Διαβολοβδομάδες
Τα δύο τρίτα των πολιτών θέλουν την παραμονή στο ευρώ αλλά χωρίς απώλεια κεκτημένων. Οι κυβερνητικές υποχωρήσεις από τις προεκλογικές κόκκινες γραμμές γίνονται δεκτές από ποσοστό λίγο πάνω από το 50%, σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση.
Οι αντιφάσεις στην ελληνική κοινωνία προκαλούν τριγμούς κι εντός των πολιτικών κομμάτων. Κατέστη εμφανές τούτο ιδίως το τελευταίο χρονικό διάστημα στο κυβερνών κόμμα, στις τάξεις του οποίου αυξάνει η ένταση των φωνών που προτείνουν ρήξη.
Πρόταση που δεν συνοδεύεται όμως με παρουσίαση της μελλοντικής εικόνας της χώρας όπως την έχουν σκιαγραφήσει οι υποστηρικτές της ιδέας κι ως εκ τούτου οι πολίτες παραμένουν θολωμένοι, στην καλή περίπτωση ή στον κόσμο τους, στην κακή. Όποιοι πιστεύουν ότι δεν έχουν κάτι να χάσουν διότι έτσι κι αλλιώς είναι χαμένοι, είναι βαθιά νυχτωμένοι.
Όμως κι εντός της Νέας Δημοκρατίας φαίνεται ότι κάποιοι επανέρχονται στο γνώριμο λαϊκισμό του παρελθόντος που δεν βοηθάει ώστε να παραμείνουμε στη Δύση. Η συμφωνία με τους δανειστές που θα μας κρατήσει στο ευρωπαϊκό άρμα πρέπει να υποστηριχθεί ώστε η χώρα να ξεφύγει από τη μέγγενη στην οποία έχει πιαστεί.
Τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας καταδεικνύουν ότι η πορεία προς τη συμφωνία είναι ακόμη ανηφορική. Δυστυχώς η επικοινωνία εταίρων κι ελληνικής κυβέρνησης ήταν αν μη τι άλλο προβληματική μετά τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, για την οποία υπήρξε έντονη διαφωνία μεταφραστικής υφής.
Η ελληνική πλευρά πρέπει να δεχθεί ότι το ζήτημα είναι τεχνικό και όχι πολιτικό ισχυρίζονται όλες οι φωνές στην Ευρώπη. Με όσους Ευρωπαίους έχουμε συνομιλήσει τελευταία δεν μας δίνουν με τρόπο κατηγορηματικό μία θετική απάντηση στο ερώτημα αν είμαστε κοντά στη λύση…
Η εποχή, λοιπόν, κρίνεται ως επιεικώς ακατάλληλη για μικροπολιτικά παιγνίδια και προσωπικές πολιτικές φιλοδοξίες. Δυστυχώς στην ελληνική πολιτική σκηνή, παρά το γεγονός ότι επανειλημμένως έχουν στιγματισθεί, τα φαινόμενα αυτά αυξάνουν.
Την ώρα που ο πρωθυπουργός προσπαθεί να λύσει τον Γόρδιο Δεσμό - στον οποίο ομολογουμένως μπλέχθηκε ο ίδιος με όσα διεμήνυε προεκλογικά - στελέχη του κινούνται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση.
Είτε με συμμετοχή σε εκδηλώσεις κατά ευρωπαϊκών projects (ημερίδα του Ιδρύματος Πουλαντζά εναντίον της Διατλαντικής Συμφωνίας Εμπορίου με χαιρετισμό του υπουργού Γ. Σταθάκη), εναντίον των ιδιωτικοποιήσεων (συμμετοχή Π. Λαφαζάνη σε εκδήλωση κατά της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ), είτε με ιδεοληπτικές τοποθετήσεις στελεχών που οπουδήποτε αλλού στον προηγμένο κόσμο θα χαρακτηρίζονταν αναχρονιστικές και σκοταδιστικές.