Ο ρεαλισμός της ελληνικής διπλωματίας
Για τέσσερις μέρες, καθώς οι συναντήσεις του με τους Τούρκους πολιτικούς συνέπεσε με τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Κατά τα φαινόμενα όλοι έμειναν ευχαριστημένοι. Το διαπιστώσαμε και από τις τελευταίες στιγμές της Συνόδου όταν όλοι μαζί, με χαμόγελα και χειροκροτήματα, τραγούδησαν το We are the World των Μάικλ Τζάκσον και Λαιονέλ Ρίτσι. Μάλιστα, Κοτζιάς και Τσαβούσογλου με παρότρυνση του Έλληνα υπουργού, τραγούδησαν πιασμένοι χέρι-χέρι. Αυτά στο προσκήνιο.
Στο παρασκήνιο, αν κρίνουμε από τον ορισμό που είχε δώσει ο Μπέντζαμιν Ντισραέλι για τη διπλωματία, ότι πρόκειται για την ατμόσφαιρα μιας προμελετημένης ψευδολογίας, θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε αν η εκφρασθείσα από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών βούληση για επίλυση του Κυπριακού εντός του 2015 θα γίνει πραγματικότητα. Περάσαμε τα σαράντα χρόνια από τη διχοτόμηση κι έχουμε δει κι ακούσει πολλά. Η Αθήνα πάντως είναι διατεθειμένη να κτίσει γέφυρες, όπως ανέφερε στον πρόεδρο Ερντογάν, ο Νίκος Κοτζιάς.
Η Ουάσιγτκoν παρακολουθεί από κοντά όλα όσα συμβαίνουν. Διεφάνη και από τα τιτιβίσματα του Αμερικανού πρεσβευτού στην Αθήνα Νταίηβιντ Πηρς ο οποίος καλοδέχθηκε την επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας. Όμως τα ανοιχτά ζητήματα είναι αρκετά. Και προεξάρχοντα ρόλο κατά την αίσθησή μας παίζουν τα ενεργειακά ζητήματα και η συμμετοχή της Ρωσίας σε συνδυσμό με το κυρίαρχο περιφερειακό πρόβλημα που αφορά στην Ουκρανία.
Η αμερικανική θέση διατυπώθηκε με σαφήνεια κατά την τελευταία επίσκεψη του αρμοδίου για τα ενεργειακά ζητήματα Αμος Χοχστάιν. Κάθετη διαφωνία για την κατασκευή στην Ελλάδα της συνέχειας του “Turkish stream”. Τα ζητήματα αυτά θα συζητήθηκαν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στην Αττάλεια μεταξύ του Νίκου Κοτζιά και της Βικτόρια Νούλαντ, της αναπληρωτού υπουργού για ευρωπαϊκά και ευρασιατικά ζητήματα.
Διπλωματικές πηγές, μας είπαν ότι δεν υπάρχει κάτι ανακοινώισμο από τη συνάντηση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών με την κυρία Νούλαντ. Πάντως ήταν η δεύτερη συνάντηση τους μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Σήμερα η Αμερικανή αξιωματούχος θα βρίσκεται στο Κίεβο… Η ελληνική διπλωματία δείχνει να αντιμετωπίζει με ρεαλισμό την παρούσα γεωπολιτική κατάσταση. Τα ανοιχτά ζητήματα είναι πολλά, οι λύσεις τους δύσκολες και οι χειρισμοί τους ιδιαιτέρως ευαίσθητοι.