Ρωσία - Τουρκία συμμαχία (τώρα) στη Συρία;
Στις 20 Οκτωβρίου τα τουρκικά μαχητικά εξαπέλυσαν μία μεγάλη επίθεση εναντίον των Κούρδων της Συρίας, προκειμένου να μην καταλάβουν την πόλη-κλειδί Αλ Μπαμπ βορειο-δυτικά της Συρίας. Μία τέτοια ‘κατάληψη’ από τους Κούρδους θα σήμαινε ότι ο κουρδικός διάδρομος που τόσο φοβάται η Άγκυρα- θα άνοιγε ηρωικά και τότε θα συνέδεε όλους τους Κούρδους ανατολικά και δυτικά του ποταμού Ευφράτη και η κουρδική ‘απειλή’ για την Τουρκία θα ήταν προ των… συνόρων της.
Το γεγονός ωστόσο ότι ήταν η δεύτερη επίθεση της Τουρκίας στην περιοχή εγείρει ενδιαφέροντα ερωτήματα για τις σχέσεις της Άγκυρας με τη Ρωσία και το συριακό καθεστώς. Ρωσία και Τουρκία έχουν αντίθετες θέσεις στο συριακό ζήτημα. Αυτό είναι γνωστό και πολύ-διαφημισμένο. Ωστόσο οι φόβοι της Άγκυρας να μη δημιουργηθεί μία κουρδική οντότητα, που θα πάρει αργότερα και κρατική μορφή, έχουν μάλλον κυριαρχήσει τελικά της επιθυμίας της να ‘φύγει’ ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ Αλ Άσαντ από την εξουσία. Αυτό είναι ίσως και από τα κύρια επιχειρήματα που χρησιμοποίησε η Τουρκία προκειμένου να εξομαλύνει τις σχέσεις της με τη Μόσχα και ίσως ακόμη και τη Δαμασκό, κατά άλλους. Βέβαια διεθνείς και Τούρκοι αναλυτές θεωρούν -από την άλλη- ότι η Ρωσία δεν θα αφήσει τα τουρκικά στρατεύματα να καταλάβουν την Αλ Μπαμπ, καθώς κάτι τέτοιο θα απειλούσε τις προσπάθειες της συριακής κυβέρνησης να ανακτήσει το Χαλέπι.
Οι ίδιοι οι Κούρδοι της Συρίας, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα ‘Ζαμάν’ εικάζουν ότι ο Πούτιν και το Κρεμλίνο έδωσε το ‘πράσινο φως’ για τις τουρκικές αεροπορικές επιδρομές πάνω από την Αλ Μπαμπ. Σε αντάλλαγμα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην τηλεφωνική επικοινωνία μία ημέρα πριν τις επιδρομές (19 Οκτωβρίου) που είχε με το Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, τον διαβεβαίωσε ότι θα τον βοηθήσει να βγάλει έξω από το Χαλέπι τη Jabhat Fatah al-Sham, μία ομάδα 1.000 περίπου τζιχαντιστών γνωστή παλαιότερα με το όνομα Jabhat al-Nusra, προκειμένου να βοηθήσει έτσι τη διεθνή συμμαχία (και άρα τη συριακή κυβέρνηση) στην ανάκτηση του ιστορικού Χαλεπίου.
Η απομάκρυνση της συγκεκριμένης ομάδας τζιχαντιστών από το Χαλέπι αποτελεί το κλειδί για τη Ρωσία αλλά και για τις ΗΠΑ, προκειμένου να απελευθερωθεί το Χαλέπι.
Αν θα το κάνει βέβαια η Τουρκία ή αν τελικά μπορεί να διώξει τους τζιχαντιστές από το Χαλέπι, ακόμη δεν έχει φανεί, πάντως το συγκεκριμένο ‘παζάρι’ πέτυχε και η Άγκυρα ανέκοψε προς το παρόν τους Κούρδους στην Αλ Μπαμπ.