτές τις πληροφορίες είναι επώνυμες. Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες προστατεύουν με αυτό τον τρόπο τον εαυτό τους από το να μη στοχοποιηθούν και στιγματιστούν ως μέλη της οργάνωσης FETO. To κυνήγι των γκιουλενιστών έχει καταγράψει και λάθη, όπως έχει παραδεχθεί ο Ερντογάν, αφού έχουν συλληφθεί και άνθρωποι άσχετοι. Γι’ αυτό και οι μυστικές υπηρεσίες φιλτράρουν -όσο γίνεται βέβαια- τις πληροφορίες, αλλά οι συλλήψεις καθημερινά είναι τόσες πολλές -χιλιάδες για την ακρίβεια- που αρκετοί απορούν εύλογα πώς τόσοι πολλοί πολίτες έχουν μπει στο στόχαστρο.

Οι Τούρκοι δικηγόροι ανησυχούν ότι υπάρχει σωρεία παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα, ενώ και μόνο το γεγονός ότι ενθαρρύνονται οι πολίτες να καταδίδουν τόσο απροκάλυπτα είναι εκ των προτέρων αντίθετο με αυτό που ονομάζεται "ηθική του νόμου", καταγγέλοντας ότι «η εξιχνίαση εγκλημάτων είναι καθήκον των οργάνων ασφαλείας του κράτους και μόνο».

Αυτό αναπόφευκτα οδηγεί τους ανθρώπους να φοβούνται ο ένας τον άλλον, εξουδετερώνει την εμπιστοσύνη και καταστρέφει την κοινωνική ειρήνη και ασφάλεια.

Εκτός από τη ΜΙΤ, σύμφωνα με την εφημερίδα ‘Σταρ’ και το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας λαμβάνει τέτοιες "πληροφορίες". Τον περασμένο Μάρτιο περίπου 114.500 πολίτες κάλεσαν στην γραμμή της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας για να "ενημερώσουν" τις αρχές για ο,τιδήποτε είχε πέσει στην αντίληψή τους και αφορούσε κυρίως υπαίτιους βομβιστικών επιθέσεων. Η γραμμή δέχθηκε τόσες πολλές κλήσεις και για το λόγο βέβαια ότι τον Αύγουστο του 2015 είχαν προκηρυχθεί και αμοιβές για όσους βοηθούσαν με αποτελεσματικό τρόπο.

Με ιδιαίτερο σαρκασμό διαμαρτυρήθηκε πάντως ένας δημοσιογράφος μίας τοπικής εφημερίδας στο Ελαζίγ, ο οποίος έγραψε διακωμωδώντας τη νέα κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία: ‘"γαπητέ πολίτη, το μήνυμά σου θα ηχογραφηθεί. Καλώς ήλθες στη γραμμή πληροφοριών FETO. Πάτησε 1 για να δώσεις πληροφορίες για το γείτονά σου, πάτησε 2 για το φίλο σου, πάτησε 3 για το συμπολίτη σου, πάτησε 4 για το αφεντικό σου, πάτησε 5 για τον/την αγαπημένο/η σου, πάτησε 6 για τη γυναίκα σου, πάτησε 7 για την πεθερά σου. Για να μιλήσεις σε ένα εκπρόσωπο, πάτησε 8. Σε λίγο θα συνδεθείτε με εκπρόσωπο… Όλοι οι εκπρόσωποί μας είναι αυτή τη στιγμή απασχολημένοι με άλλους πολίτες. Παρακαλώ περίμενε στη γραμμή σου".

Σε κάθε περίπτωση, η σωρεία των πληροφοριοδοτών αντικατοπτρίζει το κλίμα φόβου που επικρατεί στην τουρκική κοινωνία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, ιδιαίτερα μετά τις μεγάλες εκκαθαρίσεις στο δημόσιο τομέα, τη δήμευση περιουσιών, τη σύλληψη χιλιάδων ανθρώπων και το διωγμό των ΜΜΕ.

Σε άρθρο του στις 14 Οκτωβρίου, ο συντάκτης και πρώην διευθυντής της ‘Χουριέτ’, Ερτουγρούλ Οζκιόκ, γράφοντας –όπως τόνισε- εκ μέρους όλων των ‘διανοούμενων Τούρκων που έχουν ή θέλουν να έχουν έναν δυτικό τρόπο ζωής’’, περιέγραψε την αυξανόμενη ανησυχία του για την Τουρκία.

«Δεν μπορούμε να καταλάβουμε πού οδηγείται η χώρα μας ή που βρισκόμαστε (μπλεγμένοι). Δεν έχουμε ιδέα πώς θα είναι το μέλλον μας και τί θα συμβεί σε εμάς και τις οικογένειές μας», έγραψε ο Οζκιόκ. «Είμαστε πολίτες αλλά αισθανόμαστε δεύτερης κατηγορίας. Είμαστε ψηφοφόροι, αλλά νοιώθουμε οι ψήφοι μας να μην έχουν αξία… Η Τουρκία έχει καταληφθεί από φόβο – φόβο να πέσει θύμα τρομοκρατίας, φόβο ότι θα ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος ή πόλεμος στη γειτονιά μας, φόβο ότι θα χάσουμε τους γιους μας που υπηρετούν στο στρατό, φόβο ότι οι περιουσίες μας θα δημευτούν ή ότι θα φυλακιστούμε για οποιοδήποτε λόγο».

Pοή στη κατηγορία: Με υπογραφή...
Ιράν: Απαγόρευσε ξανά στις γυναίκες την είσοδο σε γήπεδο ποδοσφαίρου08:35“The 2Night Show” – Βαλαβάνη: Δεν θέλω να κάνω τα ίδια “λάθη” με τη νέα μου σχέση08:22Αφρικανική σκόνη: Πότε υποχωρεί το φαινόμενο - Επιπτώσεις στην υγεία και οδηγίες προστασίας (εικόνες)08:09Δολοφονία Λυγγερίδη – Καπερνάρος: Περιμένω πιέσεις για να κλείσουν στόματα…07:55“The 2Night Show” – Χρήστος Άρχος: Τα παιδικά όνειρα, οι σπουδές ψυχολογίας και οι προβλέψεις της χρονιάς (βίντεο)07:42Rapid test δωρεάν την Τετάρτη σε 177 σημεία07:28Ρωσία: Από έλεγχο θα περνούν τα βιβλία για “απαγορευμένες πληροφορίες”07:15ΗΠΑ: Συντριβή αεροσκάφους στην Αλάσκα07:01Εορτολόγιο - 23 Απριλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 06:48Γκιουλέρ για Στάινμαγερ: Ο άνθρωπος κόβει ντονέρ…06:34ΑΕΚ - Παναθηναϊκός: Μπλόκο της Αστυνομίας στη συγκέντρωση οπαδών06:21Καιρός - Τετάρτη: Σκόνη, λασποβροχές και άνεμοι έως 8 μποφόρ06:07Γενοκτονία Αρμενίων: η κτηνωδία που δεν παραδέχθηκε ποτέ η Τουρκία06:01Βέλγιο: “Μεθυσμένος” οδηγός αθωώθηκε επειδή... “το σώμα του παράγει αλκοόλ”23:59Youth League - Ολυμπιακός: Η επιστροφή των πρωταθλητών, τα ρεκόρ και οι αλλαγές στον θεσμό (εικόνες)23:48Τροχαίο: Σκοτώθηκε οδηγός αυτοκινήτου που έπεσε σε φανάρι23:39Παρά-Κολύμβηση: “Χάλκινος” ο Λεργιός στην Μαδέιρα23:27Αττική: “Μπλακ άουτ” σε πολλές περιοχές στα νότια23:05Δίκη Τραμπ – Εκδότης “National Enquirer”: Συμφωνήσαμε να “θάβω” ρεπορτάζ εναντίον του22:52Euroleague: Ο Παναθηναϊκός έχασε από την Μακάμπι στο ΟΑΚΑ22:38
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο