LATEST NEWS
 
Με υπογραφή... /ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΥΓΟΥΣΤΗΣΔημοσίευση: 15 Ιανουαρίου 2015 06:43

Μια μπάλα περιτυλιγμένη με χρυσόσκονη

Το ποδόσφαιρο για κάποιους είναι κάτι ξεχωριστό, κάτι πολύτιμο… Για άλλους… it’s just business…

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΥΓΟΥΣΤΗΣ

Καλώς ή κακώς με την πάροδο των χρόνων, το λαοφιλέστερο άθλημα εμπορευματοποιείται όλο και περισσότερο. Πλέον, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη διαφήμιση. Και όταν παίζει μπάλα και το μάρκετινγκ, θέτει τους δικούς του κανόνες! Ποιοι είναι αυτοί; Πολύ απλά να επιβραβεύονται και να προβάλλονται περισσότερο οι πρωταγωνιστές που πουλάνε και περισσότερο! Αυτοί, δηλαδή, που αποφέρουν και τα μεγαλύτερα κέρδη! Είπαμε… It’s pure business!

Και κάπως έτσι χάνεται η ουσία και η αγωνία θεσμών και διαγωνισμών, όπως αυτός της Χρυσής Μπάλας!

Λίγες ώρες πριν ο Κριστιάνο Ρονάλντο κέρδισε στο ποδοσφαιρικό debate τον άσπονδο φίλο του, Λιονέλ Μέσι! Την ώρα που πανηγύριζε για το χατ-τρικ των κατακτήσεών του, φυλλάδες από την Αργεντινή έσπευσαν να θυμίσουν στον Πορτογάλο ότι το καμάρι τους έχει κερδίσει 4 φορές τον τίτλο. Αλήθεια… Υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι το άξιζαν όλες τις φορές;

Είναι κρίμα όταν «ειδικοί» του ποδοσφαίρου, που καλούνται να ψηφίσουν δεν γνωρίζουν -ή παραγνωρίζουν- το γεγονός ότι «Χρυσή μπάλα» δεν σημαίνει καλύτερος παίκτης στον κόσμο γενικά, αλλά καλύτερος παίκτης στον κόσμο τη συγκεκριμένη χρονιά. Και φυσικά περισσότερα credits έχει αυτός που συνδυάζει την υψηλή προσωπική του απόδοση με τίτλους.

Μπροστά στη θεοποίηση των Κριστιάνο Ρονάλντο και Λιονέλ Μέσι, αδικούνται ποδοσφαιριστές που δεν το αξίζουν! Προσπερνιούνται ποδοσφαιρικές ιδιοφυίες όπως ο Ινιέστα! Ο Ισπανός κρίνει με το γκολ του τον τελικό στο Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής κόντρα στην Ολλανδία και βλέπει τον Μέσι να παίρνει τη Χρυσή Μπάλα.

Την ίδια αδικία αισθάνεται και ο Τσάβι. Μιλάμε για τους κύριους εκπροσώπους του ισπανικού ποδοσφαίρου που όλοι μας χαζεύουμε. Μπροστάρηδες και στην κατάκτηση του Euro το 2012 με το επικό 4-0 επί της Ιταλίας.

Παρήγορο γι’ αυτούς ότι δεν αισθάνονται μόνοι! Ο Σνάιντερ το ’10 πανηγύρισε τρεμπλ με την Ίντερ, έφτασε με την Ολλανδία στον τελικό του Μουντιάλ, αλλά ήταν σαν φτωχός συγγενής δίπλα στον Μέσι. Ο Ρόμπεν σκοράρει σε όλους τους τελικούς, κρίνει τίτλους, πρωταθλήματα, σαρώνει στο διάβα του με την Μπάγερν ότι βρει και δεν είναι ποτέ στους υποψηφίους! Θαρρείς πως είναι το αποπαίδι της ΦΙΦΑ όπως και ο Ιμπραίμοβιτς, ο Ριμπερί ή παλιότερα οι Ραούλ, Γκιγκς, Μαλντίνι, Λάουντρουπ και τόσοι άλλοι!

Όλοι τους, έχουν τροπαιοθήκη που προκαλεί ζάλη. Έχουν κερδίσει τα πάντα (σχεδόν) εκτός από τη Χρυσή Μπάλα. Ένα τρόπαιο που γι αυτούς ισοδυναμεί με μια απλή μπάλα πασπαλισμένη από χρυσόσκονη!

Γιατί η αλήθεια είναι ότι έχει χαθεί προ πολλού το όποιο ενδιαφέρον στη διαδικασία του συγκεκριμένου θεσμού! Πέρυσι, η ΦΙΦΑ έδωσε παράταση στη ψηφοφορία για 1η φορά στην ιστορία μετά το σόου του Κριστιάνο στους αγώνες μπαράζ της Πορτογαλίας με τη Σουηδία. Δεν ήταν δίκαιο αλλά... ποιος νοιάζεται; Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα κι αυτός είναι να αναδειχθεί η «κόντρα» Ρονάλντο – Μέσι! Έργο κακοπαιγμένο που επηρεάζει όλο το οικοσύστημα του ποδοσφαίρου καθώς στο βωμό του μάρκετινγκ και των αυξανόμενων κερδών αδικούνται συνάδελφοι τους και κυρίως το ίδιο το άθλημα.

Λίγες μέρες πριν την εκδήλωση της Χρυσής Μπάλας ο Μάνουελ Νόιερ δήλωνε ότι δεν έχει τύχη για την κατάκτησή της, επειδή δεν φωτογραφίζεται σαν μοντέλο, επειδή δεν διαφημίζει τη σχέση του και γιατί δεν λανσάρει τη δική του σειρά εσωρούχων όπως ο Κριστιάνο Ρονάλντο. Ατυχής δήλωση; Ή μήπως όχι;

Υ.Γ. Για να μη τα ισοπεδώνουμε όλα, στο επόμενο κείμενο αποθεώνεται η επιλογή του Κρ

Pοή στη κατηγορία: Με υπογραφή...
Γκάρι Κασπάροφ - Ρωσία: Ένταλμα για σύλληψη του σκακιστή23:59Μπαρτσελόνα - Ολυμπιακός: ήττα στο “game 2” για τους ερυθρόλευκους23:48Κασσελάκης: “Πυρά” στην κυβέρνηση από Χίο και Σάμο (εικόνες)23:38Οχάιο: Άνδρας πέθανε ενώ ήταν υπό κράτηση - “Δεν μπορώ να αναπνεύσω” φώναζε (βίντεο) 23:25Πάτρα: Συλλήψεις για επιθέσεις σε αστυνομικούς και φθορές σε λεωφορεία23:11Ανδρουλάκης από Πρέβεζα: Η ΝΔ πάντα έχει πρώτη προτεραιότητα την κάλπη (εικόνες)22:59Σάββατο του Λαζάρου - Καιρός: τοπικές μπόρες και βοριάδες22:45 Η γηραιότερη ασθενής στην Ελλάδα υποβλήθηκε σε καρδιολογική επέμβαση22:31Ερντογάν: Ο Νετανιάχου είναι ο χασάπης της Γάζας22:18Γιάννης Καλλιάνος: Αυτοί είναι οι 23 λόγοι για τους οποίους φταίνε για τον θάνατο του πατέρα μου 22:04Δολοφονία Λυγγερίδη: ο νέος γύρος των ερευνών και οι καταθέσεις (βίντεο)21:50Λευτέρης Πετρούνιας: Πρωταθλητής Ευρώπης για 7η φορά21:37BCL: Το Περιστέρι πάλεψε αλλά δεν τα κατάφερε21:23Βασιλιάς Κάρολος: επιστροφή στα δημόσια καθήκοντά του ενώ συνεχίζει τη θεραπεία για τον καρκίνο21:12Κυπριακό: Αιχμές Σαμαρά κατά των χειρισμών του Υπουργείου Εξωτερικών (εικόνες)20:59Ολυμπιακή φλόγα: Ο ΑΝΤ1 στο γαλλικό πλοίο “Μπελέμ” που θα την μεταφέρει (βίντεο) 20:46Εθνικό Πρόγραμμα “Προλαμβάνω” - Μητσοτάκης: η πρόληψη σώζει ζωές (εικόνες)20:33Άρειος Πάγος: Απόλυση 5 δικαστών λόγω καθυστέρησης στην έκδοση αποφάσεων20:19Φωτιές – Κικίλιας στον ΑΝΤ1: Έρχεται δύσκολο καλοκαίρι, θα “λειάνουμε τις επιπτώσεις του” (βίντεο)20:05Σπαρτιάτες - Κασιδιάρης: Πότε θα γίνει η δίκη για την εξαπάτηση εκλογέων19:52
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο